StoryEditor

Monti: Únii vládnu korporátne záujmy

24.01.2013, 12:06
Autor:
zajzaj
"Supermario" sa pustil do európskych lídrov. V niečom sa zhodol aj s Cameronom.

Dosluhujúci a do volieb vstupujúci taliansky technokratický premiér Mario Monti začína podľa vzoru svojho volebného protivníka Silvia Berlusconiho kritizovať Európsku úniu. Naposledy sa negatívne vyjadril o spôsobe, ako ju európski lídri vedú. Informoval o tom portál euobserver.

Monti sa mal kriticky na adresu európskych politikov vyjadriť včera na ekonomickom fóre v Davose, keď vyhlásil, že „korporácia blokujú reformy v eurozóne, pretože sledujú vlastné záujmy“. Nepáči sa mu spôsob, akým politici už roky riešia dlhovú krízu, pretože je podľa neho „krátkozraký“.

„Vodcovstvo je opakom uprednostňovania krátkodobých riešení,“ vyhlásil. „Krátkozrakosť“ sa podľa neho stala v odpovedi na krízu v Európe dominantnou. Monti pritom sám v Európskej komisii pracoval, v období medzi rokmi 1995 a 2004 bol dvakrát eurokomisárom. V roku 2011 ho prezident Talianska Napolitano poveril vedením krajiny po tom, ako z postu premiéra odišiel Berlusconi.

Lídri ostatných európskych krajín však neboli jediní, komu sa od Montiho ušla kritika. Pustil sa aj do politikov vo vlastnej krajine – bez toho, aby niekoho konkrétneho menoval, obvinil predchádzajúce talianske vlády z toho, že v tichosti tolerovali, aby tamojšia korupcia rozkvitla do obludných rozmerov.

Samostatnou kapitolou jeho prejavu boli „severskí lídri“, čím myslel nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a jej holandské a škandinávske náprotivky. Práve oni podľa neho nedokázala včas spozorovať „systémovú zložku krízy“, ktorá umožnila, že nákaza sa začala šíriť naprieč celou eurozónou. Svedčí o tom príklad Talianska – trhy mu nedôverovali, aj keď začalo rázne konsolidovať financie, pretože trhy podľa Montiho neverili euru ako projektu.

„Vidím tu korporátne záujmy, ktorým vyhovuje radšej viac daní ako skutočne otvorených trhov. Vo veľa prípadoch je ich odpor navonok zakamuflovaný tradičnými politickými myšlienkami, ale záujmy korporácií sú v celej únii silne prítomné, nie len v Taliansku,“ vyhlásil Monti.

Monti, ktorý nikdy nebol členom žiadnej politickej strany, sa vyjadril aj k vlastnej politickej kariére v Taliansku. Jeho účasť vo voľbách je podľa neho „proti mojej náture a osobným záujmom,“ ale Taliansko potrebuje radikálne zlepšenie konkurencieschopnosti a reformy.

Bývalý eurokomisár pre vnútorný trh, ktorý mal pred rokmi aj plán na jeho reformu, súhlasí podľa vlastných slov s britským premiérom Cameronom v jednej veci – spoločný trh nefunguje dobre. Monti tak reagoval na včerajší dlhoočakávaný Cameronov prejav, v ktorom fungovanie únie skritizoval a ohlásil vypísanie referenda v prípade, že do úradu bude znovuzvolený.

01 - Modified: 2005-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kauzu Transpetrol opäť odročili 02 - Modified: 2005-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spresnenie 03 - Modified: 2005-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Takmer polovica softvéru je na Slovensku nelegálna
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:54