StoryEditor

Za poistku v banke dostanete zľavy na úvere

03.06.2011, 00:00
Ak by ste chceli poistenie nehnuteľnosti zrušiť, banky vám poskytnuté zľavy zoberú.

Poistiť byt či dom sa dá dnes priamo v banke alebo v poisťovni a ceny nie sú veľmi rozdielne. Ak si beriete v banke úver, je dobré si vybrať jej „dvornú“ poisťovňu, s ktorou spolupracuje. Ušetríte čas a dostanete rôzne zľavy či už z poplatku pri poskytnutí úveru alebo aj lepší úrok na hypotéku. Ak by ste však chceli poistenie po čase zrušiť, o zľavy prídete. Nevýhodou je, že ak sa stane škoda na vašom byte, peniaze z poistného pôjdu banke.

 

Lákajú na zľavy
Niektoré banky aj poisťovne vám dokážu ponúknuť pri poistení bytu zľavy. V OTP banke môžete dostať 0,1-percentnú zľavu z úroku, ale iba ak vystihnete akciovú zľavu. Pri 60-tisícovej hypotéke takto môžete ročne ušetriť až 60 eur. To síce nie je veľa, ale pri prepočítaní napríklad na 30 rokov už ide o zaujímavé číslo. Vo Volksbanke dostanete až 25-percentnú zľavu z poplatku za spracovanie hypotekárneho úveru, ak si vyberiete ich dvornú poisťovňu Victoria Volksbanken. „Naša banka akceptuje aj poistenia dojednané v iných poisťovniach, avšak už bez nároku na výhodnejšiu úrokovú sadzbu úveru,“ dodáva Zuzana Francúzová, hovorkyňa ČSOB poisťovne.

Ďalšie zľavy môžete dostať, ak si v banke alebo poisťovni priplatíte aj poistenie domácnosti. „V našej banke počas aktuálnej kampane je akcia na spoločné poistenie nehnuteľnosti a domácnosti a klient môže získať zľavu 50 percent z poistného v prvom roku poistenia,“ dodáva Zuzana Krenyitzká, hovorkyňa OPT banky.

Za prelietavosť banky trestajú
Ak by ste sa po čase splácania úveru rozhodli, že poistenie bytu či domu už nechcete platiť alebo chcete zmeniť poskytovateľa, nebudete to mať ľahké. Oficiálne môžete vypovedať poistnú zmluvu písomne najneskôr 6 týždňov pred jeho uplynutím. Lenže ak to spravíte, banky vám siahnu na bonusy, ktoré vám pri uzatváraní poistenia dali. „Klient môže poistenie zrušiť, ak sa však poistí v inej spoločnosti, stráca poskytnutú zľavu na úvere,“ hovorí Janeta Haas, riaditeľka pre bankopoistenie Victoria-Volksbanken. Navyše si za zrušenie zmluvy zaplatíte poplatky. Prepoistiť sa, teda zmeniť poisťovňu, môžete, ale aj nové poistenie musíte založiť v prospech banky. Navyše poistenie nehnuteľnosti môžete zrušiť len so súhlasom banky, voči ktorej je poistenie vinkulované.

Pozor na indexáciu
Keď máte poistený byt, môže vás každý rok prekvapiť vyššia suma poistného. Ide o indexáciu, ktorú majú poisťovne zvyčajne ošetrenú v zmluve. „Pri indexácii poisťovňa raz ročne vynásobí poistnú sumu indexom rastu cien stavebných prác a materiálov,“ vysvetľuje Boris Gandel, hovorca Tatra banky. Ide o to, že cena nehnuteľnosti môže rokmi rásť, a tak sa zvyšuje aj cena poistky. Ak by to tak nebolo, môže dôjsť k podpoisteniu vášho bývania. „Aktualizáciu poistných zmlúv odporúčame každé dva roky. Zároveň by sa mal klient presvedčiť, či poistenie obsahuje krytie správnych rizík,“ dodáva Zuzana Hliváková, riaditeľka komunikácie Generali Slovensko. Indexácia však nie je povinná a môžete ju odmietnuť. Niektoré poisťovne indexáciu vôbec nemajú alebo ju neuplatňujú. V Kooperative sa ceny nedvíhali v dôsledku krízy už tri roky.

Vaša poistná suma môže narásť aj zväčšovaním bytu či domu napríklad prístavbou. Poisťovne totiž určujú výšku poistného podľa rozlohy, lokality, veku stavby, ale aj stavebného materiálu či druhov rizík.

Povinná vinkulácia
Poistenie nehnuteľnosti síce nie je pri žiadaní o úver zo zákona povinné, ale banky ho od vás budú takmer vždy vyžadovať. Poistenie nehnuteľnosti súvisí s pravidlami NBS o kapitálovej primeranosti.  Je jednou z podmienok, keď banka zmierňuje kreditne riziko,“ vysvetľuje Marcel Laznia, analytik Slovenskej bankovej asociácie. Navyše si vyžiadajú aj vinkuláciu poistného plnenia vo svoj prospech. Chcú mať istotu, že sa bytu, ktorý financujú a fakticky až do jeho splatenia aj vlastnia, nič nestane. „Predmet zabezpečenia úveru musí byť poistený proti poškodeniu a zničeniu. Zároveň musí byť poistné plnenie vinkulované v prospech banky,“ vysvetľuje Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej poisťovne.

Vinkulácia znamená, že ak sa vám byt poškodí peniaze za jeho opravu dostane banka. Zvyčajne je to pri väčšom poškodení. Pri menších škodách ako zatečenie dostanete peniaze vy.

Pri ročnej platbe ušetríte
Sumu za poistený byt či dom zvyčajne platíte raz ročne. Niektoré banky a poisťovne však ponúkajú aj mesačné, štvrťročné či polročné splátky. Ak zaplatíte poistné na začiatku roka celé, tak môžete niekde ušetriť. Päťpercentnú zľavu ponúka poisťovňa Aegon aj ČSOB poisťovňa. Naopak, pri rozdelených platbách vás nečakajú nejaké prirážky na poistnom.

01 - Modified: 2005-03-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo spája film a literatúru? Najmä Biblia a Popoluška 02 - Modified: 2005-03-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rock&Pop opäť na scéne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:38