StoryEditor

Dlh USA sa nepodarí znížiť (komentár)

04.01.2013, 08:20
Včera akciové trhy pútali hlavne fundamentálne dáta zo Spojených štátov.

Prvým bolo uverejnenie zmeny počtu pracovných miest mimo poľnohospodárstva, ktoré výrazne prekonalo očakávania analytikov, ktorý odhadovali nárast o +134 tisíc miest, pričom reálne v minulom mesiaci  vzrástol počet pracovných miest až o +215 tisíc. Zamestnávatelia tak tvorili nové pracovné miesta aj navzdory ešte vtedy neriešiteľnej otázke fiškálneho útesu. Neskôr sa uverejnil údaj o nových žiadostiach o podporu v nezamestnanosti, ktorý naopak nepotešil, pretože odhad bol na hladine 356 tisíc a skutočnosť na úrovni 372 tisíc ľudí, ktorý prvýkrát požiadali o podporu v nezamestnanosti.

Len čo sa USA nepošmykli z fiškálneho útesu, tak americkí zákonodárcovia musia znova riešiť otázku dlhového stropu, ktorý čoskoro dosiahne svoj zákonom stanovený limit. Moody´s tvrdí, že rozpočtová dohoda nedokáže dostatočne znížiť deficit americkej vlády, tak aby sa dokázalo zabrániť zníženiu ratingu. Podľa odhadov, pomer verejného dlhu k HDP sa vyšplhá na približne 80 % v roku 2014 a mal by zostať na tejto úrovni celé desaťročie. Preto táto ratingová agentúra, podobne ako Fitch, má úverový rating USA s negatívnym výhľadom.

Vo štvrtok sa taktiež objavili špekulácie, že FED by mohol ukončiť svoj program výkupu dlhopisov už niekde v polke respektíve až koncom roka 2013. Takéto vyjadrenia niektorých predstaviteľov americkej centrálnej banky prichádzajú po tom, čo sa pomaličky napĺňajú ciele FEDu, keďže nezamestnanosť sa  postupne znižuje. Aj na základe týchto informácií uzatvárajú americké akciové benchmarky nasledovne: Dow Jones -0.16 %, S&P 500 -0.21 % a Nasdaq -0.38 %.

Európske akciové trhy vo štvrtok prepadli zo svojich 17-mesačných maxím, keď reagovali na obavy, že rozpočtová dohoda nepodarí znížiť deficit americkej vlády. Paneurópsky index EuroStoxx 600 aj napriek týmto obavám dokázal rásť o +0.53 % a uzatváral na hodnote 286.83 bodu. Zvyšné európske akciové indexy uzatvárali nasledovne: FTSE 100 +0.33 %, CAC 40 -0.34 %, DAX -0,29 %, IBEX 35 -0.52 %. 

František Bizovský

analytik Capital Markets




menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:37