StoryEditor

Kašlite na európske akcie, radí Morgan Stanley

12.11.2011, 23:01
Americká banka vo svojej analýze nedáva európskym akciám veľa šancí. Má na to 4 hlavné dôvody.

1. Politická reakcia na problémy nie je dostatočná

Morgan Stanley (MS) neverí, že budú prebiehajúce kroky európskych politikov a inštitúcií stačiť na záchranu eurozóny, respektíve jej hospodárskeho rastu. Preto nebudú stačiť ani na stabilizáciu európskych akciových trhov. MS vidí ako možný pozitívny impulz kvantitatívne uvoľňovanie zo strany ECB.

2. Ekonomický rast mizne ako para nad hrncom

Zásadné indikátory naznačujú, že Európa spomaľuje. Pre záchranu ekonomík bude potrebné zaviesť prísne úsporné opatrenia, banky sa budú musieť zbaviť problémových dlhov, teda aj šetriť a obmedziť úvery (aby mali na odpis dlhov). To rast veľmi zbrzdí, možno dokonca obráti do recesie.

Prečítajte si aj, kto ovláda trh s komoditami

3. Ziskové marže firiem sa stenčujú

Zisky firiem sa dostávajú pod tlak. Európska výsledková sezóna zďaleka neteší investorov tak ako tá americká, navyše aj v Spojených štátoch sú spoločnosti veľmi opatrné vo výhľade na budúci rok.

4. Časovanie trhu je proti

Niektoré indikátory, na základe ktorých analytici MS odporúčajú nakupovať akcie, teda vstúpiť na trh, v posledných týždňoch signalizujú, že nie je vhodné obdobie na nákup akcií. V súčasnosti Morgan Stanley verí zlatu a uprednostňuje "zachovanie hodnoty aktív pred snahou o ďalší zisk". Výber rastových akcií alebo titulov so stálym rastom dividend by mal byť starostlivejší než kedykoľvek predtým.

Prečítajte si aj: Buffett, je čas ísť do dôchodku

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:47