StoryEditor

Euroval sa má navýšiť na bilión eur

26.10.2011, 07:16
Sledujeme online | Európa sa dohodla na rekapitalizácii bánk aj na potrebnom navýšení eurovalu.

23:35 Koniec rokovaní o polnoci?

Tlačová konferencia po rokovaní je znovu odložená, tentokrát na polnoc

23:32 V noci bude Sarkozy a Merkelová rokovať s veriteľmi

Ešte počas noci sa chcú so zástupcami finančných domov v Bruseli stretnúť prezident Sarkozy a nemecká kancelárka Merkelová. Podľa zdrojov to má byť rokovanie tvárou v tvár. Rokovania za súkromných ​​veriteľov Grécka s vládami vedie Ústav pre medzinárodné financie (IIF), To je lobistická skupina, ktorá háji záujmy veľkých bánk. Zástupcovia IIF majú čakať v budove oproti tej, v ktorej prebieha summit. Zatiaľ nie je jasné, či IIF pristúpi na také veľké odpisy, ako by politici chceli - hovorí sa o viac ako 50 percentách.

22:26 Sarkozy vraj bude presviedčať Čínu, aby sa zapojila do eurovalu

Podľa zdraoja z jednania má Nicolas Sarkozy na pripravovanej návšteve Číny presviedčať čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa, aby sa jeho krajina zapjila do záchranného fondu EFSF. 

22:11 Brusel ovládli davy novinárov. Striehnu na politikov

"Pred bruselskou budovou Justus Lipsius sa tesne pred začiatkom summitu tlačili desiatky novinárov. Snažia sa uloviť posledné, aj keď iba strohé vyjadrenia a pohľady politických špičiek. Slovenská premiérka Iveta Radičová vstupuje presne o šiestej večer do budovy, summit sa môže začať. Celý svet očakáva, že v nočných hodinách bude účinný protikrízový koktail definitívne namiešaný. Všetko sa však môže skončiť inak." Prečítajte si viac od vyslaného redaktora HN Jakuba Mendela..

22:05 Rekapitalizácia bude trojfázová

Pred summitom sa hovorilo o sume 108 miliárd eur, potrebnej na rekapitalizáciu európskych bánk, český premiér Petr Nečas však toto číslo nepotvrdil. "Konkrétne číslo zatiaľ nie je známe, nikto ho nepozná, lebo bol prijatý trojfázový prístup," vysvetlil Nečas. Znamená to, že v prvej fáze budú banky hľadať finančné prostriedky na trhu, prípadne u súkromných investorov. V druhej fáze nasleduje štátna pomoc na úrovni rozhodnutia vlády a ak prvé dva kroky nebudú stačiť, až potom, v poslednej fáze, sa bude dať apelovať na európske prostriedky z Európskeho fondu finančnej stability (EFSF), čiže dočasného eurovalu," povedal Nečas.

22:01 Kto bude čerpať pomoc, nebude vyplácať veľké bonusy

Dohoda EÚ obsahuje aj to, že banky, ktoré sa budú rekapitalizovať, obmedzia vyplácanie bonusov manažérom a tiež dividend.

21:30 Reuters: Záchranný fond sa má navýšiť na bilión

Eurozóna sa blíži k dohode na posilnení dočasného eurovalu. Jeho disponibilné zdroje, ktoré zostanú po záchranných pôžičkách Írsku, Portugalsku a Grécku, by mali vzrásť približne štvornásobne na 1 bilión eur. Agentúre Reuters to potvrdili zdroje oboznámené s priebehom dnešného rokovania lídrov eurozóny v Bruseli. Podrobnosti a použité metódy tohto navýšenia by však ešte len mali dopracovať ministri financií na svojom stretnutí v novembri. Z pôvodnej efektívnej úverovej kapacity EFSF 440 miliárd eur by po plánovanej pomoci spomínaným trom krajinám malo zostať k dispozícii 250 až 275 miliárd eur. Konkrétna suma bude známa až po dohode na druhej záchrannej pôžičke Grécku. "Miera navýšenia bude minimálne štvornásobná," povedal agentúre anonymný zdroj.

21:02 Budú trhy sklamané?

Na obsah návrhu uznesenia priaznivo zareagovalo euro aj americké akcie. V čase, kedy sa návrh objavil v médiách, boli európske burzy už zatvorené. Euro k doláru sa vrátilo nad 1,39 USD, zatiaľ čo hlavné akciové indexy vNew Yorku sa zbavili predchádzajúcich strát. Dow Jonesov index pridával zhruba 1,3 percenta, index Nasdaq Composite mal zisk asi pol percenta. Krátko predtým naopak pol percentastrácal.
"Ide to správnym smerom, ale trh z toho bude sklamaný. Predovšetkým kvôli tomu,aký veľký dôraz na ten summit politici kládli," poznamenala v prvej reakcii analytička devízového trhu Jessica Hoversenová zo  spoločnosti MF Global. Naznačila tak, žeoptimistická reakcia finančných trhov by nemusela trvať dlho.

20:55 Ropa je lacnejšia

Ceny ropy dnes klesli potom, čo Federálny úrad pre energetiku (EIA) oznámil, že zásoby ropy v USA za minulý týždeň výrazne vzrástli a investori stále nervózne čakajú na to, či sa Európa dokáže dohodnúť na pláne, ktorý pomôže vyriešiť dlhovú krízu. Cena americkej ľahkej ropy WTI klesla do 18.19 h SELČ o 1,75 USD na 91,42 USD (65,64 eura) za barel, pričom v priebehu obchodovania sa dostala na 93,92 USD/barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent klesla o 1,35 USD na 109,57 USD/barel.

20:48 Pozrite si dokument, na ktorom sa EÚ dohodla

Na čom sa EÚ dohodla

20:35 Commerzbank plánuje odpísať z gréckeho dlhu 750 mil. eur

Nemecká banka Commerzbank odpíše za 3. štvrťrok z hodnoty gréckych dlhopisov vo svojom portfóliu minimálne 750 miliónov eur. Uviedlo to pre agentúru Reuters niekoľko zdrojov blízkych informáciám.

