StoryEditor

Únia chce umlčať ratingovky. Kvôli dlžníkom

20.10.2011, 16:25
Ak by myšlienka vošla do platnosti, agentúry by nemohli zverejňovať rating Grécka či Írska.

Európska únia možno zakáže ratingovým agentúram zverejňovať ratingy krajín, ktoré budú čerpať pomoc z krízových programov. Informuje o tom agentúra Reuters a odvoláva sa na predstaviteľa EÚ oboznámeného s problematikou.

Tento krok niektorí experti kritizujú, podľa nich to v žiadnom prípade nezvýši dôveru v problémové krajiny a naopak investori budú menej veriť eurozóne.

Vladimír Gešperík zo spoločnosti Capital Markets konštatuje, že je ťažké sa brániť, keď má štát problémy a ešte mu k tomu pridávajú aj ratingové agentúry, návrh však považuje za veľký zásah do voľného trhu. Podľa analytika X-Trade Brokers Kamila Borosa by to bol len ďalší krok európskych inštitúcií v snahe o umelé navyšovanie hodnoty dlhopisov problémových krajín.

"Takýto krok nepomôže, investori sa totiž slepo neriadia ratingovými agentúrami. Portugalské dlhopisy sa na sekundárnych trhoch obchodujú s haircutom 50% a írske s haircutom 20%, pričom dve z troch agentúr majú na ich dlh investičný rating," vysvetľuje Boros.

Gešperík tvrdí, že je možné, že únia umožní ignorovať bankám zlý rating. "Napríklad poisťovne by už nemali vlastniť dlhopisy s neinvestičným ratingom, čo by bol problém," dodáva.

Predstavitelia EÚ už predtým avizovali, že chcú zmeniť pravidlá ratingových agentúr. Obviňujú ich z toho, že zámerne spustili súčasnú dlhovú krízu.

Plán vypracúva eurokomisár pre vnútorný trh a služby Michel Barnier. Zákaz však musí byť schválený všetkými členskými krajinami EÚ aj Európskym parlamentom. Ak by myšlienka vošla do platnosti, ratingové agentúry by mali zákaz zverejňovať rating napríklad Grécka, Írska alebo Portugalska, ktoré čerpajú pomoc z EÚ a Medzinárodného menového fondu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:29