StoryEditor

Úvery od ECB nezastavia šírenie krízy

21.12.2011, 10:49
Autor:
ČTKČTKlulu
Aktualizované | Eurobanka poskytne finančným domom lacné úvery za 489 miliárd eur.

Európska centrálna banka poskytne v rámci úverového programu komerčným bankám pôžičky za 489,2 miliardy eur. To je výrazne viac, než sa čakalo, a predpokladá sa, že to prispeje k citeľnému zmierneniu napätia v európskom finančnom systéme. ECB oznámila, že o lacné financovanie ju požiadalo 523 finančných inštitúcií.

"Záujem bol obrovský, oveľa väčší, než sa čakalo. Likvidita v bankovom systéme je teraz podstatne vyššia," reagovala na výsledok tendru analytička Annalisa Piazzaová zo spoločnosti Newedge Strategy. Podľa nej mali najväčší záujem zrejme banky z krajín na periférii eurozóny.

Počas budúceho roka majú banky podľa analytika TRIM Broker Jána Beňáka splatných až 250 miliárd eur v nezabezpečených dlhopisoch.  "Nakoľko ich prerolovanie je už aktuálne takmer nemožné, získali banky od ECB v podstate zdroje na vykrytie nedostatku zdrojov z trhu," vysvetľuje analytik.

Výsledok tendra je medzi finančníkmi považovaný za úspech. Taká veľká suma by mala zabrániť vzniku úverovej krízy a odvrátiť riziko ďalšieho zhoršenia dlhovej krízy v eurozóne. Časť peňazí by mohla ísť na nákup dlhopisov Talianska a Španielska.

Analytici v ankete agentúry Reuters očakávali, že banky požiadajú ECB len asi o 310 miliárd eur. "Takýto objem úverov bude síce znamenať viac likvidity v európskom finančnom systéme, čo je pre trhy dobrá správa, na druhej strane však bude znamenať aj to, že problémy európskych bánk sú ešte výraznejšie, na čo by trhy nemuseli zareagovať pozitívne," tvrdí analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.

ECB ponúka trojročné pôžičky vôbec prvýkrát. Zámer tieto úvery poskytnúť ECB oznámila začiatkom decembra, a to v snahe pomôcť komerčným bankám preklenúť rastúce napätie na trhoch. Banky majú budúci rok splatné záväzky za zhruba 720 miliárd eur, veľká časť pritom spadá do prvého polroka.

Tender by podľa analytika J&T Banky Stanislava Pánisa mohol upokojiť situáciu na medzibankovom trhu a zmierniť tak napätie. "Som však skeptický voči tomu, že by tento krok mohol zabrániť prehĺbeniu dlhovej krízy. Na to je potrebné riešiť jej príčiny a nie symptómy prejavujúce sa v bankovom sektore," tvrdí.

Kurz eura po zverejnení výsledkov tendra zamieril nahor a voči doláru vystúpil na 1,3170 USD. "K pripísaniu si tohtotýždňového zisku dopomohli európskej mene pozitívne makrá v podobe nemeckej podnikateľskej klímy, aukcia španielskych dlhopisov, ako aj anticipovaný krok ECB," komentuje analytik Capital Markets Zoltán Csiba.

Kurz eura voči doláru

Euro však potom začalo oslabovať a vrátilo sa na zhruba 1,3070 USD. Podobne sa cena zlata vyšplhala až na 1640 dolárov za trójsku uncu, než rast poľavil a cena kovu sa vrátila na 1628 dolárov. Západoeurópske akcie zmazali všetky zisky, podľa maklérov bolo nadšenie z tendra ECB až príliš veľké. Paneurópsky index FTSEurofirst 300 popoludní strácal zhruba 0,5 percenta a pohyboval sa v blízkosti 971 bodov. Počas dňa pritom vykazoval viac než percentuálny zisk.

ECB dúfa, že ponuka superlacných peňazí poskytnutých na relatívne dlhú dobu bude mať niekoľko priaznivých vplyvov. Veľa pritom stavia na to, že sa banky nebudú zdráhať nakupovať dlhopisy Talianska a Španielska. V tomto ohľade sú však analytici zdržanlivejší, medzibankový trh sa podľa nich po tendri trojročných úverov upokojí a žiadna úverová kríza mu zrejme teraz už nehrozí. Či budú banky ochotné kupovať talianske a španielske dlhopisy, je však vec druhá.

Viacero čelných predstaviteľov podľa Pánisa už naznačilo, že tieto takmer zadarmo poskytnuté zdroje použijú na riešenie svojich bilancií a splatenie vlastných dlhopisov, než by mali nakupovať dlhopisy problematických krajín eurozóny. "A to aj napriek tomu, že by to bolo pre banky ekonomicky výhodné," dodáva analytik.

Ponúkané trojročné úvery ECB poskytne za premenlivý úrok. Ten sa bude odvíjať od hlavnej sadzby ECB v najbližších troch rokoch. Základná sadzba je teraz na historickom minime 1,00 percenta, kam ju banka znížila začiatkom tohto mesiaca. Niektoré banky tak budú mať úvery až o tri percentuálne body lacnejšie, než keby si peniaze obstarali na voľnom trhu. Navyše ak budú banky chcieť, môžu požičané peniaze vrátiť už po roku. "Aj keď by to mohlo pomôcť riešiť známky nové napätia na úverových trhoch a podporiť bankové pôžičky, my sme stále skeptickí k myšlienke, že táto operácia zároveň zmierni dlhovú krízu v eurozóne, keď banky tie peniaze použijú na nákup veľkých objemov dlhopisov vlád krajín z periférie eurozóny, "poznamenal hlavný ekonóm spoločnosti Capital Economics Jonathan Loynes.

Vzhľadom na pochybnosti, ktoré načrtol analytik Loynes, väčšina expertov očakáva, že na zmiernenie dlhovej krízy prispejú iba agresívnejšie a priame nákupy dlhopisov spomínaných krajín. To by však musela zaistiť samotná ECB, ktorá sa tomu zatiaľ bráni.

01 - Modified: 2005-04-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Berlusconi zostaví novú vládu 02 - Modified: 2005-04-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: krátko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 07:29