StoryEditor

Rakúsko môže ohroziť vznik nového eurovalu

15.12.2011, 07:40
Aktualizované| Rakúski zelení (na snímke ich podpredseda Kogler) si kladú pri podpore nového eurovalu podmienky.

19:21 Rakúski Zelení ohrozujú euroval

Rakúska opozičná strana Zelených nepodporí Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM), ak európski lídri neprijmú myšlienku spoločných európskych dlhopisov a zdanenie finančných transakcií. Povedal to dnes pre agentúru Reuters podpredseda Zelených Werner Kogler. Podpora tejto strany je pritom kľúčová, ak má parlament podporiť ESM, keďže na to je potrebná zmena ústavy a tá si vyžaduje súhlas dvojtretinovou väčšinou poslancov.

Lídri Európskej únie sa na minulotýždňovom summite dohodli, že s cieľom vyriešiť súčasnú dlhovú krízu posunú termín spustenia ESM na polovicu budúceho roka namiesto pôvodného termínu, ktorým bol jún 2013. Jeho úverová kapacita by mala dosahovať 500 miliárd eur.

"Ak všetko ostane tak ako teraz, to znamená žiadny pokrok v zavádzaní spoločných dlhopisov, žiadny pokrok v otázke dane z finančných transakcií, žiadny pokrok v otázke regulácie (trhov), potom nie je možné počítať s našou podporou článku 136," povedal Kogler poukazujúc na článok v Lisabonskej zmluve, ktorý je pre vstup ESM do platnosti potrebné zmeniť.

18:45 Draghi: Nové bankové pravidlá je potrebné zavádzať opatrne

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi vyzval úrady pre dohľad nad bankovým sektorom, aby sa nesnažili prísnejšie pravidlá kapitálovej primeranosti bánk zavádzať príliš rýchlo.

Môže sa podľa neho totiž stať, že sa zhoršia dostupnosť úverov, čo by ohrozilo zatiaľ stále krehký ekonomický rast. Draghi dal obavy z nových pravidiel takto najavo prvýkrát, čo je v čele ECB.

Európsky bankový úrad (EBA) požaduje, aby komerčné banky mali ukazovateľ kapitálovej primeranosti Tier 1 minimálne na deviatich percentách z celkového objemu aktív. Svetoví lídri sa pritom už skôr dohodli na ôsmich percentách v rámci zavádzania pravidiel od roku 2013.

18:04 Priemyselná výroba v USA nečakane klesla, prvýkrát od apríla

Priemyselná výroba v Spojených štátoch v novembri klesla o 0,2 percenta, čo je prvý pokles od tohtoročného apríla. Podľa tamojšej centrálnej banky (Fed), ktorá dáta o priemyselnej výrobe sleduje, za poklesom stojí predovšetkým útlm priemyslu. Ten bol viditeľný hlavne na výrobe automobilov, ale aj na elektronike.

Analytici v priemere očakávali, že výroba sa v novembri o 0,2 percenta zvýši. Nadviazala by tak na relatívne silný októbrový rast, ktorý predstavoval 0,7 percenta.

Horší výsledok naopak svedčí o tom, že stav najväčšej ekonomiky sveta sa nezlepšuje tak rýchlo, ako sa zdalo z iných dát.

17:00 Cena zlata mierne stúpla

Cena zlata dnes kvôli slabšiemu doláru mierne stúpla potom, čo sa v stredu prepadla až na 2,5 mesačné minimum. Investori zostávajú opatrní kvôli pretrvávajúcim obavám ohľadom dlhovej krízy v eurozóne.

Okolo 15:15 SEČ sa cena žltého kovu na promptnom trhu zvýšila o 0,7 percenta na 1585,38 dolára za trojskú uncu (31,1 gramu). V stredu klesla až na 1564,05 dolára, teda na najnižšiu úroveň od konca septembra. Od začiatku mesiaca sa hodnota zlata znížila o deväť percent, napísala agentúra Reuters.

16:56 Draghi: Vlády eurozóny sa nesmú spoliehať na externého záchrancu

Podľa prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho vládam v zadlžených krajinách eurozóny nepomôže "žiadny externý záchranca" a musia si najskôr pomôcť vlastnými silami. Nenaznačil ani, že by ECB bola pripravená zvýšiť objem nákupu dlhopisov a zlepšiť tak stav financií problémových krajín.  

Draghi dnes počas svojho vystúpenia v Berlíne uviedol, že samotné vlády musia urobiť rozhodné kroky na vyrovnanie rozpočtov a reformu ekonomík s cieľom podporiť rast. "Nikdy neprestanem tvrdiť, že prvý krok musia urobiť národné vlády," povedal šéf ECB. "Pre krajinu, ktorá nemá záujem si pomôcť sama, neexistuje žiadny externý záchranca," dodal.     

