StoryEditor

Euro padne, pripravte sa. Varujú britskí diplomati

27.11.2011, 11:26
Autor:
ihnedihned
Briti sa boja, že v zadlžených štátoch by mohli nepokoje v uliciach eskalovať podobne ako v Grécku.

Britské ministerstvo zahraničia sa obrátilo na veľvyslanectvá Veľkej Británie s tým, že by diplomati nemali byť prekvapení prípadnými nepokojmi v krajinách eurozóny. Podľa pesimistických scenárov by kvôli problémom Talianska a Španielska mohol hroziť aj pád jednotnej európskej meny.

Pád eura, ktorý sa ešte pred týždňami zdal byť nezmyslom, začína mať reálnejšie obrysy, domnievajú sa špičky na britskom ministerstve zahraničia. Ostrovní diplomati sa pripravujú na možnosť zrútenia eura. Chcú ochrániť britskej občanov na starom kontinente v prípade nárastu násilia kvôli dlhovej kríze.

Denník The Daily Telegraph uvádza, že podľa nemenovaného ministra vlády Davida Camerona je "kolaps eura len otázkou času". "Je v našom záujme, že sa v eurozóne snaží hrať o čas, pretože to nám dáva šancu sa lepšie pripraviť," cituje britský denník britského politika, ktorý si neželal byť menovaný.

Briti sa boja, že v zadlžených štátoch ako Taliansko alebo Španielsko by mohli nepokoje v uliciach eskalovať podobne ako v Grécku. Tam sú ulice často v plameňoch. Briti nevylučujú, že by ich občania mohli mať v prípade krachu eura problémy is výberom peňazí z bankových účtov.

Aj lídri eurozóny Nicolas Sarkozy, Angela Merkelová a Mario Monti súhlasia, že taliansky bankrot by znamenal bodku za existenciou európskej meny. "Bol by to neodvratný koniec eura," zhodli sa kľúčoví európski politici.

S rozpadom eura sa v dobe jeho vzniku v roku 2002 nepočítalo. Experti sa domnievajú, že by koniec európskej meny mohol prebiehať chaoticky.

Eurozóna síce nedávno rozhodla o posilnení kapacity svojho záchranného fondu až na približne bilión eur, lenže ekonómovia aj mnohí politici sa obávajú, že k záchrane Taliansko by fond nemusel mať dosť prostriedkov. Taliansko je treťou najväčšou ekonomikou eurozóny.

Výnos kľúčového talianskeho dlhopisu s desaťročnou splatnosťou sa tento mesiac opakovane ocitol nad siedmimi percentami. To je hranica, po ktorej prekonaní boli nútené požiadať o zahraničnú finančnú pomoc vlády Grécka, Írska a Portugalska.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:33