StoryEditor

V USA vzniká bublina všetkých bublín, varujú ekonómovia

18.11.2012, 16:00
Autor:
ihnedihned
Spojené štáty americké mieria kvôli politike Fedu k ďalšej katastrofálnej kríze.

Sheila Bairová a Stephen Roach na konci týždňa na konferencii v kalifornskej Santa Monike predstavili myšlienku, ktorú sa väčšina ekonómov bojí vysloviť.

Bairová uviedla, že uvoľnená politika Fedu v kombinácii s historicky nízkymi trhovými úrokovými sadzbami vytvára na trhu dlhopisov "bublinu všetkých bublín".

Bairová bola do minulého roka šéfkou Federálnej spoločnosti pre poistenie bankových vkladov a za finančnej krízy podnikala dôrazné kroky k stabilizácii a očisteniu bankového sektora.

Spojené štáty teraz podľa Bairovej pre novú bublinu smerujú k finančnému krachu v podobnom rozsahu ako pred šiestimi až štyrmi rokmi, kedy praskla bublina hypoték a nadhodnotených cien realít, a to viedlo k ťažkej kríze finančného sektora.

"Tentoraz však bublinu vytvárajú investori, ktorí v dôsledku politiky Fedu vyhľadávajú vyššie a rizikovejšie výnosy hlavne na trhoch dlhopisov," povedala.

Roach, ktorý prednáša na univerzite v Yale a je členom vedenia banky Morgan Stanley, označil politiku nulových úrokových sadzieb a "kvantitatívneho uvoľňovania" za "tikajúcu časovanú bombu".

Fed od finančnej krízy v roku 2008 uplatňuje politiku nákupov štátnych a hypotekárnych dlhopisov, ktorými na trh uvoľňuje stovky miliárd až bilióny dolárov.

Ekonómovia a politici sa obávajú, že politika Fedu môže v budúcnosti viesť k ťažkým problémom, najmä s infláciou, najmä keď Fed včas neukončí svoju politiku.

Podľa mnohých ekonómov bola príliš dlho uvoľnená politika Fedu v prvej polovici minulého desaťročia jednou z hlavných príčin minulej finančnej krízy, pretože nízke úrokové sadzby lákali k masívnym nákupom nehnuteľností na dlh, čo vytvorilo neudržateľnú realitnú bublinu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:31