StoryEditor

Obama tlačí na Európu: Konajte urýchlene

08.06.2012, 18:57
Autor:
TASRTASR
Americký prezident povedal, že treba čo najskôr naliať kapitál do slabých bánk.

Americký prezident Barack Obama dnes vyzval európskych lídrov, aby nedovolili prehlbujúcej sa dlhovej kríze eurozóny stiahnuť so sebou aj zvyšok sveta. Ako povedal na tlačovej konferencii v Bielom dome, európski predstavitelia musia "urýchlene konať" s cieľom vyriešiť finančnú krízu v regióne, pričom dodal, že je nevyhnutné "čo najskôr" naliať kapitál do slabých bánk.

Obama, ktorý vystúpil po zvlášť nepriaznivých dňoch, keď USA oznámili zlé výsledky z trhu práce, uviedol, že "rozhodnutia, ako krízu vyriešiť, sú plne v rukách európskych lídrov". Upozornil však, že to neznamená, že by Spojené štáty Európu kritizovali alebo chceli predstaviteľom Európskej únie (EÚ) diktovať, čo majú robiť.

V tomto smere vyzval Kongres, aby schválil potrebné zákony na podporu americkej ekonomiky, ktorej tempo oživenia môže ohroziť recesia v Európe. Na druhej strane uviedol, že americký finančný systém je v súčasnosti podstatne silnejší než predtým a je schopný prípadné otrasy súvisiace s krízou v Európe do veľkej miery absorbovať.

Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

01 - Modified: 2005-05-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tri nové krajiny v ERM II 02 - Modified: 2005-05-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Banky splnili aprílový predpis bez problémov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:45