StoryEditor

Pred desaťročím prišiel šok. Enron zbankrotoval

01.12.2011, 23:02
Autor:
ČTKČTK
Pred desiatimi rokmi otriasol Amerikou bankrot energetického gigantu Enron.

Spočiatku to všetko vyzeralo ako klasický príbeh o naplnení amerického sna. Z malej provinčnej firmy Enron sa postupne stal globálny hráč na energetickom trhu a jeho zakladateľ, Kenneth Lay, bol vychvaľovaný ako inovátor energetického trhu, rozdával milióny na charitu, priatelil s americkými prezidentmi a členom Kongresu pravidelne prispieval na kampane.

Pred desiatimi rokmi, 2. decembra 2001, však prišiel šok. Enron kvôli účtovným podvodom vyhlásil bankrot, ktorý sa vtedy do dejín zapísal ako najväčší firemný bankrot v dejinách USA. Všetko začalo v roku 1984, kedy Lay prevzal vedenie Houston Natural Gas, ktorú o rok neskôr spojil s firmou InterNorth a sformoval Enron, ktorého hlavnou obchodnou komoditou bol plyn a elektrina. Počas 15 rokov urobil Lay z Enronu sedmičku v rebríčku Fortune 500 s ročným obratom vyše sto miliárd USD. V tej dobe bol Lay oslavovaný ako "mesiáš", patril k vysokým podnikateľským kruhom a netajil sa svojimi stykmi s prezidentom Georgom Bushom. Ten mu vymyslel prezývku "Kenny Boy", teda "Malý Kenny".

Lay bol od vzniku Enronu predsedom správnej rady a zároveň generálnym riaditeľom, teda najvyšším manažérom spoločnosti. Vo februári 2001 funkciu generálneho riaditeľa prevzal Jeffrey Skilling, ktorý sa jej však už v auguste nečakane vzdal. Skilling ako dôvod uviedol osobné dôvody a čoskoro začali vychádzať najavo účtovné podvody. Enron najprv priznal, že v uplynulých štyroch rokoch nadhodnotil svoje účtovníctvo o viac ako 600 miliónov dolárov a akcie Enronu klesli pod dolár. Pritom len o rok skôr sa pohybovali na historických viac ako 90 dolároch. Firma vyhlásila bankrot.

Cieľom podvodov bolo zachovanie vysokých cien akcií Enronu, z ktorých mali šéfovia firmy vďaka motivačným programom vysoké bonusy. Najprv sa do účtovníctva zanášal ešte neuskutočnené obchody, neskôr sa zakladali dcérske firmy, ktoré na seba brali rôzne obchodné záväzky a zakrývali tak skutočnú zadlženosť Enronu. Škandál vtedy vyvolal šok na Wall Street a odštartoval vlnu podobných prípadov. Podobné škandály potom boli odhalené napríklad v prípade amerických firiem Tyco, Adelphia alebo WorldCom a v Európe hlavne v talianskom Parmalate, ktorý bol označovaný za "európsky Enron". Smutne presláveným sa stal Layov výrok "môžem úprimne povedať, že som ešte nikdy nemal z Enronu taký dobrý pocit ako teraz ", ktorý predniesol tri mesiace pred tým, než vyšla najavo obria diera v účtovníctve firmy.

Krach Enronu prekonal až bankrot WorldComu z roku 2002 a niekoľko ďalších obrích bankrotov z krízových rokov 2008 a 2009. V aktuálnom rebríčku najväčších amerických firemných bankrotov Enronu teraz patrí šieste miesto a vtedajšie krachy firiem donútili Kongres na schválenie prísnych zákonov o účtovníctve a obchodovanie s cennými papiermi. Kolaps Enronu pripravil o prácu tisíce ľudí a zmazal majetok akcionárov za viac než 60 miliárd dolárov. Tí, ktorí dostatočne nerozložili zdroje svojich penzijných plánov, prišli aj o peniaze na dôchodok. Z dôchodkových účtov takto zmizli viac ako dve miliardy dolárov.

Federálna porota na súde v Houstone v máji 2006 zistila Kennetha Laya vinným z podvodu a zločineckej skupiny, Lay však dva mesiace nato náhle zomrel, a prípad bol odložený. K viac ako 24 rokov väzenia bol odsúdený ďalší bývalý šéf Enronu Jeffrey Skilling, ktorý teraz však čaká na nový rozsudok. Bývalý finančný riaditeľ Andrew Fastow, ktorý je považovaný za zakladateľov podvodov v Enronu, nastúpil v septembri 2006 do väzenia. Prepustený by mal byť už tento rok 17. decembra. Symbolickú bodku za prípadom urobila tento rok v júni vdova po bývalom šéfovi firmy Linda Layová, ktorá vyrovnala dlhoročný spor s organizáciou Enron veriteľských Recovery Corporation (ECRC). Tá je nástupníckym podnikom kedysi slávneho energetického kolosu a teraz sa len snaží vymôcť pre veriteľa peniaze. Spor sa ťahal osem rokov a išlo sa v ňom o platby dvoch poistných zmlúv.

Prehľad najväčších bankrotov v USA

Poradie Názov firmy Obor Rok bankrotu Aktíva v ml. USD
1. Lehman Brothers 
financie
2008 691,06
2. Washington Mutual financie
2008 327,91
3. WorldCom telekomunikácie
2002 103,91
4. General Motors automoto 2009 91,05
5. CIT Group
financie    
2009 71,00
6. Enron
energie
2001 65,50
7. Conseco
financie
2002 61,39
8. Chrysler
automoto          
2009 39,30
9. Thornburg Mortgage hypotéky 2009 36,52
10. Pacific Gas and Electric energie 2001 36,15

 

Zdroj: AP/BankruptcyData.com;CNN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:27