StoryEditor

Nemecko sťahuje svoje zlato z USA

16.01.2013, 16:24
Autor:
TASRTASR
Nemecko chce presunúť svoje zlaté rezervy uložené v USA a Británii späť domov.

Nemecká centrálna banka chce do roku 2020 presunúť značnú časť zlatých prútov, ktoré má uložené v USA, Británii a vo Francúzsku, späť domov. Prísne strážená operácia potrvá zhruba osem rokov, konštatuje agentúra AP.

Bývalá Nemecká spolková republika počas studenej vojny presunula väčšinu svojich zlatých rezerv do zahraničných bánk pre obavy, že by mohli padnúť do rúk Sovietskeho zväzu. Najviac, presnejšie 66 % zlatých rezerv, si Nemecko uložilo v USA, 21 % v Británii a 8 % vo Francúzsku. Hlavným dôvodom, prečo si Nemecko vybralo práve tieto krajiny, sú tamojšie burzy, na ktorých sa obchoduje so zlatom, takže v prípade potreby by mohlo svoje prúty bez problémov vymeniť za zahraničné meny.

Po dokončení presunu bude polovica z 3400 ton nemeckých zlatých rezerv, ktorých hodnota pri súčasných cenách zlata predstavuje 183 miliárd USD (137,83 miliardy eur), uložených vo Frankfurte nad Mohanom, 37 % z nich zostane v New Yorku a 13 % v Londýne. To znamená, že z Francúzska sa všetko nemecké zlato vráti domov, keďže obe krajiny prešli pred 10 rokmi na spoločnú európsku menu.

Centrálna banka Deutsche Bundesbank presunom reaguje na kritiku nezávislého spolkového úradu audítorov, ktorý dospel k záveru, že nemá dostatočne pod dohľadom zlaté rezervy ukryté v zahraničí. Podľa tohto úradu by mala centrálna banka pravidelne vykonávať kontroly zlata uloženého v cudzích bankách.

Z bezpečnostného hľadiska budú tieto operácie prebiehať s maximálnym utajením, preto centrálna banka žiadne informácie neposkytla a neposkytne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 11:51