StoryEditor

Čína môže naštartovať novú svetovú krízu

10.04.2012, 17:30
Autor:
Jan NěmecJan Němec
Pod povrchom čínskeho rastu tlejú vážne hrozby ako realitná bublina, spomaľujúci export či skryté dlhy.

Čínska hospodárska mašina spomaľuje a investori aj ekonómovia dvíhajú varovný prst. Doteraz zdanlivo neohrozená krajina, ktorej dvojciferný rast v posledných rokoch uchránil pred tvrdými dopadmi ekonomickej recesie prakticky celú východnú Áziu, môže čoskoro sama spadnúť do vážnej krízy.

Kopa problémov

Zásadné problémy druhej najväčšej svetovej ekonomiky by sa dramaticky prejavili v celom svete vrátane Európy. Pre tú je totiž v súčasnosti Čína druhým najväčším obchodným partnerom po Spojených štátoch: v roku 2011 smerovalo podľa Eurostatu do ríše stredu 10 percent európskeho exportu.

Pri pohľade na makroekonomické čísla si možno hocikto ťuká na čelo. Čína pre tento rok znížila cieľ ekonomického rastu z 8,5 na 7,5 percenta. Podobný vývoj hospodárstva by ázijskej krajine mohla väčšina stagnujúcich či do recesie sa prepadajúcich západných krajín závidieť.

V skutočnosti pod lesklým povrchom narastá rad problémov: nafúknutá bublina na trhu nehnuteľností ohrozujúca čínsky bankový sektor, spomaľujúci export, nepriaznivý demografický vývoj i skryté verejné dlhy. Čínsky rast nie je zdravý.

Svetový Armageddon

Čína má hneď na niekoľkých poliach zamiesené na dramatické ekonomické ťažkosti. Upozorňujú na to pritom už nielen pesimistickí ekonómovia ako "Doktor Skaza" Nouriel Roubini, ktorý predpovedá krízu ríše stredu najneskôr v budúcom roku.

Aj pomerne triezve a realistické analýzy Svetovej banky či Medzinárodného menového fondu varujú: bez zásadných reforiem v mnohých oblastiach je ďalší rozkvet Číny neudržateľný. Ekonómovia sa nelíšia v názore, že Čína citeľne spomalí. Rôznia sa len odhady, aký dramatický čínsky prepad bude a kedy k nemu dôjde.

"Keď sa pozrieme na čínske dáta, mali by sme prestať diskutovať o tom, či príde tvrdé pristátie. Čína už ním prechádza," tvrdí hlavný stratég banky JP Morgan pre Áziu Adrian Mowat. "Predaje áut klesajú, produkcia cementu klesá, produkcia ocele klesá, akcie stavebných firiem sa prepadli," vymenováva varovné indície.

Pokiaľ súčasná a predovšetkým nová politická garnitúra, ktorá nastúpi k moci tento rok, nezačne reformy, prispeje Čína k ďalšej globálnej kríze, ktorej dopady je ťažké dovidieť.

Rast spomaľuje (rast HDP, medziročne, v %)

Článok vyšiel v týždenníku Ekonom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:19