StoryEditor

Po Nemecku by padol rating aj eurovalu

05.12.2011, 23:02
Autor:
ČTKČTKTASRTASRlulu
Aktualizované | S&P uvažuje o znížení najvyššieho ratingu záchranného fondu.

Medzinárodná ratingová agentúra ratingová agentúra Standard & Poor 's varovala, že by kvôli dlhovej kríze mohla znížiť rating 15 krajinám eurozóny. Nemecku, Rakúsku, Belgicku, Fínsku, Holandsku a Luxembursku hrozí zníženie až o jeden stupeň, ostatným krajinám, vrátane Francúzska, dokonca až o dva, uviedla agentúra Reuters.

Standard & Poor 's uvažuje aj o znížení najvyššieho ratingu Európskeho fondu finančnej stability (EFSF). Urobila by to v prípade zníženia ratingov krajín so známkou AAA, pred ktorým varovala v pondelok.
 
S&P uviedla, že zaradila rating EFSF do režimu pozorovania s negatívnym výhľadom. Dodala, že rating EFSF by z najvyššej úrovne AAA mohla znížiť o jeden alebo dva stupne.

 

Plán riešenia európskej dlhovej krízy, ktorý presadzujú Nemecko a Francúzsko, by mohol zabrániť avizovanému zníženiu ratingu členských krajín eurozóny. Podľa agentúry Reuters to povedal slovenský minister financií Ivan Mikloš.  "Ak bude ten návrh prijatý, a ja si myslím, že prijatý bude, potom by to mal byť dostatočný signál," povedal Mikloš k plánu zástupcov Francúzska a Nemecka.

Prípadné zníženie ratingu niektorých štátov by podľa analytika X-Trade Brokers Jaroslava Brychtu viedlo k zvýšeniu rizikovej prirážky, ktorá by následne predražila financovanie nového a refinancovanie už existujúceho dlhu.

Podľa Vladimíra Gešperíka zo spoločnosti Capital Markets nemá zmena ratingu o jeden stupeň, pokiaľ nejde o zmenu z investičného na neinvestičný stupeň, výraznejší vplyv na schopnosť financovať dlhy. "Za normálnych okolností to podľa neho predraží financovanie maximálne o 0,3%," tvrdí.

Merkelová sa varovanie ratingovej agentúry snažila bagatelizovať a na otázku novinárov iba povedala, že je na zodpovednosti každej ratingovky, aké robí rozhodnutia. Lídri Európskej únie podľa kancelárky na chystanom summite urobia také rozhodnutia, aby si získali späť dôveru. "Ja som vždy hovorila, že je to beh na dlhú trať," povedal. Eurozóna je vraj na ceste von z finančnej krízy.

O naše dlhopisy nie je záujem

 Agentúra upravila výhľad ratingov 15 krajín eurozóny - vrátane Slovenska - na negatívny, čo obvykle znamená, že k ich zníženiu môže dôjsť v priebehu troch mesiacov. S&P však uviedla, že terajšie prehodnocovanie ukončí "čo najskôr" po piatkovom summite EÚ, po ktorom rozhodne, či skutočne zníži rating jednotlivých alebo všetkých štátov eurozóny.

Slovensko má teraz u S & P hlavný rating na stupni A plus. "Umiestnenie ratingu Slovenska do režimu pozorovania vyvolali naše obavy z potenciálneho vplyvu, ktoré na Slovensko môžu mať prehlbujúcej sa politické, finančné a menové problémy v rámci Európskej hospodárskej a menovej únie, "uviedla agentúra. Podobným zdôvodnením sa vyjadrila k väčšine ďalších krajín eurozóny.

Podľa analytika Next Finance Martina Prokopa nemajú investori záujem o slovenské dlhopisy ani v situácii, keď výnosy z nich v posledných dňoch raketovo stúpli. "K tomu sa pridáva politické riziko v predvolebnom období. Nové zostavovanie vlády taktiež nebude jednoduché, čo len znižuje akcieschopnosť Slovenska pri riešení krízy. Nezostáva tak nič iné, ako drasticky znížiť deficit štátneho rozpočtu," tvrdí analytik.

