StoryEditor

Grécko opustí euro do roka, tvrdí Citigroup

24.05.2012, 00:00
Aktualizované | Svet sa odchodu Grécka z eurozóny obáva stále viac.

19:25 Grécke banky dostanú 18 miliárd

Grécke banky, ktoré tvrdo zasiahla dlhová kríza, dostanú v najbližších dňoch finančnú pomoc vo výške 18 miliárd eur. "Peniaze dostanú v piatok, najneskôr v pondelok," informoval guvernér gréckej centrálnej banky Giorgos Provopoulos prezidenta Karolosa Papouliasa.

Tieto peniaze pochádzajú z druhého záchranného balíka v celkovej hodnote 130 miliárd eur, ktorý Aténam vyplatí Európsky fond finančnej stability (EFSF) v niekoľkých tranžiach. Peniaze boli už minulý týždeň poukázané na zvláštne konto gréckej centrálnej banky.

Provopoulos zdôraznil, že je potrebné zastaviť vyberanie vkladov z gréckych bánk a ich premiestňovanie do zahraničia. Tieto peniaze podľa neho chýbajú gréckej ekonomike. V uplynulých dňoch Gréci previedli do zahraničia miliardy eur. V priebehu uplynulých troch rokov sa podľa expertov zo strachu, že Grécko môže opustiť eurozónu, previedlo do zahraničia vyše 75 miliárd eur.

17:35 Nečas a Monti: Rast nejde bez rozpočtovej disciplíny

Český premiér Petr Nečas a jeho taliansky kolega Mario Monti sa dnes v Ríme zhodli, že hospodársky rast v EÚ je možné dosiahnuť len za predpokladu zdravých verejných financií. Nečas to povedal novinárom po rokovaní s Montim. Preberali spolu situáciu v EÚ. "Obe naše vlády aj na európskej úrovni patria medzi vlády, ktoré podporujú rozpočtovú zodpovednosť a disciplínu," spomenul český premiér, ktorý v talianskej metropole s Montim rokoval len niekoľko hodín po mimoriadnom summite EÚ. Máme blízke názory týkajúce sa podpory rastu za súčasného rešpektovania finančnej disciplíny, dodal Monti.

Nečas uviedol, že Česká republika a Taliansko chcú tiež pre naštartovanie ekonomického rastu skoré dokončenie vnútorného trhu v únii. Rím sa podľa českého premiéra ujal vedúcej úloha v tejto veci.

17:30 Koruna zmazala časť strát

Česká mena dnes napriek zlým ekonomickým správam z eurozóny umazala časť stredajších strát. Podľa údajov servera Patria Online bola koruna o 17:00 oproti predchádzajúcemu záveru voči euru silnejšia o 13 halierov na 25,39 Kč / EUR a doláru spevnila o 11 halierov na 20,17 Kč / USD.

"Summit EÚ nepriniesol žiadne povzbudivé závery, očakávania však tesne pred jeho konaním patrične ochladli. Zdrojom zlých správ sa potom stali makrodáta z eurozóny, "uviedol Tomáš Vlk z Patria Finance.

17:17 Lajčák pre HN: Pôžičku Grécku neľutujeme, nie je dôvod

"Európska únia a jej viacerí lídri dávajú verejné vyhlásenia, že Grécko má vo voľbách pred sebou rozhodnutie o tom, či zotrvá v eurozóne, ale za podmienky striktného dodržiavania memoranda, alebo si zvolí cestu nedodržiavania týchto podmienok, ale tým pádom aj odchodu z eurozóny. Je teda nutné, aby každý grécky občan vedel, o čom sa hlasuje a aby nemohol byť oklamaný. Tieto voľby tak budú istým spôsobom referendom o zotrvaní Grécka v eurozóne.

Nemyslím si, že Slovensko alebo ktokoľvek iný má dôvod čokoľvek ľutovať. Zotrvanie Grécka v eurozóne je najlepšie pre eurozónu, pre Grécko aj pre nás, lebo je to naša spoločná mena. Je to zároveň najlacnejšie a naďalej aj najviac preferované riešenie," tvrdí v rozhovore pre Hospodárske noviny minister zahraničných vecí a podpredseda slovenskej vlády Miroslav Lajčák.