Druhá najväčšia banka v Nemecku už v 2. kvartáli odpísala z hodnoty gréckych štátnych dlhopisov vo svojom vlastníctve 760 miliónov eur, čo predstavovalo viac než 21 % dohodnutých na summite v júli. Finančná pozícia Grécka sa však zhoršuje ďalej a odpísať len 21 % investícií do gréckeho dlhu už nebude stačiť. Najnovšie sa počíta so stratami na úrovni 50 %, čo Commerzbank donútilo k ďalším odpisom.

Podľa analytika DZ Bank Matthiasa Dürra by odpis takéhoto rozsahu mohol spôsobiť Commerzbank za 3. štvrťrok hrubú stratu vyše 400 miliónov eur. Banka, ktorá by výsledky za 3. kvartál mala oznámiť 4. novembra, sa k najnovším informáciám odmietla vyjadriť.

20:26 Tretí summit zrejme nebude

Krátko pred začatím summitu sa rozšírila fáma, že "hrozí" ďalší, v poradí už tretí krízový summit eurozóny, ak sa dnes večer európski lídri nedohodnú na riešeniach o rekapitalizácii bánk, gréckom dlhu a dočasnom eurovale. Podľa vyjadrenia niektorých štátnikov však politická vôľa na ďalší krízový summit nie je.

Týždenník EUobserver na svojom informačnom portáli dnes doobeda uviedol slová francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorými sa snažil odľahčiť napätú situáciu pred dnešným summitom. "My nemáme krízu eura... Ide o dlhovú krízu v niektorých krajinách eurozóny," povedal Sarkozy a dodal, že je tu 90-% šanca, že dnešný summit prinesie riešenie akceptovateľné pre všetky strany.

20:23 Euroval by sa mal niekoľkonásobne zväčšiť

Členské krajiny eurozóny navrhujú niekoľkonásobne zvýšiť úverovú kapacitu Európskeho fondu finančnej stability (EFSF). Vyplýva to z návrhu uznesenia, z ktorého cituje agentúra Reuters. Podrobnosti ministri financií predstavia až v novembri. Kurz eura po správe voči doláru posilnil a vrátil sa nad 1,39 USD. Nahor sa vydali aj americké akcie.

Záchranný fond EFSF  mať po navrhnutých zmenách dostatočnú flexibilitu na to, aby mohol v prípade potreby uplatniť dva modely: jednak poisťovať riziko, jednak sa zapojiť do projektu špeciálneho investičného nástroja SPIV (Special PurposeInvestment Vehicle). Oba tieto modely by mohol použiť súčasne.

Palubnú silu EFSF bude možné zvýšiť aj v spolupráci s Medzinárodným menovým fondom. Návrh predpokladá, že Európska komisia posilní monitorovaciu kapacitu v Grécku, a to priamo na mieste. Z hľadiska zapojenia súkromných veriteľov do zníženia dlhu Grécka návrh potvrdzuje, že Grécko je mimoriadny a unikátny prípad.

20:19 Lídri sa dohodli na rekapitalizácii bánk

Lídri Európskej únie sa dohodli na rekapitalizácii európskych bánk. Prvá konkrétna dohoda hovorí o tom, že európske banky majú niekoľko mesiacov - do konca júna 2012 - na to, aby navýšili svoje kapitálové imanie o 9 %. Túto správu novinárom potvrdil český premiér Petr Nečas.

20:17 Rokovania sa naťahujú, začína rokovať eurozóna

Rokovanie dvadsaťsedmičky sa skončilo až teraz, na rade je kľúčová schôdzka eurozóny.

20:04 Politici pripúšťajú ďalší summit

Server EUobserver.com informuje, že predstavitelia EÚ naznačujú zvolanie tretieho eurosummitu, ktorý by sa mohol konať cez víkend.

19:48 Financial Times: V komuniké sú len obecné frázy

Denník Financial Times získal návrh komuniké, ktoré však neobsahuje žiadne konkrétne kroky riešenia krízy.

V skratke v ňom má zaznieť:

- Na mnohých riadkoch bude Španielsko pochválené za reformy, pri Taliansku je prázdne miesto

- Všeobecné vety o Grécku, dohoda s veriteľmi stále nie je hotová

- Euroval bude posilnený

FT upozorňuje, že návrh komuniké sa vždy mení, nie je však nejaký väčší dôvod si myslieť, že konkrétne veci budú počas rokovaní vyriešené.
 

19:43 Posledná večera eurozóny?

Viacerí diplomati z prostredia Európskej únie priznávajú existenciu odstredivých síl medzi politikmi, ktorí sa večer zišli v Bruseli za účelom zabrániť najhoršiemu scenáru - spochybneniu existencie menovej únie a významu spoločnej meny, ktorá mala európsku ekonomiku integrovať a posilňovať. Ak by sa potvrdili najhoršie scenáre a nenašla sa adekvátna odpoveď na súčasnú krízu, dnešná pracovná večera lídrov eurozóny by sa mohla zmeniť na povestnú poslednú večeru.

19:39 Pod americké akcie sa podpísala nervozita

Americké akcie začali obchodovanie solídnym rastom, ešte počas dopoludnia ho však skoro celý zmazali. Na trhu totiž zavládla nervozita okolo summitu lídrov Európskej únie.  Medzi politikmi však pretrvávali nezhody v kľúčových otázkach a nebolo ani jasné, v akom rozsahu by mali súkromní veritelia odpísať grécky dlh. Popoludní newyorského času (18:00 SELČ) sa index S & P 500 pohyboval okolo 1230 bodov a oproti predchádzajúcemu záveru vykazoval rast len asi o 0,1 percenta. Dow Jonesov index pridával 0,4 percenta na 11.758 bodov, index Nasdaq Composite už ale strácal 0,5 percenta na 2625 bodov.

19:21 Budúci týždeň nastúpi nový šéf eurobanky. moc zastaviť krízu

Hlavný ekonomický komentátor denníka Financial Times vo svojom texte upozorňuje nového šéfa Európskej centrálnej banky Maria Draghiho, že ECB je z veľkej časti zodpovedná za súčasnú krízu a že ju ako jediná dokáže zastaviť.

18:40 Euro kleslo kvôli pochybnostiam ohľadom riešenia dlhovej krízy

Euro dnes na devízových trhoch oslabilo kvôli pochybnostiam investorov o tom, či dnešné stretnutie európskych predstaviteľov prinesie rázne riešenie dlhovej krízy v eurozóne. Okolo 18:00 SELČ jednotná európska mena voči doláru klesla o 0,5 percenta na 1,3842 USD. Voči japonskému jenu sa jej kurz znížil tiež o pol percenta na 105,28 JPY, napísala agentúra Reuters.

