StoryEditor

Muž, ktorý naučil Ameriku investovať

26.01.2012, 23:06
Autor:
redred
Sir John Templeton zarobil miliardy na globálnom investovaní vo vojnových časoch.

Nie je jednoduché komplexne sa pozrieť na životopis človeka, ktorý prvú polovicu života venoval zarábaniu peňazí a druhú ich rozdávaniu. Keď 95-ročný Sir John Templeton zomrel, zanechal po sebe jeden z najdlhších a najúspešnejších záznamov na Wall Street. Jeho mottom bolo „investuj v bode maximálneho pesimizmu“ a jeho životná púť plná správnych ťahov trvala takmer storočie.

Časopis Money ho v r. 1999 nazval „pravdepodobne najväčším globálnym akciovým investorom 20. storočia“.

„Ako investujem? Pomáham ľuďom. Keď chcú predávať, tak od nich kupujem. Keď chcú kupovať, tak im predávam.“

Sir John Marks Templeton

Dátum narodenia: 29. november  1912 - 8. júl 2008

Miesto narodenia
: Winchester, Tennessee, USA

Štúdium: Yale University

Záujmy: investor, filantrop

Len ťažko si možno predstaviť desivejšie obdobie na investovanie do akcií, ako bol rok 1939. Svet sa sotva spamätával z veľkej hospodárskej krízy a už sa púšťal do najkrvavejšej vojny v dejinách. Napriek tomu si Templeton požičal 10 000 dolárov a stavil ich na hlboko podcenené akcie. Vojnou vystrašený svet bol na predaj a vtedy 26-ročný investor kúpil na burze v New Yorku po 100 akcií v 104 spoločnostiach, ktoré sa predávali za 1 dolár alebo menej, vrátane 34 v konkurze. V transakcii, ktorá sa odvtedy stala legendárnou, ich o štyri roky neskôr všetky predal za 40 000; iba štyri sa ukázali bezcenné.

V povojnových rokoch bol John Templeton medzi prvými, ktorí objavili japonský trh a investoval do vtedy neznámych firiem ako boli Hitachi a Fuji. V roku 1978, keď bol Ford blízko bankrotu, kupoval. Nakupoval akcie Union Carbide po tragédii v Bhópale v Indii a hneď po krachu burzy v r. 1987. Keď japonský trh dosiahol v 80. rokoch rozmery bubliny, svoje pozície zlikvidoval.

John Templeton vyrastal na vidieku v Tennessee v silne presbyteriánskej rodine. Navštevoval univerzitu v Yale, ale do krachu v roku 1929 bol len podpriemerným študentom. Krach zruinoval jeho otca, ktorý nemohol ďalej platiť jeho vzdelanie. Ak chcel pokračovať v štúdiu, musel získať štipendium, ktoré sa prideľovalo len najlepším žiakom v ročníku... a tak sa stal najlepším študentom vo svojej triede, a navyše bol ocenený Rhodesovým štipendiom na štúdium ekonómie v Oxforde.

Keď v roku 1937 Templeton začal svoju kariéru, Američania nenávideli Wall Street. Po krachu v roku 1929 a následnej ekonomickej depresii mnohé ich podozrenia boli odôvodnené. V tých časoch boli akcie väčšinou vlastnené jednotlivcami a zdalo sa, že trh pracuje len pre zasvätených a veľmi bohatých. Začínajúce podielové fondy neboli veľmi známe, hoci ponúkali profesionálny manažment a rozloženie rizika. Templeton ich pomohol spopularizovať a dnes sú pre verejnosť nenahraditeľnou samozrejmosťou. V roku 1940 prevzal spoločnosť manažujúcu 2 milióny dolárov. Keď ju v roku 1967 predal, mala 8 podielových fondov a spravovala 400 miliónov dolárov. V r. 1954 založil svoju hlavnú vlajkovú loď, Templeton Growth Fund. Bol to skutočne jeden z prvých globálnych fondov investujúci mimo Spojených štátov.



Od svojho založenia až do jeho dôchodku v roku 1992 fond rástol úžasnou rýchlosťou takmer 16 % za rok, čím sa stal najlepším rastovým fondom druhej polovice 20. storočia. Do roku 1999 by sa počiatočná investícia 100 000 dolárov zvýšila na 55 miliónov dolárov. V investovaní si vyberal menej vyšliapané chodníčky. Radil ako investovať vo svete v čase, keď Američania len zriedka uvažovali nad zahraničnými investíciami. Populárnu stratégiu „nakúpiť nízko, predať vysoko“" doviedol do extrému, keď si vyberal štáty, odvetvia a firmy v „bodoch maximálneho pesimizmu“. Hľadal výhodné ceny – keď boli akcie na predaj v dôsledku prechodných okolností hlboko pod hodnotou ich aktív. Nebál sa investovať v povojnovom Nemecku, Japonsku, Čile, Indii, Číne a Rusku. Pod hlavičkou Templeton Funds založil investičné fondy, ktoré patrili medzi najväčšie a najúspešnejšie medzinárodné podielové fondy na svete. Svoju spoločnosť predal v roku 1992 skupine Franklin Group za 440 miliónov a ďalej venoval väčšinu svojho času filantropii a podpore duchovného a náboženského pokroku. Od roku 1963 žil v daňovom raji na Bahamách, kde si vzal britské občianstvo. Jeho meno je však zrejme známejšie tým, akým spôsobom svoj majetok rozdával.

Radšej daroval peniaze jednotlivcom ako vládam

V roku 1972 založil Templetonovu cenu za Pokrok poznatkov výskumu alebo objavov duchovnej reality. Každoročne je vyhlasovaná v New Yorku a udeľuje ju vojvoda z Edinburgu v Buckinghamskom paláci v Londýne. Je to na svete najbohatšia individuálna cena, v súčasnosti milión libier, vždy vyššia ako hodnota Nobelovej ceny, na čom Templeton nástojil. Bol presvedčený, že pokrok v oblasti duchovnej domény nie je o nič menej dôležitý, ako je to v iných oblastiach ľudského snaženia.

Jej prvou držiteľkou bola Matka Tereza, šesť rokov predtým, ako jej bola udelená Nobelova cena. Ďalšími víťazmi boli princ z Walesu, barónka Thatcherová, prezident Ford, dalajláma, Alexander Solženicyn, Billy Graham atď. V roku 1984 venoval 4 milióny libier na Oxfordské Centrum pre štúdium manažmentu, ktoré bolo neskôr zaradené ako plnoprávna škola (Templeton College) do Oxfordskej univerzity . Bol to najväčší individuálny dar pre britské školstvo, aké kedy dostalo.

Zo značného množstva svojho majetku založil v roku 1987 Templetonovu nadáciu sídliacu v Pennsylvánii, ktorá má v súčasnosti približne 1,5 miliardy dolárov a rozdáva ročne asi 70 miliónov dolárov na granty. Nadácie podporuje vedecký výskum na najlepších univerzitách v odboroch ako sú teoretická fyzika, kozmológia, evolučná biológia, kognitívne vedy a spoločenské vedy týkajúce sa lásky, odpúšťania, tvorivosti, účelu a charakteru a pôvodu náboženskej viery.

Ako naturalizovaný britský občan žijúci na Bahamách bol v roku 1987 za mnohé úspechy a svoju dlhoročnú charitatívnu činnosť John Templeton povýšený kráľovnou Alžbetou II. na rytiera.


menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:12