StoryEditor

Grécko sa blíži k dohode s veriteľmi

20.01.2012, 15:52
Autor:
TASRTASR
Dohoda je kľúčom k druhému záchrannému balíku pre Grécko od EÚ a Medzinárodného menového fondu.

Grécko a jeho súkromní veritelia sa blížia k dohode o výmene dlhopisov, v rámci ktorej investori akceptujú stratu 65 až 70 % z hodnoty gréckeho dlhu. Agentúre Reuters to dnes prezradil bankár blízky rokovaniam.

"Postoje oboch strán sa zbližujú," uviedol bankár po skončení stretnutia medzi Charlesom Dallarom, šéfom Inštitútu medzinárodných financií (IIF), ktorý zastupuje súkromných investorov, a gréckym premiérom Lukasom Papadimosom a ministrom financií Evangelosom Venizelosom.

Splatnosť nových dlhopisov bude pravdepodobne 30 rokov s lehotou odkladu 10 rokov. Úrok z nich sa bude postupne zvyšovať a v priemere dosiahne 4 %, dodal nemenovaný bankár.

Predstavitelia IIF v stredu (18. 1.) obnovili rozhovory s Gréckom o tzv. swapovej operácii čiže výmene gréckych dlhopisov, ktoré vlastnia súkromní investori, za nové dlhopisy s dlhšou lehotou splatnosti. V rámci tejto operácie by mali investori akceptovať aj minimálne 50-% odpis z hodnoty gréckeho dlhu. Rokovania zatiaľ žiadny výsledok nepriniesli. Strany sa totiž nevedia dohodnúť na úroku, ktorý by mali niesť nové dlhopisy. Atény a medzinárodní veritelia investorom ponúkli v stredu úrok okolo 3,5 %. To však podľa jedného zo zdrojov vlastníci dlhopisov odmietli s tým, že je príliš nízky, pričom požadujú minimálne 4-% úrok.

Dohoda o swapovej operácii je pritom kľúčovou podmienkou druhého záchranného balíka pre Grécko od medzinárodných veriteľov: Európskej únie a Medzinárodného menového fondu.

Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:15