StoryEditor

Zlato nakúpim vo veľkom, tvrdí Rogers

16.03.2012, 15:30
Žltý kov známy investor Jim Rogers nepredá, kým nebude v bubline.

V roku 1970 Jim Rogers spolu s Georgeom Sorosom založil fond Quantum. Teraz je komoditným guru, pracuje v Singapure, kde žije s manželkou a dvoma dcérami. V rozhovore pre Business Insider sa s čitateľmi podelil o svoj pohľad na svetovú ekonomiku, rozvíjajúce sa trhy a komodity.

Čo stojí za súčasným rastom ceny ropy a aké to bude mať dôsledky?
Jednou príčinou je nepochybne Irán, ale ďalšie dôvody sú v USA. Napríklad problém s infraštruktúrou. Amerika ropu má, ale nie tam, kde by potrebovala. Na východnom pobreží využíva dovezenú ropu, ktorej cena hlavne kvôli Iránu stúpa. Dôvody sú na strane dopytu aj ponuky. V Európe je produkcia ropy zo Severného mora na ústupe. Ropné rezervy podľa IEA klesajú na celom svete, a pokiaľ v nasledujúcich dekádach niekto neobjaví nová rozsiahlejšie náleziská, budeme mať veľký problém.

Pri akej úrovni môže byť cena ropy hrozbou pre americké oživenie?
Spomalenie čaká Ameriku tak ako tak. Gigantický dlh, ktorý dnes USA majú, predstavuje pre ekonomiku oveľa väčší problém než ropa. Historicky vzaté, po každých 4 až 6 rokoch ekonomika USA spomalí. Medzi rokmi 2012 a 2014 by sme preto mali byť pripravení na ďalšie spomalenie. Či za tým bude stáť vysoká cena ropy, alebo niečo iné, to vám nepoviem. K spomaleniu však určite dôjde v dohľadnej budúcnosti.

Ako dopadne vyššia cena ropy na mladé trhy, najmä v Ázii?
Mnohé z nich dnes bojujú s infláciou a snažia sa podporiť rast. Každý zaplatí za ropu vyššiu cenu - negatívne dôsledky na spotrebu to bude mať všade. Nejde však len o ropu, rastie cena potravín aj ďalšieho tovaru. To, že americká vláda o inflácii klame, je iné. Infláciu pocíti každý, kto chodí nakupovať. Kde americkí politici nakupujú, keď tvrdia, že inflácia nie je, nemám potuchy.

Keby ste si mal vybrať pre investíciu iba jednu komoditu, ktorá by to bola?
Niektoré z poľnohospodárskych komodít, záležalo by na tom, čo by bolo práve najvýhodnejšie ocenené.

Nedávno ste vyhlásili, že keď zlato zamieri pod 1 600 dolárov za trójsku uncu, začnete nakupovať vo veľkom. Ako vidíte zlato dnes?
Keď bude pod 1 600, tak budem určite nakupovať. A keby sa dostalo dokonca pod 1 200 USD, nakúpim ďaleko viac. Zlato rástlo 11 rokov v rade, čo je veľmi neobvyklé pri každom aktíve. Preto by tiež bolo zvláštne, keby ho tento rok nečakala žiadna korekcia. Zlato nepredávam, kým nebude v bubline. Jedného dňa sa tak určite stane, ale myslím si, že už mám dosť skúseností na to, aby som bublinu včas rozpoznal.

Ohľadom Číny ste býkom. Prečo si myslíte, že sa medvede mýlia?
Myslíte tých, ktorí sú presvedčení, že sa Čína prehrieva a čoskoro exploduje? To už hovoria tri roky. Raz asi budú mať pravdu, do tej doby sa však budú roky kruto mýliť. Netvrdím, že Čína nenarazí na prekážky. V Amerike bolo v 19. storočia 15 depresií, nedodržiavali sa ľudské práva, neexistovali poriadne zákony a prebehla občianska vojna, ale napriek tomu sa USA stali najúspešnejšou krajinou 20. storočia. Čína "spala" 300 až 400 rokov. To sa zmenilo koncom 70. rokov. Číňania žijúci a pracujúci v zámorí priviezli späť domov kapitál, know-how a manažérske zručnosti. Výhoda Číny tkvie aj v tom, že tu ľudia veľa sporia. Ukladajú si viac ako 35% príjmu, a to aj keď prídu horšie časy, na rozdiel od Američanov a zvyšku sveta.

Veľa sa dnes hovorí o Číne v súvislosti s realitnou bublinou. Aký je váš názor?
Realitná bublina tam bola. Vláda k nej prispela úmyselne. Napríklad Jim Chanos hovoril, že v Číne bude bublina tisíckrát horšia ako v Dubaji. Chanos neporozumel Dubaju ani Číne. Nehovorím nič za jeho chrbtom, povedal som mu to do očí. Čína sa totiž od Dubaja diametrálne líši.

Môžete to vysvetliť?
Dubaj chcel postaviť ekonomiku na špekuláciu s nehnuteľnosťami, nič viac. Nemali ropu, nerastné suroviny ani veľa obyvateľov, len ohromnú špekuláciu vo výstavbe. Čína toho môže ponúknuť oveľa viac - má rastúcu populáciu, sú tu bohaté nerastné zdroje a obrovské finančné rezervy. To Dubaj chýba. Má síce bohatého "veľkého brata", ale tým to končí. Naproti tomu Čína má všetko, čo potrebuje: suroviny, lacnú pracovnú silu, disciplínu, kvalifikovaných pracovníkov a obrovský trh.

Čínsky rast spomaľuje, inflácia je znepokojujúca a tento rok má dôjsť k zmene vlády. Myslíte si, že má Čína pod kontrolou ceny nehnuteľností a ekonomický rast?
Ako som už spomenul, myslím si, že čínska vláda plánovala bublinu. Teraz chceli ekonomiku trochu "schladiť". Čo sa týka nižšej miery rastu, čínskym vládnym štatistikám nevenujem pozornosť, pretože sú falošné. Nikto nevie, akou mierou Čína v skutočnosti rastie, ani oni samotní. Isté je, že sa Číne darí lepšie ako všetkým ostatným krajinám, a tak to bude aj naďalej. Netvrdím tým však, že by sa nemohla niekedy dostať do recesie. Má však dosť nasporené na horšie časy, takže keď bude horšie, využije to. Amerika nemá na horšie časy nasporené nič. Keď v USA začne "prituhovať", bude sa musieť ďalej zadlžovať, alebo peniaze natlačí. Ani jedno z toho nie je nič priaznivé pre Ameriku a celý svet.

Čítajte viac na investicniweb.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:31