StoryEditor

Akvizícia roka poslala HP ku dnu

02.12.2012, 23:00
Akvizícia firmy Autonomy mala pôvodne IT giganta zachrániť.

Mala byť kľúčovou akvizíciou, no stala sa v biznis sfére škandálom roka. Britská počítačová firma Autonomy stála Hewlett-Packard (HP) vyše 11 miliárd dolárov (8,7 miliardy eur) pri kúpe, ďalších osem pri jej odpise, a účet najnovšie zakončuje znížený rating a hlavy účtovných poradcov z Deloitte a KPMG. Hewlett-Packard ani s armádou právnikov, účtovníkov a poradcov totiž nedokázal identifikovať varovné príznaky zlej akvizície.

Klamstvo
Keď si bývalý šéf HP, Leo Aphoteker, podával ruku s Mikom Lynchom, šéfom Authonomy, myslel si, že sa mu podarí zvrátiť úpadok amerického gigantu. Trh s počítačmi a tlačiarňami zažíval útlm a korporácia doslova hnila zvnútra. „HP začal prudko klesať najmä v dôsledku toho, že PC biznis, ktorý on zastupuje, ustupuje tabletom a smartfónom, a do korporátneho biznisu, ktorý robí SAP alebo IBM, sa im nepodarilo prepracovať,“ vysvetľuje Ivor Lehoťan, analytik Capital Markets.

Namiesto toho však bývalý šéf nechal svojej nástupkyni, kritizovanej Meg Whitmanovej, problém v hodnote osem miliárd dolárov a najdrahší škandál tohto roka. Ukázalo sa totiž, že účtovníci oklamali HP tým, že cenu spoločnosti nafúkli na 11,1 miliardy. Tá sa však ukázala ako lož.

Nevideli problém?
Od augusta minulého roka, keď HP akvizíciu oznámil, stratil gigant 60 percent svojej trhovej hodnoty. Kúpenú firmu však americká spoločnosť v poslednom roku vyhodnotila ako bezcennú a musela ju odpísať. Práve preto terajšie vedenie požiadalo britské úrady, aby prešetrili, či Autonomy nepredložila falošné doklady. Ukázalo sa totiž, že účtovníctvo Angličanov nebolo s kostolným poriadkom, za čo si zrejme poradcovia z KPMG a Deloitte, ktorí akvizíciu sprostredkúvali, posedia vo väzení. „Manažmentu HP vtedy stačilo uistenie audítorov, že všetko je v poriadku,“ konštatuje Lehoťan.

Autonomy bola podľa neho mladá agresívna dynamická firma so silným oddelením predaja a firemnou kultúrou, ktorá bola v príkrom rozpore s pomermi a postupmi vnútri HP. „Nie každé spojenie dvoch firiem prináša synergie. Autonomy mala byť výkladnou skriňou pre HP, čo sa však aj pre jej agresívne účtovníctvo nenaplní a akvizícia sa zapíše do dejín skôr ako ukážka kroku vedľa,“ hovorí analytik Capital Markets.

Zúfalstvo
Analytici teraz vnímajú kúpu britskej Autonomy ako akt čistého zúfalstva. HP sa dostal na historicky najnižšie čísla vo štvrtom štvrťroku práve zásluhou odpísanej Autonomy, no problémy s nepohyblivým biznisom tu boli ešte pred nástupom šéfky Meg Whitmanovej, ktorá nedávno oslávila rok vo funkcii. „Kríza v HP sa začala približne v septembri minulého roka, to už sa trh s počítačmi prepadával,“ opisuje vtedajšiu situáciu analytik Tomáš Menčík z Cyrrusu. „Práve preto chcel jej predchodca Leo Aphoteker kúpiť Authonomy, aby pokles zastavil. Whitmanová naskočila do potápajúcej sa lode,“ konštatuje analytik.

Britská firma teda mala vyriešiť najväčší problém Hewlett-Packard, teda vniesť do chodieb zatuchnutej firmy svieži vzduch. „HP už v minulosti kúpou umierajúcich firiem Palm a Compaq potvrdil, že firma nemá vnútri dostatok kapacity na invencie, čo potvrdzuje aj aktuálna absencia HP na poli tabletov a smartfónov,“ dopĺňa analytik Lehoťan.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:24