 

VIDEO: Pôžičku Grécku neľutujeme, tvrdí Lajčák


17:00 Citigroup: Grécko odíde na začiatku roka 2013

Grécko pravdepodobne opustí eurozónu začiatkom roku 2013. Taká je aspoň najnovšia prognóza vývoja vo svetovom hospodárstve od vedúceho ekonóma americkej banky Citigroup Willem Buiter. Napísala o tom dnes agentúra AFP.
"Domnievame sa teraz, že pravdepodobnosť odchodu Grécka z eurozóny v budúcom alebo v tom nasledujúcom roku je zhruba 50 až 75 percent," napísal Buiter. Podľa neho je v prognóze ešte veľa neznámych. Avšak odhaduje, že začiatkom roku 2013 Grécko príde o euro a zažije prudkú devalváciu svojej náhradnej národnej meny. V tom istom roku sa v krajine silne obmedzí ekonomická aktivita a v roku 2014 bude nasledovať len malý rast.

"Myslíme si, že negatívne ekonomická a finančná nákaza smerom k ďalším európskym krajinám bude nevyhnutná. A vlastne sa už tak určitým spôsobom deje," dodal Buiter.

Podľa neho zníži potom Európska centrálna banka úrokovú sadzbu o pol percenta. Portugalsko a Írsko dostanú druhý balík pomoci, Španielsko potom čaká kombinovaná pomoc trojky.

Španielsko a Taliansko budú tiež potrebovať finančnú podporu trhov pre svoje obligácie. Buiter sa domnieva, že eurozóna odchod Grécka zvládne a že už žiadna ďalšia členská krajina ho nebude musieť nasledovať. Európsky bankový systém tak bude ďalej v poriadku fungovať. Koniec krízy pre eurozónu to však znamenať ešte nebude.

16:31 Fed: Grécko môže odísť

Grécko by mohlo odísť z eurozóny bez hlbokého dopadu na USA a európske ekonomiky v prípade, ak sa prechod správne zvládol, povedal šéf Fedu v St. Louis James Bullard.

16:17 EFSF: Únia bude fungovať lepšie než pred krízou

Finančný riaditeľ EFSF Christophe Frankel podľa Telegraphu povedal niekoľko zaujímavých vecí:

 

  • Prípad Írska je úspechom, ale väčšina krajín sa tiež zlepšuje
  • Európske štáty podporia Grécko, pokiaľ bude šetriť
  • EÚ bude nakoniec fungovať lepšie než pred krízou

15:45 Rusko: Opustenie eura ako dobrý príklad

 

Sergey Shvetsov z Bank of Russia hovorí, že Grécko má plán pre paralelnú menu a opustenie eura by mohlo byť dobrým príkladom pre ostatných

15:40 EÚ sa pripravuje na "novú etapu"

 

https://www.youtube.com/embed/hbqiy-lnV00

 

15:37 Draghi: Vlády potrebujú víziu

"Nastal kľúčový moment v histórii EÚ, vlády eurozóny musia spoločne a nenávratne definovať víziu." povedal šéf ECB Mario Draghi. Dodal, že cenová stabilita je meradlom blahobytu a že LTRO (refinančné operácie ECB) bolo dostatočné, aby absorbovalo riziko.

15:19 Ižip: Nádor nie je Grécko, ale euro

"Nádor nie je Grécko. Nádor je euro. Euro spôsobilo bublinu vo všetkých južanských krajinách eurozóny. A preto aj politici nehľadajú spôsob, ako vyrezať Grécko, ale ako vyzerať problémy, ktoré euro spôsobilo. A pokiaľ nevznikne politická únia, len sotva to pôjde bez rozpadu eurozóny", tvrdí v online rozhovore analytik TRIM Broker Ronald Ižip.

15:11 Clegg: Odchod Grécka by mal dramatické následky

Odchod Grécka z eurozóny by mohol viesť k dramatickým dôsledkom pre celú Európu, domnieva sa britský podpredseda vlády Nick Clegg.  Ako sa uvádza v pripravenom prejave, s ktorým dnes vystúpi v Berlíne, odchod Grékov z eurozóny by podľa Clegga mohol spôsobiť "nepredvídateľné a nenapraviteľné škody".

