StoryEditor

Grécko presvedčilo eurozónu. Dostane miliardy eur

21.10.2011, 10:30
Autor:
luluČTKČTKTASRTASR
Sledujeme online | Eurozóna schválila uvoľnenie ďalších miliárd eur zo záchranného balíka pre Grécko.

20:28 Eurozóna odklepla pomoc Grécku

Eurozóna schválila uvoľnenie ďalších miliárd eur zo záchranného balíka, v ktorom Atény majú dostať pôžičky celkovo vo výške 110 miliárd eur. Vyplýva to z dnešného vyhlásenia ministrov financií eurozóny. Eurozóna schválila uvoľnenie 5,8 miliardy eur, ktoré z osemmiliardovej tranže pripadajú na ňu. Zvyšok predstavuje podiel Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorý o tom ešte bude rozhodovať.

17:19 Finančné inštitúcie chcú poistenie štátnych dlhopisov

Desiatka veľkých európskych finančných inštitúcií dnes písomne ​​podporila návrh, aby európsky záchranný fond EFSF poisťoval časť štátnych dlhopisov krajín eurozóny. Toto opatrenie by malo byť súčasťou každého komplexného plánu na riešenie dúhové krízy, uviedli spoločnosti v liste šéfovi EFSF Klausovi Reglingovi.

Poistenie štátnych dlhopisov by malo byť prostriedkom k tomu, aby krajiny postihnuté dlhoou krízou získali späť prístup na trh dlhopisov pri dostupných úrokoch. EFSF by podľa návrhu, ktorý podporuje Nemecko a ďalšie krajiny, poisťovali určité percento nových emisií štátnych dlhopisov. Tým by vďaka "pákovému efektu" fakticky zvýšil svoju kapacitu z terajších 440 miliárd eur na niekoľkonásobok.

Druhou možnosťou, ktorú podporuje Francúzsko, je dať "eurovalu" bankovú licenciu, aby si mohol požičiavať u Európskej centrálnej banky na skupovanie štátnych dlhopisov. To však podľa zdrojov agentúry Reuters väčšina členov eurozóny v čele s Nemeckom odmietla.

List podpísali nemecké spoločnosti Allianz, Deutsche Bank, Commerzbank, Munich Re, francúzska poisťovňa Axa, talianskej UniCredit, Generali a Mediobanca, španielska Banco Popular Espanol a globálna investičná spoločnosť PIMCO. Tie uviedli, že návrh podporuje aj celý rad ďalších európskych finančných inštitúcií, ktoré do dnešných 14:30 SELČ list podpísať nemohli.

15:42 Rakúsko: Investori by mali prispieť Grécku viac

Rakúsko by privítalo väčší príspevok súkromného sektora k financovaniu druhého záchranného balíka pre Grécko, pretože odpísanie 21 % z hodnoty gréckeho dlhu, čo banky pôvodne ponúkli, nestačí. Povedala to dnes rakúska ministerka financií Maria Fekterová.  "Budeme podrobne hodnotiť všetky návrhy, ktoré máme na stole, najmä tie, ktoré sa týkajú väčšieho zapojenia súkromného sektora (do záchranného programu)," povedala Fekterová novinárom pred stretnutím s ďalšími ministrami financií eurozóny. Dodala, že pôvodný objem zďaleka nebude stačiť, takže je rada, že sa diskutuje o novom pláne pre súkromných investorov.

14:51 Eurozóna rokuje o eurovale aj odpise gréckych dlhov

Od dnešného rokovania i nadchádzajúcich summitov, ktoré sa chystajú na nedeľu a zrejme aj na stredu, Mikloš očakáva, že príde jasné a komplexné riešenie. "Možnosti sú rôzne, diskutuje sa o nich, zatiaľ nie vo všetkých je zhoda," pripustil. Problém je napríklad ohľadom navýšenia "palubnej sily" eurovalu, teda záchranného fondu eurozóny. "Problém je väčší, než koľko je kapacita eurovalu," povedal Mikloš. "Je evidentné, že ďalším navyšovaním je to nepriechodné, ako časovo, tak politicky," dodal.

