StoryEditor

Fed opäť spúšťa tlačiarne. Chce znížiť nezamestnanosť

12.12.2012, 23:02
+VIDEO | Fed naleje mesačne do ekonomiky 85 miliárd dolárov. Úrokové sadzby nezmenil.

Americký rezervný systém (Fed), ktorý plní úlohu centrálnej banky, ponechal kľúčovú úrokovú sadzbu na rekordne nízkej úrovni v rozmedzí od 0 do 0,25 percenta, kde ju drží od decembra 2008. Fed zároveň oznámil, že bude pokračovať v programe nákupu dlhopisov a úrokovú sadzbu nezvýši dovtedy, kým nezamestnanosť neklesne pod úroveň 6,5 percenta a inflácia neprekročí hranicu 2,5 percenta.

V súčasnosti je síce nezamestnanosť najnižšie od vypuknutia finančnej a následne hospodárskej krízy, ale stále v novembri dosahovala 7,7 percenta. Inflácia sa pohybuje pod dvoma percentami.
Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Bernanke na tlačovej konferencii predpovedal, že miera nezamestnanosti zrejme neklesne pod 6,5 percenta skôr ako do polovice roka 2015. Dodal ale, že dosiahnutie tohto limitu nebude znamenať automatické zvýšenie sadzieb. "Tieto vodítka v žiadnom prípade neznamenajú prevedenie menovej politiky na autopilota," povedal Bernanke. "Dosiahnutie jedného z týchto limitov nepovedie k automatickému a okamžitému spusteniu přitvrzujících krokov," zdôraznil Bernanke.


Menový výbor banky po skončení dvojdňového zasadania zároveň oznámil, že Fed bude pokračovať v nákupe hypotekárnych záložných listov (mortgage-backed securities, MBS), na ktoré mesačne vyčlení 40 miliárd USD. Okrem toho investuje 45 miliárd USD mesačne do nákupu štátnych dlhopisov. Cieľom týchto opatrení je podporiť rast ekonomiky a stlačiť mieru nezamestnanosti, ktorá minulý mesiac dosiahla 7,7 %.

Fed nadviaže novými nákupmi štátnych dlhopisov na "operáciu twist", ktorá končí tento mesiac. V nej kupuje obligácie s neskoršími termínmi splatnosti z výnosov predaja krátkodobých dlhopisov. Teraz však bude väčšinu týchto nákupov financovať novými peniazmi.

Nákupy štátnych dlhopisov tak budú opäť zvyšovať bilančnej súvahu Fedu a množstvo peňazí v obehu, rovnako ako septembrový program nákupov hypotekárnych dlhopisov.

Fed tiež prekvapivo prijal konkrétne vyčíslené makroekonomickej limity pre pokračovanie vo svojej extrémne uvoľnenej menovej politike.

Dolár reagoval na kroky Fedu poklesom čo posilnilo spoločnú európsku menu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:15