Commodity Futures Charts

18:35 Európske akcie mierne spevnili, odolali záverečnému výpredaju

Objemy obchodov na európskych akciových trhoch boli nízke. Investori upínali oči k Bruselu, kde sa začali v popoludňajších hodinách schádzať lídri Európskej únie.


Paneurópsky index FTSEurofirst 300 pridal 0,1 percenta na 983,16 bodu. V priebehu dňa pritom pridával aj viac ako jedno percento, o väčšinu ziskov ho ale pripravili obavy, že summit EÚ neprinesie také výsledky, aké trh očakával.

18:33 Sarkozy pred summitom mlčí. Podľa Merkelovej čaká Európu ešte veľa práce

Polhodinu pred oficiálnym začiatkom mimoriadneho summitu Európskej únie, po ktorom má nasledovať užšie rokovanie lídrov eurozóny, do budovy Európskej rady v Bruseli prišiel francúzsky prezident Nicolas Sarkozy.     

Jeden z najočakávanejších politikov večera však po vystúpení z čiernej limuzíny odmietol poskytnúť akékoľvek predsummitové vyhlásenia pre médiá a zamieril rovno do zasadacej sály, kam novinári nemajú prístup.     

Ani ostatní politici si prítomný dav novinárov príliš nevšímajú. Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová iba stroho vyhlásila, že má pocit, že dnes existuje dostatok dobrej vôle na prijatie dohody. Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že aj napriek očakávaniam vyplývajúcim z dnešného summitu pre lídrov EÚ ešte stále zostane veľa práce.     

"Ešte stále máme veľa problémov na vyriešenie a veľa rokovaní, ktoré treba dotiahnuť do konca. Naša práca sa týmto nekončí, ale verím, že každý sem pricestoval s cieľom definitívne zaznamenať nejaký pokrok," vyhlásila Merkelová.

18:00 Iveta Radičová je už na mieste konania summitu

Slovenská premiérka Iveta Radičová vstúpila dnes desať minút po 18. hodine do rokovacej miestnosti v budove Justus Lipsius v Bruseli, kde sídli Európska rada. Privítal ju predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.      

Na rozdiel od nedeľňajšieho summitu, keď jej Van Rompuy po príchode na summit zašepkal, že je jeho hrdinkou, dnes to boli iba obligátne tri bozky na líce, ako býva zvykom v Belgicku.     

Summit EÚ, ktorý mal podľa rozvrhu začať o 18.00 h má mierny sklz. Čaká sa na príchod všetkých účastníkov z 27 členských krajín EÚ, ku ktorým by sa mali pridať aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová.

17:07 Marc Faber (prezývaný Dr Skaza): Koniec krízy sa bude stále odkladať, kým štáty neskrachujú

Americký investor Marc Faber prezývaný Dr Skaza tvrdí, že súčasní politici sú schopní len tlačiť peniaze. Tým sa však podľa neho súčasná kríza nevyrieši.

"Koniec krízy sa bude stále odkladať, kým štáty neskrachuje," uviedol Faber na americkej CNBC.

"Koniec tejto hry môžu (politici) stále odkladať ... povedzme ďalších päť až desať rokov," dodal.

17:00 Súkromní investori navrhli nový plán odpisu gréckeho dlhu

Súkromní investori navrhli európskym vládam nový plán odpisu gréckeho dlhu, o podrobnostiach však zatiaľ nechcú hovoriť. podľa agentúry AP to dnes povedal hovorca Ústavu pre medzinárodné financie (IIF) Frank Vogl. IIF je lobistickou skupinou, ktorá obhajuje záujmy veľkých bánk a teraz za ne tiež vedie rokovania s vládami. Podľa hovorcu znamená nový návrh zásadný posun.

Vlády členských krajín eurozóny sa snažia súkromných investorov presvedčiť, aby pristúpili na oveľa väčšie odpisy gréckeho dlhu, ako bolo dohodnuté na júlovom summite eurozóny. Vtedy sa hovorilo o 21 percentách, dohoda už je ale prekonaná a eurozóna otvorene hovorí, že odpísať bude potrebné viac než 50 percent dlhu.

Medzi súkromnými investormi, ktorí majú v portfóliách grécke dlhopisy, sú hlavne banky. Väčšina ich je v Grécku, veľa gréckych dlhopisov majú aj banky z Francúzska a Nemecka. Banky sa najprv zdráhali odpísať väčšiu časť dlhopisov, teraz sú ochotné pristúpiť na odpis až 40 percent dlhu. Aj to je ale podľa európskych politikov málo.

16:34 Radičová: Investori by mali odpísať cez polovicu gréckeho dlhu

Súkromní investori, ktorí držia grécke dlhopisy, by mali pristúpiť na odpis viac než 50 percent istiny. Pred odletom na summit Európskej únie v Bruseli to povedala slovenská premiérka Iveta Radičová. Zástupcovia EÚ budú hľadať riešenie dlhovej krízy, ktorá ohrozuje nielen eurozónu, ale aj zvyšok Európy a mohla by niektoré ekonomiky uvrhnúť do recesie.



"Slovensko hovorí, že odpis musí byť vyšší ako 50 percent," povedala Radičová novinárom. Jej kabinet v polovici októbra nedokázal presadiť zvýšenie právomocí Európskeho fondu finančnej stability (EFSF), kvôli čomu sa vláda Radičovej rozpadla. Poslanci návrh na posilnenie záchranného fondu schválili až neskôr, pri opakovanej voľbe a za podpory opozičných socialistov.

Vlády krajín EÚ sa s bankami na výške odpisov gréckeho dlhu zatiaľ nedohodli. Po rokovaní lídrov EÚ sa bude večer v Bruseli konať ešte stretnutie ministrov financií eurozóny.

16:05 Summit eurozóny sprevádzajú protesty tisícok odborárov

Tisícky ľudí dnes vyšli do belgických ulíc na protest proti masovému prepúšťaniu zamestnancov veľkých tovární. Hnacím motorom protestov sú odborári z belgickej pobočky oceliarskeho gigantu ArcelorMittal, no k ušiam lídrov Európskej únie, ktorí dnes večer budú na summite hľadať odpovede na najvážnejšie výzvy európskej krízy, by sa mali dostať aj sťažnosti vyše 2000 rumunských pracovníkov koncernu Nokia z mesta Kluž, ktorí by do konca roka mali prísť o prácu.