"Žiadny rozumne zmýšľajúci človek, ktorému záleží na bohatstve a prosperite obyvateľov Európy, nemôže takéto riziko podporovať," dodal. Británia síce nie je súčasťou eurozóny, no krajiny s jednotnou menou sú pre ňu kľúčovými obchodnými partnermi. Okrem zotrvania Grécka v eurozóne Clegg podporuje aj vydávanie spoločných dlhopisov bloku. To je projekt, ktorý v poslednom období presadzuje najmä Francúzsko.

14:57 Švédi sa pripravujú na odchod Grécka

Švédsko sa pridalo k Taliansku a Fínsku a potvrdilo, že jeho vláda sa pripravuje na odchod Grécka z eurozóny. Posledná krajina, ktorá to popiera, je Írsko.

13:58 Svetu kraľuje Grécko

Aj zahraničné denníky sa vo veľkom venujú problematike Grécka. 


Zdroj: Telegraph

13:28 Veľké nemecké banky zvládnu dôsledky odchodu Grécka z eurozóny    

Veľké nemecké banky sú schopné zvládnuť dôsledky prípadného odchodu Grécka z eurozóny, tvrdí nemecká banková asociácia BdB, ktorá reprezentuje najväčšie finančné ústavy v krajine, ako sú Deutsche Bank a Commerzbank.     

Podľa generálneho manažéra BdB Andreasa Schmitza "bezprostredný úder", ktorý bankám zasadí odchod Grécka (takzvaný grexit) z eurozóny, sa dá zvládnuť, aspoň veľké nemecké ústavy by ho mali "ustáť".     

Zároveň ale vyjadril nádej, že problémy, ktoré spôsobí odchod Grécka, prekonajú aj takzvané okrajové štáty eurozóny, ako sú Španielsko, Taliansko, Portugalsko a Írsko.     

Schmitz už začiatkom mája pre médiá povedal, že Grécku by sa možno po odchode z eurozóny a zavedení vlastnej meny lepšie darilo znižovať dlh a zavádzať štrukturálne reformy, a to najmä, ak by mu Európska únia pomáhala.      Informovala o tom agentúra Reuters.

13:16 Ríša tisíc a jeden historického summitu

"Socialistický tábor EÚ má ďalší plán, ktorý pozostáva zo stimulovania, prerozdeľovania a míňania – všetko s cieľom naštartovať rast. Ako keby politici niekedy naštartovali rast inak ako tak, že deregulovali trh, znížili dane a vytvorili lepšie podmienky na to, aby mohli firmy najať ľudí, tí pracovať, zarobiť, odviesť dane a zvyšok minúť. Nie – grandióznejšia cesta je zobrať masu peňazí a túto presunúť na iné miesto – teda minúť, to je jedno na čo, hlavne aby to bolo poriadne vidieť. Pretože – „my politici práve zachraňujeme svet“. Tieto hry politici hrajú už veky a nikam neviedli.  Avšak dnes sú už opäť pripravené tri možnosti, ako ideme „stimulovať“. Prvou možnosťou sú projektové dlhopisy financované z rozpočtu EÚ na infraštruktúru – PPP projekty. Druhou možnosťou je navýšenie kapitálu v Európskej investičnej banke na viac ako 20 mld. eur. Treťou možnosťou sú štrukturálne fondy smerom k chudobnejším krajinám. Treba povedať, že hoci tieto „projekty“ môžu byť naštartované rýchlo, nebudú dostatočné na to, aby spravili niečo zásadné. Je to len strieľanie fazuliek do valiacej sa lavíny dlhu, pred ktorou by eurozóna mohla ujsť len ekonomickým rastom. Ten však pochoval európsky socializmus," komentuje analytik TRIM Broker Tomáš Plavec.

12:58 Nowotny: Grexit by spôsobil obrovské otrasy

Odchod Grécka z eurozóny by podľa člena Rady guvernérov ECB Ewalda Novotneho znamenal obrovské otrasy s nepredvídateľnými dôsledkami. Na otázku, aké kroky by mohla ECB podniknúť na riešenie ekonomickej situácie, podotkol, že eurobanka už urobila významné kroky, ktoré však potrebujú čas, aby sa ukázal ich dopad.

