StoryEditor

Európske banky si vydýchli, pomohla ECB

27.12.2011, 17:30
Autor:
TASRTASR
Politikmi a bankármi nenávidené ratingové agentúry začali plniť svoje hrozby.

Zatiaľ síce nesiahli na najexkluzívnejšie hodnotenia "AAA", pomaly ale isto však "sekajú" zraniteľnejších.     

V priebehu týždňa tak o svoj rating prišiel Egypt, Belgicko a Maďarsko, ktoré kleslo až do kategórie "junk", a to kvôli nepredvídateľnej situácii v politike. Samozrejme, nezaobišlo sa to bez varovania najväčších ekonomík sveta, ktoré by si mali strážiť svoj štatút "AAA". Podľa agentúry Fitch je zatiaľ pod ostrým dohľadom predovšetkým Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Slovinsko, Írsko a Cyprus.      

V priebehu týždňa sa ECB dohodla na neobmedzených trojročných pôžičkách pre európske banky s priemerným úrokom na úrovni 1 percento. Celková hodnota úverov, ktorá dosiahla 489,19 miliárd eur, výrazne prekonala analytikmi očakávaných 293 miliárd eur. Vydýchli si tak predovšetkým banky, ktorým tak v nasledujúcich troch rokoch nehrozí nedostatok likvidity.      

Jednou z najsledovanejších správ minulého týždňa bol vývoj HDP v USA, ktorý však medzikvartálne nedosiahol analytikmi predpokladaný rast na úrovni 2 %, ukazovateľ výkonnosti ekonomiky vzrástol iba o +1,8 %.     

Ďalším dôležitým momentom v zámorí bolo rozhodnutie Kongresu o schválení predĺženia daňových úľav o dva mesiace. V USA tak od začiatku roka dane neporastú a priemerná americká rodina tak ušetrí približne až 1000 dolárov.      

Euro svoje farby striedalo deň po dni a v závere týždňa sa obchodovalo na úrovni 1.3039 EUR/USD. Smerom hore sa vydala ropa, ktorá po extrémnom znížení zásob v USA prerazila hranicu 100 USD za barel.      

Heineken schytal znížené odporúčanie na "underweight", pričom podľa JP Morgan bude v roku 2012 pivovar v Európe menej atraktívny ako konkurenčná AB Inbev. Akcie Anheuser-Busch tento výrok oslávili 4,47-percentným rastom na 45,965 eur. Komerční banka rástla 5 dní nepretržite, a to na úroveň 3265 korún, čo pre akcie znamená +5,32 percentný týždenný výnos.     

Posledný týždeň roka na akciové parkety prinesie predbežné údaje o vývoji inflácie v Nemecku, report zmeny hladiny agregátu M3 v eurozóne. V USA analytici očakávajú pokles úrovne predajov existujúcich domov a spotrebiteľskú dôveru.
      TASR informovala spoločnosť Capital Markets, o.c.p, a.s.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:27