StoryEditor

Chcete bezpečne investovať? Stavte na zlato

06.11.2011, 11:41
Autor:
TASRTASR
Ak v súčasnosti investovať, tak do zlata či akcií s vysokou dividendou, radia odborníci.

"Jediným skutočne bezpečným prístavom z komodít je zlato. Ostatné reagujú poklesom na zlé správy a tých je teraz viac než dosť," vysvetľuje pre TASR analytik Trim Broker Ronald Ižip.

Drahé kovy vo všeobecnosti sú riešením podľa analytika X-Trade Brokers Kamila Borosa. Centrálne banky totiž riešia problémy ekonomík na úkor kúpyschopnosti mien, čo je "voda na mlyn drahým kovom". "A keďže zatiaľ nič nenaznačuje, že by tak centrálne banky nemali robiť aj do budúcna, tak sme toho názoru, že z dlhodobého hľadiska budú ceny drahých kovov aj naďalej rásť," dodáva.

Predseda predstavenstva Capital Markets Vladimír Gešperík dodáva ešte ďalšiu alternatívu - akcie s vysokou dividendou, ktorá môže byť aj viac ako 5 %. "Ide najmä o tabakové spoločnosti, ako aj telefónnych operátorov. Napríklad Telefónica v Česku má 10-% dividendu, čo je v porovnaní s bankovým vkladom 3,7 % takmer trikrát viac," podotýka.

Do mien sa oplatí investovať iba podľa Ižipa. "Áno, hotovosť je veľmi dôležitá a dobrá diverzifikácia dáva investorovi ochranu pred nežiaducimi vplyvmi," vysvetľuje. Boros s Gešperíkom takéto investovanie neodporúčajú, jedine za špekulatívnym účelom. "Osobne si myslím, že aktuálne 1,35 eur/dolár je na udržateľnej úrovni," uzatvára Gešperík.

Commodity Futures Charts
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:46