12:44 Fíni sa pripravujú na odchod Grécka

Fínska ministerka financií Jutta Urpilainen priznáva, že jej krajina sa pripravuje na prípadný odchod Grécka z eurozóny. Podľa telegraph.co.uk je tak Írsko poslednou krajinou, ktorá podľa ich zistení nič pre tento prípad neplánuje.

12:27 Íri nemajú plán

Írsky minister zahraničných vecí Eamon Gilmore povedal, že jeho krajina nepripravuje žiadny plán pre prípadný odchod Grécka z eurozóny.

12:15 Nemecká tlač: Odchod Grécka je istá vec

Nemecký denník Deutsche Wirtschaft Nachrichten napísal: "Odchod Grécka je istá vec: Podľa nemeckých ekonomických zdrojov z ECB a EÚ sa už od demokracie ako člen eurozóny odklonilo. Dôvodom nie sú nadchádzajúce voľby, tie už teraz nie sú dôležité. Európska únia si už uvedomila, že Gréci sa nedokážu dopracovať k dohode a že k nej ani nesmerujú."

Podľa bankára Trojka už pomohla, "pomoc Trojky bola viazaná na určité podmienky. Gréci nesplnili žiadne z týchto podmienok už niekoľko mesiacov."

12:07 Eurodlhopisy budú trestať zodpovedné štáty

Nemecko aj naďalej nesúhlasí s návrhom na vydávanie spoločných dlhopisov eurozóny. Podľa neho by to bol účinný nástroj na podporu stagnujúcej ekonomiky bloku. Nesúhlas Berlína dnes opätovne potvrdil nemecký minister hospodárstva Philipp Rösler, podľa ktorého takýto krok nie je dobrý nápad.

"Sme presvedčení, že euroobligácie sú nevhodným nástrojom na stabilizáciu európskej ekonomiky, pretože by znížili tlak na reformy v členských krajinách a zároveň aj disciplínu na trhoch," povedal minister na ekonomickom fóre v Paríži.

"Spoločné dlhopisy eurozóny by v skutočnosti pomáhali krajinám s nevhodnou rozpočtovou politikou a na druhej strane trestali štáty, ktoré sa usilujú o zdravú rozpočtovú politiku," dodal Rösler.

12:02 Eurokríza môže ohroziť biznis Američanov

"Výhodou USA je, že nie sú s Európou nejako tesne spojené cez zahraničný obchod. Hlavnými zahraničnými partnermi USA sú Kanada, Čína, Mexiko a Japonsko. Iba tri krajiny eurozóny patria medzi top 15 obchodných partnerov. To bude brániť rýchlej nákaze americkej ekonomiky cez zahraničný obchod. Horšie je to už so zastúpením amerických spoločností na európskom trhu. Pre mnoho spoločností predstavuje Európa obrovský trh. V prípade, že by všetko išlo cestou pádu eurozóny, tieto spoločnosti by to pocítili nielen na svojich európskych výsledkoch, ale aj na svojich celosvetových konsolidovaných výsledkoch. A menšie zisky (či dokonca straty) znamenajú pozastavenie investičnej činnosti," tvrdí Martin Prokop z Next Finance. Pozrite si aj ďalšie názory analytikov v Téme týždňa na Finwebe.

12:00 Tri malé nápady

"Jediným konkrétnejším výstupom rokovaní posledných dní sú tri drobné nápady, ako podporiť európsky rast z vrecka Bruseli: projektové dlhopisy spoločného európskeho rozpočtu, zdvojnásobenie kapitálu Európskej investičnej banky a presmerovanie štrukturálnych fondov EÚ. Žiadne z týchto opatrení však nemieri k jadru dnešných problémov. Slabý rast je problémom, ktorý musí vyriešiť primárne národné vlády reformami na trhu práce, dereguláciou chránených odvetví alebo dokapitalizáciou bánk.

Spoločné európske peniaze na stavbu mostov v Portugalsku a Grécku sú príliš malé (nezvládnu vykompenzovať nutné domáce úspory) a neriešia podstatu problému slabého rastu. Investorov navyše v tejto chvíli skutočne zaujíma viac otázka, ako zastaviť eventuálnu nákazu z gréckeho euro-exitu. Ak od politikov skoro nebude počuť konkrétnejšie krízové ​​plány, ešte zosilnie tlak na ECB, ktorá je posledná operatívnu záchrannou brzdou eura," komentuje ekonóm Era Poštovní spořitelny Jan Bureš pre iHNed.cz.

