StoryEditor

Štyri cesty, ktoré ukážu, či euro prežije

06.07.2012, 00:00
Autor:
hašhašlaklak
Summit EÚ bol pozitívne prijatý. Ako je to ale naozaj? Odvrátil hrozbu konca eura?

Trhy prijali výsledky summitu prekvapivo pozitívne. Podľa expertov z portálu zerohedge.com tieto rozhodnutia však nepredstavujú veľký skok vpred potrebný pre vyriešenie krízy. Stále tu zostávajú riziká. Pri pohľade do budúcnosti, ukázal Huw Pill z Goldman Sachs štyri cesty eurozóny, ktoré by mali rozhodovať o budúcnosti spoločnej meny:

1. Kultúrna revolúcia
Síce je to nepravdepodobné, ale existuje možnosť, že európsi politici uznajú svoju predošlú chybu spoločne prejdú ku konštruktívnemu prístupu. V skratke, lídri by mali začať uvažovať kontinentálne. Toto by ponúklo rýchle a efektívne riešenie krízy. No pravdepodobnosť takéhoto prístupu je veľmi malá. Európski vodcovia sa totiž musia podriadiť hlavne svojim voličom v domovskej krajine. Myslieť národne je preto oveľa dôležitejšie ako myslieť kontinentálne.

2. Dlhý pochod
Trochu realistickejšie, júnový summit EÚ môžeme charakterizovať ako ďalší krok dlhého a pomalého procesu potrebných úprav a vládnych reforiem v eurozóne. Vyhlásenia o plánovanej bankovej únii môžeme vnímať ako časť vývoja novej architektúry inštitúcií, ktorú euro potrebuje. No tieto opatrenie nie sú ani zďaleka postačujúce. Postupný vznik funkčnej vládnej štruktúry trhy podceňujú (a aj podceňovať budú), no aj tak budú podporovať skôr konvergenciu (približovanie) ako divergenciu (vzďaľovanie sa) ekonomík eurozóny. Samozrejme, okrem politikov, ktorí zastávajú ištitucionálne reformy, tento "dlhý pochod" bude ekonomickou výzvou: ekonomika perifrnych krajín bude ochromená neúplným riešením, najmä základné nevyhnutné úpravy, ktoré znižujú konkurencieschopnosť. Nerovnováha a verejné financie budú napredovať len pomaly, ak vôbec, v takomto prostredí. 

3. Veľký skok vpred
Je nepravdepodobné, že či už finančné trhy alebo domáci politici budú mať dostatočnú trpezlivosť s krízou vydržať takmer desaťročie. Viac realisticky vyzerá skôr silnejúci tlak trhu, ktorý bude tlačiť na skrátenie tohto procesu. Spoliehať sa na pomalé, kumulatívne zlepšovanie je za týchto okolností nedostatočné. Krajiny nazývané tiež 'Big 4' budú už čoskoro čeliť otázke, či sú alebo nie sú pripravené prijať potrebné opatrenia na podporu eura. Schvalovanie musí byť rýchle a agresívne. Nemecko a Francúzsko sa budú musieť rozhodnúť, či sú ochotní prijať významné kroky vpred v ekonomickej a politickej integrácii v záujme zachovania eura. Pretĺkanie sa krízou už nebude stačiť. Za týchto okolností bude taký "veľký skok vpred" s najväčšou pravdepodobnosťou odpoveďou.

4. Rozpad
Scenáre nemôžu vylúčiť ani možnosť, že tvárou v tvár s existenčnou hrozbu, politický proces neumožňuje taký "veľký skok vpred". V tomto bode by sa menová únia stala neudržateľnou a nasledoval by rýchly a nákladný rozpad eurozóny.

 

Tieto scenáre však vyvolávajú dve základné otázky:

Kedy bude eurozóna pripravená prejsť od vyčkávania k veľkému skoku vpred? A bude Francúzsko a Nemecko pripravené pripravené niečo takéto urobit?

Povedzte nám svoj názor v diskusii pod článkom

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 08:40