Teraz sa zvažuje buď možnosť využitia pákového efektu pomocou napojenia Európskej centrálnej banky, alebo tým, že by sa do určitej miery poistili prvej straty u dlhopisov problémových krajín. "Krátke a ľahké to asi nebude," povedal o dnešnom rokovaní, po ktorom je možné, že nebude žiadna oficiálna tlačová konferencia.

14:44 Ministri financií začali rokovať

Ministri financií eurozóny začali rokovať o riešení súčasnej dlhovej krízy. Nemecký minister Wolfgang Schäuble podotkol, že situácia je vážna. Podľa jeho slovenského kolegu Ivana Mikloša je jasné, že odpisy gréckych dlhov v rukách súkromných investorov musia byť výraznejší ako 21 percent dohodnutých v júli.  

"Teraz sa ukazuje, že tá miera reštrukturalizácie bude potrebná ešte väčšia, ak má byť situácia udržateľná," povedal Mikloš pri príchode na rokovanie. Podľa Mikloša je už dlhšiu dobu jasné, že reštrukturalizácia gréckeho dlhu je nevyhnutná. Situácia bez riadeného bankrotu by vraj nebola riešiteľná.

14:30 Radičová: Slovensko podporuje viac ako 50-% odpis gréckého dlhu

Slovensko podporuje odpis viac ako polovice gréckeho dlhu. Na dnešnom rokovaní parlamentného výboru pre európske záležitosti to vyhlásila premiérka Iveta Radičová. "Diskutuje sa o haircute 50 % a viac. Väčšina krajín je zástancom toho radikálnejšieho riešenia, vrátane Slovenska," priblížila.

 Na posilnenie eurovalu a riešenie regulovaného bankrotu Grécka sú momentálne podľa Radičovej dva rozdielne pohľady. Jednou z možností je zapojenie Európskej centrálnej banky (ECB) do záchranného mechanizmu, druhý by bol bez jej účasti, pri garancii len 20 % dlhov problémových krajín. Určite sa však nepôjde cestou ďalšieho navyšovania záruk v eurovale. "Na tom už dohoda je, navyšovanie eurovalu formou záruk jednotlivých štátov je zamietnuté," zdôraznila premiérka.

14:07 Politici zachránia banky

"Európske dodnes uvádzajú, že nemajú problém s kapitálom. Jedinou výnimkou je Dexia, ktorá už do istej miery priznala, ako na tom je a štáty spustili záchrannú akciu jednej z najväčších bánk v Európe v štýle všetci za Dexiu a Dexia pre Katar. Dexia nie je jedinou európskou bankou s nedostatkom kapitálu," vysvetľuje situáciu vo svojej analýze Peter Greguš zo spoločnosti TRIM Broker.

14:04 Juncker: Odkladanie riešenia krízy zanecháva katastrofálny obraz

Odkladanie riešenia dlhovej krízy zanecháva vo svete katastrofálny obraz eurozóny. Pred schôdzkou ministrov financií členských krajín eurozóny to povedal predseda euroskupiny Jean-Claude Juncker. Kritikou však nešetril ani člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Carlos Costa. Eurozóna podľa neho na krízu zareagovala neskoro, neadekvátne a nedostatočne. Dodal však, že inštitucionálni investori by mohli zmiznúť z dlhopisových trhov.

Juncker povedal, že nejde len o Nemecko a Francúzsko, kto má v eurozóne iný názor na riešenie dlhovej krízy. K spoločnému rozhodnutiu však podľa neho musí dôjsť všetkých 17 členských krajín. Juncker svoju kritiku eurozóny predniesol hneď po príchode na ministerskú schôdzku, ktorá sa koná v Bruseli.

13:33 Summit medzi EÚ a Čínou sa ruší

Európska únia a Čína zrušili vrcholnú schôdzku, ktorá sa mala zaoberať obchodnými vzťahmi, krízou v eurozóne a nadchádzajúou schôdzkou G20. Schôdzka sa mala konať v utorok v čínskom meste Tiencin, neuskutoční sa však práve kvôli eskalácii dlhovej krízy. Podľa zdrojov z EÚ sa bude schôdzka konať neskôr, náhradný termín ale zatiaľ nebol stanovený.

