StoryEditor

"Merkozy" chystá plán na záchranu Európy

01.12.2011, 07:32
Sledovali sme online | Európska mena silnie vďaka záujmu investorov o dlhopisy.

20:21 EK navrhuje, aby sa na záchrane bánk podieľali aj súkromní investori

Majitelia nezabezpečených dlhopisov problémových bánk možno budú nútení od roku 2015 akceptovať straty. Uvádza sa to v návrhu Európskej komisie (EK), ktorý chce zrušiť nepísané právo, že dlžník spláca dlh v plnej miere, pokiaľ neskrachuje.

Legislatívny návrh komisie načrtáva spôsob záchrany bánk pred kolapsom. Zvyšuje právomoci regulačných orgánov, ktoré môžu dočasne prevziať kontrolu nad bankou a podniknúť kroky k jej ozdraveniu, napríklad budú môcť nariadiť predaj majetku alebo reštrukturalizáciu dlhu.

Návrh EK má zabrániť tomu, aby sa opakovala chaotická záchrana bánk, ako počas finančnej krízy v roku 2008, ktorá stála vlády miliardy a zanechala v ich rukách množstvo zlých úverov. Nové pravidlá sú však kontroverzné, pretože počítajú s možnosťou strát investorov, ktorí vložili peniaze do dlhopisov bánk. Netýka sa to však majiteľov zaistených dlhopisov.

Návrh mal byť zverejnený už v septembri, k čomu nedošlo, pretože existovali obavy, že by ešte viac znervóznil trhy a prehĺbil problémy európskych bánk. Dohoda o odpise gréckeho dlhu sa považuje za príčinu prudkého zhoršenia dlhovej krízy a niektorí odborníci sa obávajú, že podobný účinok môže mať aj tento návrh EK.

Informovala o tom agentúra Reuters.

20:00 Sarkozy a Merkelová spoločne navrhnú kroky pre budúcnosť Európy

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy sa v pondelok stretne s nemeckou kancelárkou Angelu Merkelovú, aby pred summitom Európskej únie spoločne navrhli opatrenia pre "budúcnosť Európy". Sarkozy to povedal dnes večer v prejave v stredomorskom prístave Toulon.

Obaja štátnici sa kvôli dlhovej kríze eurozóny stretávajú často pred významnými zasadnutiami EÚ, aby sa dohodli na spoločných návrhoch. V niektorých krajinách ale separátne akcie tohto dua vyvolávajú obavy z podriadenia celej únie nemecko-francúzskej dominancii.

"Pozval som na pondelok do Paríža kancelárku Merkelovú k stretnutiu, na ktorom predložíme francúzsko-nemecký návrh na zabezpečenie budúcnosti Európy, " vyhlásil Sarkozy. Povedal tiež, že Francúzsko a Nemecko chcú pripraviť novú zmluvu o EÚ, ktorá bude "chrániť euro". Tá by mala podľa nemeckých návrhov zaviesť centrálny dohľad nad rozpočtovou politikou členských krajín, ktorý má byť podľa Berlína hlavnou obranou proti dlhovej kríze.

Sarkozy uviedol, že "jednotnosť Francúzska a Nemecka znamená, že jednotná a silnejšia bude celá Európa ". Dodal že" všetci musia pochopiť a akceptovať, že suverenita je možná len v spojení s inými "; Európa bude mať vraj viac suverenity, keď bude operatívnejšia

19:50  Nemecko sa chystá navrhnúť: Dlh bude maximálne 60%, čo je nad, to do 20 rokov splatiť

Nemecko na nadchádzajúcom summite Európskej únie navrhne, aby jednotlivé členské krajiny založili vlastné fondy, do ktorých by previedli tú časť štátneho dlhu, ktorá presahuje hranicu 60 percent hrubého domáceho produktu. Povedal to dnes nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.

"Tieto fondy by mali byť kryté príjmami vlastných vlád a zlikvidované do 20 rokov," povedal minister novinárom. Ak by toto pravidlo vošlo do platnosti a bolo dodržované, jednalo by sa takmer o revolúciu v súčasných verejných financiách.

Takmer nikto tieto pravidlá nedodržiaval a nad limitom 60 percent, ktorý bol jedným z kritérií pre vstup do eurozóny, má teraz dlhy väčšina členov menovej únie vrátane Nemecka. Štátne dlhy Grécka a Talianska sú dokonca výrazne nad 100 percentami.

Schäubleho návrh sa podobá odporúčania, ktoré nedávno predložila rada ekonomických poradcov nemeckej vlády. Tá ale predpokladala založenie centrálneho fondu eurozóny, za ktorý by ručili všetky krajiny eura. To kancelárka Angela Merkelová spochybnila poukazom na to problémy s nemeckou ústavou.

Schäubleho návrh založenia fondov v každej krajine osobitne by tak riešil obavy Nemecka z prenášania problémov z nadmerných dlhov členských krajín z národnej na európsku úroveň. Minister svoj návrh už signalizoval v pondelok, keď povedal, že by to oživilo dôveru finančných trhov vo verejné financie členských krajín menovej únie.