Niektorí ekonómovia vyzvali ECB, aby pomohla štátom eurozóny výraznejším nákupom vládnych dlhopisov. Banka ich zatiaľ stále nakupuje, ale v obmedzenom množstve a navyše dodala, že program je dočasný, čím naznačila, že vlády sa nesmú na pomoc ECB dlhodobo spoliehať.     

Vo svojom prejave sa Draghi namiesto toho zameral na Európsky fond finančnej stability (EFSF), ktorý slúži ako "obranný val" voči kríze. Európske vlády vyzval, aby čo najrýchlejšie zrealizovali dohody na jeho posilnenie a upokojili tak trhy, že zadlžené štáty budú schopné splatiť svoje dlhy načas.     

Podľa ekonómov je však úverová kapacita EFSF príliš nízka na prípadnú záchranu Talianska, ktoré sa v poslednom čase dostalo v dôsledku dlhovej krízy do pozornosti trhov. Doteraz museli o pomoc Európsku úniu a Medzinárodný menový fond (MMF) požiadať tri krajiny, Grécko, Írsko a Portugalsko.

16:10  Wall Street po otvorení rastie o percento

Dow Jones rastie o 1,02% na 11944,49 b. S & P 500 si pripisuje 0,99% na 1223,76 b. Nasdaq Composite si pripisuje 0,72% na 2557,63 b.

16:00 Ceny ropy po stredajšom prepade stúpli

Svetové ceny ropy sa dnes zvýšili takmer o dolár za barel potom, čo v stredu zaznamenali najvýraznejší denný pokles za takmer tri mesiace. K rastu im pomohol slabší kurz amerického dolára, napísala agentúra Reuters.

Cena severomorskej ropy Brent sa zvýšila o 97 centov na 105,99 dolára za barel. Americká ľahká ropa WTI zdražela o 83 centov na 98,78 dolára za barel. V stredu sa jej cena prepadla o viac ako päť percent kvôli výsledku zasadania Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a obavám ohľadom dlhovej krízy v Európe.

15:50 Ruský medveď "dáva pac"

Pomocnú ruku ponúka aj Rusko, ktoré je pripravené poskytnúť cez MMF peniaze na podporu boja s finančnou a dlhovou krízou, ktorá otriasa najmä eurozónou. Potvrdil to po summite EÚ-Rusko ruský prezident Dmitrij Medvedev. "Situácia je veľmi zložitá," povedal ruský prezident o dlhovej kríze eurozóny. "Dúfame, že naši kolegovia budú schopní prekonať tieto ťažkosti," dodal s tým, že je to v ruskom záujme.

Už predtým jeden z jeho poradcov v tomto zmysle spomenul najmenej desať miliárd dolárov, pričom suma by sa mohla podľa agentúry AFP vyšplhať až k 20 miliardám dolárov. "Desať miliárd dolárov je minimálny záväzok," povedal podľa Reuters pred summitom Medvedevov poradca Arkadij Dvorkovič.

Medvedev zdôraznil, že euro predstavuje významnú rezervnú menu. Rusko v nej má okolo štyroch desiatok percent rezerv. Navyše EÚ je najväčším obchodným partnerom Ruska, to je pre EÚ tretím najvýznamnejším partnerom. Len medzi januárom a septembrom tohto roka obchod dosiahol 286 miliárd dolárov.

 

14:56 Ďalší mimoriadny summit EÚ kvôli kríze bude asi vo februári

Na konci januára alebo na začiatku februára sa uskutoční mimoriadny summit európskych lídrov kvôli dlhovej kríze a jej dopadom. Zámer zvolať ho v tomto termíne potvrdil únijné prezident Herman Van Rompuy po summite EÚ-Rusko.

Pôjde každopádne o summit celej EÚ, nielen eurozóny. Zamerať by sa mal mimo iné na otázku zamestnanosti, povedal Van Rompuy. Konať sa bude tiež o napĺňanie dohôd z predchádzajúcich summitov či konkurencieschopnosti a podpore hospodárskeho rastu.

14:47 Euro nepatrne posilnilo voči doláru, ale kleslo voči jenu a franku

Euro dnes nepatrne posilnilo voči americkému doláru potom, čo sa v stredu kvôli obavám ohľadom dlhovej krízy v eurozóne prvýkrát od januára prepadlo pod psychologicky dôležitú hranicu 1,3 USD. Voči japonskému jenu dnes ale jednotná európska mena klesla na dvojmesačné minimum a oslabila aj voči švajčiarskemu franku.


Euro voči doláru stúplo o 0,1 percenta na 1,3001 USD. V stredu sa prepadlo až na 1,2945 USD, teda na najnižšiu úroveň za 11 mesiacov. záujem o jednotnú európsku menu dnes podporila úspešná aukcia španielskych dlhopisov, napísala agentúra Reuters.

