StoryEditor

Francúzov dobehla superdaň

30.09.2012, 00:00
Tri štvrtiny z príjmu zaplatia milionári od budúceho roka, rozhodla vláda.

Najbohatší Francúzi to už majú čierne na bielom – šéf Elyzejského paláca Francois Hollande presadil výrazné zvýšenie dane pre milionárov už od budúceho roka. Rekordné 75-percentné zdanenie príjmov presahujúcich milión eur ročne odklepla v noci na sobotu francúzska vláda v rámci návrhu budúcoročného rozpočtu.

Odchod bohatých
Francúzski milionári, ktorí sa doteraz len vyhrážali presunom svojho majetku do zahraničia, tak majú definitívny dôvod na to, aby si začali baliť kufre. „Zavedením 75-percentnej dane z príjmu Francúzsko riskuje, že príde o špičkové talenty,“ vyhlásil pre médiá šéf svetovej kozmetickej firmy L’Oréal Jean-Paul Agon.

Medzi najväčších kritikov Hollandovej dane sa zaradil aj šéf luxusnej značky Louis Vuitton Bernard Arnault či dedič slávneho impéria Champagne Hugues Taittinger.

Oznámili, že chcú získať belgické občianstvo, aby sa vyhli vysokej dani. Tú budú musieť od nového roku platiť všetci vrátane firiem, ktoré zarábajú nad jeden milión eur ročne.

Doteraz pritom najbohatší Francúzi platili daň z príjmu vo výške 41 percent, ktorú schválili ešte Hollandovi predchodcovia.

Vyhrážky pre daň
Vláda chce z peňaženiek Francúzov prostredníctvom nových daní vytiahnuť asi 20 miliárd eur do štátnej kasy. Okrem milionárskej dane budú viac zdanené domácnosti, ale aj firmy zarábajúce nad 150-tisíc eur ročne, ktoré budú odvádzať z príjmov 45 percent. To sa však nepáči predstaviteľom podnikateľského sektora. „Vláda pochopila, že je nevyhnutné zastaviť rast verejného dlhu, ale robí to zlým spôsobom. Povedie to k ešte vyššej strate konkurencieschopnosti a k poklesu dlhodobého hospodárskeho rastu,“ uviedol hlavný ekonóm spoločnosti Axa Eric Chaney.

S týmto názorom sa zhodujú aj odborníci. Upozorňujú na to, že francúzski magnáti a najlepšie zarábajúce spoločnosti si už doteraz hľadali spôsoby, ako svoje majetky ukryť. Teraz sa ich motivácia ešte zvýši. „Najmajetnejší Francúzi, ktorí vlastnia veľké bohatstvo, budú hľadať útočisko v Belgicku alebo vo Švajčiarsku. Francúzskej kase to preto želané zisky neprinesie, čoho si je toho vedomý aj samotný Hollande. Po prepadajúcej sa popularite však splnil jeden z kľúčových predvolebných sľubov,“ povedal pre HN český politológ Václav Nekvapil.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 09:59