StoryEditor

Grécko dostalo miliardu od stávkovej spoločnosti

30.09.2011, 08:40
Autor:
ČTKČTK
Grécko získa od prevádzkovateľa stávok OPAP za monopol miliardu eur.

Grécka vláda získa od tamojšieho prevádzkovateľa stávok a lotérií OPAP za predĺženie jeho monopolu a za licenciu na nové videolotériijné terminály (VLT) 935 miliónov eur. Agentúre Reuters to povedal predstaviteľ OPAP po štvrtkovom zasadnutí správnej rady firmy.

Vláda chce od spoločnosti, ktorú má sčasti vo svojom vlastníctve, získať podstatnú časť zo štyroch miliárd eur, ktoré by mala ešte tento rok vykázať z privatizácie.

Predaj štátneho majetku je jednou z hlavných podmienok, ktoré si Európska únia a Medzinárodný menový fond (MMF) kladú za uvoľnenie ďalšie časti záchranného úveru predlženej krajine. Inou z podmienok sú všaktiež ekonomické reformy vrátane liberalizácie gréckych trhov, ktoré sú podviazanie monopolmi a všadeprítomnými štátnymi licenciami.

Správna rada OPAP vo štvrtok podľa nemenovaného činiteľa schválila návrh vlády na predĺženie monopolu podniku o desať rokov až do roku 2030. Za to podnik zaplatí 375 miliónov eur av rokoch 2020-30 má do štátnej pokladnice prevádzať päť percent z hrubého zisku každej hry. Vláda tiež ponúka exkluzívnu licenciu na inštalovanie 35.000 videolotérijných terminálov. Za licenciu na inštalovanie VLT vláda požaduje 560 miliónov eur.

OPAP prevádzkuje v Grécku asi 5000 stávkových a lotériových terminálov. Vlani tržby podniku dosiahli päť miliárd eur. Dohodu s vládou by malo v najbližších dňoch schváliť valné zhromaždenie akcionárov spoločnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:29