StoryEditor

Prešov má nižší rating, nepocíti to

05.01.2010, 09:09
Autor:
TASRTASR
Zníženie ratingu mesta Prešov, ktorý koncom minulého roka oznámila Ratingová agentúra Moody's Investors Service, podľa primátora Pavla Hagyariho mesto nijako nepocíti.

"Mesto Prešov zriadením krízového manažmentu vďaka úsporným a efektívnym opatreniam ušetrilo takmer jeden milión eur, pričom len na mzdách sa v minulom roku ušetrilo 348.000 eur. Zmenou zmluvy sme docielili o 20 % nižšiu cenu elektrickej energie ako minulý rok a realizovali sme mnoho ďalších krokov, ktoré zefektívnia fungovanie MsÚ v nasledujúcich rokoch," uviedol pre TASR Hagyari.

Mesto krízu zvláda

Podľa vyjadrenia primátora na Slovensku neexistuje subjekt, ktorý by nebol dotknutý celosvetovou ekonomickou a hospodárskou krízou, mesto však racionálnou a úspornou politikou túto krízu zvláda.

"Treba poukázať nielen na to, že z krajských miest sú hodnotené ratingom ako objektívnym ukazovateľom len tri, ale aj na to, že Prešov má lepšie hodnotenie ako napríklad Košice. Máme stabilnú kondíciu, ktorá nie je narušená ničím neobvyklým oproti minulému obdobiu," dodáva Hagyari.

Prijatie bankového úveru

Mestské zastupiteľstvo v decembri schválilo rozpočet, ktorého schodok plánuje vykryť prijatím bankového úveru vo výške 4 milióny eur. Hagyari podotkol, že nárast dlhovej služby, ktorý je v súlade so zákonom, spôsobilo dobudovanie už rozostavaného priemyselného parku, mesto je však schopné takéto zaťaženie zvládnuť.

Adekvátnosť opatrení prijatých orgánmi mesta potvrdzuje podľa primátora aj predbežný záverečný účet. V hospodárení mesta za rok 2009 očakávajú prebytok 2,66 až 3,32 milióna eur, ktoré pôjdu do rezervného fondu.

"Zaznamenali sme značný progres v rámci investičných projektov a zhodnotenia majetku vyplývajúcich z Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Prešov na roky 2008 - 2013, ktoré sa v budúcom období určite preukáže na zvýšení ratingu," konštatoval Hagyari.

Zníženie ratingu

Ratingová agentúra Moody's Investors Service v decembri znížila rating slovenským mestám Prešov a Myjava a zároveň zhoršila výhľad ratingu pre mesto Košice a Košický kraj. Najhorší výsledok od agentúry zaznamenala Myjava, ktorej Moody's znížila rating z Aa2 na Aa3, pričom zároveň zmenila aj výhľad zo stabilného na negatívny. To znamená, že Myjave hrozí ďalšie zníženie ratingu.

Prešovu znížila agentúra rating z Aa1 na Aa2, výhľad však ponechala stabilný. Košiciam a Košickému kraju rating ponechala (Košiciam na úrovni Aa2 a Košickému kraju na úrovni A3/Aa1), ale zhoršila výhľad zo stabilného na negatívny. Ako dôvod agentúra uviedla rozpočtové problémy a rastúci dlh.

01 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 02 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí 03 - Modified: 2024-04-13 07:07:07 - Feat.: - Title: Ministerstvo obrany podpísalo zmluvu na obnovu budovy v prešovských kasárňach za takmer dva milióny 04 - Modified: 2024-04-12 07:32:04 - Feat.: - Title: Mzdy na Slovensku vo februári rástli, najviac si prilepšili v doprave, priemysle a ubytovaní 05 - Modified: 2024-04-06 12:00:00 - Feat.: - Title: Vyvetraj si po voľbách hlavu. Skvelé miesta na výlet len na skok od Košíc
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:17