StoryEditor

Obama pokazil, na čo siahol, tvrdí ekonomická elita

03.10.2012, 19:06
Americká ekonomická elita má jasného favorita pre novembrové prezidentské voľby v USA.

 Podľa dvadsiatky špičkových odborníkov by mal jednoznačne vyhrať republikán Mitt Romney. Súčasný šéf Bieleho domu Barack Obama totiž podľa nich vôbec nerozumie biznisu a vo svojej ekonomickej politike pokazil za štyri roky svojej vlády všetko, na čo siahol.

Práve ekonomika je pritom kľúčovou témou v prezidentskej kampani, ktorá môže o novom prezidentovi rozhodnúť. Momentálne viac nahráva republikánskemu kandidátovi. „Romneyho politické kroky budú pre ekonomiku menej škodlivé ako Obamove,“ povedal Bill Watkins, šéf organizácie Center for Economic Research and Forecasting.   

Odborníci sa vyjadrovali k prezidentským kandidátom v prieskume americkej televízie CNN, ktorá oslovila dve desiatky uznávaných expertov. Zhodli sa, že vybrať si z oboch kandidátov nie je vôbec ľahké. Z hľadiska ekonómov sú však jasne na strane Romneyho, pretože ten je podľa nich pre americkú ekonomiku prospešnejší.

Z oslovených expertov sa len traja vyjadrili pre Obamu. Aj to len v nádeji, že po opätovnom zvolení začne riešiť zásadné problémy štátneho rozpočtu a zadlženia USA. „Obama vôbec nerozumie biznisu a Romney zase nevie vládnuť,“ povedal jeden z nerozhodnutých expertov Gary Rosenberger z firmy EconoPlay.

Ekonómovia Obamovi vyčítajú, že svojimi politickými krokmi podkopal podnikanie príliš veľkou neistotou v regulácii a pre spory s republikánmi nedokázal presadiť dôležité ekonomické reformy. Republikánski politici pritom v súčasnosti ovládajú Kongres.

Naopak, Allen Sinai z firmy Decision Economics si od Romneyho sľubuje zaistenie podmienok na dlhodobý ekonomický rast. „Volá po obmedzení rastu vládnych výdavkov, znížení daní a zrušení daňových výhod či znížení regulačnej neistoty,“ vyhlásil Allen.


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
01 - Modified: 2005-05-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pomoc pri účtovaní 02 - Modified: 2005-05-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo odznelo v parlamente 03 - Modified: 2005-05-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ľudia veria STV
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:34