14:35 Pre Maďarsko a Česko je harmonizácia daní v EÚ neprijateľná

Premiéri Česka a Maďarska sa odmietajú vzdať daňovej nezávislosti. Pre Petra Nečasa a Viktora Orbána je harmonizácia daní v rámci novej európskej zmluvy o fiškálnej zodpovednosti v Európskej únii (EÚ) "neakceptovateľná".    

"Máme záujem zúčastniť sa na rokovaniach o dohode. V tejto chvíli ale neexistuje žiadny náčrt, ako bude vyzerať. A nie je jasné, ako sa bude vzťahovať na nečlenské krajiny eurozóny," uviedol Nečas, ktorý je momentálne na návšteve v Budapešti. Dodal, že daňová harmonizácia je pre Česko neakceptovateľná.     

Podľa českého premiéra by sa nové pravidlá mali vzťahovať na štáty, ktoré nie sú členmi eurozóny až vtedy, keď prijmú spoločnú menu, alebo vstúpia do výmenného mechanizmu ERM II.    

Rovnaký postoj zaujal aj Viktor Orbán: "Maďarsko je proti daňovej harmonizácii. Chceme si zachovať vlastné dane," povedal novinárom.     

13:42 Draghi: Kríza ešte nekončí

Nový šéf ECB Mario Draghi je na návšteve v Nemecku. Pri svojom vystúpení okrem iného vyhlásil, že kríza ešte nekončí a tiež, že je dôležité nestratiť tempo. Ďalej dodal, že záchranný fond EFSF potrebuje "plne vybaviť" a musí byť čo najskôr akcieschopný.  

"Banky v eurozóne majú tri možnosti - navýšiť svoj ​​kapitál, predať aktíva alebo znížením provízie pri úverovaní reálnej ekonomiky. Prvý variant je pritom lepší ako druhý a výrazne lepší ako tretí," povedal Draghi.

Prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi a nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Snímka: Reuters

13:38 Index Shaghai Composite ako Eiffelova veža

Portál Businessinsider charakterizoval vývoj indexu Shanghai Composite za posledné desaťročie, kde v dvojročnom období, začínajúcom koncom roka 2006, ukázal, ako jeho vývoj kopíruje stavbu slávnej Eiffelovej veže v Paríži.

13:27 Moody´s : Ukrajine by sa mohol zhoršiť rating

Agentúra Moody's zhoršila výhľad ratingu Ukrajiny zo stabilného na negatívny pre zhoršujúcu sa finančnú aj politickú situáciu v krajine. Hodnotenie úverovej bonity Ukrajiny v domácej aj zahraničnej mene pritom ponechala na úrovni B2.

Ukrajinská vláda tento týždeň oznámila, že sa "vzdala nádeje" na zlepšenie rozpočtovej bilancie v roku 2012. Kyjev dúfal, že sa mu podarí dohodnúť sa s Ruskom na znížení ceny za dodávky plynu a otvorí si tak cestu k úveru od Medzinárodného menového fondu (MMF). Rokovania s Moskvou sa však stále neskončili.

Vláda prezidenta Viktora Janukovyča totiž odmietla znížiť štátne dotácie na plyn pre domácnosti a porušila tak podmienky úveru od MMF, ktorý zastavil vyplácanie ďalších tranží z pôžičky. Okrem toho hrozí, že Európska únia odloží podpis dlho očakávanej asociačnej dohody s Ukrajinou. Dôvodom je proces s expremiérkou Juliou Tymošenkovou, ktorý je podľa Bruselu politicky motivovaný.

13:14 Taliani začali celoštátne štrajky

V Taliansku sa dnes začali celoštátne štrajky v rezorte dopravy, ktoré spočiatku zasiahli len diaľkovú autobusovú dopravu. Večer však chcú vstúpiť do 24-hodinového štrajku aj železničiari a v piatok môžu spôsobiť cestujúcim väčšie ťažkosti protesty v mestskej hromadnej doprave, uviedli talianske médiá.

Talianske odborové zväzy protestujú proti úsporným opatreniam v sociálnej oblasti, ako aj škrtom vo financovaní dopravných spoločností zo strany štátu. Cieľom štrajkov je tiež obnovenie kolektívnych zmlúv.

Vzhľadom na úsporné opatrenia už talianske železnice zrušili viacero nočných vlakov. K rušeniu spojov dôjde zrejme i v regionálnej železničnej doprave, čo podľa odborov postihne najmä ľudí dochádzajúcich do práce.

Štrajk talianskych železničiarov sa začne dnes o 21.00 h. Cestujúci do Talianska a z Talianska by mali rátať z možnými problémami; odvolané by mohli byť aj viaceré medzinárodné spojenia. V piatok nebude vo veľkých mestách premávať metro ani autobusy.

