StoryEditor

Prieskum medzi ekonómami: Grécko do roka skrachuje

17.09.2011, 12:30
Autor:
ČTK, redČTK, red
Pravdepodobnosť bankrotu Grécka je podľa prieskumu agentúry Reuters 65 percent.

Grécko sa zrejme do roka dostane do platobnej neschopnosti potom, čo partnerom z eurozóny dôjde s touto vysoko zadlženou krajinou trpezlivosť. Nie je však príliš pravdepodobné, že Grécko eurozónu opustí. Vyplýva to z prieskumu agentúry Reuters medzi ekonómami.

Pravdepodobnosť bankrotu Grécka je podľa prieskumu 65 percent. Polovica respondentov pritom predpokladá, že Grécko vyhlási platobnú neschopnosť v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov. Pravdepodobnosť odchodu krajiny z eurozóny však podľa prieskumu predstavuje iba 20 percent.

V kľúčových krajinách eurozóny rastie nespokojnosť kvôli neschopnosti Grécka plniť rozpočtové ciele, ku ktorým sa Atény zaviazali v rámci medzinárodnej finančnej pomoci. To zvyšuje obavy finančných trhov z bankrotu krajiny či dokonca z jej vystúpenia z eurozóny, napísala agentúra Reuters.

Grécko sa vlani v máji stalo prvou krajinou eurozóny, ktorá požiadala o medzinárodnú finančnú pomoc. S Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom sa Atény dohodli na podmienkach čerpania trojročného úveru v objeme 110 miliárd eur. Tento rok v júli bol na mimoriadnom summite eurozóny dohodnutý druhý záchranný úver vo výške 109 miliárd eur, ku ktorému majú na rozdiel od prvého úveru prispieť aj súkromní veritelia.

Výmenou za medzinárodnú finančnú pomoc musí Grécko plniť viacero podmienok, najmä privatizovať štátne firmy a zavádzať úsporné opatrenia s cieľom znížiť dlh. Tieto opatrenia zahŕňajú napríklad znižovanie miezd v štátnom sektore a dôchodkov či zvyšovanie daní, čo má negatívny dopad na ekonomickú aktivitu.

Ministri financií Európskej hľadajú od včera do dneška v juhopoľskom meste Vroclav cestu z dlhovej krízy a rokujú o záchrane eura. Ich stretnutia sa zúčastňuje aj americký minister financií Timothy Geithner. Finančné trhy dúfajú, že sa ministrom podarí nájsť spôsob, ako sa s krízou vysporiadať a zabezpečiť, aby sa nerozšírila na väčšie krajiny eurozóny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:44