StoryEditor

Goldman Sachs: Na lepšie časy sa neblýska

22.12.2011, 16:00
Veselú budúcnosť banka nepredpovedá európskej ani svetovej ekonomike.

Ako sa budú vyvíjať trhy, menové kurzy, ceny komodít a politika centrálnych bánk? Podľa investičnej banky Goldman Sachs to nebude nič ružové.

Pomalý rast vyspelých ekonomík

Na väčšinu vyspelého sveta čaká v najbližších rokoch pomalý rast hospodárstva, v niektorých prípadoch dokonca recesia. Hlavnú vinu na tom budú mať úsporné opatrenia v Európe, dobre sa nebude dariť ani Spojeným štátom, ktorých vláda bude musieť menej míňať. Pracovníci súkromného sektora sa navyše dočkajú ďalšieho prepúšťania - to sa bude týkať predovšetkým bánk.

Šprint mladých ekonomík

Problémy vyspelých ekonomík sa do tých rozvíjajúcich sa neprelejú. Konečne sa na mladých trhoch upokojí inflácia a politici sa budú môcť zamerať na podporu rastu. To už sa ukázalo pred týždňom, kedy čínska centrálna banka znížila najväčším tamojším finančným inštitúciám povinnú mieru rezerv o pol percentuálneho bodu.

Rozvinuté trhy brzdou globálnej ekonomiky

Európa bude ďalej tlmiť rast globálnej ekonomiky. Upozorňujú na to aj analytici ďalších bánk, nielen Goldman Sachs. Rast svetového HDP spomalí na 3,2% už v budúcom roku (v tomto roku odhad 3,7%). K zlepšeniu nedôjde, kým sa Európa nedohodne na akčnom pláne, ktorý by skutočne začal krízu riešiť. Dovtedy budú trpieť všetky trhy, ktoré sú na Európe závislé. Najviac bankový sektor, ktorý je európskymi dlhmi značne obťažkaný.

Recesia v eurozóne na spadnutie

Podľa Goldman Sachs spadne HDP len na prelome roku o pol percentuálneho bodu. To povedie k celkovému spomaleniu o ďalšie tri desatiny percentuálneho bodu - a to už je porovnateľné s krízou, ktorá v niektorých regiónoch prebehla v rokoch 1992 a 1993. Najhoršie na tom bude Veľká Británia, Škandinávia a niektoré štáty strednej a východnej Európy, ktoré pravdepodobne postihne mierna recesia. Ani rok 2013 nechystá žiadne pozitívne prekvapenie. Ak svetové hospodárstvo porastie, tak len o 0,7%.

Zložitý rok pre investorov

Podľa Goldman Sachs v najbližších troch až šiestich mesiacoch klesnú všetky indexy (Tokyo Topix, Stoxx Europe 600 aj MSCI AC Asia Pacifik excluding Japan). Zďaleka najviac bude krízou zasiahnutý európsky akciový trh, ktorý prepadne o viac ako 15%. Až potom sa začne vracať na dnešneé úrovne. S & P 500 sa naopak v budúcom roku bude pohybovať len veľmi mierne.

Akcie v Ázii na špici

Kým európskych akcií sa Goldman Sachs zbavuje, ázijským trhom (okrem japonského) verí. V budúcom roku podľa banky dokonca vzrastú až o 12%. Zisk na akciu navyše v najbližších dvoch rokoch vzrastie o 5,6%, respektíve 12,0%. Podľa analytikov ázijským akciám pomôže predovšetkým rast Číny.

Čím ďalej drahšie financovanie štátnych dlhov

Podľa Goldman Sachs sa nebude príliš meniť monetárna politika jednotlivých krajín. Preto zostane aj výnos 10-ročného amerického štátneho dlhopisu nad 2%, ku koncu roka 2013 by sa mohol dostať až k 3,3%. Rast výnosov čaká aj nemecké a britské dlhopisy, zatiaľ čo v ostatných krajinách úroky klesnú o približne 0,3 percentuálneho bodu.

Slabší dolár po niekoľko rokov

Investori budú chcieť podľa Goldman Sachs rozšíriť menové portfóliá, a preto čiastočne opustia dolár. Najviac bude dolár strácať voči mexickému pesu (a to až na 12,50 za dolár), čínskemu jüanu (až na 6,13 za dolár) a britskej libre (na 0,58 za dolár). Menovými trhmi budú naďalej "mávať" predovšetkým rozhodnutia politikov, z čoho najviac vyťaží Ázia, konkrétne Čína, Taiwan a India.

Prečítajte si viac na investicniweb.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 11:34