StoryEditor

Šéf Axa Bank pre HN: Budeme ponúkať aj úvery (video)

20.06.2011, 00:00
Generálny riaditeľ Axa Bank Petr Skok (na snímke) v rozhovore pre Hospodárske noviny.

Kedy sa rozhodlo, že vstúpite na slovenský trh?
O tomto kroku sme začali rozmýšľať už niekedy pred krízou a definitívne rozhodnutie padlo v roku 2009.

Príchod ste oproti pôvodne plánovanému termínu odložili. Prečo?
Náš vstup na Slovensko sme museli odložiť kvôli vysokému rastu počtu klientov aj depozitov v Česku. Rast bol dokonca taký veľký, že nám to spôsobovalo drobné prevádzkové problémy, ktoré sme potrebovali vyriešiť. A keďže Axa Bank má niektoré divízie spoločné pre Slovensko aj Česko, bolo pre nás lepšie štart na ďalšom trhu
mierne oddialiť.

Ako veľmi je česká Axa Bank napojená na slovenskú?
Licenčne sú to dve úplne samostatné banky. Technicky sú obe banky v niektorých oblastiach prepojené. Prevádzkový riaditeľ je napríklad riaditeľom pre Česko aj Slovensko. Rovnako máme spoločné call centrum alebo niektoré ďalšie divízie. Ale toto prepojenie sa nekončí iba pri bankách. Ľudské zdroje alebo Marketing pre SR aj ČR robí napríklad jeden tím ľudí za banku aj poisťovňu a spracovateľské centrum máme v Axa spoločne s celým regiónom.

Je Axa Bank bankou lebo je skôr iba doplnkovým produktom k poisťovni, ktorá slúži na uskladnenie peňazí za zaujímavý úrok?
Určite sme plnohodnotná banka, ak sa na to pozriete cez produkty a služby v krajinách, kde už nejaký čas pôsobíme. Ak sa sústredíte na Slovensko, tak to zatiaľ tak nie je, ale máme v pláne sa ňou stať. Budovať svoje portfólio na vkladoch sme začali preto, lebo veríme, že to je správy krok v po krízovom období. Ľudia dnes potrebujú viac si šetriť ako sa zadlžovať.



Takže nechcete poskytovať úvery?
Určite budeme postupne rozširovať ponuku produktov a určite budeme ponúkať aj úvery. Kľúčové pre nás bude, že všetky naše produkty budú nejakým spôsobom nadväzovať alebo dopĺňať služby poisťovne.

Dnes ponúkate iba vkladový produkt. Čo bude nasledovať a kedy?
Príde ešte jeden depozitný produkt, a potom už budú nasledovať úvery.

Na trhu je dnes bezmála tridsať bánk: Nie je to na náš trh priveľa? Máte spočítanú návratnosť?
Pre priemernú alebo zlú banku nie je miesto takmer na žiadnom trhu a na druhej strane pre banku, ktorá prináša zaujímavú myšlienku, je miesto vždy. Naša výhoda je v tom, že máme unikáty systém distribučnej siete, ktorý je na jednej strane veľmi efektívny z ekonomického hľadiska a na druhej strane aj veľmi výkonný, čo sa týka obchodného modelu. Funguje to tak, že nemáme klasické kamenné pobočky a predaj našich produktov funguje na províznom princípe, čo výrazne znižuje naše náklady v zlých časoch a zároveň motivuje našich obchodníkov predávať.

Takto nákladovo orientované banky sú na Slovensku minimálne tri. Žiadne pobočky, minimálne poplatky, prioritný záujem o vklady. Nebojíte sa, že tu nie je dosť vhodných klientov, ktorým tento model vyhovuje?
Znova musím povedať, že našou výhodou, a zároveň aj unikátnosťou, je jednoznačne prepojenie s poisťovňou. Ak sa rozprávame o Axa Bank, tak jednoznačne musíme vnímať toto prepojenie. Keď si zoberiete klienta, ktorý si k nám napríklad na rok odloží peniaze na termínovaný vklad a potom tieto peniaze presunie napríklad na životnú poistku, tak samotnej banke veľa peňazí možno neprinesie, ale keď sa to spočíta aj s tou poistkou, tak dokopy to už je zmysluplný biznis model. Ďalším podstatným argumentom je veľmi silný brand AXA.

Takže pre vás nie sú zaujímaví klienti, ktorí nie sú potenciálnymi klientmi poisťovne?
My máme záujem o všetkých klientov. Produktové portfólio banky aj poisťovne sa neustále mení, a to, že si tam dnes náš klient nevie vybrať, neznamená, že to tak bude aj o rok alebo dva. Navyše situácia každého z nás sa mení. Môžete sa oženiť, zmeniť prácu alebo stať sa rodičom, čo výrazne zmení životný štýl a, samozrejme, aj nároky na finančné zabezpečenie. Takže každý klient je pre nás zaujímavý.



Do akej miery budú pobočky Axa poisťovne aj pobočkami Axa Bank?
Banka nebude vytvárať žiadnu vlastnú pobočkovú sieť. Všetky pobočky poisťovne sú automaticky aj pobočkami banky. Rovnako je spoločný web aj dílerská sieť. Dá sa povedať, že okrem call centra je tam totálne prekrytie distribučnej siete banky a poisťovne.

