StoryEditor

Nemecké oceliarstvo trpí. Zlepšenie sa nečaká

02.01.2010, 09:16
Autor:
TASRTASR

Nálada v nemeckom oceliarstve zostáva zlá, hoci voľný pád jeho produkcie sa zastavil asi pred šiestimi mesiacmi. S novým hospodárskym rokom sa však veľké očakávania nespájajú.

Najväčší nemecký výrobca ocele ThyssenKrupp dúfa, že úroveň výroby z roku 2007 dosiahne až v roku 2012. Obavy z nového poklesu zostávajú silné. Šéf oceliarskeho koncernu Salzgitter Wolfgang Leese neverí, že sa táto kríza pominie rýchlo. Poukázal na ťažkú situáciu dôležitých klientov oceliarní, predovšetkým automobilového priemyslu.

Zrejme nijaké iné odvetvie nezasiahla kríza tak silno ako oceliarstvo. Po siedmich úspešných rokoch sa na jeseň 2008 prakticky zo dňa na deň zrútil dopyt po produkcii. Plné sklady situáciu ešte zhoršili. Ceny oceliarskych výrobkov hlboko klesli, na čo oceliarne na celom svete museli zareagovať prepúšťaním zamestnancov. V Nemecku z 15 vysokých pecí dočasne vyhaslo šesť. V období vrcholiacej odbytovej krízy odvetvia, v apríli, kleslo vyťaženie vysokých pecí na 50 %. Polovica z 95.000 oceliarov pracovala na skrátený úväzok.

Združenie nemeckých výrobcov ocele Stahl odhaduje, že vlani došlo k medziročnému poklesu výroby jeho členov o 28 % na 33 miliónov ton. V krajine je to jej najnižšia úroveň od 60. rokov minulého storočia.

Pokles výroby má aj sekundárne dôsledky. ThyssenKrupp výrazne obmedzil svoj podiel na stavbe lodí. Divíziu služieb priemyselným podnikom dokonca predal. Ďalšie predaje majetku pripravuje. V tomto roku by mal počet zamestnancov koncernu klesnúť na 167.000, čo bude o 33.000 menej, než ich zamestnával na prelome rokov. Ani obmedzovanie výroby, prepúšťanie a predaj majetku nemohli zatiaľ zabrániť stratovosti hospodárenia. Vedenie oceliarní ThyssenKrupp však predpokladá, že do skončenia hospodárskeho roka firmy, teda za deväť mesiacov, stratu odstráni a dosiahne mierny prevádzkový zisk.

Od polovice minulého roka sa však situácia nemeckého oceliarstva začala zlepšovať. Vyťaženosť kapacít vzrástla na 80 %. Tri zo šiestich odstavených vysokých pecí znovu ožili, pribúda objednávok. Ďalšie dve začnú variť oceľ v dohľadnom čase.

Nemecké oceliarne predpokladajú, že tento rok vzrastie ich výroba na 38 miliónov ton, ale zrýchlenie produkcie by malo nastať až v roku 2011. Prezident združenia Stahl Hans Jürgen Kerkhoff uviedol, že situácia zostáva krehkou a proces zotavovania nie je ešte samonosný.

Vo svete sa však oceliarstvo zotavuje rýchlejšie. Motorom rastu sa stali rozvojové krajiny, predovšetkým Čína. Jej produkcia ocele vlani v porovnaní s rokom 2008 vzrástla asi o 20 %. Čína má na svetovom dopyte po materiáli podiel takmer 50 %. Jej oceliarne idú na plné obrátky; dokonca produkujú viac než je trh pohltí, čo vedie k rastu skladových zásob. Vývoj znepokojuje ostatných oceliarov vo svete. Európske podniky sa obávajú, že ak by došlo k poklesu konjunktúry v Číne, jej oceľ zaplaví svetový trh.

Šéf koncernu ThyssenKrupp Ekkehard Schulz upozornil na nepriaznivý vývoj na trhu so surovinami. Ich ceny neprimerane rastú, čo je zrejme výsledok pôsobenia špekulantov. Hrozí aj nebezpečenstvo cenového diktátu surovinových koncernov. Na obzore sú ich spojenia. Koncerny Rio Tinto a BHP Billiton chcú zlúčiť svoju produkciu v Austrálii. Zväzy oceliarov po celom svete proti zámeru dôrazne protestujú.

Informovala o tom agentúra DPA.

01 - Modified: 2024-04-04 12:39:44 - Feat.: - Title: Veľké prepúšťanie. Firmy v Spojených štátoch oznámili plány na zrušenie mnohých pracovných miest 02 - Modified: 2024-03-25 13:04:02 - Feat.: - Title: Ericsson ohlásil prepúšťanie vo Švédsku. Náročné podmienky a slabší predaj, vysvetľuje výrobca 03 - Modified: 2024-02-23 05:54:35 - Feat.: - Title: Sídlom nového úradu EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí bude Frankfurt 04 - Modified: 2024-01-29 09:56:22 - Feat.: - Title: Hromadné prepúšťanie v médiách vyvoláva otázky o budúcnosti žurnalistiky. Dekády fungujúce modely sa rúcajú 05 - Modified: 2023-12-05 15:22:53 - Feat.: - Title: Vláda vyčlenila pre RTVS menej. Nižší príspevok by znamenal obmedzenie výroby i prepúšťanie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:32