13:05 Noyer: Horší rating Francúzska by bol politickým dôvodom

Zhoršenie ratingu Francúzska zo súčasného najvyššieho stupňa AAA by nebolo oprávnené a ratingové agentúry by tak rozhodli skôr z politického ako z ekonomického hľadiska. Uviedol to v rozhovore pre denník Le telegramom de Brest člen bankovej rady Európskej centrálnej banky Christian Noyer. "V argumentoch, ktoré (ratingové agentúry) prezentujú, sú skôr politické dôvody ako ekonomické," uviedol Noyer, ktorý je tiež šéfom francúzskej centrálnej banky. Vyslovil tiež otázku, či využívanie ratingových agentúr pre orientáciu investorov má stále svoju platnosť

Francúzsky minister zahraničia Alain Juppé v stredu uviedol, že rozhodovanie ratingových agentúr je občas subjektívne a politické a že akákoľvek strata najvyššieho ratingu by bola poľutovaniahodná, ale nie katastrofálnA. "Nezdá sa mi, že by zníženie bolo oprávnené, ak zvážime ekonomické základy, "uviedol Noyer." Inak by museli začať znižovaním Británie, ktorá má vyšší deficit, dlh, infláciu a nižší rast ako my a kde prudko klesajú úvery, "dodal.

12:53 Nováčikov na burzách začalo dramaticky ubúdať

Objem primárnych emisií akcií (IPO) vo svete sa po sľubnom prvom polroku začal od polovice roku 2011 dramaticky prepadať. V porovnaní s údajmi za minulý rok je 1117 primárnych emisií uskutočnených k dnešnému dňu menej o 20 percent, ich celková hodnota 155,8 miliardy dolárov klesla o 45 percent. Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Ernst & Young.

Na 72 percent kapitálu získaného primárnymi emisiami pripadá na tohtoročný prvý polrok. Najúspešnejším kapitálovým trhom bola newyorská burza, podľa počtu realizovaných IPO však vedú burzy v čínskom Šen-čene a vo Varšave. Tohtoročné výsledky sú zatiaľ o viac ako 40 miliárd dolárov lepšie ako v roku 2009. Odborníci predpokladajú, že celková hodnota tento rok realizovaných IPO dosiahne približne 170 miliárd USD. "Neistota okolo riešenia dlhovej krízy eurozóny a jej vplyvu na globálnu ekonomiku pripravila investorov aj emitentov o dôveru v kapitálové trhy, " uviedol partner oddelenia transakčného poradenstva Ernst & Young v SR Peter Wells.

12:50 Taliansko čaká recesia, tvrdí federácia zamestnávateľov

Talianska federácia zamestnávateľov Confindustria dnes výrazne zhoršila svoju prognózu pre tretiu najväčšiu ekonomiku eurozóny. Namiesto pôvodne očakávaného hospodárskeho rastu v roku 2012 o 0,2 % predpovedá najnovšie Taliansku pád ekonomiky o 1,6 %. Navyše, aj tento odhad je podľa Confindustrie optimistický a vychádza z predpokladu, že dlhová kríza eurozóny sa bude postupne zmierňovať a výnosy z talianskych dlhopisov do apríla 2012 dostanú pod hranicu 5 %.

Taliansko sa už pravdepodobne prepadlo do recesie. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny totiž v 3. štvrťroku klesol oproti predchádzajúcemu kvartálu o 0,1 % a v tomto, poslednom štvrťroku sa podľa ekonómov znova zníži o 0,7 %. Z technického hľadiska sa pokles výkonu ekonomiky dva štvrťroky po sebe považuje za recesiu.

Confindustria predpovedá, že HDP Talianska začne znova rásť až niekedy v 3. štvrťroku 2012. Za celý rok 2012 však ešte výkon ekonomiky klesne a až v roku 2013 sa zvýši o 0,6 %. Pomer HDP a dlhu na budúci rok stúpne na 121,3 % z tohoročných 120,3 %.
     

12:01 Po španielskych dlhopisoch sa zaprášilo

Španielsko dnes výrazne predčilo Taliansko v predaji dlhopisov. Kým Taliani včera predávali s rekordne vysokými výnosmi na najvyššej úrovni od vzniku eurozóny, tak výnosy španielskych dlhopisov boli nižšie oproti ich predchádzajúcej aukcii.

Dlhopisy so splatnosťou v roku 2020 v hodnote 2,1768 s priemerným výnosom 5,239% a päťročné dlhopisy priemerným výnosom 4,023%. Celkom sa predali dlhopisy v hodnote 6 miliárd eur, odhadovaný cieľ bol 2,5 až 3,5 mld. eur. V minulej aukcii začiatkom decembra predali Španieli dlhopisy "drahšie" s výnosom 5,276% (desaťročné) resp. 5,433% (päťročné).