19:30 Francúzov čakajú ťažké časy, tvrdí Sarkozy

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy vo svojom prejave o budúcnosti Európskej únie (EÚ) pripravoval Francúzov na ťažké časy. Pred 5000 poslucháčmi v Toulone, kde aj v roku 2008 po páde investičnej banky Lehman Brothers predniesol prejav proti finančným špekulantom, zdôraznil, že sa na trhy vrátil strach, ktorý sprevádzal finančnú krízu pred tromi rokmi. Napriek všetkým radám však nechce pred Francúzmi zastierať vážnosť situácie, dodal.     

Na dnešný Sarkozyho prejav trhy čakali predovšetkým preto, že boli zvedavé, či neprezradí nejaké detaily zo záchranného plánu, na ktorom pracuje spoločne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Paríž a Berlín tlačia na urýchlenú zmenu úniových zmlúv, ktorá by umožnila prísnejšiu kontrolu rozpočtov a postupné smerovanie k fiškálnej únii v rámci eurozóny. Sarkozy sa však k francúzsko-nemeckému plánu, ktorý by mal konečne znamenať prelom v dlhovej kríze, nevyjadril.     

Nemecká kancelárka Angela Merkelová pocestuje v pondelok (5. 12.) do Paríža, kde bude so Sarkozym rokovať o dlhovej kríze, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciu v Paríži a Berlíne. Obaja lídri by mali budúci piatok (9. 12.) na summite EÚ predložiť spomínané zmeny úniových zmlúv.
      Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

17:08 Menový fond rozhodne o pôžičke 5. decembra

O ďalšej časti pôžičky Grécku vo výške 2,2 miliardy eur rozhodne MMF na zasadnutí 5. decembra. Hovorca MMF Gerry Rice zároveň znovu poprel špekulácie o vyjednávaní pomôcť Taliansku. Uviedol tiež, že MMF po novom roku zhorší výhľad vývoja globálnej ekonomiky.

17:01 Euro silnie vďaka záujmu investorov o dlhopisy

Euro dnes opäť posilnilo voči americkému doláru vďaka solídnemu dopytu investorov na aukciách španielskych a francúzskych vládnych dlhopisov. Jednotná európska mena stúpla o 0,4 percenta na 1,35032 USD. Španielsko dnes bez problémov predalo štátne dlhopisy v objeme 3,75 miliardy eur. Dopyt bol viac než dvakrát vyšší než ponuka, krajina však musí zaplatiť najvyšší úrok za posledných 14 rokov. Francúzsko predalo dlhopisy za 4,35 miliardy eur.

"Hoci sú stúpajúce úrokové sadzby, ktoré sú vlády v eurozóne nútené platiť, všeobecne považované za neudržateľné, skutočnosť, že dopyt trhu (po dlhopisoch) je zatiaľ silný, zmiernil obavy o vládnych problémoch s financovaním, "uviedol analytik Omer Esiner zo spoločnosti Commonwealth Foreign Exchange. K rastu eura prispeli aj priaznivé údaje o vývoji spracovateľského priemyslu v Spojených štátoch, ktoré podporili záujem investorov o rizikovejšie aktíva. Vyšší záujem o riziko zvyčajne vedie k rastu eura a poklesu dolára.

Graf kurzu eurodolára

16:50 Online rozhovor: Euro prežije, ale s dolárom si neporadí

"Osobne si myslím, ze k rozpadu eurozóny nedôjde, aj keď pravidlá jej fungovania sa určite výrazne zmenia. Krach akéhokoľvek menového bloku by sa odrazil na poklese životnej úrovne v globálnom meradle, Slovensko nevynímajúc," tvrdí v online rozhovore analytik WBPonline Mário Blaščák.

Celý online rozhovor nájdete tu

16:35 Amerika otvára do červenej, obracia však smer

Americké trhy otvorili do záporných hodnôt. K tomu ich dotlačili zlé čísla z trhu práce, kde počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti stúpol na 402 tisíc. Teraz už však obracajú smer.

Aktuálne hodnoty hlavných indexov:

16:30 Komoditám došiel dych

"Včerajšia koordinovaná akcia svetových bánk, ktorá do trhov naliala likviditu, prispela aj k rastu cien komodít. Väčšina z nich počas včerajšieho obchodovania zaknihovala výrazné zisky a miernu dávku rastových hormónov si nechali aj na dnešné dopoludnie. Ich vývoj dnes podporila aj úspešná aukcia francúzskych a španielskych dlhopisov, no začiatkom americkej seansy zdá sa stratili dych, a to najmä kvôli absencii výraznejšieho impulzu, ktorý nejeden účastník trhu márne hľadal v zverejnení vývoja pokračujúcich a nových žiadostí v nezamestnanosti v USA. Aktuálne sa väčšina komodít obchoduje len s miernymi odchýlkami od včerajších záverečných hodnôt, po ziskoch z prvej časti seansy prechádzajú zmiešaným vývojom," komentuje situáciu na komoditných trhoch analytik Capital Markets Zoltán Csiba.

16:13 Bookmakeri Fortuny nečakajú tento rok rozpad eurozóny

Rozpad eurozóny je aspoň v tomto roku podľa bookmakerov Fortuny nepravdepodobný. Menová únia do 31. decembra 2011 zostane v nezmenenej podobe, neopustí ju ani jeden členský štát, vyplýva z kurzov aktuálne zaradených do ponuky Fortuny. Na variant, že by niektorý členský štát eurozóny do 31. decembra 2011 opustil, je aktuálny kurz 3:1. Na to, že sa tak nestane, je potom kurz 1,28:1. Niektoré veľké podniky sa pritom na koniec eura už začali pripravovať.

