StoryEditor

Spoločné dlhopisy by eurozónu zničili

14.12.2011, 13:30
Autor:
ČTKČTK
V rozhovore vo finančnej televízii CNBC to povedal bývalý hlavný ekonóm ECB Otmar Issing.

Centrálnu banku pritom kritizuje aj za jej posledné nákupy dlhopisov zadlžených krajín.

"Nie je to nevyhnutné," povedal Issing. "Či už sú to eurobondy či udelenie bankovej licencie záchrannému fondu EFSF, ja myslím, že eurozónu by to nakoniec zničilo," poznamenal Issing, ktorý je členom bankovej rady nemeckej centrálnej banky.

Issing je vraj rád, že na summite eurozóny minulý týždeň v Bruseli nepadlo o spoločných dlhopisov žiadne rozhodnutie. Veľkými zástancami spoločných dlhopisov sú napríklad Taliani. Ich premiér Mario Monti dnes povedal, že by spoločné dlhopisy pomohli zlepšiť situáciu na trhu práce a podporili by aj hospodársky rast.

Podľa Issinga ECB nepostupuje správne, keď kupuje dlhopisy zadlžených krajín eurozóny takmer bez rozmyslu. "Nezávislá centrálna banka sa podľa môjho názoru nemá miešať do politického rozhodovania. Keď s tým začnete, je ťažké prestať. V akom rozsahu a za aký úrok pre akú krajinu - to sú rozhodnutia, ktoré majú silný politický charakter," dodal.

Intervencie ECB na trhu dlhopisov prechodne pomohli upokojiť situáciu. V minulých týždňoch sa totiž výnosy štátnych dlhopisov niektorých krajín na periférii eurozóny dostali tak vysoko, že by to dlhodobo bolo neúnosné. Niektorí pozorovatelia si myslia, že krajinám z periférie eurozóny bude musieť ECB nakoniec pomôcť, zvlášť ak by sa ešte zhoršila situácia veľkých krajín, ako sú Taliansko a Španielsko.

Podľa Issinga, ktorý teraz pôsobí aj ako prezident Centra pre finančné štúdia na univerzite vo Frankfurte, majú intervencie ECB nežiaduce účinky. Zabránia totiž tomu, aby sa politici v určitej krajine spojili a začali situáciu urýchlene riešiť. "Keď sa prudko zvýšili výnosy talianskych dlhopisov, vláda Silvia Berlusconiho presadila úsporné opatrenia v oboch komorách parlamentu už za tri dni. To je v Taliansku úplne nevídané," povedal Issing.

"Keď ECB intervenovala a znížila sa výnosová prirážka, nutnosť zavádzať reformy už nebola taká silná. Ekonómovia tomu hovoria morálny hazard: prináša to falošnú pomoc," dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:31