11:56 V Grécku je rekordne málo práce

Miera nezamestnanosti v Grécku v treťom štvrťroku stúpla na 17,7 percenta z 16,3 percenta v predchádzajúcich troch mesiacoch. Dostala sa tak na najvyššiu úroveň od roku 1998, kedy sa tieto dáta začali v terajšej podobe sledovať. Vyplýva to podľa agentúry Reuters z dnešných údajov gréckeho štatistického úradu. V medziročnom porovnaní sa miera nezamestnanosti v treťom štvrťroku zvýšila o viac ako päť percentuálnych bodov.

Grécko sa nachádza už štvrtý rok v recesii. Na jeho ekonomiku majú negatívny vplyv úsporné opatrenia, ktorými sa vláda snaží zlepšiť stav verejných financií. Štatistický úrad už minulý týždeň oznámil, že grécky hrubý domáci produkt sa v treťom štvrťroku medziročne znížil o päť percent.

Grécko predpokladá, že v celom tomto roku jeho ekonomika klesne o viac ako 5,5 percenta. S návratom k rastu nepočíta skôr ako v roku 2013.

11:53 Ernst & Young: Eurozóna čelí "zimnej" recesii

Eurozóna čelí "zimnej" recesii, uviedla audítorská firma Ernst & Young (E & Y), ktorá teraz zverejnila svoj ​​nový ekonomický výhľad. V prvej polovici budúceho roka čaká eurozónu pravdepodobne mierna recesia. Za celý rok 2012 potom očakáva E & Y pre ekonomiku mierny rast 0,1 percenta. Do roku 2015 by potom podľa audítorskej firmy mala nezamestnanosť v eurozóne klesnúť pod 10%. "Reformy dohodnuté na summite dňa 9. decembra boli krokom správnym smerom a reakcia sa zdá byť mierne pozitívna," tvrdí Ernst & Young. "Napriek tomu sú investori aj naďalej veľmi znepokojení rozporom v rýchlosti medzi odhodlaním a schopnosťou vlád eurozóny v implementácii reforiem."

Audítorská firma odhaduje, že rast eurozóny sa v ďalších rokoch zlepší a bude sa pohybovať medzi 1,5 - 2% v roku 2013. "Neistota, v ktorej sa eurozóna nachádza, môže len znižovať chuť európskych firiem pre dlhodobé investície a plány na nábor nových pracovníkov," povedal Mark Otty, riadiaci partner Ernst & Young pre Európu, Stredný východ, Indiu a Afriku.

11:40 Ekonomiku eurozóny čaká pád, tvrdí prieskum

Pokles aktivity súkromného sektora eurozóny sa tento mesiac opäť trocha zmiernil, ale to ešte neznamená, že región sa vyhne recesii. Naopak, je čoraz pravdepodobnejšie, že hospodárstvo menovej únie čaká pád, keďže problémy okrajových štátov už začínajú zasahovať aj kľúčové ekonomiky. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry Markit.

Podľa týchto výsledkov kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, v decembri vzrástol, už druhý mesiac po sebe, a to na 47,9 bodu z revidovaných novembrových 47 bodov. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, pritom odhadovali, že klesne na 46,5 bodu. Napriek lepším ako očakávaným výsledkom sa však hodnota indexu nachádza stále hlboko pod zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu súkromného sektora od jeho poklesu.

11:23 Rok 2011- rok katastrof

A jedna smutná správa, aj keď len z hľadiska sveta peňazí. Podľa poisťovne Swiss Re sa tento rok zapíše do histórie vďaka najvyššiemu účtu za škody spôsobené prírodou. Celková suma totiž tento rok vyšplhá na 350 miliárd dolárov.

Sektor poisťovníctva citeľne zasiahlo marcové zemetrasenie v Japonsku, záplavy v Thajsku, alebo ďalšie zemetrasenie na Novom Zélande. "Ak by Japonsko bolo poistené, tak dobre ako iné krajiny ohrozené seizmickými javmi - ako napríklad Nový Zéland, tak by bol dopad na celý sektor oveľa nižší," uviedla Swiss Re.

11:04 Cash je kráľ, dolár je cash

Pozrite sa, ako hodnotí včerajší vývoj na trhoch analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta.

 

https://www.youtube.com/embed/YyBP1B9p-CM

 

10:56 Aktivistov z Wall Street vypočúvali

Takmer 200 prívržencov hnutia Obsaďte Wall Street (Occupy Wall Street) bolo v stredu vypočutých na rôznych súdoch v štáte New York. Išlo o prípady súvisiace s pochodom cez Brooklynský most a demonštráciou v parku v meste Rochester, treťom najľudnatejšom meste štátu New York, ležiacom pri Ontárijskom jazere. Na súd na Manhattane predviedli 161 ľudí a ďalších 28 osôb bolo na súde v Rochesteri. Pri pochode cez Brooklynský most 1. októbra bolo zatknutých vyše 700 ľudí.

