StoryEditor

Experti odhalili, čo môže položiť euroval

08.10.2012, 14:10
Autor:
pebpeb
Hrozba zneužívania a juh Európy. Na nový záchranný projekt eurozóny číhajú viaceré riziká.

Boj proti dlhovej kríze v eurozóne dnes vstupuje do rozhodujúcej fázy. Eurozóna oficiálne spúšťa doteraz najväčší záchranný mechanizmus pre problémové štáty. Ekonomických expertov sme sa opýtali na možné riziká.

1. Očakávate nejaké riziká v súvislosti s fungovaním ESM? Ak áno, aké?

2. Ako dlho bude podľa vás existovať ESM v súčasnej podobe? Očakávate jeho navýšenie?

 

Juraj Karpiš, INESS

1. Existuje vysoké riziko, že prostriedky poskytnuté z ESM sa nevrátia v celej výške. ESM supluje súkromných investorov, ktorí za daných podmienok odmietajú požičať nesolventným krajinám. Znamená to vysoké riziko straty pre slovenské verejné financie, ktoré sú už dnes v žalostnom stave. Plánované prepákovanie ESM pravdepodobnosť straty ešte zvyšuje.


2. ESM je príliš malý na to, aby riešil obrovské problémy Španielska a iných krajín. Predpokladám, že aj v budúcnosti, tak ako dodnes bude najvýznamnejším faktorom v hasení požiarov a "kupovaní času" Európska centrálna banka.

Ján Beňák, TRIM Broker

1. Ako každé použitie verejných zdrojov aj ESM má svoje riziká. Tým hlavným je prípadný odchod krajín, ktorým ESM požičia z eurozóny, resp. prípadne nejaký haircut aj na oficiálnom sektore. Pravdepodobnosť takýchto scenárov je však aktuálne nízka.

2. Prípadné žiadosti o navýšenie ESM sú závislé len od toho, akú veľkú pomoc bude potrebovať Španielsko a Taliansko. To, či budú žiadosti vypočuté, ale rozhodne nemecký parlament, nakoľko ten môže prípadné navýšenie zdrojov zastaviť. Zatiaľ neočakávam navýšenie zdrojov.

Radovan Geist, euractiv.sk

1. Skôr by som hovoril o "neznámych". Prvou je otázka, na ako dlho dokázala séria nedávnych rozhodnutí (vstup ESM do platnosti, oznámenie intervencií ECB na finančných trhoch) relatívne upokojiť situáciu a utlmiť nervozitu, ktorú vyvoláva nejasná situácia v Grécku a Španielsku. Druhou neznámou je, ako účinné sa ukážu nové nástroje (intervencie ECB na sekundárnych trhoch, ESM na primárnych trhoch), keď budú skutočne použité - čo sa stane, keď Španielsko oficiálne požiada o pomoc, a tá mu bude schválená. Treťou neznámou sú vonkajšie nepredvídateľné šoky, ktoré by destabilizovali celú globálnu ekonomiku.

2. S nedávnym oznámením ECB o intervenciách na sekundárnych trhoch je to len hypotetická možnosť. V každom prípade, akékoľvek navyšovanie ESM zvyšovaním príspevkov či garancií členov by podliehalo ratifikácii v signatárskych krajinách, čomu sa bude chcieť každá vláda vyhnúť.

Marek Hatlapatka, Cyrrus

1. Rizík je nepochybne veľa. Tým najväčším je podľa môjho názoru schopnosť a ochota štátov, ktoré prijmú pomoc z ESM, plniť svoje záväzky z pohľadu realizácie nevyhnutných reforiem. Fond podľa môjho názoru nie je pripravený na porušovanie pravidiel zo strany čerpajúcich štátov a jeho dôveryhodnosť je tak podľa mňa slabou stránkou.

