StoryEditor

Španieli sa nemôžu spoliehať na pomoc zvonku

12.04.2012, 00:06
Autor:
dujduj
Záchranárske práce za pomoci eurovalu alebo ECB len posúvajú rozuzlenie problémov

Do akej miery je schopnosť Španielska požičiavať si na trhoch ohrozená?
Zrýchľujúci prepad v cenách nehnuteľností a s tým súvisiaca nesolventnosť bánk, vysoká nezamestnanosť, vysoký celkový dlh a vysoký deficit verejných financií sú faktory, ktoré vedú k nedôvere investorov v schopnosť Španielska v budúcnosti splácať svoje dlhy. Tieto obavy evidentne nadobro nezahnala  ani záplava nových eúr z ECB.

Akými prostriedkami by moho Španielsko investorov upokojiť?
Ak vôbec ešte existuje možnosť zabrániť prepadu do nesolventnosti, tak sú ňou radikálne škrty vo verejných výdavkoch v kombinácii so stimuláciou ekonomiky cestou liberalizácie a deregulácie trhov bez dusenia súkromnej sféry zvyšovaním daní.

Aký dopad to bude mať na financovanie ostatných ohrozených krajín?
Ceny poistenia dlhov ďalších európskych krajín opätovne rastú čo naznačuje, že efekt masívnej injekcie nových eur na trh Európskou centrálnou bankou nemal príliš dlhé trvanie.

Kroky ktorej európskej inštitúcie by mohli Španielsku pomôcť?
Španielske problémy možno vyriešiť iba v Španielsku. Záchranárske práce za pomoci eurovalu alebo centrálnej banky len posúvajú rozuzlenie a bolestivé prispôsobenie realite do budúcnosti. Za cenu ešte dramatickejšieho dopadu na ekonomiku a životnú úroveň ľudí.

  Juraj Karpiš 

  analytik INESS

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:33