15:50 Jean-Claude Juncker: Po dnešku chceme mať vyjasnenú celkovú líniu

"Dnes sa pravdepodobne nedohodneme na všetkých detailoch, ale mali by sme po dnešku mať vyjasnenú celkovú líniu," povedal luxemburský premiér a súčasný šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker, ktorý do sídla Rady EÚ dorazil s viac ako trojhodinovým predstihom.

"Keby som v to nemal dôveru, tak by som sem vôbec nejazdil. Úplne pokojný ale nie som, to by som neprišiel tak skoro," povedal v reakcii na otázku, či podľa neho dnes lídri naozaj prídu so želanou dohodou.

15:36 Summit dá asi len rámec riešení, detaily a čísla prídu až potom

Dnešný večerný mimoriadny summit eurozóny síce zrejme prijme sľubovaný balík krokov pre boj so šírením dlhovej krízy, budú to však asi len rámcové obrysy bez konkrétnych detailov a čísel. Tie sa budú dopočítavať a vykresľovať až neskôr, naznačil hovorca Európskej komisie Olivier Bailly.
 

"Európska rada a lídri eurozóny sú politici. Potrebujú politické rozhodnutie," povedal Bailly novinárom v Bruseli." To je tiež presne to, čo sa dnes večer očakáva, "uviedol s tým, že po summite budú nasledovať expertné práce na technických detailoch. "Európska rada tu nie je od toho, aby prichádzala s detailmi všetkých čísel o finančných technikáliích, "dodal.

15:24  Nemci schválili rozšírenie eurovalu

Reuters: Dolná komora nemeckého parlamentu schválila rozšírenie Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) - 530 poslancov hlasoval za a 89 bolo proti návrhu rozšírenia EFSF.

15:23 Radičová: Banky by nemali chcieť peniaze od svojich dcér

Európske banky, ktoré sa ocitnú v problémoch, by si ich nemali riešiť prostredníctvom peňazí zo svojich dcérskych bánk. Takáto klauzula by mala byť zaradená do pravidiel rekapitalizácie finančných inštitúcií, o ktorých by mal tiež rozhodnúť dnešný summit lídrov eurozóny.

"SR iniciovala dôležitú klauzulu, že materské banky nemôžu riešiť posilnenie kapitálu cez svoje dcéry. Stretlo sa to s porozumením a podporou," vyhlásila dnes premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) na parlamentnom výbore pre európske záležitosti. Po vyše hodinovom rokovaní, ktorého väčšina bola neverejná, získala od poslancov mandát na zastupovanie Slovenska v Bruseli.

14:55 Belgicko: Malí sa musia spojiť

Chceme dohodu, povedal dnes predpoludním krátko ale jasne v odpovedi na otázku, čo sa dá očakávať od summitu eurozóny, belgický premiér Yves Leterme. Z úradu vlády odkázal, že nič iné sa dnes večer očakávať ani nedá. "My chceme dohodu," povedal odchádzajúci premiér, ktorého novinári zastavili na chodbe úradu vlády s otázkou, ako to bude vyzerať na summite eurozóny o niekoľko hodín neskôr. Leterme dodal, že bez prijatia konkrétnej dohody sa nepodarí vyslať potrebné signály na zastavenie nepriaznivých dopadov súčasnej ekonomickej krízy.

Premiér bol podľa belgických novinárov skúpy na slovo, ale na otázku o silnejúcom vplyve nemecko-francúzskej osi pri riešení krízy v eurozóne povedal, že niekedy sa musia menšie krajiny EÚ spojiť a dohodnúť na spoločnom postupe, aby boli vôbec vypočuté Francúzskom či Nemeckom, uviedla na svojom spravodajskom serveri belgická televízna a rozhlasová stanica RTBF.

14:36 Taliansky sľub reforiem je na ceste do Bruselu

Oficiálny dokument, v ktorom sa Taliansko zaväzuje k prísnym ekonomickým reformám, je už na ceste do Bruselu, informovali dnes talianske médiá. Tento dokument by mal potvrdiť sľuby, ktoré dal počas nedeľňajšieho summitu Európskej únie a eurozóny taliansky premiér Silvio Berlusconi najvyšším lídrom EÚ, avšak podľa hovorcu Európskej komisie nemožno očakávať, že sa talianskej strane podarí urobiť všetky potrebné zmeny za pár dní.

14:23 Krízový manažment zlyhal

Predstavitelia hlavných politických skupín Európskeho parlamentu sa v utorok večer stretli s predsedom EP Jerzym Buzekom, aby prejavili svoj názor na dnešný krízový summit eurozóny. Europoslanci sa väčšinou zhodli v názore, že krízový manažment, ktorý doteraz predstavovali jednotlivé summity, totálne zlyhal, dôkazom čoho je stratený rok od vypuknutia krízy, ktorý neponúkol zásadné riešenia. "Táto kríza nám poskytla príležitosť konať," povedal na úvod stretnutia Jerzy Buzek a dodal, že v rámci EÚ by sa malo prestať s delením štátov na dve skupiny - na tých, čo sú v menovej únii, a na tých, ktorí do eurozóny nepatria.

Nápis pred budovou nemeckého Bundestagu: Politici hazardujú. Kto to bude platiť?

14:15 Unikajú ďalšie informácie

Do médií unikla ďalšia časť pripravovaných krokov eurozóny. Ako píše britský denník The Guardian - banky by mali mať povinne deväťpercentnú mieru kapitálovej primeranosti už od 30. júna 2012. V súčasnosti je táto miera na 5 percentách. Podľa agentúry Reuters by potom banky mali navyšovať svoj ​​kapitál primárne pomocou súkromných zdrojov. Zároveň by mali mať zákaz vyplácania dividend a bonusov dovtedy, kým sa nedosiahnu kapitálové ciele.

14:10 50- percentné škrty dlhov sú dohodnuté

Podľa zdrojov spravodajskej CNBC je odpísanie 50% gréckeho dlhu hotová vec.

