StoryEditor

Strany sa dohodli. Grécko má novú vládu

20.06.2012, 13:30
Aktualizované | Grécke politické strany sa dohodli na vytvorení novej vlády.

Tri grécke politické strany sa dnes dohodli na vytvorení koaličnej vlády pod vedením konzervatívcov, ktorí vyhrali nedeľňajšie parlamentné voľby. Súčasťou dohody je snaha vyrokovať zmiernenie tvrdých podmienok medzinárodnej finančnej pomoci pre túto silne zadlženú krajinu, ktorá čelí hrozbe bankrotu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dohodu uzavreli konzervatívna strana Nová demokracia, socialistická strana PASOK a malá strana Demokratická ľavica.

Podľa zdrojov bude novým premiérom líder Novej demokracie Antonis Samaras a ministrom financií šéf Národnej banky Vassilis Rapanos.  Samaras sa dnes o 15.00 h SELČ stretne s prezidentom Karolosom Papuliasom, aby mu oznámil dohodu o koaličnej vláde, uviedol Reuters.

"Grécko má vládu," uviedol šéf PASOK Evangelos Venizelos. Vytvorenie vlády, ktorá podporuje zahraničnú finančnú pomoc a súhlasí s jej podmienkami, upokojí trhy a ukončí politickú neistotu, ktorá viedla k tomu, že v zadlženom Grécku sa v priebehu šiestich týždňov dvakrát konali parlamentné voľby.

"Rozhodli sme sa dať dôveru vláde, ktorá bude vytvorená," povedal šéf Demokratickej ľavice Fotis Kuvelis po rokovaní so šéfom ND Antonisom Samarasom. Dodal, že jeho strana trvá na politike postupného vymaňovania z podmienok finančnej pomoci.

Po dopoludňajšom zasadnutí poslaneckého klubu povedal Venizelos, že grécki socialisti nenavrhnú do vlády vedenej predsedom pravicovej Novej demokracie (ND) svojich členov, ale dôveru jej vyslovia.

Antonis Samaras sa dnes stretol aj so šéfom malej Demokratickej ľavice. Ten sa zachoval podobne ako socialisti. Do vlády teda vstúpiť nechce. "Podporíme vládu pri hlasovaní o dôvere, ale do kabinetu nevstúpime," povedal v utorok večer predseda DIMARO Fotis Kuvelis.

Samaras mal trojdňový mandát na zostavenie vlády "Vedúci predstavitelia sa rozhodli v zásade podporiť túto koalíciu. Teraz sa rozprávame o tom, kto sa jej zúčastní," povedal jeden z troch členov vyjednávacieho výboru, ktorý pripravuje dohodu medzi stranami.

Nová vláda bude čeliť bezprostrednému tlaku, aby sa pokúsila zmierniť úsporné opatrenia požadované na základe záchrany dohodnutej v marci s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom.

01 - Modified: 2005-05-03 14:51:00 - Feat.: 0 - Title: APA: Nové členské krajiny EÚ vyhovejú malému počtu žiadateľov o azyl
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:57