Napríklad nápojársky kolos Diageo očakáva v prípade rozpadu eurozóny masívnu devalváciu a ohrozenie pre dovážané značky. "Do konca roka 2011 sa eurozóna ešte nerozpadne, dokonca staviam na pokusy o ďalšiu integráciu, ale v roku 2012 je rozpad už veľmi reálny," myslí si analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Správy o možnom rozpade eurozóny sú dôsledkom prehlbovania dlhovej krízy, ktorá až donedávna zasahovala len menšie okrajové krajiny, ako sú Grécko, Írsko a Portugalsko. V poslednej dobe sa však pozornosť zamerala na Taliansko či Francúzsko.

Kríza v eurozóne trvá už skoro dva roky. Časť investorov už kvôli tomu odišla, zatiaľ čo banky sa zbavujú štátnych dlhopisov. Z bánk v južnej Európe ľudia vyberajú vklady a vzhľadom k tomu, že eurozóna smeruje do recesie, trh sa začína pýtať, či eurozónu nečaká rozpad a zánik.

15:52 Draghi: Riziká ohrozenia rastu sa zvyšujú

Riziká ohrozenia hospodárskeho rastu v Európe v poslednej dobe narastajú a pre ekonomiku eurozóny budú v najbližších mesiacoch záťažou problémy bankového sektora. Pred poslancami Európskeho parlamentu to dnes povedal prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi. Finančným trhom tým podľa analytikov naznačil, že jeho inštitúcia je pripravená podniknúť v menovej politike ďalšie kroky proti dopadom dlhovej krízy v eurozóne a že budúci týždeň zrejme ďalej zníži úrokové sadzby.

Euro po Draghiho slovách voči doláru oslabilo na zhruba 1,3417 USD z predchádzajúcu úroveň 1,3450 USD. Finančné trhy slová šéfa ECB vnímajú ako signál ďalšieho zníženia úrokových sadzieb. Minulý mesiac banka znížila základnú úrok o štvrť percentuálneho bodu na 1,25 percenta a trhy čakajú, že za týždeň na zasadnutí bankovej rady na to nadviaže ďalším podobným krokom. "Riziko spomalenia hospodárskeho rastu sa zvýšilo," poznamenal Draghi, a naznačil tak, že problém nemusí byť len v príliš rýchlom raste cien, ale aj v ich poklese.

15:45 Mikloš: Dlhová brzda sa líši od návrhu Komisie

Slovenský zákon o rozpočtovej zodpovednosti nie je v úplnej zhode s pracovným návrhom nových rozpočtových pravidiel z dielne Európskej komisie, nie je však medzi nimi ani žiadny principiálny rozpor. Na dnešnom rokovaní parlamentného finančného výboru to pripustil minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).

Rozdiel medzi návrhom SR a EK je napríklad v tom, že komisia presadzuje tvorbu ekonomických prognóz pre účely tvorby rozpočtu nezávislými inštitúciami, kým u nás už niekoľko rokov funguje systém dvoch výborov pri ministerstve financií s účasťou nezávislých odborníkov. "Myslíme si, že lepší je náš systém, ktorý je už zabehnutý a verifikovaný," vyhlásil Mikloš.

Slovenský ústavný zákon ďalej pracuje s limitom celkového verejného dlhu, pričom EK navrhuje sledovať skôr ukazovateľ tzv. štrukturálneho deficitu. "V štrukturálnom deficite sú niektoré položky, ktoré môžu byť sporné. Cyklické jednorazové zložky sa nedajú presne vypočítať, verejný deficit sa dá vypočítať omnoho presnejšie. Myslíme si, že náš spôsob je jednoznačnejší, viac odolný proti manipuláciám," argumentoval šéf rezortu financií, podľa ktorého bude SR presadzovať takýto postup aj na celoeurópskej úrovni.

15:30 Výnosy talianskych dlhopisov sú pod kritickou hranicou

Z dlhopisového trhu dnes prichádza jedna lepšia správa za druhou, Zdá sa, že investori sa s blížiacim sa víkendom upokojujú a veria v dobrý koniec dramatického seriálu o eurozóne. Pomohla k tomu určite aj spoločná akcia centrálnych bánk.

A dôkaz? Výnosy v poslednej dobe ostro sledovaných dlhopisov problémových krajín klesajú. Výnosy na 10-ročných talianskych Bond sa dostali späť pod kritickú hranicu 7%. Snáď tam aspoň do konca týždňa vydržíia. Tieň tak na dnešný vývoj vrhá len aukcia Španielska.

15:27 Američanov je práce je viac

Počet Američanov žiadajúcich o podporu v nezamestnanosti v uplynulom týždni, ktorý bol skrátený kvôli Dňu vďakyvzdania, neočakávane vzrástol. To signalizuje, že zotavovanie trhu práce je stále slabé. Počet žiadostí o podporu sa zvýšil o 6000 na 402.000, informovalo dnes americké ministerstvo práce. Analytici v priemere počítali s poklesom na 390.000.

