StoryEditor

Merkelová a Sarkozy trhy nepresvedčili. Euro padlo

17.08.2011, 12:00
Francúzsko-nemecký návrh na kolektívnu vládu eurozóny potrebnú istotu na trhy nepriniesol.

Francúzsky prezident Nicolalas Sarkozy a nemecká kancelárka Angela Merkelová po včerajšom stretnutí v Paríži navrhli kolektívnu "vládu" eurozóny pod vedením prezidenta EÚ, daň na finančné transakcie a zakotvenie princípu vyrovnaného rozpočtu do ústavy členských krajín eurozóny.

Merkelová okrem iného povedala, že neverí, že by k riešeniu terajšej vratkej situácie eura pomohli spoločne garantované európske dlhopisy. Podľa Sarkozyho by európske obligácie uviedli do vážneho nebezpečenstva najlepšie hodnotené štáty. Po "euroobligácií" ako po možnom riešení volajú napríklad Taliansko, Grécko, Belgicko a Luxembursko.

Ostro sledovaná sa konala v ovzduší veľké nervozity finančných trhov a pochýb o schopnosti eura vysporiadať sa efektívne s dlhovú krízou, ktorá zachvátila niektoré krajiny eurozóny, predovšetkým Grécko a Portugalsko. Výška dlhov ale ohrozuje aj veľké ekonomiky - španielsku, taliansku a francúzsku. Sarkozy povedal, že Francúzsko i Nemecko považujú doterajší rozsah fondu na pomoc ohrozeným krajinám za dostačujúci.

"To, čo ale hľadali investori – signál o navýšení eurovalu, prípadne o spoločných európskych dlhopisoch, sa však neobjavil. Bremeno záchrany eurozóny tak aj naďalej ostáva na ECB, ktorá aj v tomto týždni nakupuje talianske a španielske dlhopisy," tvrdí analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.

Rakcie trhov na toto dôležité stretnutie sú rozpačité. Euro zareagovalo na stretnutie štátnikov poklesom a podobne sa zachovali aj americké a japonské akcie. Naopak ropa zareagovala miernym rastom.

Euro padlo

Návrhy Nemecka a Francúzska na riešenie dlhovej krízy nezvýšili ani dôveru investorov v euro, ktoré tak oslabilo. Zisky si pripísalo iba ku švajčiarskemu franku kvôli špekuláciám, že by švajčiarska centrálna banka mohla podniknúť drastické opatrenia na zastavenie rastu domácej meny a prípadne nadviazať kurz franku na euro. V závere obchodovania euro voči doláru oslabilo o 0,3 percenta na 1,4402 USD, k franku však stúplo o 0,9 percenta na 1,1424 CHF. Dolár voči franku posilnil o 1,1 percenta na 0,7928 CHF a jenu klesol o 0,1 percenta na 76,72 JPY, napísala agentúra Reuters.

Commodity Futures Charts

 

Americké akcie ukončili sériu rastu

Americké akcie včera ukončili sériu rastu, ktorá trvala tri dni, a oslabili. Stretnutie najvyšších predstaviteľov Francúzsko a Nemecka neupokojilo obavy investorov z dlhovej krízy v eurozóne. Tieto obavy prevážili aj nad správou, že agentúra Fitch Rating potvrdila Spojeným štátom najvyšší rating. Index Dow Jones klesol o 76,97 bodu, teda 0,67 percenta, na 11.405,93 bodu. Širší index Standard & Poor 's 500 oslabil o 11,73 bodu, čiže 0,97 percenta, na 1192,76 bodu. Index technologického trhu Nasdaq stratil 31,75 bodu, čiže 1,24 percenta, na 2523,45 bodu.

Commodity Futures Charts

Japonské akcie oslabili

Akcie na burze v Tokiu dnes oslabili, ich straty ale neboli nijak výrazné a počas dňa sa navyše postupne znižovali. Trh bol sklamaný zo schôdzky medzi francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Z rovnakého dôvodu sa znižoval aj kurz eura. Hlavný index Nikkei 225 odpísal 50,17 bodu a deň uzavrel poklesom v rozsahu 0,55 percenta na hodnote 9057,26 bodu. Širší index Topix oslabil o 0,3 percenta na 776,65 bodu.

Commodity Futures Charts

Ropa mieri nahor

Cena ropy dnes ráno mierne vzrástla. Hlavnou príčinou je neočakávane výrazný pokles amerických benzínových rezerv a pozitívne makroekonomické údaje z USA, ktoré prevážili nad obavami z prehlbovania európskej dlhovej krízy.     

Utorkové (16.8.) stretnutie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho neprinieslo dohodu o žiadnych konkrétnych opatreniach, ktoré by pomohli pri riešení dlhovej krízy. Prekvapivo pozitívne údaje o americkej priemyselnej produkcii však zlepšili náladu trhov.     

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI so septembrovým kontraktom sa dnes tesne pred deviatou SELČ predával po 87,40 USD (60,86 eura), čo je o 75 centov viac než v utorok na konci obchodovania. Kontrakt počas utorka klesol o 1,23 USD a uzavrel na 86,65 USD/barel. Októbrový kontrakt na ropu Brent dnes zdražel o 47 centov na 109,60 USD za barel.     

"Stretnutie Sarkozyho a Merkelovej neprinieslo takmer nič, a to obmedzí rast cien termínovaných kontraktov na ropu," myslí si analytik poradenskej spoločnosti Purvin and Gertz Victor Shum.

Commodity Futures Charts

Zlato rastie

Zlato v reakcie na stretnutie začalo rásť. Reagovalo tak na neistotu investorov, ktorí hľadajú bezpečie práve v žltom kove.

Commodity Futures Charts

 

Európske akcie začali pádom

Akcie na burzách v západnej Európe v úvode dnešného obchodovania klesali, straty sa ale postupne znižovali. Prepad bol zrejmý hlavne u akcií bánk a ďalších finančných inštitúcií, ktorým uškodili komentáre francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Tí po spoločnej schôdzke v Paríži v navrhli zaviesť v eurozóne daň z finančných transakcií. Paneurópsky index FTSEurofirst 300 krátko po začatí obchodovania strácal až jedno percento, okolo 10:30 ale stratu zmiernil len na 0,3 percenta a pohyboval sa blízko 966 bodov. Straty zmiernili aj akcie bánk, napríklad francúzska Société Générale viac ako dvojpercentný pokles postupne zmiernila na 0,3 percenta.

01 - Modified: 2005-04-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Enel expanduje v Španielsku 02 - Modified: 2005-04-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ruskov plán sa rezortu financií nepáči 03 - Modified: 2005-04-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Riešenie pozemkov pre Kiu stále chýba
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:05