Grécko a Cyprus výnimkou

Varovanie ratingovej agentúry sa netýka Grécka, ktorého rating už je vo špekulatívnom pásme, a Cypru, ktorého rating S & P začala preverovať už skôr. S & P preradila krajiny do režimu pozorovania s negatívnym výhľadom kvôli "systémovému tlaku", ktorému eurozóna čelí v súvislosti s dlhovou krízou. Tlak podľa agentúry vytvára niekoľko vzájomne previazaných faktorov: trhy požadujú vyššie rizikové prémie pri štátnych dlhopisoch, než by zodpovedalo ratingu krajín, medzi európskymi politikmi panujú rozpory ohľadom riešenia krízy a rastie riziko hospodárskej recesie v eurozóne ako celku.

Podľa S & P je pravdepodobnosť hospodárskeho poklesu celej eurozóny v budúcom roku 40 percent. "Sme toho názoru, že slabý pokrok, ktorý v snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu finančnej krízy európski lídri zatiaľ dosiahli, môže byť odrazom štrukturálnych nedostatkov v rozhodovacom procese v krajinách eurozóny a Európskej únie," oznámila agentúra podľa denníka Financial Times vládam krajín, ktorým hrozí zníženie ratingu.

Oznámenie S&P zvyšuje tlak lídrov EÚ, aby prijali radikálne kroky na vyriešenie krízy. Agentúra ratingy zníži v prípade, že revízia známok expertov S & P nepresvedčí, že si európske krajiny stále zaslúžia hodnotenie na súčasnom stupni. Finančné trhy sú teraz čiastočne pripravené na prípadné zníženie ratingu Francúzska, aj keď aj to by zrejme spôsobilo problémy. Málokto však čakal, že o najvyšší rating AAA by mohlo prísť aj Nemecko.

Pomôže varovanie?

Rozpočtový expert nemeckých vládnych konzervatívcov Norbert Barthle povedal, že varovanie ratingovej agentúry by mohlo mať aj priaznivé dôsledky. Mohlo by podľa neho prispieť k tomu, že Merkelová a Sarkozy budú schopní svoje návrhy realizovať.

Radikálnejší postoj voči ratingovej agentúre zaujal člen bankovej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Christian Noyer. Podľa neho je otázkou, či agentúra svojim postojom k dlhovej kríze v eurozóne tak trochu neprispieva. Metódy, ktoré S & P využíva pri hodnotení úverovej spoľahlivosti vlád, sú v čoraz väčšej miere politickým nástrojom. Francúzsku vraj nebude nikto vyzývať, aby podporila svoj ​​bankový systém. "(Ratingové) agentúry boli v roku 2008 jedným z motorov krízy. Stávajú sa motorom aj počas súčasnej krízy? To je tá správna otázka, o ktoré by sme teraz všetci mali premýšľať, "povedal Noyer na konferencii o financovaní podnikov. Noyer je zároveň šéfom francúzskej centrálnej banky.

Rakúska ministerka financií Maria Fekter povedala, že v tejto chvíli zníženie ratingu svojej krajiny neočakáva. Rakúsko je v elitnom klubu niekoľkých krajín eurozóny, ktoré sa teší špičkovému ratingu AAA. To, že agentúra S & P zaradila rating Rakúska a ďalších 14 krajín eurozóny do režimu pozorovania s možnosťou zníženia podľa ministerky ešte neznamená, že Rakúsko najvyšší rating skutočne stratí.

Euroval by prišiel o rating

Ak by o trojáčkový rating prišli napríklad Nemecko a Francúzsko, stratil by ho podľa Brychtu aj euroval, ktorý má už dnes problémy s predajom dlhopisov. "Fond by musel vynaložiť omnoho väčšie náklady na cudzí kapitál, pretože by mu investori vôbec požičať nechceli," pridáva sa Prokop.

Bez eurovalu rastie podľa analytika TRIM Broker Ronalda Ižipa pravdepodobnosť rozpadu eurozóny exponenciálne. "Nemecko tak s veľkou pravdepodobnosťou začne tancovať tak, ako USA píska. Už vo štvrtok môžeme vidieť začiatok veľkej participácie ECB na riešení európskej dlhovej krízy znížením úrokových sadzieb o 0,5% a už v piatok poodhalenie veľkého plánu, ako táto „nezávislá“ inštitúcia zachráni eurozónu," tvrdí Ižip.