11:52 Účet za euro: 1 860 eur

Iness aktualizoval svoj "účet za euro". Ich update obsahuje aj výdavky jarného gréckeho bankrotu.

Celková suma garancií mierne poklesla na 1860 EUR. To je spôsobené „účtovnou“ zmenou. Pôžičky od MMF sú rozdelené na dva bloky – prvá pôžička Grécku, ktorá išla spolu s bilaterálnymi pôžičkami, a potom pôžičky späté s pôžičkami EFSM a EFSF. Staršia pôžička od MMF rátala s celkovými výdavkami 30 miliárd, avšak tento program bol počas jarného bankrotu zastavený a zvyšná kapacita prenesená do novej pôžičky, ktorú už zaraďujeme do kolónky Garancie MMF ku EFSF a EFSM. Kolónka podiel MMF na pôžičke Grécku sa tak znížila.

Neznížilo sa však celkové čerpanie, práve naopak. "Vďaka jarnému bankrotu a následným veľkým výdavkom z EFSF a pokračujúcim výplatám tranží z EFSM poskočil na 438 miliárd eur, teda 588 eur na občana Slovenska. Tieto peniaze už boli použité a sú priamo ohrozené. Týkajú sa kompletného programu, teda nielen Grécka," tvrdí analytik Iness Martin Vlachynský.

Zdroj: eurokriza.sk

11:30 Kalousek: Odchod Grécka neohrozí český finančný systém

Prípadný odchod Grécka z eurozóny neohrozí stabilitu tuzemského bankového a finančného systému, negatívne však ovplyvní vývoj ekonomiky, povedal český minister financií Miroslav Kalousek. "Nehrozí nestabilita nášho finančného a bankového systému. Ale nutne sa nás dotknú problémy hospodárstva eurozóny, na ktorej dopytu je česká ekonomika závislá, "uviedol minister.

Podľa neho prípadný kontrolovaný odklon Grécka od eura nemusí znamenať otrasy s výnimkou problémov niekoľkých bánk, ktoré sú zaťažené gréckymi dlhopismi. "Keby to však bolo chaotické, tak tie problémy budú väčšie, "upozornil.

10:20 Európske akcie oživili z prepadu, obavy o Grécko ale pretrvávajú

Západoeurópskej akcie začali dnešné obchodovanieoživením, podľa analytikov ide ale zrejme len o krátkodobú reakciu nastredajšie prepad. Obavy o Grécko na trhu pretrvávajú aj posummite Európskej únie, ktorý na riešenie dlhovej krízy eurozónyžiadne nové svetlo nevrhol.

Širší západoeurópsky index FTSEurofirst 300 začal deň vzostupom o 0,8 percenta na 979,79 bodu. V stredu sa po dvojdňovom raste prepadol o 2,2 percenta.

09:40 Európsky summit bez jasného výsledku

Pozrite si videokomentár od analytika X-Trade Brokers Jaroslava Brychtu.

 

https://www.youtube.com/embed/uVcX-ERpIUM

 

08:51 Grécky odchod môže inšpirovať ďalších členov eurozóny

Európski lídri pri riešení dlhovej krízy preukazujú nedostatok vodcovských schopností, pričom ak sa Grécko rozhodne z eurozóny odísť, iné štáty by ho mohli nasledovať, vyhlásil podľa portálu Patria Online Jin Liquin, predseda dozornej rady čínskeho štátneho fondu China Investment Corporation (CIC). "Už od vypuknutia dlhovej krízy nikdy neexistoval všeobecný plán na jej vyriešenie," posťažoval sa vedúci predstaviteľ CIC na návšteve v Londýne. V prípade gréckeho exitu by jadro členovia menovej únie mali pozorne sledovať, či sa niekto nepokúsi Grékov napodobniť a lacno vyviaznuť.