Niektoré spoločnosti ďalej prepúšťajú a iné nie sú ochotné prijímať nových zamestnancov, pokiaľ sa nezvýši dopyt a budú mať jasno o daňových úľavách, ktoré by mali vypršať na konci roka. Rýchlejšia tvorba pracovných miest je potrebná na to, aby podporila spotrebiteľské výdavky, na ktoré pripadá až 70 % ekonomickej aktivity v USA, a aby začala klesať nezamestnanosť, ktorá predstavuje okolo 9 %.

14:45 Gréci protestujú proti "hladovému" rozpočtu

Tisíce Grékov nespokojných s ďalšími rozpočtovými škrtmi, ktoré presadzuje nová vláda národnej jednoty, dnes vyšlo na pochod ulicami Atén v rámci 24-hodinového generálneho štrajku, do ktorého sa zapojili zamestnanci štátneho aj súkromného sektora. Kvôli protestu dnes mnoho škôl zostalo zatvorených, nemocnice obmedzili prevádzku, problémy sú aj v doprave. Štrajk vyhlásili odbory, ktoré zastupujú asi 2,5 milióna ľudí, čo je asi polovica pracujúcich v Grécku, aby dali najavo, že nechcú ďalšie uťahovanie opaskov, zvyšovanie daní a prepúšťanie. "Zabíjajú nás, zabíjajú robotníkov," posťažoval si agentúre Reuters 55-ročný demonštrant. "Sme tu, aby sme im povedali, že nebudeme ticho," dodal.

Ďalšie úsporné opatrenia sú súčasťou gréckeho rozpočtu na budúci rok, ktorý má parlament schvaľovať budúci týždeň. "Čo je veľa, to je príliš. Vyrazili sme do ulíc, aby som povedali, že ide o hladový rozpočet, ktorý nesmie prejsť," povedal televízii NET TV šéf odborov v aténskej vodárni.

Obchody a firmy v centre Atén dnes síce fungujú, pre turistov však bola uzavretá Akropola. Nepracujú smetiari, do práce neprišli tiež napríklad novinári, lekári alebo učitelia, kvôli štrajku sú problémy v najväčšom gréckom prístave Pireus. Podľa polície bolo v centre Atén asi 14.000 protestujúcich, odborári tvrdia, že sa ich zišlo viac ako 20.000.

14:11 Ázijské akcie prudko spevnili vďaka intervencii bánk

Akcie na ázijských trhoch dnes prudko spevnili. Veľmi výrazne spevnili akcie v Hongkongu, hlavne vďaka zásahu čínskej centrálnej banky. Hlavný index tokijskej burzy Nikkei 225 si pripísal 1,93 percenta a uzavrel na hodnote 8597,38 bodu. Počas dňa pritom vykazoval rast až o 2,5 percenta. Dostal sa tak najviac za posledné dva týždne a vystúpil nad jednu z významnejších technických úrovní podpory. Širší index Topix pridal 1,59 percenta na 740,01 bodu.

Prudko nahor sa vydali aj akcie v Číne a predovšetkým v Hongkongu. Priaznivo na ne zapôsobilo stredajšie zníženie povinných minimálnych rezerv, ku ktorému pristúpila čínska centrálna banka.

Hlavný index Hang Seng burzy v Hongkongu spevnil o 5,63 percenta a uzavrel na 19.002,26 bodu, index šanghajskej burzy Shanghai Composite pridal 2,29 percenta na 2386,86 bodu.

Index Shanghai Composite

Z ostatných búrz v Ázii napríklad index KOSPI na burze v Soule vzrástol o 3,72 percenta na 1916,18 bodu, index taiwanských akcií Taiwan Weighted pridal 3,98 percenta na 7178,69 bodu, index Straits Times burzy v Singapure si pripísal 2, 20 percenta na 2761,88 bodu.

13:58 Britské banky sa po slovách Kinga prepadajú

Investori hneď zareagovali na slová guvernéra britskej centrálnej banky Mervyna Kinga a poslali bankové tituly nadol. Akcie Lloyds Banking Group klesajú o zhruba 2,5%, Royal Bank of Scotland odpisujú 2,2% a Barclays klesá o 1,4%. Hlavné akciové indexy však svoje straty nerozšírili, vyvíjajú sa zmiešane.

Akcie Lloyds Banking Group

Akcie Royal Bank of Scotland


13:50 Nerovnováhy v eurozóne ostávajú

"Škrtať sa nedá donekonečna a tvrdšie podmienky zadlženým krajinám nepomôžu. Pozrieť sa na efektívny spôsob rozdelenia eurozóny, resp. odchod niektorých krajín z eurozóny preto nie je sci-fi, ale nutnosť. Tak ako likvidita centrálnych bánk nedokáže trvale zastabilizovať medzibankový trh, nedokázali by ani nákupy dlhopisov zo strany ECB trvalo zastabilizovať eurozónu. Dôležité je tak opäť pripomenúť, že bezbolestné riešenia neexistujú. Otázkou je len to, kto bude následky riešení niesť," tvrdí vo svojom komentári analytik TRIM Broker Ján Beňák.

13:35 S&P: Európa smeruje späť do recesie

Vyhliadky európskej ekonomiky sa v poslednej dobe citeľne zhoršili a najnovšie štatistické údaje naznačujú, že Európa smeruje späť do recesie. Vo svojej novej správe s názvom European Economic Outlook: Back in Recesion (Hospodárske vyhliadky Európy: späť do recesie) to dnes uviedla medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor 's. Ekonomické problémy sa vraj šíria z okraja eurozóny do jej jadra. "V súčasnej dobe očakávame, že eurozóna sa v prvej polovici roku 2012 ocitne v slabšej recesii, v druhom polroku sa situácia trochu zlepší," uviedol hlavný európsky analytik S & P Jean-Michel Six.

