StoryEditor

Taliani idú škrtať. Prijali "balíček krvi a sĺz"

13.08.2011, 08:10
Autor:
ČTKČTK
Súčasťou návrhu bolo aj zavedenie tzv solidárnej dane, ktorú by platili najbohatší občania.

Taliansko bojuje s dlhmi.Vláda schválila drastické škrty vo verejných výdavkoch, odklad odchodu do dôchodku a zmenu daňovej politiky.

Talský premiér Silvio Berlusconi zvolal na piatkový večer mimoriadne zasadnutie vlády, kde ministri prediskutovali a následne schválili naliehavé finančné opatrenia. V tlačovom vyhlásení to podľa agentúry Reuters oznámil Berlusconiho úrad.

Vláda by tak mala získať 20 miliárd eur pomocou dodatočných škrtov, aby sa jej podarilo podľa novo upraveného plánu pripraviť do roku 2013 vyrovnaný rozpočet. Hlavným cieľom vlády tak bolo upokojiť nervózne trhy, ktoré sa obávajú o stav štátnych financií.

Berlusconi značne urýchlil boj proti dlhom a hospodárskej kríze, pretože o drastických reformách a úsporných opatreniach by mala vláda pôvodne konať budúci týždeň. Termín sa však presunul na piatkový večer a vláda začala konať v 19:00 SELČ.

Zatiaľ nie je presne jasné, aké škrty ministri schválili, uviedla agentúra APA. Kabinet zvažoval najmä orezať príjmy štátnych úradníkov, predĺžiť odchod do dôchodku, sprísniť postup proti tým, čo sa vyhýbajú plateniu daní, a presadiť "solidárne odvody", vyhlásil vo štvrtkovom prejave v parlamente minister hospodárstva Giulio Tremonti.

Solidárna daň

Agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou uviedla, že súčasťou nového úsporného balíčka bola tzv "solidárna daň" z príjmov nad 90 tisíc eur a skoršie zvýšenie veku odchodu do dôchodku u žien v súkromnom sektore.

Pri príjmoch nad 90 tisíc eur má daň robiť päť percent a nad 150 tisíc eur desať percent. Vek odchodu do dôchodku u žien v súkromnom sektore sa má začať zvyšovať už od roku 2015 namiesto pôvodne plánovaného roku 2020. Daň z príjmov z finančných investícií, okrem vládnych obligácií, má stúpnuť na 20 percent z terajších 12,5 percenta.

Rušenie provinčných vlád a sviatkov

Hovorca starostu Ríma dodal, že plán má tiež znížiť náklady na zložitý vládnuccí systém v Taliansku. Zruší sa tak 34 zo 110 provinčných vlád a spoja sa mestské rady u miest s menej než 1000 obyvateľmi.

Tremonti v príhovore jasne pripravil Talianov na drsné úsporné opatrenia. Okrem iného chce zvýšiť produktivitu práce zrušením niektorých sviatkov. Talianské médiá o chystaných opatreniach hovoria ako o "balíčku krvi a sĺz". Tremonti zožal za chystanej úspory kritiku aj vo vlastných radoch.

Pod tlakom finančných trhov

Berlusconiho stredopravá vláda chcela pôvodne dosiahnuť vyrovnanie štátneho rozpočtu do roku 2014, teraz ale podľa DPA přišlápla na úsporný pedál. Premiér chce deficit štátneho rozpočtu tento rok znížiť na 3,8 percenta HDP av budúcom roku na 1,5 percenta.

Taliansko je na finančných trhoch pod ťažkým tlakom. Za nervozitou investorov stojí predovšetkým veľký štátny dlh, ktorý zodpovedá 120 percentám HDP, nízky hospodársky rast a rozpory v Berlusconiho stredopravom kabinete. Podľa niektorých analytikov zlý stav štátnej kasy povedie k tomu, že Taliansko sa prepadne do dlhovej špirály ako Grécko, Írsko a Portugalsko a bude nútená požiadať o finančnú pomoc.

Berlusconi sa pred týždňom pokúsil obavy na burze rozptýliť, keď v mimoriadnom prejave v parlamente uisťoval o pevných hospodárskych základoch krajiny a ohlásil sériu reforiem.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:35