08:46 Japonské akcie mierne oživili

Japonské akcie nadviazali na stredajší dvojpercentný prepad po väčšinu dňa ďalším oslabovaním, v závere však straty zmazali a končili miernymi ziskami. Hlavný index tokijskej burzy Nikkei 225 v závere slabého obchodovania stúpol o 0,1 percenta na 8563,38 bodu a rovnakým tempom posilnil aj širší index Topix. V stredu klesol Nikkei o dve percentá na minimum za štyri mesiace.

Nikkei 225

08:40 Kto financuje a kto zaplatí run na grécke banky?

"Záväzky, ktorých najnovší rast bude súvisieť s runom na grécke banky, bude financovať predovšetkým Bundesbanka. Kto ich v prípade nesplatenia zatiahne, je však druhá vec. Pokiaľ by Grécko vystúpilo z eurozóny a Bank of Greece by sa nedokázala naplniť záväzky voči eurosystému naakumolované skrz TARGET 2, tak by sa straty rozpočítali na centrálne banky v eurosystéme podľa kapitálového kľúča ECB," tvrdí v komentári dňa analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.

08:31 Euro padá

Pozrite sa, ako sa vyvíjal kurz európskej meny voči doláru od polnoci.

08:28 Figeľ: Termín rastu nepatrí iba socialistom

Termín rastu nepatrí iba socialistom a nie je typický len pre ľavicovú politiku, uviedol predseda KDH Ján Figeľ po ukončení summitu. "Po nástupe Francoisa Hollandea k moci sa zdá, ako keby termín rastu patril socialistom. Je to omyl, ktorý treba pomenovať, pretože rast a stabilita spolu úzko súvisia," uviedol Figeľ. Rast a stabilita sú podľa neho dve strany jednej mince.

"To, čo hovoria socialisti, napríklad aj vo forme návrhu na eurobondy, je skôr krátkozraký prístup, neudržateľný a nezodpovedný," uviedol predseda KDH. V tomto kontexte dodal, že eurobondy v podstate znamenajú zdieľanie zadlžovania, keď niektorá krajina zadlžuje svoju budúcnosť opieraním sa o silnú menu, ktorú vytvára niekto iný.

08:20 Americké akcie na poslednú chvíľu zmazali straty

Americké akciové trhy v stredu na posledný chvíľu zmazali viac ako jednopercentné straty a ďalšiu vysoko kolísavú obchodnú seansu zakončili miernym rastom.

Dow Jonesov index v závere newyorského obchodovania stúpol o 0,05 percenta na 12.496,15 bodu, hoci predtým strácal viac ako jedno percento. širší index S&P 500 po dočasnom poklese pod hranicu 1300 bodov v závere spevnil o 0,17 percenta na 1318,86 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrosl o 0,39 percenta na 2850,12 bodu.

Dow Jones


Nasdaq

Neformálny summit skončil až po uzavretí Wall Street, ku konci dňa však trh podporili ďalšie povesti, podľa ktorých EÚ uvažuje o návrhu garantovať v celom bloku bankové vklady, aby sa upokojil strach z náporu na banky v Španielsku a Grécku.

07:15 Cameron: Bolo to dobré stretnutie


Britský premiér David Cameron strávil na summite iba hodinu, no povedal, že to bolo "dobré stretnutie" a prišlo s "inovatívnymi myšlienkami" o prorastovej politike. Dodal však, že "objavili sa aj zlé nápady. Daň z finančných transakcií nie je dobrý nápad - zvýši to náklady na poistenie ľudí, na dôchodky, bude nás to stáť veľmi veľa pracovných miest. Európa bude kvôli nej menej konkurencieschopná a ja budem proti nej bojovať." 

06:55 Český premiér pripúšťa odchod Grécka

Český predseda vlády Petr Nečas po príchode na neformálny summit EÚ v Bruseli dnes konštatoval, že česká strana vníma viac ako vážne možnosť odchodu Grécka z eurozóny.      

"Som presvedčený, že odchod Grécka z eurozóny je reálny variant. A podľa môjho osobného názoru, za určitých okolností dokonca to bude jediná z možností," povedal predseda vlády novinárom.