2. Všetko je v rukách európskych politikov a to znamená jediné - je ťažké čokoľvek predpovedať. Je veľkou otázkou, čo bude s fondom v prípade, že by Španielsko kompletne stratilo prístup na finančné trhy a muselo požiadať o plný bailout. Tento variant síce nie je v blízkej dobe príliš pravdepodobný, hlavne vďaka záchrannej sieti ECB, ale vylúčený nie je. Fond by potom v očiach investorov nebol dostatočne veľký na prípadné ďalšie problémy, hlavne Taliansko a musel by byť navýšený.

Vladimír Gešperík, Capitalmarkets

1. ESM je malý na to, na čo má slúžiť. Potrebuje bankovú licenciu. Nezabúdajme, že najväčšie poklesy v USA v roku 2008 prišli potom, čo bola vytvorená záchranná sieť. EÚ je dnes v recesii. ECB opäť bojuje s veternými mlynmi inflácie pod 3 percentá, ktorú nemôže ovplyvniť.

2. Buď bude mať bankovú licenciu, alebo sa bude musieť zdvojnásobiť. Aktivity ECB upokojili trhy a zvýšili záujem najmä medzi investormi spoza oceánu, ktorí majú skúsenosti s Fedom. Investori vedia, že keď sa centrálna banka rozhodne, disponuje prostriedkami, aby svoj cieľ dosiahla. Šikovní investori na jej operáciách pekne zarobili, a to isté sa deje v EÚ.

Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

1. Asi najväčším rizikom je nedôvera investorov dlhopisom, ktoré emituje ESM. ESM je totiž fondom, ktorý vytvorili krajiny eurozóny, aby ručili za svojich slabších členov. Problém je v tom, že počet slabších členov sa za posledné obdobie rozšíril aj na Španielsko a Taliansko a ak bude tento proces pokračovať, prestane byť vierohodný aj samotný ESM. Odvtedy, čo sa do situácie vložila ECB, ESM už dávno nie je hlavným pilierom riešenia dlhovej krízy v eurozóne, a preto sú riziká spojené s ESM výrazne nižšie ako v minulosti.

2. Nejde ani tak o navýšenie ako o transformáciu. V súčasnej podobe je ESM prakticky nepoužiteľný pre záchranu krajín, ako je Španielsko a Taliansko. Situáciu má dnes pevne v rukách ECB a ak budú chcieť politici z ESM urobiť opäť najdôležitejší nástroj boja s dlhovou krízou, musia ho nejakým spôsobom prepojiť práve s ECB, a to napríklad udelením bankovej licencie. V dohľadnej dobe však niečo také neočakávam. Nie je to potrebné.

Boris Tomčiak, Colosseum
1. Riziko v ESM, prípadne iných záchranných mechanizmoch, je v morálnom hazarde. Nadmerne zadlžené krajiny budú určite špekulovať s pomalším zavádzaním reforiem a škrtov, pretože vedia, že v prípade problémov im Európa príde na pomoc.

2. ESM by v súčasnej podobe malo trvať minimálne niekoľko mesiacov. Zatiaľ nepredpokladáme jeho navýšenie, pretože ešte žiadna krajina nepožiadala o prostriedky z tohoto fondu. ESM zatiaľ prakticky peniaze nemá, len prísľub dodania finančných prostriedkov. ESM je v súčasnosti vnímaný investormi ako symbol koordinovanej akcie európskych politikov proti kríze. Samotná existencia tohoto symbolu spôsobila, že požadované výnosnosti juhoeurópskych vládnych dlhopisov výrazne poklesli.

01 - Modified: 2005-05-12 10:30:00 - Feat.: 0 - Title: Posledná rozlúčka s vojakmi, ktorí zahynuli pri páde vrtuľníka, bude v sobotu 02 - Modified: 2005-05-12 10:34:00 - Feat.: 0 - Title: Riceová: Právo vlastniť zbrane je rovnako dôležité ako sloboda slova a vyzvania 03 - Modified: 2005-05-12 10:43:08 - Feat.: 0 - Title: Gruzínsko môže postaviť ruské vojenské základne mimo zákon
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:23