StoryEditor

Grécko je v žalostnej a kritickej situácii

15.06.2012, 00:00

Situácia Grécka pred víkendovými voľbami je podľa ekonómov veľmi žalostná a kritická. „Kľúčové hospodárske indikátory vymazali až tretinu z úrovní v roku 2008. Ide o veľmi prudký prepad, ktorý zodpovedá depresii,“ popísal stav v krajine analytik spoločnosti Across Wealth Management Radoslav Kasík.

Bez práce a peňazí
Ako ďalej upozornil, za posledné štyri roky prišiel o prácu každý šiesty človek. Tým, čo práca zostala, výrazne klesol príjem. Poriadne to pocítili aj domáci obchodníci, ktorí vidia pokles dopytu každý mesiac. „Priemerný Grék si dnes môže dovoliť kúpiť o tretinu menej vecí ako pred vypuknutím finančnej krízy vo svete,“ upozorňuje Kasík. Nádej na zlepšenie je pritom v nedohľadne. Vysoká rizikovosť krajiny bude podľa Tomáša Vlka, analytika spoločnosti Patria Finance, naďalej odradzovať zahraničné spoločnosti. Dokumentujú to aj čísla z prvého kvartálu tohto roku, kedy sa prílev investícií z cudziny oproti vlaňajšku prepadol o pätinu. „Vývoz bude pritom rásť len slabo, nezabráni ďalšiemu celkovému prepadu ekonomiky,“ hovorí Vlk.

Rozhodnú voľby
Ďalšie smerovanie Helénskej republiky ukáže prístup novej vlády k požiadavkám Bruselu. Už teraz európski politici avizujú „vykopnutie“ Atén z euroklubu, ak poľavia zo snahy dostať obrovský štátny dlh pod kontrolu. „Ak sa rozhodnú Gréci pre odchod, bude to pre nich znamenať prepad životnej úrovne o viac ako tretinu,“ odhaduje analytik spoločnosti Capital Markets Zoltán Csiba. Myslí si, že opustenie eura by Aténam mohlo pomôcť. „Z dlhodobého hľadiska by to pre štát mohlo byť lepšie. V prípade, že nastúpi na cestu reforiem a presadí potrebné zmeny, tak v najlepšom prípade sa o približne desať rokov môže dostať na predkrízové úrovne,“ odhaduje.

Drachmu už cítia
Podľa niektorých gréckych ekonómov sa krajina k časom, kedy mala vlastnú menu, už vrátila. „Súkromný sektor prešiel nemalou devalváciou. Platy klesli a dane stúpli, čím sa disponibilný príjem prepadol o 50 percent a viac. Dole išli aj prenájmy, a to až o dve pätiny,“ vyhlásil včera pre Bloomberg šéf hedgového fondu v spoločnosti Domeus Capital Group Jason Manolopoulos. Podľa jeho slov sa to, čoho sa všetci báli, už stalo realitou. Terajší systém v krajine nazval kleptokraciou a jedinú zmenu vidí v tom, že sa začalo so zatýkaním nečestných podnikateľov. Ich problémom však nie sú podľa neho až tak daňové úniky ako absencia potrebných kontaktov. Podľa Európskej komisie však badať aj iné zmeny k lepšiemu. „Uskutočnili sa reformy v oblasti dôchodkov, zdravotníctva a daňového systému. Do zdaňovania sa zaviedla vyššia miera progresivity,“ povedal Andrej Králik zo slovenského zastúpenia komisie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:45