StoryEditor

Ropa zažila najväčší pád v histórii

06.05.2011, 00:01
Autor:
TASRTASRČTKČTKlulu
Aktualizované 14.15| Cena ropy znovu silne klesá, Brent stráca ďalšie štyri percentá.

Ropa zastavila prechodný rast, ktorým počas noci reagovala na rekordný štvrtkový prepad a vrátila sa k poklesu. Barel severomorského brentu tak stráca ďalšie zhruba štyri percentá a stojí menej než 107 dolárov. Podobne americká ľahká ropa WTI oslabila pod hranicu 96 dolárov.

Okrem cien ropy klesá aj cena striebra, naopak zlato a platinové kovy spevňujú.

"Hlavným dôvodom prudkého prepadu cien je technická korekcia spôsobená uzatváraním špekulatívnych pozícií. Tie pri rope nedávno dosiahli historické maximá," tvrdí analytik J&T Banky Juraj Podracký.


Podľa Borisa Tomčiaka zo spoločnosti Colosseum bolo dôvodom vyberanie ziskov a následná panika investorov. "Výpredaje postihli všetky významné komodity," konštatuje analytik.

Investori teraz s napätím vyčkávajú na aprílové údaje o vývoji zamestnanosti v USA vo všetkých odvetviach okrem poľnohospodárstva, ktoré úrady zverejnia dnes podvečer. Analytici odhadujú, že na americkom trhu práce v apríli pribudlo 185.000 nových miest.

Prudký prepad

Vo štvrtok sa ropa Brent prepadla o desať dolárov a cena americkej WTI sa dostala pod 100 USD za barel. Severomorská ropná zmes Brent zaznamenala najväčší percentný prepad v histórii. Svojím rozsahom tak prekonal aj šok z roku 2008, kedy trhy reagovali na pád obrej americkej banky Lehman Brothers. K štvrtkovému prepadu cien značne prispeli hedgeové fondy.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v júni sa prvýkrát od 19. marca dostala pod hranicu 100 USD/barel, keď do 20.10 h SELČ klesla o 9,54 USD na 99,70 USD (67,30 eura) za barel. Cena ropy Brent sa prepadla o 10,28 USD na 110,91 USD/barel.

Objemy obchodov pritom boli v oboch prípadoch vysoko nadpriemerné, čo ukazuje na likvidáciu pozícií. Napriek tomuto vývoju však analytici tvrdia, že ceny by sa mali k rastu vrátiť. "V dlhodobejšom výhľade je tu stále býčí trh. Táto korekcia môže trvať niekoľko mesiacov, k jej prehĺbeniu z veľkej časti prispievajú slabšie ekonomické dáta, "podotkol hlavný analytik investičnej spoločnosti Country Hedging Sterling Smith.

Brent sa v závere obchodovania predával za 110,80 USD, počas dňa jeho cena klesla až na 109,02 USD, a vykazovala tak desaťpercentný prepad.

Vývoj ceny ropy Brent


Ropa WTI v jednej chvíli spadla až na 98,26 USD, čo bol prepad o viac ako desať percent. Uzavrela však na 99,80 USD.

Čo je za tým

Za prepadom cien ropy sú hlavne obavy zo spomalenia hospodárskeho rastu v dôsledku predpokladaného sprísňovania menovej politiky. Centrálne banky v niektorých krajinách už sa zvyšovaním úrokových sadzieb začali, iné sa k tomu v nadchádzajúcom období chystajú.

Dramatickému prepadu cien sa nevyhli ani ďalšie komodity, hlavne striebro a niektoré ďalšie kovy. Spadla aj cena zlata, pri tomto kove pokles dosiahol len dve až tri percentá.

K prepadu cien prispela súhra viacerých negatívnych faktorov. Boli to jednak obavy zo slabšieho dopytu, horšie čísla z amerického trhu práce, a nečakaný pokles priemyselných objednávok v Nemecku. Klesali tiež akcie, kľúčový komoditný index Reuters-Jefferies CRB oslabil skoro o päť percent, čo je pre neho najväčší denný pokles od decembra 2008.

Lacnie aj striebro a zlato

Cena striebra dnes klesla zhruba o osem percent a dostala sa asi na 35 dolárov za trójsku uncu. Od začiatku týždňa straty dosahujú asi 20 percent a oproti rekordu blízko 50 dolárom, kde bolo striebro minulý týždeň vo štvrtok, už cena zostúpila skoro o 30 percent.

Vývoj ceny striebra za mesiac

"Paradoxne prepad cien striebra a zvýšenie povinného kolaterálu na deriváty striebra dáva zabrať väčšine špekulantom na celom svete. Tí tak z dôvodu strát na striebre zatváraju pozície aj na rope. Samozrejme, netreba zabúdať na nedávne vyhlásenie spoločnosti Goldman Sachs o blížiacom sa poklese cien ropy," tvrdí analytik Capital Markets Vladimír Gešperík. Podľa neho toto vyhlásenie mnohí investori ignorovali a preto dochádza v dôsledku perfektnej búrky, ktorá vznikla pri komoditách, k realizácii ziskov veľkých spoločností. "Drobní investori opäť utrpia na striebre a rope veľké straty," dodáva.

Cena zlata klesla pod 1490 dolárov a je najnižšie od polovice apríla. "Trh zasahujú negatívne správy zo všetkých strán," poznamenal partner investičnej spoločnosti Again Capital John Kilduff. "Začalo to v Nemecku s jeho správou o veľmi zlom vývoji priemyselných zákaziek, potom sa pridal rast počtu žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA a zrejme aj menej razantné oznámenie Európskej centrálnej banky ohľadom zvyšovania úrokov, " oznámil Kilduff.

Hromadný odchod

Ropa zlacňovala prakticky celý deň, prepad sa však zrýchlil vo chvíli, keď Brent spadol pod 120 dolárov. Viacero obchodníkov totiž čakalo, že táto úroveň vydrží. Na 120 dolároch ležala aj dôležitá technická úroveň a jej prelomenie sa stalo signálom k ďalšiemu výpredaju. "Pozorujeme tu hromadný odchod," povedal maklér spoločnosti Sucden Financial Rob Montefusco.

"Na trhu by stále mal byť dostatok kapitálu. Práve kvôli nevysvetliteľnosti prepadu si myslíme, že ide len o krátkodobú anomáliu na trhoch. Dlhodobý vzostupný trend nebol porušený a cena energií by sa mala čoskoro stabilizovať. Nevylučujeme ani možnosť opätovného zdražovania," dodáva Tomčiak.

"Z krátkodobého hľadiska by mala likvidácia pozícií ešte pokračovať a priniesť ešte nižšie ceny ako včera," tvrdí Podracký. Z dlhodobého hľadiska môže podľa neho iba výrazné spomalenie svetovej ekonomiky priniesť nízke ceny ropy.

Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA v minulom týždni nečakane vzrástol o 43.000 a vystúpil na osemmesačné maximum. Objem priemyselných zákaziek v Nemecku potom v marci klesol asi o štyri percentá, kým na trhu sa čakal mierny rast. Do tretice potom šéf ECB Jean-Claude Trichet nenaznačil zvýšenie úrokov už na ďalšom zasadnutí bankovej rady, čo prispelo k prepadu eura voči doláru.

01 - Modified: 2005-03-23 07:55:00 - Feat.: 0 - Title: Lufthanse sa podarilo získať švajčiarskeho prepravcu Swiss 02 - Modified: 2005-03-23 07:55:14 - Feat.: 0 - Title: Vladimír Novotný: "Máte svojho psychiatra?"
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:20