14:08 Draghi: ECB je pripravená kupovať dlhopisy naďalej

Európska centrálna banka je pripravená ďalej nakupovať štátne dlhopisy krajín ohrozených dlhovou krízou a brániť tým zhoršovaniu dlhovej krízy. Signalizoval to dnes pred summitmi Európskej únie a eurozóny Mario Draghi, ktorý budúci týždeň prevezme funkciu prezidenta ECB po dosluhujúcom Jean-Claude Trichet. "Eurosystém (centrálnych bánk eurozóny) je rozhodnutý svojimi nekonvenčnými opatreniami zabrániť tomu, aby zlyhalo fungovania peňažných a finančných trhov," uviedol podľa agentúry Reuters Draghi typicky šifrovaným jazykom ECB v texte prejavu na konferencii v Ríme. Dodal, že zásahy ECB budú mať zmysel len dočasne a hlavné kroky na odstránenie jadra problémov a obnovenie rovnováhy a stability musia urobiť vlády.

14:00 Hrozí krach summitu?

"Je na dnešnom summite pre trhy zamiesené na poriadne sklamanie? Skutočne ťažko hádzať dopredu flintu do žita, ale zatiaľ je minimálne v dvoch bodoch zhoda veľmi ďaleko. Prvá je požiadavka na výraznejší osekanie gréckeho dlhu (o 60%), s ktorým súkromní investori nechcú súhlasiť. Banky sú ochotné kývnuť na 40% zníženie dlhu, ktoré by samo o sebe Grékom ťažko stačilo. Špekuluje sa však o tom, že obe strany hrajú len taktickú bitku a že nakoniec za päť minút dvanásť kývnu na kompromisný variant (odpis dlhu o 50%). Druhý problém je zložitejší a na nadchádzajúcom summite pravdepodobne ťažko riešiteľný. Trhy dúfajú, že dôjde k výraznejšiemu zvýšeniu eurovalo. Potom, čo ale padol návrh Francúzska na tlač peňazí do eurovalu z vreciek ECB, je Európa v hľadaní náhradného riešenia bezzubá. Nie je sa ani čomu diviť, pretože iná cesta, ako v túto chvíľu rýchlo a efektívne nafúknuť záchranné fondy, skrátka neexistuje. Kým si to Nemecko a predovšetkým sama ECB neprizná, žiadne finálne riešenie dnešnej krízy sa pred nami veru nerysuje," tvrdí hlavný ekonóm Era Poštovní spořitelny Jan Bureš.

13:51 Banky si požičali od ECB desiatky miliárd

V boji proti hroziacej bankovej kríze poskytla eurobanka úverovým inštitútom dostatok likvidity na neobvykle dlhý čas 1 rok. Celkovo si dnes 181 finančných inštitútov požičalo cez refinančný program ECB 56,9 miliardy eur, informovala ECB. Dopyt bánk po likvidite bol teda výrazne nižší, ako v časoch finančnej krízy. "Dopyt je neporovnateľný s dopytom po krachu Lehman Brothers," uviedol ekonóm Commerzbank Michael Schubert. Na vrchole krízy si banky od ECB požičiavali celkovo viac než 400 miliárd eur. Ďalší 1-ročný tender je naplánovaný na december.

13:45 Summit dá zrejme len rámec riešení

Dnešný večerný mimoriadny summit eurozóny síce zrejme prijme sľubovaný balík krokov pre boj so šírením dlhovej krízy, budú to však asi len rámcové obrysy bez prílišných detailov a čísel. Tie sa budú dopočítavať a vykresľovať až neskôr, naznačil hovorca Európskej komisie Olivier Bailly. "Európska rada a lídri eurozóny sú politici. Potrebujú politické rozhodnutia," podotkol k očakávaniam záverov dnešnej schôdzky Bailly pred novinármi v Bruseli. "To je tiež presne to, čo sa dnes večer očakáva," dodal s tým, že po summite budú nasledovať expertné práce na technických detailoch s napätím očakávaného balíka. "Európska rada tu nie je od toho, aby prichádzala s detailmi všetkých čísel o finančných technikáliach," dodal hovorca.

13:41 Európsky parlament schválil rozpočet

Európsky parlament schválil rozpočet Európskej únie na budúci rok. Europoslanci v ňom žiadajú vyššie výdavky, než aké navrhovali členské štáty, a obe strany čakajú ďalšie rokovania. Európska komisia v apríli navrhla na budúci rok zvýšiť výdavky v rozpočte EÚ o 4,9 percenta oproti tomuto roku na 132,7 miliardy eur. Tvrdila pritom, že rast výdavkov zodpovedá záväzkom, ktoré si EÚ v minulosti vytýčila. Patrí medzi ne napríklad väčšia podpora vedy a výskumu.

13:36 Merkelová chce stabilnú úniu

Európska únia musí zabrániť, aby sa dlhová nákaza rozšírila z Grécka na ďalšie štáty, a musí sa stať úniou stability. Kvôli tomu je teraz potrebné maximálne posilniť základy eurozóny. V Spolkovom sneme to vyhlásila kancelárka Angela Merkelová. Aby sa súčasná kríza menovej únie neopakovala, musí sa podľa nej zmeniť zmluva o EÚ, aby bolo možné postihovať štáty, ktorá dlhodobo porušujú únijné pakt stability. Riešenie terajších dlhových problémov v eurozóne vidí kancelárka vo výrazne vyššom zoškrtaní gréckych dlhov súkromnými investormi, ako bolo dohodnuté na júlovom summite EÚ, v rekapitalizácii európskych bánk a v ochrane ďalších štátov pred šírením dlhovej nákazy. To má zabezpečiť posilnenie eurovalu.

13:11 Škrty gréckeho dlhu poškodia bankový systém

Podľa Dow Jones Medzinárodný menový fond verí, že škrty gréckeho dlhu budú vo výške 65 % a viac. To by poškodilo už teraz veľmi krehký európsky bankový systém.
Terajšie problémy eurozóny majú čisto lokálny charakter a celoeurópskymi ich neurobili finančné trhy, ale kontraproduktívne zásahy členských krajín na podporu zadlžených krajín. Napísal to komentátor britského denníka Financial Times John Kay. Vojnu proti trhom podľa neho európski politici prehrajú, pretože v skutočnosti nebojujú proti trhom, ale proti realite.

