StoryEditor

Je to oficiálne. Eurozóna je v recesii

15.11.2012, 09:02
Autor:
zajzaj
Aktualizované | Hospodárstvo eurozóny sa podľa čerstvých dát znovu prepadlo.

 Eurozóna dnes oficiálne vstúpila do recesie. Eurostat práve zverejnil najčerstvejšie dáta o vývoji hopspodárstva v únii za tretí štvrťrok tohto roka. Výsledky nie sú potešujúce - eurozóna klesla o 0,1 percenta, všetkých 27 krajín únie spoločne mierne rástli o desatinu percenta. Sedemnásť štátov spoločného menového priestoru pritom kleslo aj v druhom kvartáli - o 0,2 percenta.

Ak zoberieme do úvahy dáta zverejnené Eurostatom, najviac kleslo Portugalsko - o 0,8 percenta HDP, nasledované Cyprom, ktorého hospodárstvo sa zmenšilo medzikvartálne o pol percenta. Presné dáta všetkých krajín však agentúra nezverejnila. Je však jasné, že rekordérom v hospodárskom prepade je Grécko - podľa odhadov kleslo v treťom štvrťroku až o 7,2 percenta.

Prekvapením je však Francúzsko - jeho hospodárstvo mierne rástlo o 0,2 percenta, analytici pritom krajine predpovedali nulový rast. Rovnako rýchlo rástlo aj Nemecko, s tým má byť však už koniec a ani najväčšia ekonomika sa recesii pravdepodobne nevyhne. „Toto sú pravdepodobne posledné dobré čísla pre Nemecko,“ myslí si hlavný ekonóm Commerzbank Joerg Krämer. „Nemecko takmer s určitosťou v štvrtom kvartáli čaká recesia.“ Návrat najväčšej ekonomiky k rastu pritom očakáva najskôr až v druhej polovici budúceho roka. Biznis klíma v eurozóne je totiž na novom minime.

Najrýchlejšie rástlo v rámci európskej dvadsaťsedmičky Pobaltie - Lotyšsko a Estónsko, oba štáty o 1,7, Litva o 0,3 percenta. V eurozóne bolo síce rastovým rekordérom Estónsko, Slovensko si však tiež neviedlo zle - s medzikvartálnym rastom o 0,6 percenta sme boli druhí najlepší.

Spoločný menový priestor je pritom ročne vyprodukuje HDP v hodnote 9,4 biliónov eur, čo je pätina svetového hrubého domáceho produktu.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 05:58