13:22 V stredu bude ďalší summit lídrov eurozóny

Lídri eurozóny sa opäť stretnú v stredu, aby našli definitívne riešenie dlhovej krízy, ktorá ohrozuje eurozónu, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje z EÚ. "Potvrdilo sa, že summit bude v stredu," uviedol vysoko postavený úniový diplomat.

Tento termín potvrdila aj premiérka SR Iveta Radičová po rozhovore so stálym predsedom Európskej rady Hermanom van Rompuyom. "Chcem informovať, že na summite eurozóny v nedeľu nepríde k žiadnym rozhodnutiam. Bude to diskusia o predložených návrhoch. Ďalší summit eurozóny je zvolaný v stredu na 18. hodinu večer," avizovala na dnešnom rokovaní Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti.

13:20 Poľsko je pevne rozhodnuté prijať euro

Poľsko je pevne rozhodnuté prijať euro, uviedol guvernér Národnej banky Poľska (NBP) Marek Belka. Dodal však, že by nebolo múdre stanovovať špecifický dátum, kedy má krajina vstúpiť do eurozóny. Podľa Belku nie je možné ignorovať dlhovú krízu eurozóny. Napriek tomu povedal, že "Poľsko je naďalej pevne rozhodnuté vstúpiť do eurozóny".

13:01 Zvýšenie kapacity eurovalu prostredníctvom ECB povedie k hyperinflácii

Zvyšovanie kapacity eurovalu prostredníctvom ECB by znamenalo porušenie zmluvy o menovej únii a mohlo by spôsobiť hyperinfláciu, tvrdí bývalý hlavný ekonóm ECB Otmar Issing. Ak by euroval získal bankovú licenciu, čo by mu umožnilo využívať refinančné operácie ECB, podľa Issinga by to ohrozilo cenovú stabilitu v eurozóne. "Zmluva o menovej únii jednoznačne zakazuje monetárne financovanie verejného sektora," uviedol Issing v článku, ktorý zverejnil nemecký denník Handelsblatt.

"Ak by EFSF skutočne licenciu dostal, rozbehnú sa zakrátko naplno tlačiarne peňazí a euro by bolo skutočne na konci," uviedol Kai Carstensen z mníchovského inštitútu Ifo.

11:30 Európske ratingy vo verzii 1984

"Obava pred ratingom krajín spôsobuje priam Orwellovské riešenie. Európska únia plánuje zakázať ratingovým agentúram ohodnocovať ratingy tým krajinám, ktoré požiadali o pomoc. Európa si asi zamieňa príčinu a dôsledok. Keď malo Grécko vysoký rating a veselo sa zadlžovalo, nikto nezdvíhal varovný prst. Teraz, keď je už zle, za to môžu zlé ratingové agentúry. Tie majú tiež maslo na hlave, ale zakázať ratingy je choré," tvrdí vo svojej analýze Ján Beňák zo spoločnosti TRIM Broker.

11:20 Výkyvy dnes euro nečakajú

"Menový pár eurodolár na včerajšiu záplavu nových informácií reagoval zmiešane, a preto počas včerajšieho obchodovania kolísal v pomerne širokom pásme 1,365 - 1,385. Aj teraz menový pár ostáva v súčasnom cenovom rozpätí. V priebehu obchodovania v Ázii sa usadil pod hladinou 1,3810 a aktuálne sa obchoduje okolo 1,3745. Počas dneška sa zrejme výraznejší pohyb očakávať nedá," tvrdí Ondřej Hartman zo spoločnosti FXstreet.cz.

Kurz eurodolára

 

 

10:55 Riešenie na ďalšom summite?

