StoryEditor

Biliónová minca? Amerika sa zbláznila

09.01.2013, 23:08
Autor:
dujduj
Ameriku má zachrániť biliónová minca. Čo si myslia analytici? Pozrite si Tému týždňa.

Jaroslav Brychta

X-Trade Brokers

Platinová minca v hodnote jedného bilióna dolárov by dlhové problémy určite nevyriešila. K tomu je potrebné viac, než pár uncí platiny. Prezident by však mohol týmto spôsobom obísť odpor republikánov, s ktorým sa určite jeho návrh na navýšenie dlhového stropu stretne.

V konečnom dôsledku je v podstate jedno, či si americká vláda na zaplátanie diery v rozpočte požičia od investorov, peniaze jej natlačí Fed, alebo ministerstvu financií mincovňa vo West Pointe vyrazí mincu s ľubovoľným nominálom. Efekt je viac-menej podobný. Podstatné je, že ak budú Spojené štáty pokračovať v politike, kedy sa bude medzera medzi rozpočtovými výdavkami a príjmami rozširovať, budú za to veľmi pravdepodobne platiť ďalším zhoršovaním kvality dolára a infláciou, teda postupnou likvidáciou strednej triedy.

Čo sa týka implementácie tohto nápadu na starom kontinente, tak v Európe je možné všetko, napríklad porušenie článku 123 zmluvy o EÚ, ktorý ECB zakazuje nakupovať štátne dlhopisy. Nie je preto radno čokoľvek vylučovať. Čisto v tejto konkrétnej veci sa však niečoho podobného neobávam. V USA totiž ide o dôsledok špecifickej kombinácie existencie zákonov o dlhovom strope (ktorý v Európe nie je) a medzierku v zákone, ktorá umožňuje ministerstvu financií vyraziť pamätnú platinovú mincu v ľubovoľnej hodnote.

 

Tomáš Plavec

Trim Broker

Tento návrh môžeme považovať skôr sa kuriozitu ako reálny návrh. Politici sa tým nebudú reálne zaoberať. Ak by sa tým Kongres zaoberal vážne, tak zvyšok sveta by okamžite pochopil, že nemajú brať Kongres vážne. Politici majú niekoľko týždňov na to, aby prešli od kuriozít k reálnym riešeniam.

 

Martin Vlachynský

INESS

Na začiatok treba povedať, že tento návrh je momentálne vo fáze myšlienkového experimentu, ktorého implementácia nateraz nie je reálne zvažovaná. Je to návrh mechanizmu, ktorý by obišiel Fed a umožnil americkej vláde monetizovať dlh podla vlastného uváženia. Historicky sa peniaze s biliónovými nominálmi tlačili vo weimarskom Nemecku, povojnovom Maďarsku, či len nedávno v bývalej Juhoslávii či v Zimbabwe v snahe monetizovať dlhy týchto krajín. Všetky tieto experimenty nakoniec skončili prinajlepšom kompletným rozvratom meny. Ak by to fungovalo, navrhujem, nech tých mincí vyrazia za dva tucty a zaplatia aj dlhy Grécka, Španielska, či Slovenska (aj moju hypotéku). To, že úvahy dozreli až do takéhoto štádia, nanešťastie, naznačuje, ako sú vládnuci politici a ich ekonomickí poradcovia bezradní v riešení súčasnej krízy.

 

USA má pred krachom zachrániť biliónová minca

Podporovateľom myšlienky je aj hviezdny ekonóm Paul Krugman.

V spore medzi demokratmi a republikánmi v USA týkajúcom sa znižovania zadlženia krajiny sa objavujú čoraz bizarnejšie návrhy. Spojené štáty má zachrániť biliónová minca, informoval portál nemeckého týždenníka Der Spiegel.

Tento návrh prichádza z Obamovho tábora. Vláda môže bez problémov zachrániť USA pred platobnou neschopnosťou, stačí dať vyraziť jednu mincu v hodnote 1 bilión dolárov (768,5 miliardy eur). Tento na prvý pohľad absurdný plán má aj prominentných prívržencov. Čítajte viac...

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:59