Išlo doteraz o najväčšie masové zatýkanie pri protestoch hnutia Obsaďte Wall Street v New Yorku. V princípe zadržaných obvinili z rušenia verejného poriadku a blokovania dopravy, čo bolo definované ako priestupky. Takmer 60 percent obvinených prijalo na súde v Manhattane ponuku sudcu, aby ich prípady zrušili, ak nebudú počas šiestich mesiacov znovu zatknutí.

Na súde v Rochesteri 28 ľudí požiadalo sudcu, aby zrušil obvinenia za porušenie nočného zákazu vychádzania v parku. Sudca však hneď nerozhodol a určil nové vypočutie na 12. januára. Za takmer tri mesiace trvania hnutia Obsaďte Wall Street polícia v meste New York zatkla viac ako 1200 ľudí. Okrem ľudí, predvolaných v stredu, bude do konca týždňa vypočutých na súde ďalších zhruba 170 osôb.

 

Protesty na Wall Street. Snímka: Reuters

10:43 Taliansko si opäť požičiava drahšie

"Taliansko včera predalo dlh najdrahšie v histórii, za päťročné dlhopisy včera zaplatilo 6,47 %, čo len potvrdzuje, že investori eurozóne nezhltli, že poskytnutie ďalších 200 mld. eur na financovanie problémových krajín situáciu pomôže vyriešiť. Výnosy z dlhopisov problémových krajín sa opätovne dostávajú pod tlak, pri desaťročných talianskych dlhopisoch včera vzrástli o 11 bodov na úroveň 6,77 % p.a. a v raste pokračujú aj dnes," komentuje situáciu na dlhopisových trhoch analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.

Vývoj výnosov z desaťročných talianskych dlhopisov

10:30 Fitch znížila rating piatim európskym bankám

Agentúra Fitch v noci nadnes znížila investičný rating piatich veľkých európskych komerčných bánk a bankových skupín. Odôvodnila to dlhovou krízou eurozóny a zhoršujúcou sa situáciou v európskom bankovom sektore.

Fitch po prehodnotení situácie vo veľkých európskych bankách znížila o jeden stupeň z AA na A+ úverový rating francúzskych bánk Banque Fédérative du Crédit Mutuel a Crédit Agricole, a tiež fínskej OP Pohjola Group. Holandskej Rabobank Group znížila rating na AA z AA+ a dánskej Danske Bank na A z A+ s negatívnym výhľadom. Výhľad zvyšných štyroch bánk je stabilný. V prípade Crédit Agricole a Danske Bank zníženie ratingu odráža ich priame pôsobenie v problematických krajinách eurozóny. Na zvyšné tri banky zase kríza vplýva "nepriamo", pretože spomaľuje rast ekonomík a zhoršuje fungovanie kapitálových trhov.

Fitch dodáva, že pochybnosti o vyriešení dlhovej krízy a nové kolo úsporných opatrení, ktoré musia zavádzať viaceré európske vlády, budú mať negatívny vplyv na komerčný bankový sektor, predovšetkým na juhu Európy a v Írsku.

10:18 Rusko dá na boj s krízou miliardy dolárov

Rusko je pripravené poskytnúť cez Medzinárodný menový fond na podporu boja s finančnou a dlhovou krízou, ktorá otriasa najmä eurozónou, najmenej 10 miliárd dolárov. S odvolaním sa na jedného z poradcov prezidenta Dmitrija Medvedeva, ktorý práve aj o prípadnom zapojení Moskvy k snahám o riešenie krízy bude dnes v Bruseli rokovať s lídrami EÚ, o tom informovala agentúra Reuters.

"Sme pripravení poskytnúť našu časť cez MMF. Sme odhodlaní urobiť to. Desať miliárd dolárov je minimálny záväzok, "povedal pred summitom nemenovaný Medvedevov poradca.

Dmitrij Medvedev. Snímka: Reuters

10:17 Amerika eurozóne nepomôže, tvrdí Bernanke

Ben Bernanke uisťoval senátorov, že Fed nemá v úmysle prispieť k záchrane eurozóny. Povedali to agentúram účastníci stredajšej večernej schôdzky v Senáte, na ktorej Bernanke so zákonodarcami diskutoval o situácii v Európe.

Podľa senátora Lindseyho Grahama Bernanke vyhlásil, že poskytnúť finančnú podporu Európe "nemá v úmysle, ani na to nemá právomoc". senátor Bob Corkery povedal, že Bernanke predniesol toto ubezpečenie počas približne hodinovej schôdzky za zatvorenými dverami "mnohokrát". "Myslím si, že všetci si odtiaľto odniesli zistenie, že nemá v úmysle akokoľvek podporovať zapojenie Spojených štátov do tejto krízy, "povedal Corkery novinárom.