"Prezident a kancelárka potvrdili svoju absolútnu zhodu na potrebe prísť s globálnou a ambicióznou odpoveďou na krízu, ktorú teraz eurozóna zažíva," uviedli francúzsky prezident Nicolas Sarkozy a nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtkovom vyhlásení. Lenže Merkelová tiež zrušila dnešné vystúpenie v parlamente k summitu a prekladá ho až na budúci týždeň. Prípadné zásadné rozhodnutia sa tak podľa analytikov dajú zrejme čakať na na ďalšom mimoriadnom summite eurozóny, ktorý by sa mal uskutočniť zrejme v stredu budúci týždeň.

10:45 Merkelová: Grécku treba odpustiť viac dlhov

Nemecká kancelárka Angela Merkelová  naznačila, že Grécku bude treba odpustiť viac dlhov ako doteraz plánovaných 21 percent. Uviedla to podľa agentúry DPA na rokovaní poslaneckej frakcie svojich konzervatívcov. Jeden z jej predákov Volker Kauder potom agentúre Reuters povedal, že druhý eurosummit, ktorý nadviaže na nedeľné rokovanie lídrov Európskej únie eurozóny, sa očakáva v stredu večer. Merkelová podľa DPA povedala, že sa priblížila chvíľa, kedy nebude redukcia 21 percent gréckych dlhov dostačujúca. S týmto objemom odpisov v júli súhlasili súkromní veritelia, teda hlavne banky. Potrebu vyšších škrtov gréckych dlhov už minulý týždeň avizoval aj nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Špekuluje sa o vymazaní 50 až 60 percent pohľadávok.

10:22 Podnikateľská klíma v Nemecku sa opäť zhoršila

Podnkateľská klíma v Nemecku sa v októbri opäť zhoršila, vplyv na celkový pokles nálady majú predovšetkým obavy z ďalšieho spomalenia hospodárskeho rastu. Podľa prieskumu mníchovského inštitútu Ifo klesol indexpodnikateľskej klímy na 106,4 bodu, je však zhruba v súlade s očakávaním.

10:11 Cena americkej ropy zostáva nad 86 dolármi

Barel americkej ropy WTI s decembrovým kontraktom sa dnes o 9.16 h SELČ predával po 86,27 USD. To je o 20 centov viac ako vo štvrtok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas štvrtka oslabil o 22 centov a uzavrel na 86,07 USD/barel. Ropa Brent dnes ráno zlacnela o 23 centov na 109,53 USD za barel.

09:55 Akcie v Európe spevňujú

Akcie na burzách v západnej Európe začali dnešné obchodovanie rastom. Paneurópsky index FTSEurofirst 300 krátko po začatí vykazoval rast o pol percenta na 959,3 bodu. Zmazal tak časť štvrtkovej straty, ktoré predstavovali 1,4 percenta a za ktorú kvôli rozporuplným správam stáli obavy, či nedeľný summit vôbec prinesie nejaký pokrok.

"Pozitívna reakcia z trhu je výsledkom nádejí, že sa na schôdzkach niečo dohodne. Ak sa však čoskoro nič nevyrieši, bude zase rýchlo klesať, " poznamenal maklér Manoj Ladwa zo spoločnosti ETX Capital. Väčšina obchodov, ktoré sa teraz na trhoch odohrávajú, majú podľa neho len krátkodobú povahu a sú za nimi predovšetkým špekulanti. Nahor zamierili akcie bánk, ktorých súhrnný index Stoxx Europe 600 Banks pridával 1,4 percenta.

10:00 Vyšší euroval? Do normálu nás vráti len recesia

Eurozóna začala hovoriť o výraznom navýšení eurovalu. Pozrite si, čo si o tom myslí Porota hntv.

09:35 Európa chce upokojiť situáciu

Pred summitom už stihli prísť návrhy nových opatrení, ktoré majú byť na summite schvaľované. "Okrem obligátnych fráz ako sú úsporné opatrenia a užšia spolupráca, sa medzi nimi objavili aj návrhy konkrétnych mechanizmov fungovania nového eurovalu. Tomu by mali pribudnúť tri nové právomoci – intervencie na primárnych dlhopisových trhoch, intervencie na sekundárnych dlhopisových trhoch a preventívne pôžičky," konštatuje analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.

