StoryEditor

Na odchod Grécka z eurozóny sa chystá aj Čína

05.06.2012, 00:00

Čínska vláda urýchlene pripravuje krízové plány na ochranu pred prípadnými ekonomickými rizikami odchodu Grécka z eurozóny, ako aj možného rozpadu eurobloku. Podľa agentúry Reuters na tom pracuje čínska národná banka spolu s ďalšími inštitúciami. Plány by mali obsahovať opatrenia na udržanie stability kurzu jüanu, zvýšenú reguláciu kapitálových tokov a posilnenie krokov k stabilizácii a na podporu domácej ekonomiky.

Podľa zdrojov agentúry vláda požiadala o analýzu každé ministerstvo v čo najkratšom možnom čase. Bývalý poradca čínskej národnej banky Jü Jung-ting už minulý týždeň navrhol rad krokov na obmedzenie pohybu kapitálu po peňažnej injekcii pre domáce finančné trhy. Čína však včera vyhlásila, že bude naďalej investovať do dlhopisov a ďalších aktív eurozóny. "Našou podmienkou je, aby tieto krajiny pokračovali v reformách," vyhlásil guvernér čínskej centrálnej banky Čou Siao-čchuan.

S Gréckom v eurozóne však už neráta ani fínska populácia. V prieskume verejnej mienky si jeho odchod želá 56 percent z viac ako 1 800 respondentov. Fíni sa domnievajú, že udržanie Grécka v eurozóne bude nákladnou záležitosťou a jej materiálne dosahy pocítia aj oni.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:11