StoryEditor

Európsky chaos môže zopakovať krízu z roku 2008

26.01.2012, 12:00
Čaká nás nekonečne veľa summitov aj vyústenie problémov Grécka. Pozrite si sedem udalostí roka.

Ako začína rok 2012? Veľmi optimisticky nie. Svetová banka odhaduje zníženie globálneho rastu, predovšetkým rastu ekonomík EÚ, USA a Japonska. Agentúra S&P znižuje rating ako o život a nemecké dlhopisy ponúkajú záporný výnos - investori preferujú bezpečie so stratou, čo nie je priaznivá správa. Existuje riziko, že európsky chaos prerastie v globálnu finančnú krízu, ktorá bude opakovaním roku 2008.

Napriek tomu majú akciové indexy skvelý januárový štart. Konkrétne americký index S & P 500, ktorý zahŕňa 24 sektorov ekonomiky Spojených štátov, zažíva najlepší začiatok roka od roku 1997. Čím to? Objavuje sa menej zlých správ, investori začínajú oceňovať trojročné pôžičky, ktoré ECB poskytla európskym bankám (tzv. LTRO), lepšia sa finančné podmienky v Európe (klesá 3 mesiacoch Euribor) a znižuje sa systémové riziko.

To sa prejavuje v náznaku oživenia akcií cyklických odvetví (automobilový sektor vzrástol od začiatku roka o 16%, polovodiče o 13%) alebo výraznom raste tzv. padlých anjelov, ako sú Bank of America alebo sektor solárnej energetiky (zhodne rast o 27%).

Najväčšie geopolitické riziká 2012

Čo bude ovplyvňovať dianie v roku 2012?

1. Nekonečne veľa euro summitov.

2. Zasadnutie amerického Fedu.

3. 29. februára prebehne 2. koleso LTRO.

4. 20. marec je zásadný pre krachujúce Grécko - druhý balíček pomoci (130 miliárd eur). Predpokladom poskytnutia balíčka je dohoda s privátnymi veriteľmi na výšku reštrukturalizácie gréckeho dlhu (od júlového plánu nie je konečné riešenie na stole), reálne hrozí default Grécka a nákaza Portugalska aj ďalších krajín.

5. 1. štvrťrok - splatnosť najväčšieho objemu dlhopisov počas roka.

6. apríl - voľby vo Francúzsku (iste budú ovplyvnené stratou ratingu AAA, politikou úspor, rastom populizmu a vplyvu euroskeptikov).

7. jún - pravdepodobne začnú platiť sprísnené kapitálové požiadavky pre banky. Tzv. jadrový kapitál Tier 1 by mal podľa EBA (European Banking Authority) dosahovať 9%.

Investorské celebrity prezradili investičné tipy na rok 2012

Pavel Handroušek

analytik Fio

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:48