13:08 Stark nesúhlasí s nákupom dlhopisom

 Odchádzajúci člen Výkonnej rady ECB Jürgen Stark nesúhlasí s nákupom štátnych dlhopisov. Spôsobuje to, že "politici strácajú motiváciu znižovať deficity", povedal v rozhovore pre štvrtkové vydanie nemeckého týždenníka Stern. Uviedla to agentúra Reuters.

13:06 Merkelová skončila s prejavom

Nemecká kancelárka Angela Merkelová na záver svojho prejavu v nemeckom parlamente povedala, že 50-ročný mier v Európe nemôžeme brať ako samozrejmosť. Taktiež zdôraznila, že Nemecko vníma Európsku úniu ako celok.

12:50 Nemecko opäť víťazí nad Francúzskom

Hlasy, ktoré volali po tom, že by európska centrálna banka mala pokračovať v "neštandardných opatreniach" sa s najväčšou pravdepodobnosťou nestretnú s úspechom. A to kvôli Nemecku, ktoré stojí zásadne proti, povedal Guardianu vysoko postavený úradník eurozóny.

Zásadný spor politikov ohľadne toho, či má ECB pokračovať v nákupoch vládnych dlhopisov, je tak pre túto chvíľu vyriešený. Kancelárka Angela Merkelová navrhuje, že by ECB mala vydať svoje vyhlásenie, akú úlohu chce v riešení dlhovej krízy zohrať. "Vyzerá to ako by teraz Nemecko získavalo nad Francúzskom. Požiadavka ohľadom intervencie ECB sa neobjaví v budúcom návrhu," povedal denníku zdroj.

12:47 Šéfov slovenských firiem ovládol pesimizmus

Slovenskí riaditelia vidia vyhliadky svojich firiem výrazne pesimistickejšie. Ich očakávania sa vrátili na rovnakú úroveň ako pred rokom, za čo môžu najmä obavy, že dlhová kríza európskych štátov sa ešte zhorší. Ukázal to Index podnikateľského očakávania spoločnosti Deloitte, ktorý odráža názory vrcholových manažérov zo strednej Európy. "Najvýraznejší posun k negatívnym vyhliadkam vykázalo Slovensko," povedal na dnešnej tlačovej konferencii senior manažér na oddelení Consultingu spoločnosti Deloitte Slovensko Peter Horovčák.

12:34 Summit- Čakanie na definitívnu odpoveď

Predsummitové chýry, prenikajúce z diplomatických kruhov EÚ tvrdia, že návrh plánu záchrany je už pripravený a má ho vo svojom scenári predovšetkým Merkelová. Tá však do dnešného dňa potrebovala získať čo najväčšiu možnú politickú podporu doma, v dolnej komore spolkového nemeckého parlamentu (Bundestag), kým sa s hotovou vecou postaví pred svojich európskych partnerov.

Popri riešeniach na oddlženie Grécka, čo znamená vyššie odpisy dlhov a rekapitalizáciu bánk, je najspornejším bodom dočasný euroval. Jeho kapacita, za účelom záchrany veľkých ohrozených ekonomík ako Taliansko a Španielsko, by sa mala navýšiť zo súčasných 440 miliárd eur, ktorými disponuje, na odhadovanú sumu jeden bilión eur a viac.  Na základe čiastkových informácií o záchrannom pláne pre Európu bývalý belgický premiér a súčasný šéf liberálnej frakcie v Európskom parlamente (ALDE) Guy Verhofstadt vyhlásil, že tento plán má krátkodobú účinnosť. Podľa neho európski lídri stavili na mechanizmy a nástroje, ktoré nie sú presvedčivé pre svetové trhy zo strednodobého hľadiska a trvá na tom, že bez vydávania európskych dlhopisov sa riešenie kríz iba odkladá na neskôr.

12:23 Európa chce zachrániť banky, ale kto zachráni ostatných?

Európski politici sa dohadujú, akým spôsobom podporia banky, ktoré sú silne ohrozené dlhovou krízou. Svoje si o tom myslí redakcia amerického denníka Chattanooga Times Free Press, ktorá situáciu opísala kresleným "vtipom".

12:20 Merkelová s prejavom v Bundestagu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová začala s prejavom ohľadom riešenia krízy pred poslancami v Bundestagu.

12:12 Taliansko platí najvyššie úroky za tri roky

Taliansko muselo na aukcii 6-mesačných pokladničných poukážok zaplatiť najvyššie úroky za viac než 3 roky. Investori totiž požadujú vyššiu rizikovú poukážku, aby mali vo svojich portfóliách taliansky dlh. Talianske ministerstvo financií predalo 6-mesačné poukážky za 8 miliárd eur. Ich priemerný výnos dosiahol 3,5 %, čo je najviac od septembra 2008, kedy predstavoval až 4,3 %.

11:51 Talianska tlač: Berlusconi v januári odstúpi

Situácia po neúspešnom schvaľovaní ďalších úsporných opatrení talianskou vládou má pokračovanie. Taliansky denník La Repubblica napísal, že Berlusconi uzavrel dohodu so svojím opozičným rivalom Umbertom Bossim, podľa ktorej by mal v januári budúceho roka odstúpiť z funkcie. Politik tak chce uvoľniť cestu k predčasným voľbám, ktoré by sa mohli v krajine uskutočniť v marci budúceho roka. "Nerobte zo mňa v Bruseli blázna a ja vám sľúbim, že voľby budú v marci," cituje denník talianskeho premiéra. Taliansko však táto správa príliš nezaujíma, pretože o odstupe Berlusconiho z funkcie sa hovorí už niekoľko mesiacov. Navyše webové stránky denníka La Repubblica si prípadného konca talianskeho premiéra nevšímajú.

11:38 Summit bude, ale bez čísel

"Niekomu súčasná situácia pravdepodobne vyhovuje. Tou krajinou je Nemecko. Kríza, slabé euro a vysoká konkurencieschopnosť Nemecka pomohla krajine v tom, aby HDP pokračovalo v silnom raste a prekonalo úrovne z roku 2008," tvrdí vo svojom komentári Ján Beňák zo spoločnosti TRIM Broker.