Takže všetko, čo bežne vybavím v banke, vybavím teraz aj na pobočke vašej poisťovne?
Samozrejme, záleží na tom, čo si predstavuje pod pojmom všetko. Bežné záležitosti ako vklady, výbery, podpis zmluvy a podobne, áno. Ak to bude nejaká komplikované reklamácia, tak vás odkážu na call centrum, kde to vybavíte rýchlejšie.

Banky sa teraz snažia urobiť si meno hlavne zaujímavými úrokmi na vkladoch. Bude to aj váš prípad a pokúsite sa na seba strhnúť pozornosť zaujímavou úrokovou sadzbou?
Z môjho pohľadu by mal klient pri výbere banky nechať banku „prejsť“ takým bankovým trojbojom. Teda úrokovou sadzbou, dodatočnými, obmedzujúcimi podmienkami, ako je napríklad výška poplatkov, nutnosť viesť si bežný účet a podobne, a tretím kritériom je sila finančnej inštitúcie. Ak toto všetko zohľadníte, tak podľa mňa má Axa Bank už dnes najlepšiu ponuku na trhu.

Hovorili ste, že v Česku ste po vstupe na trh zaznamenali prudký nárast. Ako je to na Slovensku približne dva mesiace po tom, čo ste vstúpili na trh?
Približne dva mesiace sme na trhu, z toho mesiac nám beží mediálna kampaň. Rastieme organicky a sme s našimi číslami spokojní.

Môžete povedať cieľ na tento rok?
Nie, nechceme ho komunikovať, aj keď, samozrejme, máme stanovený cieľ, čo do počtu klientov aj sumy peňazí, ktorú by sme chceli na vkladoch získať.

V Česku bol ten štart podobný?
Nie. Tam bola výrazne iná situácia. Na český trh sme vstupovali v období, keď vrcholila kríza a my sme v tom čase ponúkli veľmi zaujímavé úroky. Náš ročný cieľ v sume peňazí na vkladoch sme naplnili za tri a pol mesiaca. Na Slovenku je to dnes inak. Banky sú už ako keby za krízou a prebieha boj o klientov. Navyše sme sa stretli s konkurenčnou online bankou, ktorej mediálna kampaň práve vrcholí.

Aký je potenciál slovenského bankového trhu? Sú tam ešte noví potenciálni klienti, alebo ich všetkých musíte ukradnúť?
Samozrejme, stále sa rodia noví klienti, študenti končia školy a z tohto pohľadu aj vždy budú noví klienti. Z nášho pohľadu je však oveľa dôležitejšie, že je veľa klientov poisťovne Axa, ktorí ešte nie sú klientmi Axa Bank. A verím, že to sa v blízkej budúcnosti zmení.

Ako u vás funguje cross-selling medzi poisťovňou a bankou?
Funguje to oboma smermi. Asi polovičku bankových klientov získavame, takpovediac, z ulice, teda prídu k nám bez toho, aby boli klientmi Axa poisťovne, a zvyšok pochádza z klientov, ktorí už v našej skupine majú peniaze. Okrem toho získava časť klientov aj tak, že niekomu sa končí niektorý z poistných produktov a do času, kým sa rozhodne, čo s peniazmi urobí, si ich nechá u nás v banke.

Kto je Petr Skok
Vyštudoval Technickú univerzitu v Prahe, odbor kybernetiku. Po štúdiu sa zamestnal ako administrátor kartových systémov v Komerčnej banke, a rýchlo sa rozvíjaúci trh kariet mu priniesol nové úlohy. Jedenásť rokov po vstupe do bankovníctva už bol vedúcim odelenia kariet pre celú strednú a východnú Európu a postupne sa prepracoval až na zástupcu výkonného riaditeľa. V roku 2009 sa stal riaditeľom Axa banky pre SR aj ČR.

Dotazník
Pamätáte si, kedy ste si brali prvý uver a na čo ste ho použili?
Prvý úver som si bral niekedy začiatkom 90. rokov a použil som ho na kúpu prvého automobilu.

Požičiavate si peniaze a je niečo, na čo by ste si nikdy úver nezobrali?
Ešte stále splácam hypotéku a žiadny ďalší úver neplánujem. Je veľa vecí, na ktoré by som si nepožičal, pretože tie veci nepotrebujem. A určite by som si nepožičal na klasickú spotrebu.

Ako si šetríte na dôchodok?
Samozrejme, u nás v poisťovni, a mám ešte aj nejaké osobné investície.

Viete, koľko zaplatíte ročne banke na poplatkoch?
Neviem. Mám rámcovú predstavu o tom, koľko ma stoja kľúčové operácie, ale keďže používam rozsiahlu paletu produktov, tak nie som schopný povedať, presne koľko zaplatím všetkým bankám za všetky služby dohromady.

Ktorú službu v banke najviac využívate?
Paradoxne call centrum. Svojho času som totiž jedno zavádzal a tento spôsob operácií mi vyhovuje.

Ako si najlepšie oddýchnete od práce?
Zasa prácou, ale fyzickou.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 07:10