09:26 Na euro dopadá konflitk Nemcov a Francúzov

Spoločná európska mena posilnila a jej kurz sa opäť dostal nad 1,38 USD/EUR. V rannom obchodovaní sa euro predávalo po 1,3802 USD, čo je približne o 1,5 centa viac než vo štvrtok večer.

09:12 V nedeľu príde spása alebo armagedon

"Európske akcie sa vo štvrtok vydali cestou nadol a vymazali zisky z posledných dní. Investorov zneistila správa, že môže dôjsť k odloženiu summitu naplánovaného na nedeľu, ktorý by mal priniesť konečné riešenie pre dlhové problémy eurozóny," opisuje včerajšiu situáciu na burzách Martin Cesnak zo spoločnosti Capital Markets.

09:01 Nemecko nechce, aby sa z eurovalu stala banka

Nemecký minister hospodárstva Philipp Rösler vylúčil, že euroval dostane bankovú licenciu. Dodal, že príspevok Nemecka do eurovalu nebude vyšší než 211 miliárd eur.

09:00 S&P: Eurozóne hrozí masívne znižovanie ratingov

Krajinám eurozóny hrozí znižovanie ratingov, ak sa prehĺbia problémy regiónu a jeho ekonomika prestane rásť. Agentúra Standard & Poor's zrejme zníži ratingy piatich európskych krajín, vrátane Francúzska, o jeden až dva stupne, ak eurozóna upadne do recesie a vlády si budú musieť požičiavať viac.

08:59 Ázijské akcie oslabujú

Akcie na burze v Tokiu dnes mierne oslabili, trh sa však dokázal odpútať od denného minima, na ktorom sa ocitol kvôli rozporuplným informáciám z Európy. Investori teraz čakajú, na čom sa pred nedeľňajším summitom Európskej únie dohodnú lídri eurozóny.

Hlavný index tokijskej burzy Nikkei 225 odpísal 3,26 bodu a obchodný deň uzavrel slabší o 0,04 percenta na hodnote 8678,89 bodu. Širší index Topix oslabil o 0,24 percenta na 744,21 bodu.

Index Nikkei

 

 

 

"Medzi politikmi v Nemecku a vo Francúzsku zostávajú hlboké rozpory v kľúčových otázkach krátenia dlhopisov, rekapitalizácie bánk a predovšetkým u štruktúry prípadného rozšírenia EFSF, "uviedol analytik banky Crédit Agricole Simon Smollett.

00:10 Vrátime sa späť do Mezopotámie

Napríklad v antickej Mezopotámii bol dlh samozrejmosťou; individuálne dlhy sa zaznamenávali na hlinené tabule. Pravidelne, hlavne pri nástupe nového monarchu, boli dlhy odpustené: inými slovami, tabula s dlžníkmi sa zotrela. Výzva, ktorej dnes čelia politici, spočíva vo vyčistení takýchto tabúľ. Treba uznať, že politici to nemajú ľahké – existujú iba (veľmi) bolestivé spôsoby ako sa vymaniť zo súčasnej krízy.

00:02 Zabudnite na summit

"Zabudnite na summit EÚ a G20, pretože ich riešením bude v skutočnosti len ďalej preťahovať a predstierať. Jediné, v čo môžeme dúfať, je, že uvidíme aspoň náznak reality - zníženie hodnoty gréckeho dlhu - začiatok diskusie, ktorá by mohla, len mohla, byť začiatkom konca preťahovania a predstierania, a ktorá by nás mohla viesť rovno k Kríze 2.0 - k východiskovému bodu pre lepšiu budúcnosť," tvrdí vo svojom komentári hlavný ekonóm Saxo Bank Steen Jakobsen.

01 - Modified: 2005-04-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čínske banky plánujú vstup na burzu 02 - Modified: 2005-04-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna si polepšila o vyše 10 halierov 03 - Modified: 2005-04-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: BNL prijala ponuku na prevzatie 04 - Modified: 2005-04-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Splatných je takmer 200 miliárd
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:18