10:15 Írsko dostane ďalšie miliardy

Medzinárodný menový fond schválil uvoľnenie ďalších 3,9 miliardy eur zo záchranného úveru pre Írsko, uviedla agentúra Reuters. Krajina získala vlani v decembri sľúbené od MMF a Európskej únie celkovo 85 miliárd eur. Zástupcovia EÚ a MMF už v októbri na záver svojej štvrťročnej inšpekcie v Dubline uviedli, že záchranný úverový program pre Írsko je úspešný a veritelia nemajú obavy o jeho plnenie.

Za slabé miesto však zástupca MMF označil nízky domáci dopyt, vysokú nezamestnanosť a tiež slabú globálnu ekonomiku, vzhľadom k tomu, že Írsko sa z ekonomického prepadu dostáva vďaka vývozu.

10:10 Menový fond zvyšuje tlak na Grécko

Medzinárodný menový fond vystupňoval tlak na Grécko, ktoré podľa neho zaostáva so zavádzaním sľúbených reforiem a blokuje tak aj zotavenie svojej ekonomiky z recesie. Štátny dlh Grécka sa už vyšplhal na 160 % hrubého domáceho produktu. Vláda v Aténach od minulého roka nedokáže získať peniaze na obsluhu svojich dlhov na trhoch a je závislá od finančnej pomoci zvonka.

Podľa Poula Thomsena, zástupcu riaditeľa MMF pre Európu, Grécko sa nemôže spoliehať iba na zvyšovanie daní a skresávanie výdavkov, ale musí prekonať niektoré "tabu", akým je napríklad prepustenie ďalších štátnych zamestnancov.

10:05 Tieň z minulosti varuje pred poklesom

"Analytici spoločnosti Citigroup prišli s porovnaním dynamiky indexu Dow Jones počas rokov 1966-1978 a 2000-2012. Kolaps akciových trhov v rokoch 1973 - 1974 a výrazný rast ropy v tomto období, nasledujúci prepad ekonomickej aktivity a rast nezamestnanosti (1973 - 1975) a nakoniec aj kolaps realitného trhu, majú silnú analógiu s dynamikou periódy 2007 - 2009. Samozrejme, nesmieme zabudnúť na oslabenie amerického dolára a uvoľnenú monetárnu politiku Fedu. Práve táto dynamika nám poukazuje, že v najbližších mesiacoch by mala prebehnúť výrazná korekcia na index Dow Jones a to k 9200 - 9400 bodom, v tom prípade by mal index S&P klesnúť k 960 - 1015 bodom. Tento scenár je pesimistický, avšak rast cien ropy, cieľ OPECU ktorý chce udržať status quo vysokých cien ropy a európska dlhová kríza, môžu spôsobiť podobný prepad," tvrdí analytik TRIM Broker Peter Greguš.

10:00 Európske akcie začali oživením

Západoeurópske akcie začali dnešné obchodovanie po stredajšom prepade na dvojtýždňové minimum oživením. Investori kupujú akcie zľavnené predošlým poklesom, trvalejšie zisky sú však podľa analytikov neisté. Index FTSEurofirst 300 začal deň rastom o 0,7 percenta na 958,88 bodu. V stredu klesol o 2,1 percenta. "Po posledných prudkých poklesoch na trhu pozorujeme snahy o výhodné nákupy. Trhu však chýba smer a počiatočné zisky sa môžu rýchlo vypariť, " povedal agentúre Reuters analytik Keith Bowman z firmy Hargreaves Lansdowne.

Najviac rástli akcie poisťovní, ktorých odborový index stúpol o dve percenta. Viedla k tomu správa, podľa ktorej britská poisťovňa Old Mutual predá svoju škandinávskou divíziu za 22,5 miliardy švédskych korún (2,477 miliardy eur).

08:53 Merkelová zostrelila "kačicu... a aj trhy

"Červené dozvuky vyhlásenia Merkelovej o tom, že sa nebude navyšovať finančný strop pri spojení EFSF/ESM, ktoré potvrdila v priebehu dňa aj pred nemeckým parlamentom, ešte viac prifarbili správy z dlhopisového trhu, kde sa rastúce náklady Talianska na požičiavanie po dnešnej aukcii 5-ročných dlhopisov vyšplhali až na 6.47 %. Okrem toho vyšla na povrch aj správa, že si Španielsko od ECB požičiava najviac za viac ako rok," komentuje včerajšiu situáciu na trhoch analytik Capital Markets Boris Penev

08:50 Nikkei je na minime za dva týždne

Japonské akcie dnes ďalej klesali a ich hlavný index zostúpil na minimum za dva týždne. Trh je naďalej znepokojený dlhovou krízou v eurozóne a čaká na to, ako sa bude dariť Španielsku v dnešnej aukcii nových dlhopisov.