Vyhliadky európskej ekonomiky sa pritom prudko zhoršili až v poslednom mesiaci. S & P opäť znížila odhad rastu nemeckej, talianskej a francúzskej ekonomiky na budúci rok. Kým Nemecku predpovedá reálny rast hrubého domáceho produktu o 0,8 percenta, v predchádzajúcej prognóze to bolo jedno percento. Odhad rastu HDP vo Francúzsku agentúra znížila na 0,5 z 0,8 percenta, v Taliansku čaká rast o 0,1 namiesto doterajších 0,2 percenta.

13:15 Francúzsko úspešne predalo dlhopisy

Francúzsko dnes zaznamenalo úspech, vďaka veľkému záujmu investorov sa mu podarilo predať dlhopisy s nižším výnosom. Ministerstvo financií v Paríži získalo celkovo 4,346 miliardy eur z predaja 10-ročných a 15-ročných dlhopisov. Dopyt po nich viac ako trojnásobne prevýšil ponuku, napriek tomu, že Francúzsko pri oboch aukciách ponúklo nižšie výnosy. Presnejšie, výnos z 10-ročných obligácií klesol na 3,18 % z 3,22 % pri predchádzajúcej aukcii 3. novembra a v prípade 15-ročných dlhopisov sa znížil na 3,65 % z novembrových 3,77 %.

12:43 Komisia predĺžila osobitné pravidlá pre štátnu pomoc bankám

Európska komisia dnes predĺžila krízové pravidlá upravujúce podporu bankám. Ide o podmienky toho, ako môžu štáty poskytovať pomoc bankám v problémoch. Komisia o predĺžení informovala na svojich stránkach.

Osobitné pravidlá pre štátnu pomoc komisia prijala v rokoch 2008 až 2009 v reakcii na finančnú krízu a s tým spojené problémy bánk, ktorým museli pomoháť vlády ich krajín. Ich cieľom je, aby sa zabránilo možným narušením pravidiel hospodárskej súťaže.

"Zvýšenie napätia na trhoch so štátnymi dlhopismi znovu dostalo banky únie pod tlak, čo je dôvodom predĺženia doby účinnosti krízových pravidiel," povedal eurokomisár pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia v dnešnom vyhlásení.

12:00 King: Britské banky musia navýšiť kapitál

Britské banky by mali hned navýšiť kapitál kvôli výnimočnému ohrozeniu, ktoré pramení z dlhovej krízy. Bankám to odporučil guvernér Bank of Englang Mervyn King. Ted tiež pred britskou Komisiou finančnej stability povedal, že ostrovný finančný systém je tlačený do špirály, ktorá je charakterizovaná ako systematická kríza.

Udržanie krízy pod kontrolou pritom nie je v moci centrálnej banky BoE. King tiež na otázky novinárov ohľadom prípravy banky na možný rozpad eurozóny odmietol špekulovať nad koncom eura. Priznal však, že banka spracováva alternatívne plány.

11:57 Trh vyhral bitku, ale nie vojnu

"Dodanie likvidity bankám je len náplasťou, nie riešením a neznamená zastavenie pokračujúceho odchodu investorov z Európy a nie je to tiež riešením pre dlhovú krízu. Centrálne banky kúpili finančnému sektoru čas, ktorý potrebuje na zníženie svojej bilancie, alebo navýšenie kapitálu. "Finančný trh vyhral bitku, ale nie vojnu", komentuje koordinovanú akciu bánk Peter Greguš zo spoločnosti TRIM Broker.

11:55 Päťdesiat dní na záchranu eurozóny

Podľa hlavného ekonóma Saxo Bank Steena Jakobsena predurčili dve udalosti predurčili v histórii EÚ cestu k dlhovej kríze a súčasnému vývoju.

  1. Neschopnosť včas zaviesť do práva EÚ Pakt stability a rastu, takže dôsledkom je, že hlavné európske krajiny ako Nemecko, Holandsko a Francúzsko porušujú dané pravidlá takmer od začiatku. Španielsko sa medzitým, ironicky, snaží Nemecko a Francúzsko "potrestať", zatiaľ však bez úspechu.
  2. Druhý kľúčový krok sa udial nedávno, v máji 2010: summit EÚ dovolil Európskej centrálnej banke kupovať na sekundárnom trhu dlhopisy okrajových krajín - to sa de facto rovná zavedeniu eurobondov, pretože ECB má teraz tieto dlhopisy v súvahe. ECB vlastní a odstáva repo od... Áno! od všetkých členov EÚ (pomerne k ich HDP). Reči o zavedení eurobondov nemajú zmysel, už aj tak existujú!