11:07 Čína pridá ruku k záchrane

Čína je pripravená podporiť zvažované nástroje na riešenie dlhovej krízy eurozóny. Kríza ohrozuje nielen budúcnosť eura, ale aj výhľady európskej a svetovej ekonomiky. V piatok sa do Číny chystá šéf záchranného fondu eurozóny EFSF Klaus Regling. "Čína je za," povedal agentúre AFP nemenovaný diplomat o možnosti, že najľudnatejšia krajina sveta je ochotná podporiť boj s dlhovou krízou eurozóny vytvorením špeciálneho investičného nástroja. Ten by mal fungovať tak, že by emitoval dlhopisy a z výnosov z ich predaja nakupoval dlhopisy členských krajín eurozóny.

10:46 Kľúčové momenty dňa D

Prehšad najdôležitejších momentov dnešného dňa:

  • 12:00 Kancelárka Angela Merkelová vystúpi v Bundestagu (nemecký parlament) a znovu ho vyzve, aby posvätil záchranné plány
  • 17.15 - Lídri EÚ sa začnú schádzať, čakajú sa aj ich vyjadrenia pre médiá
  • 18.00 - Lídri všetkých 27 krajín EÚ začnú diskutovať o záchranných plánoch
  • 19.15 - Lídri 17 krajín eurozóny začnú rokovať na pracovnej večeri

10:27 Európska dráma pohlcuje najstaršiu banku sveta

Nerozhodnosť európskych politikov rozkolísava trhy, čo tvrdo dopadá najmä na bankový sektor. Investori sa v posledných mesiacoch odkláňajú od finančných titulov, ktoré sú vysoko vystavené dlhu problémových ekonomík eurozóny. Medzi také tituly patrí aj najstaršia banka sveta, talianska Banca Monte dei Paschi di Siena.

Tá v poslednom období trpí nedostatkom základného imania a má voči nemu vysokú mieru držania dlhopisov vlád problémových ekonomík. Samotní európski politici odhadujú, že banka bude potrebovať navýšiť kapitál o minimálne 2 miliardy eur. Ak takáto suma bude stačiť na ochranu pred jej kolapsom, je však otázkou.

Zdroj: Wall Street Journal

10:20 Dolár je voči jenu na historických minimách

"Na devízových trhoch sa najviac darilo ako bezpečnému prístavu japonskému jenu, ktorý na páre s americkým dolárom prepracoval na nové historické maximá 75,72 jenu za dolár. A to práve vďaka horším číslam zo Spojených štátov, ktoré v očiach viacerých obchodníkov zvýšili pravdepodobnosť ďalších krokov Fedu na podporu americkej ekonomiky, ktorá by ale prišla na úkor dolára," tvrdí vo svojom komentári analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.

Kurz dolára voči jenu

09:57 Venizelos: Banky by mali odpísať polovicu gréckeho dlhu

Súkromní investori zrejme budú musieť odpísať polovicu nominálnej hodnoty gréckeho dlhu, tvrdí to grécky minister financií Evangelos Venizelos. Najpravdepodobnejším výsledkom dnešného summitu je, že vlastníci dlhopisov dostanú 15 eur v hotovosti a ďalších 35 eur v nových 30-ročných dlhopisoch so 6-% kupónom na každých 100 eur gréckeho dlhu, informoval Venizelos domáce banky.

09:50 Holandsko nepodporí kozmetický plán záchrany Európy

Holandsko nepodporí plán na záchranu eurozóny, ak tento plán bude obsahovať iba ďalšie "prázdne sľuby," povedal v utorok večer holandský minister financií Jan Kees de Jager na adresu dnešného krízového summitu eurozóny v Bruse

09:47 Svet prestal veriť starému kontinentu

"Sarkozy povedal, že nedeľný summit bude kľúčový pre osud Európy, ale ako sa zdá, výsledok summitu bol "0". Znamená to, že sa teda politici nedohodli a že do Nemecka budeme potrebovať marky a pasy? Pravdepodobne nie, ale v eurokocúrkove sa politici nevedia dohodnúť na detailoch ničoho. Nemyslím, že ide o sofistikovaný plán politikov na kupovanie času, i keď guvernér BoE King si to myslí, ale skôr len o neschopnosti nájsť spoločný konsenzus. Politici včerajším odvolaním Ecofinu len dokázali verejnosti, trhu a G20, že žiadne definitívne riešenie neexistuje a kríza bude vždy dva kroky pred Bruselom," tvrdí vo svojom komentári analytik TRIM Broker Peter Greguš.

09:17 Ropa mierne zdražela

Ceny ropy mierne vzrástli, ale zostávajú pod svojimi 3-mesačnými maximami z utorka. Ropné rezervy v USA sa totiž zvýšili a trh sa obáva, že Európa nedokáže vyriešiť svoju dlhovú krízu. Barel americkej ropy WTI s decembrovým kontraktom sa o 8.07 SELČ predával po 93,43 (67,13 eura). To je o 26 centov viac, ako v utorok. Ropa Brent dnes ráno zdražela o 39 centov na 111,31 USD/barel.

Ropa Brent

 

09:00 Európske akcie opustili maximá

"Európske akcie v utorok opustili 11- týždňové maximá po tom, ako sa zrušilo stretnutie ministrov financií eurozóny. Tento fakt môže na summite vyústiť do neschopnosti prijať zásadné opatrenia na ukončenie dlhovej krízy," konštatuje vo svojom komentári Martin Cesnak z Capital Markets.

Ázijské trhy v rannom obchodovaní

08:32 Japonské akcie mierne klesli

Japonské akcie uzavreli dnešné obchodovanie miernym poklesom, zmazali však počiatočné silné straty vyvolané obavami o osud dnešného európskeho summitu. Investori sa počas dňa začali pripravovať na to, že z Európy by mohli prísť priaznivé správy. Hlavný index tokijskej burzy Nikkei 225 v závere klesol o 0,2 percenta na 8748,47 bodu a spočiatku sa prepadal až o 1,4 percenta. Okrem neistoty pred summitom bol japonský trh pod tlakom silného kurzu jenu, ktorý je na nových maximách k doláru.

Index Nikkei


07:21 Euro kleslo pre zrušenie schôdzky ministrov

Euro kvôli správe o zrušení schôdzky ministrov eurozóny načas výrazne kleslo, nakoniec sa ale vrátilo k blízkosti nedávneho šesťtýždňového maxima voči doláru. K jeho poklesu prispeli tiež vystúpenie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej proti návrhu, aby eurozóna na summite vyzvala Európsku centrálnu banku k pokračovanie nákupov štátnych dlhopisov.