Hlavný index tokijskej burzy Nikkei 225 v závere klesol o 1,7 percenta na 8377,37 bodu a zostúpil pod 25-denný kĺzavý priemer, čo môže byť signál k ďalšiemu prepadu. Širší index Topix oslabil o 1,6 percenta na 725,02 bodu.

Index Nikkei

Akcie v Tokiu rovnako ako na ďalších svetových burzách oslabuje neistota okolo dlhovej krízy v eurozóne, potom, čo piatkovú dohodu európskeho summitu trh označil za nedostatočný. V stredu sa talianske refinančné náklady v aukcii dlhopisov dostali na nové rekordné maximá a najvyšší nemeckí činitelia odmietli výzvy k neobmedzeným intervenciám Európskej centrálnej banky na pomoc ohrozeným krajinám. Dnes sa bude čakať na výsledok španielskej aukcie strednodobých dlhopisov, kde chce Madrid získať až 3,5 miliardy eur.

08:45 Prepad eura sa zastavil

Na ázijskom devízovom trhu sa zastavil prepad eura, jeho kurz však zostal pod hranicou 1,30 USD a v blízkosti stredajšieho minima za 11 mesiacov. Strach z ďalšieho prehlbovania krízy v eurozóne núti investorov predávať rizikové aktíva a uchýliť sa do bezpečia amerického dolára. Ku koncu tokijského obchodovania euro posilnilo o 0,1 percenta na 1,2995 USD po stredajšom prepade až na 1,2945 USD, minimum od 11. januára.

Kurz eura voči doláru

Voči jenu euro tiež mierne stúplo na 101,45 JPY. Dolárový index voči košu šiestich mien bol na 80,507 bodu, tesne pod stredajším 11-mesačným maximom 80,73 bodu.

08:40 Americké akcie na dvojtýždňových minimách

Americké akcie tretiu seansu za sebou oslabili a prepadli sa až na najnižšiu hodnotu za dva týždne. Index Dow Jones klesol o 131,46 bodu, teda 1,1 percenta, na 11.823,48 bodu.

Index Dow Jones

Širší index Standard & Poor 's 500 oslabil o 13,91 bodu, čiže 1,13 percenta, na 1211,82 bodu. Index technologického trhu Nasdaq stratil 39,96 bodu, čiže 1,55 percenta, a skončil na 2539,31 bodu.

Index Nasdaq

Taliansko včera predalo päťročné štátne dlhopisy s rekordným úrokom a euro prvýkrát od januára kleslo pod dôležitú úroveň 1,3 USD. To ukazuje, že na európske vlády naďalej tlačí dlhová kríza. Svetové ceny ropy včera prudko klesli a stratili až päť dolárov na barel. Trh reagoval na rozhodnutie ropného kartelu OPEC, ktorý stanovil vysoký ťažobný limit, ale nepovedal, ako bude brániť prípadnému prepadu cien. K cenovému poklesu prispieva aj rast dolára.

Akcie energetickej spoločnosti Apache kvôli prepadu cien ropy oslabili o päť percent a Chevron stratil 2,9 percenta. Najvyššie straty zaznamenala spoločnosť First Solar, ktorá klesla o 21 percent. Najväčší výrobca solárnych panelov v USA znížil odhad zisku na tento rok, pretože odvetvie má problémy kvôli slabšiemu hospodárskemu rastu po celom svete a zníženie výdavkov vlády na alternatívne zdroje energie. Oslabila aj strojárska firma Caterpillar o 4,4 percenta, naopak kozmetická firma Avon po oznámení odstúpení generálneho riaditeľa posilnila o päť percent.

01 - Modified: 2005-04-18 14:23:39 - Feat.: 0 - Title: Česko-slovenský drogový gang na hraniciach skončil 02 - Modified: 2005-04-18 14:37:00 - Feat.: 0 - Title: Ruský minister financií ostro kritizuje hospodársku politiku vlády 03 - Modified: 2005-04-18 15:01:00 - Feat.: 0 - Title: Coca Cola proti nápoju značky Cola Loca slovenského pivovaru STEIGER 04 - Modified: 2005-04-18 15:04:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna dnes bola voči euru najslabšia od novembra 2004 05 - Modified: 2005-04-18 15:13:53 - Feat.: 0 - Title: Okolo roku 2010 sa majú v SR dokončovať ročne asi 4 byty na 1 000 obyvateľov 06 - Modified: 2005-04-18 15:18:43 - Feat.: 0 - Title: iFormát - Päta stránky 07 - Modified: 2005-04-18 15:24:00 - Feat.: 0 - Title: GM kukurica sa nebude môcť v roku 2005 na Slovensku legálne vysádzať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:05