Európe bez eurovalu zostane podľa Brychtu jediná možnosť, ako zachrániť samu seba, a to cez nákupy dlhopisov Európskou centrálnou bankou. "Ak začne ECB skutočne vo veľkom nakupovať štátne dlhopisy, samotné ratingy prestanú hrať rolu, ako to bolo v prípade Grécka, ktorého dlhopisy dnes ECB bez problémov nakupuje," dodáva analytik.

Burzy padajú

Financial Times správu umiestnil na web až po dlho po ukončení obchodovania na európskych trhoch. Európske akcie tak už na ňu nestačili reagovať. Akcie v Spojených štátoch však zamierili okamžite dole a odpísali veľkú časť ziskov, ktoré dovtedy mali. Dow Jonesov index pridal 78,41 bodu a obchodný deň uzavrel vyššie o 0,65 percenta na 12.097,83 bodu.

Širší index S & P 500 spevnil o 1,03 percenta na 1257,08 bodu, index Nasdaq Composite vzrástol o 1,10 percenta na 2655,76 bodu. Počas dňa boli zisky oveľa väčšie a pri niektorých indexoch dosahovali až dve percentá.

Index Dow Jones

Euro k doláru oslabilo na 1,3373 USD, a zostúpilo tak z pondelkového maxima 1,3487 JPY. Obchodníci však upozorňujú, že euro neoslabuje tak veľmi, ako by sa v súvislosti s krokom ratingovej agentúry dalo čakať. Drží sa pritom nad technickou hranicou podpory, čo znamená, že by sa mohlo vrátiť aj k rastu.

Austrálsky dolár k americkému oslabil na 1,0180 USD, zatiaľ čo počas noci vystúpil až na 1,0305 USD. Takzvaný dolárový index, ktorý sleduje hodnotu dolára ku košu hlavných svetových mien, spevnil o 0,1 percenta na 78,705 bodu. Oproti japonskému jenu však dolár oslabil na 77,73 JPY.

Kurz eura voči doláru

Na správu reagovala aj ropa poklesom. Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v januári klesla na poludnie v Singapure o 50 centov na 100,49 USD (74,76 eura) za barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent obchodovanej v Londýne klesla o 60 centov na 109,21 USD/barel.

Nadol zamierili aj japonské akcie. Hlavný index Nikkei 225 odpísal 120,82 bodu a deň uzavrel slabší o 1,39 percenta. Zastavil tak trojdňovú sériu. Podobné širší index Topix oslabil o 1,42 percenta a deň uzavrel na hodnote 738,01 bodu.

Dnešné obchodovanie začali európske akcie poklesom. Paneurópsky index FTSEurofirst 300 zhruba hodinu po začatí obchodovania strácal asi o 0,3 percenta a pohyboval sa v blízkosti 990 bodov. Mierne tak vylepšil bilanciu, pretože tesne po začatí obchodovania strácal asi pol percenta. Počas úvodných minút obchodovania strácali hlavne banky, ktorých akcie v poslednom období kolísajú. Súhrnný index Stoxx Europe 600 Euro Zone Banks oslaboval asi o 1,1 percenta.

Ďalšie ratingové agentúry Moody's a Fitch už varovali, že by mohli prehodnotiť ratingy niektorých krajín eurozóny so známkou AAA, stále im však ponechávajú stabilný výhľad.

01 - Modified: 2005-04-15 13:45:13 - Feat.: 0 - Title: Svetová banka: znížte odvody 02 - Modified: 2005-04-15 13:53:42 - Feat.: 0 - Title: Viliam Klimáček: Nechcem vzdelávať ani znechucovať veľkými témami 03 - Modified: 2005-04-15 13:55:34 - Feat.: 0 - Title: Životopis: Viliam Klimáček 04 - Modified: 2005-04-15 14:01:48 - Feat.: 0 - Title: SuperStar alebo tam, kde končí jedna karaoke šou 05 - Modified: 2005-04-15 14:04:15 - Feat.: 0 - Title: Romana Pašková: Finalisti hudobnú scénu nezmenili, len spestrili
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 17:37