Euro voči doláru sa v závere newyorského pohybovalo okolo 1,3920 USD, na úrovni pondelkového záveru. Po správe o zrušení schôdzky zostúpilo až na 1,3847 USD, viac než cent od maxima 1,3959 USD.

Graf kurzu eura voči doláru

Dolár voči japonskému jenu oslabil o 0,2 percenta na 75,94 JPY a predtým sa prepadol na nové rekordné minimum 75,63 JPY.

07:14 Americké akcie padajú

Americké akcie v utorok výrazne oslabili a ich hlavné indexy stratili okolo dvoch percent. Investori dostali po zrušení schôdzky ministrov financií strach, že sa na summite šéfom vlád nepodarí dohodnúť plán na riešenie dlhovej krízy. Sklamali tiež zhoršené vyhliadky niektorých amerických firiem.

Dow Jonesov index v závere klesol o 1,72 percenta na 11.708,44 bodu. Širší index S & P 500 oslabil o dve percentá a index technologického trhu Nasdaq sa prepadol o 2,26 percenta na na 2638,42 bodu.

Index S & P 500

Index Nasdaq

 

Akcie výrazne oslabila správa, že sa dnes pred summitom Európskej únie a eurozóny neuskutoční plánované stretnutie ministrov financií menovej únie. Vzrástli tak pochybnosti, či sa budú šéfovia vlád schopní zhodnúť na komplexnom riešení dlhovej krízy.

K poklesu prispeli zhoršené vyhliadky firiem ako 3M alebo UPS. Akcie oslabil aj pokles indexu spotrebiteľskej dôvery v USA na minimum za dva a pol roka.

06:26 Klaus: Euro nás bude stáť strašne veľa

Euro podľa českého prezidenta Václava Klausa prežije terajšiu dlhovú krízu v eurozóne, Európa za to však zaplatí hospodárskou stagnáciou. Klaus to povedal na prednáške počas svojej návštevy hornorakúskeho Linzu.

Súčasne sa vyslovil za dôraznejšie kroky k riešeniu ekonomických problémov. "Podľa môjho názoru euro nestroskotá, pretože do neho sa investovalo veľa politického kapitálu, "uviedol Klaus pred zástupcami podnikov a študentov.

03:38 Taliansko sa dohodlo na reformách

Talianska vládna koalícia dosiahla v utorok večer dohodu o reformách, s ktorou pôjde na summit Európskej únie. Dôležitý koaličný spojenec premiéra Silvia Berlusconiho však vyhlásil, že budúcnosť vládneho kabinetu nevníma optimisticky. Dohodu oznámil líder Ligy Severu Umberto Bossi s tým, že o dostatočnosti talianskych reforiem už musí rozhodnúť únia. "Nakoniec sme našli cestu. Teraz uvidíme, čo povie EÚ," povedal novinárom.

00:10 Juh Európy nie je klbkom povaľačov

Ekonomické dáta nepotvrdzujú, že by nezodpovednosť južných krajín viedla k súčasnej kríze. Viac v komentári dňa...

00:03 Silný rast zlata je späť. Pridáva sa aj striebro

Cena zlata sa vrátila k silnému rastu a jedna trójska unca sa vyšplhala nad hranicu 1700 dolárov. K rastu prispieva napätie v eurozóne, ktorá hľadá spôsob, ako vyriešiť dlhovú krízu a zabrániť jej rozšíreniu na ďalšie krajiny. Výrazne sa zvýšila aj cena striebra, ktorá pridala skoro päť percent a vystúpila až nad 33 dolárov za uncu.

Graf ceny striebra

 

00:01 Menový fond zvažuje ďalšiu pomoc pre eurozónu

Medzinárodný menový fond uvažuje, že sa pripojí k podpore eurozóny zainvestovaním do špeciálneho investičného nástroja eurovalu, ktorý plánuje eurozóna. Uviedli to zástupcovia eurozóny. "MMF naznačil, že o tom uvažuje, zatiaľ však k tomu nezaujal žiadne oficiálne stanovisko," povedal jeden zdroj z eurozóny. "Všetko bude závisieť od celkového balíka (riešení)," dodal.

00:01 Juncker: Investori musia oželieť polovicu dlhu Grécka

Súkromný sektor bude pravdepodobne musieť z investícií do gréckych dlhopisov odpísať okolo 50 %, aby sa grécky dlh dostal na udržateľnú úroveň. Povedal to šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker.

00:00 Európa rozhodne o budúcnosti eura

V Bruseli sa dnes uskutočnia summity Európskej únie a eurozóny, ktoré budú s napätím sledovať svetové finančné trhy. Európski lídri sľubujú, že prídu s komplexným opatreniam na vyriešenie dlhovej krízy.

Balík by mal zahŕňať plán na rekapitalizáciu európskych bánk, navýšenie sily záchranného fondu eurozóny a tiež výrazné zoškrtanie gréckych dlhov súkromnými investormi.

V prípade bánk sa hovorí o potrebe navýšenia kapitálu o viac než 100 miliárd eur. Záchrannému fondu by sa mala niekoľkonásobne navýšiť jeho finančná sila, avšak bez toho, aby členské štáty museli zvýšiť garancie. Tie teraz zahrňujúceho 780 miliárd eur, vďaka čomu reálna úverová kapacita fondu činí 440 miliárd eur. Z nich ale časť už bola použitá na záchranné padáky pre Portugalsko a Írsko a zvyšok by zrejme nestačil na záchranu krajín, ako sú Španielsko a Taliansko. Nad nimi sa vznáša hrozba, že by sa do nich mohla dlhová kríza plnou silnou preliať. Napätie panuje najmä okolo Talianska, po ktorom Brusel chce počuť jasné kroky vedúce k stabilizácii verejných financií.

Kľúčové je aj zoškrtanie časti gréckych dlhov bankami a ďalšími privátnymi investormi. V júli sa dohodlo odpísanie 21 percent, teraz sa však hovorí o 50 až 60 percentách. Banky zatiaľ ponúkajú "len" 40 percent.

01 - Modified: 2005-04-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Elektronický obchod pod kontrolou 02 - Modified: 2005-04-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ministerstvo žiada Brusel o vývoz obilia 03 - Modified: 2005-04-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zahraničný obchod sa zhoršuje 04 - Modified: 2005-04-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výzva pre Bugára 05 - Modified: 2005-04-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Problémy Slovákov v Británii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:06