04:23 Eurobondy aj patenty

Lídri tiež vyzvali k diskusii o navýšení kapitálu Európskej investičnej banky na podporu rastu a zamestnanosti. Debatovalo sa aj o spoločných dlhopisoch, tzv. eurobondoch. Chcú tiež, aby sa únia bola schopná čo najskôr dohodnúť na jednotnom európskom patente, čomu doteraz bráni spor o to, kde by mal sídliť patričný patentový úrad.

03:58 "Ide o dve strany jednej mince"


Van Rompuy podotkol, že eurozóna už uvoľnila spoločne s Medzinárodným menovým fondom na podporu Grécka od roku 2010 takmer 150 miliárd eur. "Zaistíme, že európske štrukturálne fondy a nástroje budú mobilizované, aby priviedli Grécko na cestu k rastu a tvorbe pracovných miest," uviedol. Van Rompuy zdôraznil, že úsporné opatrenia a podpora rastu nejdú proti sebe. "Ide o dve strany jednej mince," poznamenal. Lídri sa zhodli na potrebe dokončenia jednotného trhu v EÚ.

 03:11 Stojíme za Gréckom

Európski lídri sa na summite zhodli, že chcú, aby Grécko zostalo v eurozóne. Po rokovaní to povedal prezident únie Herman Van Rompuy. Súčasne ale dodal, že únia chce, aby Atény plnili svoje záväzky voči partnerom,ktorí im poskytli výraznú finančnú pomoc. Podľa predsedu Európskej komisie Josého Barrosa bude eurozóna stáť za Gréckom, keď si Grécko bude stáť za svojimi záväzkami. Podobne sa vyjadrila napríklad aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.

02:46 Je to na Grékoch

Slovenský premiér Róbert Fico po ukončení neformálneho summitu EÚ v Bruseli dnes skonštatoval, že téma odchodu Grécka z eurozóny nepatrila medzi nosné témy rokovaní, pričom o tejto otázke musí rozhodnúť nová grécka vláda, ktorá vzíde z predčasných júnových volieb. Za dezinformáciu označil šíriace sa správy, že sa členské krajiny pripravujú na odchod Grékov zo spoločnej menovej únie. Dodal, že počas neformálneho summitu lídrov EÚ sa o tejto záležitosti vôbec nehovorilo.

02:10 Fico čakal od summitu viac

Diskusia európskych lídrov na stredajšom neformálnom summite v Bruseli mala zväčša všeobecný charakter a podľa jej priebehu sa nedá očakávať, že by sa Európska únia v krátkom čase vedela dohodnúť na konkrétnych silných prorastových opatreniach. "Zo summitu vyplýva, že bude predovšetkým na členských štátoch, aké opatrenia budú prijímať. Odchádzam s presvedčením, že je predovšetkým na nás, čo doma na Slovensku urobíme, do akej miery sme schopní pripraviť projekty na podporu hospodárskeho rastu," uviedol po skončení rokovania slovenský premiér Robert Fico.

01:41 Bloomberg: Grécko by malo na odchod z eurozóny 46 hodín 

Grécko by v prípade opustenia eurozóny mohlo mať k dispozícii iba 46 hodín, aby zaviedlo do praxe tento scenár. Išlo by o víkend, kedy sú globálne finančné trhy prevažne zatvorené, čiže od zatvorenia newyorskej burzy v piatok večer až do otvorenia finančnej burzy na Novom Zélande v pondelok ráno tamojšieho času. Uviedla to v stredu agentúra Bloomberg, zameraná na finančné záležitosti. Takýto scenár vypracoval Bloomberg na základe zhodnotenia analýz 21 rôznych ekonomických expertov, analytikov a expertov z oblasti akademického prostredia.

 

 


 

 

Brusel vystavil nový účet za boj s krízou v eurozóne

Európska únia začína plniť predstavy o tom, ako si predstavuje naštartovanie trhu práce v krajinách s najväčšou nezamestnanosťou. Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso včera lídrom európskej dvadsaťsedmičky v Bruseli predstavil prvé výsledky ôsmich pilotných programov vykonávaných v krajinách s najvyššou mierou nezamestnanosti mladých ľudí a zároveň vystavil prvý účet. Grécko, kde je vyše polovica mladých bez práce, dostalo z eurokasy 11 miliárd eur, obdobne Španielsko 135 miliónov eur a finančné injekcie na vytvorenie tisícok pracovných miest dostali aj Portugalsko a Taliansko. Ako zopakovala nemecká kancelárka Angela Merkelová, je za väčšiu mobilitu pracovného trhu.