11:48 Ekonomiky stredoeurópskych krajín prudko brzdia

Hospodársky rast v krajinách strednej Európy začal počas novembra citeľne spomaľovať. Ukazujú to kľúčové indexy priemyselnej aktivity, ktoré indikujú pokles ako v Českej republike, tak v Poľsku a Maďarsku. Zvlášť prekvapivé je to v prípade Poľska, ktorého rozsiahly vnútorný trh za globálnej krízy pomohol k tomu, že krajina sa vyhla recesii. Takzvaný index nákupných manažérov, ktorý aktivitu sleduje, v Maďarsku v novembri podľa tamojšej Asociácie pre logistiku klesol na 47,8 bodu. Dostal sa tak najnižšie za viac ako dva roky. Priemysel bol však v útlme už v októbri, kedy bol index na 48,2 bodu. Aktivita je teraz najnižšia od augusta 2009 a je hlboko pod dlhodobým priemerom pre november, ktorý činí 52,2 bodu.

11:25 Španielsko upokojilo trhy, o jeho dlhopisy bol záujem

Tak a teraz sa poďme detailnejšie pozrieť na dlhopisový trh. Španielsko totiž dopoludnia vykonalo aukcii dlhopisov s rôznou maturitou. Dobrou správou pre tamojšiu vládu je to, že dopyt bola vysoký a Španlěsko tak z aukcie získalo 3,75 miliárd eur, teda celú sumu, ktorú získať chcelo.

Tou horšou správou ale je, že výnosy na dlhopisoch opäť vzrástli. Výnosy na päťročných dlhopisoch vzrástli na 5,54% z 4,72% v minulej aukcii. U trojročných vzrástli na 5,187% z minulej úrovne 3,64%.

Aj tak dnešná španielska aukcia upokojuje investorov. Výnosy talianskych, belgických a francuozských bondoch mierne klesajú.



10:53 Nezamestnanosť vo Francúzsku rastie

Miera nezamestnanosti vo Francúzsku sa v druhom štvrťroku zvýšila z 9,6 percenta na 9,7 percenta, vyplýva z údajov tamojšieho štatistického úradu. Čísla sa tak neokdlonili od pôvodných odhadov. Francúzska ekonomika v budúcom roku porastie o 0,2 percenta, v tomto roku by mala vzrásť o 1,6 percenta., Vyplynulo z dát OECD.

10:52 Rakúska ministerka financií: Rozpad eura nikomu nepomôže

Kolaps eura nepoteší nikoho zo 17 členov eurozóny a tieto krajiny sa miesto zameranie na stav verejných financií musia zamerať na obnovenie stability, povedala pre televíziu CNBC rakúska ministerka financií Maria Fekterová. Tá na stretnutí ministrov financií krajín EÚ povedala, že Nemecko a Francúzsko sa nezhodli nad všetkými témami, ktoré sa budú preberať na summite EÚ, ktorý je naplánovaný na piatok 9. decembra."Myslím si ale, že pripravia veľmi tvrdý plán," povedala Fekterová.

Od summitu sa očakáva, že na ňom štátnici budú diskutovať prípadné zmeny v zmluvách EÚ, aby tak našli riešenie pre súčasnú dlhovú krízu v eurozóne.

Fekterová tiež povedala, že ministri financií tvrdo pracujú na tom, aby zabránili rozpad eurozóny. "Rozpad eurozóny sa oplatí len tým, ktorý na neho špekulujú. Nepomôže bežným občanom, nepomôže politikom, nepomôže štátom, "uzavrela Fekterová.

10:45 Európa sklamala a otvorila do červena

Európske akciové trhy nenaplnili očakávania a otvorila do záporných hodnôt. Invesrtorov podľa analytikov spočiatku potešila správa o spoločnej akcii centrálnych bánk na podporu dolára, čo bolo vidieť najmä počas ázijského obchodovania. Lenže "teraz sa začali pýtať, prečo to vlastne banky urobili,"povedal Justin Urquhart Stewart zo spoločnosti Seven Investment Management.

10:23 Draghi: Infláciu udržíme na svojom cieli

Zvyšujú sa negatívne riziká pre ekonomický výhľad Európy a Európska centrálna banka si je istá, že mieru inflácie udrží na svojom cieli, povedal prezident ECB Mario Draghi pred Európskym parlamentom. "Menová politika Európskej centrálnej banky je neustále vedená cieľom dosiahnuť cenovú stabilitu v eurozóne, a to v strednodobom období - a to si žiada jej udržanie vo všetkých smeroch," povedal Draghi.  Výnosy nemeckých dlhopisov po reči prezidenta ECB vzrástli a euro oslabilo. V súčasnosti sa obchoduje za 1,34 USD / EUR.

10:21 V Británii zamzrli úverové linky

Britská vláda pripustila, že sa krajina nachádza vo fáze začiatku druhého zamrznutia úverov čiže zníženej úverovej schopnosti bánk (credit crunch), ktorá nasleduje po prvej takejto kríze v roku 2008 po páde Lehman Brothers. Downing Street podľa reportérov denníka The Guardian stále trvá na tom, že situácia nie je úplne rovnaká ako po kolapse americkej investičnej banky Lehman Brothers. Hoci hovorca britského premiéra Camerona k tomu hovorí: "Je zrejmé, že na finančných trhoch je v súčasnosti veľmi vážna situácia, "povedal novinárom. "Zažívame "credit crunch" a akcia centrálnej banky by mala stlmiť jeho efetky, "dodal hovorca.

10:00 Západoeurópske akcie oslabujú

Ceny akcií na burzách v západnej Európe oslabujú, a hlavné indexy tak nenadviazali na silný stredajší rast, o ktorý sa postarali popredné centrálne banky sveta. Do popredia záujmu investorov sa opäť dostala situácia v eurozóne a kroky, ktoré k riešeniu dlhovej krízy chystajú politici. Paneurópsky index FTSEurofirst 300 krátko po začatí strácal zhruba 0,3 percenta, a vrátil sa tak pod hranicu 979 bodov. V stredu si naopak zhruba 3,6 percenta pripísal.

