StoryEditor

Merkelová: Pokiaľ budem žiť, eurobondy nebudú

27.06.2012, 11:10
Autor:
TASRTASR
Angela Merkelová (na snímke) vylúčila emisiu eurobondov počas jej života.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok (26. 6.) na stretnutí poslaneckého klubu koaličných slobodných demokratov vyhlásila, že kým bude žiť, k spoločnému ručeniu za európske dlhy nedôjde. Uviedla to agentúra AP s odvolaním sa na jedného z poslancov, ktorý nechcel byť menovaný.     

Podľa nemeckej kancelárky je návrh na emisiu spoločných dlhopisov eurozóny "ekonomicky zlý a kontraproduktívny".  

  

Jej zásadný postoj k návrhu na spoločné dlhopisy však znižuje vyhliadky na prelom v boji s krízou. Trhy aj mnohí analytici totiž považujú emisiu takzvaných eurobondov za nevyhnutnú, ak chce Európa zastaviť šírenie dlhovej krízy a zhoršovanie situácie v eurozóne.     

Merkelová spočiatku odmietala eurobondy ako prostriedok na rýchle vyriešenie krízy, ale pripúšťala, že v dlhodobom časovom horizonte táto možnosť prichádza do úvahy ako posledný krok v rámci tesnejšej finančnej integrácie menovej únie.     

Jej najnovší výrok, že kým bude žiť k emisii eurobondov nedôjde, však signalizuje, že v nasledujúcich desaťročiach sa trhy spoločných európskych dlhopisov nedočkajú. AP pripomína, že Merkelová má 57 rokov. Koaliční poslanci, ktorým sa nepáči, že Nemecko musí zachraňovať nedisciplinované štáty eurozóny, na Merkelovej slová údajne reagovali želaním, aby sa dožila vysokého veku.    

Hovorca nemeckej vlády sa k týmto správam odmietol vyjadriť a pripomenul, že na zasadnutí poslaneckého klubu sa zúčastnila ako líderka vládnej strany, a nie ako premiérka.     

No aj napriek silným slovám Merkelová v priebehu krízy akceptovala viaceré kroky, ktoré predtým odmietala. Bola napríklad aj proti vytvoreniu trvalého záchranného fondu, ktorý by mal začať svoju činnosť 1. júla.     

Merkelová by dnes mala vystúpiť s prejavom v parlamente pred odchodom na kľúčový summit Európskej únie (EÚ), ktorý sa začne vo štvrtok 28. júna a na ktorom sa bude rokovať o novej stratégii pre boj s krízou.    

Jej vyhlásenie v poslaneckom klube je v rozpore s takzvanou cestnou mapou, teda s plánom na tesnejšiu integráciu členov eurozóny, ktorú predložili štyria najvyšší predstavitelia Európskej únie: predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso, šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker a prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi, ktorý tiež vyzval na emisiu spoločných dlhopisov.
 


01 - Modified: 2005-05-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo s úverom pri rozvode manželov 02 - Modified: 2005-05-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aké možnosti má dlžník pri riešení vzniknutej situácie 03 - Modified: 2005-05-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Predaj domu zaťaženého hypotékou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:17