Kľúčové momenty včerajšieho dňa sme sledovali online

Odchod Grécka je na stole

Hoci včerajší summit bol neformálny, na pretras sa dostali takmer všetky najcitlivejšie otázky. Od budúcnosti eurobondov, cez prorastové opatrenia Európy až po možný odchod Grécka z eurozóny. „Zotrvanie Grécka v eurozóne je svojim spôsobom veľmi bolestivý experiment,“ vyhlásil hneď pri príchode na summit český premiér Petr Nečas. Ako podotkol, je to reálna varianta a hoci to žiadna z krajín eurozóny zatiaľ nechce, treba sa na to pripraviť. „Pre úniu aj pre Grécko by bolo najlepšou cestou pokračovať v nepopulárnych opatreniach a využiť možnosť čerpania od únie a MMF pôžičky. No je obozretné zvažovať, čo by sa stalo, keby,“ hovorí pre HN ekonomický expert Deloitte Luděk Niedermayer. No kým Nemecká centrálna banka tvrdí, že sa celý proces dá „zmanažovať,“ podľa niektorých analytikov by to otvorilo Pandorinu skrinku. Jeden z nich, Jacques- Pascal Porta pre Bloomberg potvrdil, že európske banky, ktoré sedia na 1,19 miliardy dlhov Španielska, Portugalska, Talianska a Írska by mali po odchode Grécka z eurozóny obrovské straty. 

 


Obrusovanie sporov
Azda najviac iskrenia sa čakalo medzi francúzskym prezidentom Francoisom Hollandem a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou ohľadne zabezpečenia rastu v únii. 

Hollande totiž aj do Bruselu prišiel so zámerom dostať na svoju stranu ďalšie krajiny Európy v potrebe zavedenia spoločných dlhopisov eurozóny, takzvaných eurobondov. Tie by pomohli problémovým krajinám výhodne nahradiť svoje dlhy. „Je to akceptovateľné, ak niekto musí splácať dlh s úrokom šesť percent, a iný, aj keď s lepšími vyhliadkami, sa dostane k prostriedkom za takmer nulový úrok, a to v tej istej menovej zóne?“ nastolil Hollande otázku krátko pred stretnutím lídrov v metropole Belgicka. Za eurobondy je aj Slovensko.

Recept proti kríze á la Hollande v sebe skrýva aj vyváženie prísnych sporiacich pravidiel. Prísne dodržiavanie vyrovnaných rozpočtov a trestanie hriešnikov, ktoré presadzuje hlavne Nemecko, sa už stretlo aj s medzinárodnou kritikou. Tento týždeň varovalo OECD, že prílišné uťahovanie opaskov môže doviesť starý kontinent do hlbšej recesie. Francúzi preto navrhujú súčasne s úsporami podporovať aj rast. Hollande tak včerapresadzoval aj vytvorenie „paktu o raste“, ktorý by mal byť dodatkom sporiacich pravidiel. Hoci sa nemecká kancelárka Angela Merkelová opäť vyslovila proti zavedeniu spoločných dlhopisov, ukazuje sa, že do júna by sa najväčšie rozpory medzi oboma plánmi mohli obrúsiť. 

01 - Modified: 2005-04-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: krátko 02 - Modified: 2005-04-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Putin v Izraeli o predaji zbraní 03 - Modified: 2005-04-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Blair zverejnil právny názor k Iraku 04 - Modified: 2005-04-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poľsko šokoval údajný donášač na Jána Pavla II. 05 - Modified: 2005-04-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Púchove štart Rely Matador Tatry 06 - Modified: 2005-04-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: MS V HOKEJI 07 - Modified: 2005-04-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mourinho sa vidí vo finále 08 - Modified: 2005-04-29 05:51:01 - Feat.: 0 - Title: Obrancovia Stehlík a Obšut nevešajú hlavy 09 - Modified: 2005-04-29 05:50:05 - Feat.: 0 - Title: Bielorusi s kanadským koučom 10 - Modified: 2005-04-29 05:50:34 - Feat.: 0 - Title: STV prinesie 29 priamych prenosov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 02:05