Opatrenie má pomôcť hlavne bankám z Európy, ktoré dopady dlhovej krízy teraz pociťujú najviac. "Vďaka tomu koordinovanému prístupu sa to upokojilo. Všetci sa však teraz pýtajú, prečo k tomu došlo. Môžete na základe toho obchodovať, ale si ja myslím, že nakoniec budú všetci predávať," poznamenal k situácii na trhoch šéf investičnej spoločnosti Seven Investment Management Justin Urquhart Stewart. Najviac klesali akcie automobiliek, ktorých súhrnný index Stoxx Europe 600 Autos strácal asi 0,8 percenta.

09:54 Nemecko chce znížiť limit pre rozpočtový deficit

Nemecko navrhuje znížiť povolený limit pre výšku rozpočtového deficitu v eurozóne na 2 % hrubého domáceho produktu (HDP) zo súčasných 3 % HDP, tvrdia nemecké noviny Die Welt. Odvolávajú sa pritom na strategický dokument, ktorý poslal nemecký minister hospodárstva Philipp Rösler kancelárke Angele Merkelovej na posúdenie.

Rösler je zástancom tzv. tvrdej línie v otázke pomoci zadlženým členom eurozóny. V dokumente navrhuje aj zavedenie automatických sankcií proti štátom, ktoré porušia rozpočtové pravidlá. Jednou z možností, ako potrestať nedisciplinovaných hriešnikov, je podľa neho zmrazenie príspevkov zo štrukturálnych fondov Európskej únie.

09:45 Trhy dostali od bánk predvianočný darček

"Jedinými subjektmi, ktoré majú z dlhodobejšieho hľadiska potenciál podporiť náladu na finančných trhoch, sú centrálne banky. Počas včerajšieho obchodovania dostali od všetkých popredných centrálnych bánk finančné trhy predčasný vianočný darček v podobe ďalšej injekcie likvidity, na čo akcie aj napriek úvodným stratám zareagovali mimoriadne pozitívne. Všetko odštartovala čínska centrálna banka, ktorá pod ťarchou praskajúcej realitnej bubliny po dlhých mesiacoch uťahovania nečakane znížila požiadavku na minimálne rezervy. V popoludňajších hodinách sme sa dočkali koordinovanej akcie šiestich svetových centrálnych bánk, v rámci ktorej FED zvyšným centrálnym bankám znížil úročenie dolárových swapov o 50 percentuálnych bodov. Cieľom tohto kroku je umožniť lacnejší prístup neamerickým bankám odrezaným od medzibankových trhov k dolárom potrebným na refinancovanie svojich dolárových dlhov. Najväčšou obeťou tejto akcie bola americká mena," komentuje včerajšiu situáciu analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.

09:36 Čínsky priemysel sa spomalil po troch rokoch

Aktivita v čínskom priemysle sa v novembri prvýkrát po takmer troch rokoch klesala. Ukázal to index nákupných manažérov, ktorý zverejňuje Čínska federácia logistiky a nákupu (CFLP). Hodnota indexu sa znížila na 49 bodov, zatiaľ čo v októbri bola na hodnote 50,4 bodu. Analytici predpokladajú, že čínska centrálna banka z toho dôvodu bude pokračovať v zmierňovaní menovej politiky. Za poklesom aktivity, ktorý je prvý od globálnej finančnej krízy, je podľa odborníkov hlavne pokles dopytu v Číne i vo svete.

09:23 Gréci skúšajú novú vládu. Štrajkom

Grécke odbory začali dnes 24-hodinový generálny štrajk proti úsporným ekonomickým opatreniam. Protesty sa konajú v čase, keď nová koaličná vláda prisľúbila poskytovateľom záchranných pôžičiek, že zavedie ďalšie "hlboké a rozsiahle reformy". Štrajk je pre tri týždne existujúcu vládu premiéra Lukasa Papadimosa prvou skúškou a má prerušiť poskytovanie väčšiny verejných služieb. Protestné zhromaždenia sú naplánované v centre Atén a majú sa začať po 11.00 h miestneho času.

09:00 Japonské akcie prudko spevnili

Akcie na burze v Tokiu dnes prudko spevnili, a nadviazali tak na silný stredajší rast v Spojených štátoch a v Európe. Hlavný index Nikkei 225 si pripísal 162,77 bodu a deň uzavrel vyššie o 1,93 percenta na hodnote 8597,38 bodu. Počas dňa však vykazoval rast až o 2,5 percenta. Dostal sa tak najviac za posledné dva týždne a vystúpil nad jednu z významnejších technických úrovní podpory. Širší index Topix pridal 1,59 percenta na 740,01 bodu.

Index Nikkei 225

 

Oznámené opatrenia majú pomôcť predovšetkým bankám z Európy, ktoré pociťujú dopady dlhovej krízy v eurozóne. "Znamená to, že rozšírili núdzové opatrenia," povedal ku kroku centrálnych bánk hlavný analytik finančného ústavu Daiwa SB Investments Soičiró Mondži. "Dôležitejšie je však to, či Európa bude mať väčší záchranný fond, a to je zatiaľ vo hviezdach," dodal.

