StoryEditor

Sulík sa pod euroval nepodpíše. V žiadnom prípade

18.09.2011, 17:20
Autor:
TASRTASR
Poslanci SaS nepodporia riešenie dlhovej krízy v podobe, akú presadzujú predstavitelia eurozóny.

"V žiadnom prípade sa nepodpíšeme pod také rozhodnutie, ktoré bude ohrozovať stabilitu slovenskej ekonomiky a na ktoré doplatia slovenskí daňovníci," povedal dnes pre TASR predseda SaS Richard Sulík. Reagoval tak na vyjadrenia predsedu KDH Jána Figeľa, že viacerí poslanci SaS sú naklonení dohode v otázke eurovalu.

Figeľove slová potvrdzuje aj vyjadrenie predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Hrušovského. V relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy povedal, že vážnosť situácie okolo eurovalu si už uvedomujú aj niektorí poslanci SaS. "Sú náznaky z radov poslancov, že menia svoje názory, uvedomujú si riziká a rozhodnú sa zodpovedne," uviedol.

Liberáli sa zároveň ohradili voči Figeľovmu tvrdeniu, že vo svojej brožúre proti podpore eurovalu nehovoria úplnú pravdu. "SaS v nej hovorí len A, ale nehovorí ho ani úplné, ani presné a nehovorí B. Čo je alternatívou na ich kritický postoj," povedal dnes Figeľ v diskusnej relácii televízie TA3 V politike. "Pán Figeľ síce tvrdí, že SaS nehovorí o eurovale úplnú pravdu, ale neuviedol žiadny argument, ktorým by toto svoje tvrdenie dokazoval," reagovala pre TASR SaS.

Strana Richarda Sulíka sa pýta, čo z brožúry nie je pravda. "Že počas desiatich rokov bolo 97-krát porušené niektoré z maastrichtských kritérií a žiadna krajina nebola potrestaná? Že ECB porušila pravidlo zákazu nakupovania dlhopisov členských štátov eurozóny? Že ešte vlani nám tvrdili, že euroval bude len na tri roky a čerpať z neho budú môcť len krajiny, u ktorých je šanca, že budú splácať dlhy? Alebo že sa nám jedného dňa môže stať, že budeme musieť za iné krajiny zaplatiť ich dlhy?"

SaS nesúhlasí ani s Figeľovým vyjadrením, že Sloboda a Solidarita euroval kritizuje, no neponúka alternatívu. "Naša alternatíva, tak ako o tom hovoríme už celé mesiace, znie: Grécko musí skrachovať a eurozóna musí dôsledne dodržiavať pravidlá, ktoré si sama stanovila," reagovali sulíkovci, ktorí nesúhlasia s riešením, aby zodpovedne hospodáriace krajiny platili dlhy za tie, ktoré sa správajú nezodpovedne. Tvrdia, že každá krajina nesie zodpovednosť za svoje dlhy sama.

"Neznamená to, že štát, ktorý sa ocitne v problémoch, bude akýmkoľvek spôsobom marginalizovaný, medzinárodné spoločenstvo má nástroje, ktorými môže pomôcť a v posledných rokoch sme to videli na príklade Ruska alebo Argentíny. Vstup krajiny do tzv. Parížskeho klubu jej pomôže dohodnúť sa na podmienkach splácania dlhu bez toho, aby boli do celého procesu zaťahované iné štáty a ohrozovaná aj ich ekonomika," vysvetlili liberáli.

01 - Modified: 2005-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kríza v GM sa prehlbuje 02 - Modified: 2005-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Opatrenia pred dovozom z Číny 03 - Modified: 2005-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ozývať sa začína aj prokremeľská oligarchia 04 - Modified: 2005-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: VKÚ s nižšími tržbami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:36