08:55 Ropa zdražela

Ceny ropy vzrástli v reakcii na postup veľkých svetových bánk. Barel (159 litrov) severomorskej ropnej zmesi Brent sa dnes o 7.12 h SEČ predával po 110,95 USD (82,69 eura). To je o 43 centov viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.  Cena americkej ľahkej ropy WTI sa dnes zvýšila o 16 centov na 100,52 USD za barel.

Ropa Brent

 

08:39 Dow Jones vzrástol najviac od marca 2009

Americké akcie v stredu výrazne spevnili, čím reagovali na oznámenú intervenciu popredných centrálnych bánk sveta. Dow Jonesov index tak vykázal najsilnejší percentuálny rast od konca marca 2009, kedy akciové trhy dosiahli dno a nastúpili cestu výrazného rastu. Na devízových trhoch oslabil dolár.

Vývoj indexu Dow Jones za tri dni

Zdroj: Patria

Dow Jonesov index vzrástol o 490,05 bodu a obchodný deň uzavrel vyššie o 4,24 percenta na 12.045,68 bodu. Širší index S & P 500 pridal 4,33 percenta na 1246,96 bodu, čo je najlepší výsledok od augusta. Index Nasdaq Composite spevnil o 4,17 percenta na 2620,34 bodu.

Index S&P 500

Index Nasdaq Composite

Priaznivú náladu na burzách zaistila správa o koordinovanej intervencii popredných centrálnych bánk sveta, ktoré podporia likviditu a sprístupnia bankám úvery v dolároch a v prípade potreby aj v ďalších menách. Opatrenia majú pomôcť predovšetkým bankám z Európy, ktoré pociťujú dopady dlhovej krízy v eurozóne.

Vďaka správe sa hore vydali predovšetkým akcie bánk, ktorých index pridal 6,6 percenta. Najaktívnejšie sa pritom obchodovalo s akciami spoločnosti Bank of America, čo je najväčšia banková inštitúcie v USA. Akcie posilnili o 7,3 percenta.

Akcie Bank of America

 

Dopady dlhovej krízy v eurozóne, ktoré sú podľa niektorých analytikov dramatické, sa podpísali aj na vývoji amerických akciových trhov. Tie za sebou majú zhruba mesiac výrazných výkyvov, kedy sa striedajú hlboké straty s prechodným rastom. Trhy už začali búrlivo reagovať aj na každý bezvýznamný vývoj, aj keď za celý november index S & P 500 stratil len asi 0,5 percenta. Investorov znervózňujú práve tie obrovské výkyvy.

Účasť na koordinovanej intervencii oznámila Európska centrálna banka (ECB) spolu s americkou centrálnou bankou (Fed) a centrálnymi bankami Švajčiarska, Veľkej Británie, Kanady a Japonska. Menové autority uviedli, že hneď od pondelok komerčným bankám o pol percentuálneho bodu znížia náklady na dolárové swapy, v ktorých banky získavajú refinančné dolárové úvery. "Nie je nutné spraviť všetko, musítev šak byť na ceste, ktorá veci dokáže napraviť, "poznamenal analytik Tobias Levkovich zo spoločnosti Citigroup. "Trhy vás za tú snahu odmenia, ale len v tom prípade, že idete správnym smerom. Je to metóda cukru a biča, odmena príde, keď vykonáte, čo sa od vás očakáva. Akonáhle niečo pokazíte, príde trest," dodal. Za celý mesiac Dow Jonesov index pridal 0,8 percenta. Nasdaq za november 2,4 percenta odpísal.

08:35 Dolár oslabuje

Na devízových trhoch sa výrazne znižoval kurz dolára, čo je priamy dôsledok oznámenej intervencie. Dostupnosť úverov všeobecne povzbudzuje investície do rizikovejších aktív, takže klesá záujem o istotu, akú predstavuje napríklad práve dolár. Priaznivejšia nálada a predpoklad silnejšieho rastu globálnej ekonomiky pomohli cenám komodít, čo sa odrazilo aj na raste kurzov takzvaných komoditných mien. To je napríklad austrálsky dolár.

Euro k doláru vystúpilo o celé dva centy až na 1,3534 USD, naposledy sa však predávalo za približne 1,3438 USD, čo bol denný nárast o 0,9 percenta. Za celý mesiac všako 2,8 percenta oslabilo.

Kurz eura voči doláru

 

Austrálsky dolár k americkému spevnil skoro o tri centy na 1,0335 USD a dostal sa na zhruba dvojtýždňové maximum.

Takzvaný dolárový index, ktorý sleduje vývoj amerického dolára ku košu šiestich hlavných svetových mien, oslabil o 0,8 percenta na 78,365 bodu. Počas dňa prechodne spadol až na 77,923 bodu.

01 - Modified: 2005-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Verejné obstarávanie v regiónoch- TIS žiada pravidlá 02 - Modified: 2005-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trnkov prípad rozdelil ústavných sudcov 03 - Modified: 2005-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ĽS-HZDS útočí na zákon o pôvode majetku 04 - Modified: 2005-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výzva na odchod 05 - Modified: 2005-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Daňový únik 06 - Modified: 2005-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: História a súčasnosť novej maturity 07 - Modified: 2005-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: História novej maturity
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:56