StoryEditor

Výsledky summitu spustili mohutný rast na trhoch

27.10.2011, 00:05
Sledujeme online | Summit skončil dohodou, ktorá má zabrániť ďalšiemu šíreniu dlhovej krízy.

19:15 Wall Street zachvátil optimizmus

Americké akcie začali dnešné obchodovanie výrazným rastom, ktorý vyniesol Dow Jonesov index po približne trojmesačnej pauze späť nad 12.000 bodov. Za rastom stojí optimizmus okolo dohody členských krajín eurozóny posilniť efektivitu svojho záchranného fondu EFSF, vyjednať odpis polovice gréckeho štátneho dlhu a nariadiť bankám, aby si do polovice budúceho roka zabezpečili nový kapitál. O 12:00 EDT (18:00 SELČ) sa Dow Jonesov index pohyboval okolo 12.189 bodov a oproti predchádzajúcemu záveru vykazoval rast asi o 2,7 percenta. Podobne širší index S & P 500 pridával okolo 2,8 percenta na 1277 bodov, index Nasdaq Composite bol vyšší aj o 2,8 percenta a nachádzal sa v blízkosti 2724 bodov. Index S & P 500 je teraz na ceste k dosiahnutiu najvyššieho mesačného zisku od januára 1987. Investori veria, že eurozóna sa blíži konečnému riešeniu svojej dlhotrvajúcej dlhovej krízy, aj keď mnoho analytikov upozorňuje, že summit zďaleka nepriniesol všetko, čo je potrebné.

18:35 Summit posilnil európske burzy

Akcie na burzách v západnej Európe dnes výrazne spevnili a optimizmus čerpali predovšetkým z výsledku summitu eurozóny v Bruseli. Paneurópsky index FTSEurofirst 300 podľa predbežných výsledkov pridal 3,6 percenta a uzavrel na 1018,67 bodu. Dostal sa tak najviac za posledné tri mesiace. Darilo sa hlavne akciám bánk, ktorých súhrnný index Stoxx Europe 600 Banking pridal skoro deväť percent. "Boli prijaté rozhodnutia, nech už sú akékoľvek, a to je dobrá správa. Mám ale obavy, že neskôr zistíme, že tie rozhodnutia nie sú tak dobrá, ako sme si mysleli," podotkol analytik investičnej spoločnosti Legal & General Gavin Launder. Investori mali značný záujem o francúzske banky, ktoré držia veľkú časť gréckych štátnych dlhopisov. Akcie BNP Paribas posilnili o 17 percent, akcie Crédit Agricole pridali asi 22 percent.

17:53 Eurointelligence: Je to komplexná dohoda? Je. Vyrieši krízu? nie

"Je to komplexná dohoda? Samozrejme, že je. Urobili presne to, čo sa od nich očakávalo. A vyrieši to krízu? Samozrejme, že nie. Pravdepodobnosť, že sa podarí grécku dohodu naplniť, sa blíži nule," uviedol v reakcii analytický server Eurointelligence.

16:38 Cena ropy vystúpila na 112 dolárov

Ceny ropy rastú a Severomorská ropa Brent prechodne vystúpila nad 112 dolárov za barel.

Ropu podporili dohoda o riešení dlhovej krízy v eurozóne a štatistické údaje z USA, ktoré zmiernili obavy zo spomalenia ekonomického rastu.

16:30 Odpis 50 % gréckeho dlhu neohrozí náš bankový sektor   

Dohoda lídrov eurozóny, že súkromný sektor sa bude na odpustení gréckeho dlhu podieľať 50 % svojich pohľadávok, neohrozí slovenské banky. Tvrdí to Národná banka Slovenska (NBS).      

"Nominálny diskont 50 % z menovitej hodnoty gréckeho dlhu nepredstavuje riziko pre stabilitu slovenského bankového sektora ako celku," informovala dnes hovorkyňa NBS Petra Pauerová.     

Grécke aktíva v portfóliu slovenského bankového sektora predstavujú podľa NBS podiel 1 %. Pritom všetky banky plnia aktuálne platné stanovené požiadavky na výšku aj kvalitu vlastných zdrojov.     

V súvislosti s dohodou o odpísaní časti gréckeho dlhu sa rozhodlo aj o sprísnení pomeru vlastného kapitálu bánk ku rizikovo váženým aktívam. Nový cieľ eurozóny, ktorý bude platiť od konca júna 2012, je 9 %.      

"Národná banka Slovenska pozorne monitoruje situáciu, pričom útvar dohľadu nad finančným trhom NBS koná tak, aby bola táto požiadavka splnená vo všetkých bankách," dodala Pauerová.

16:08 Sarkozy prehováral Čínu, aby sa zapojila do eurovalu. Výsledok nie je známy

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy telefonicky hovoril so svojím čínskym náprotivkom Chu Ťin-tchao o prípadnej účasti Číny na záchrannom programe eurozóny.

Výsledok rozhovoru nie je známy, prezidenti si ale podľa agentúry AP sľúbili, že Čína bude s Európou spolupracovať na podpore rastu globálnej ekonomiky.

Či to znamená, že Čína sa zapojí do záchranného fondu eurozóny, z toho nie je jasné.

Do Číny teraz smeruje šéf Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) Klaus Regling, ktorý bude s tamojšími činiteľmi konať v piatok.

15:27 Podľa Fica na výnimke Slovensko neušetrí

Šéf najsilnejšej opozičnej strany Smer-SD Robert Fico dnes kritizoval interpretáciu výsledkov summitu EÚ premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS). Tá totiž hovorí o ušetrení približne 200 miliónov eur, a to vďaka výnimke pre Slovensko v prípade gréckej pomoci. "V tomto prípade musím súhlasiť so slovami Ivana Mikloša, nikto nič neušetrí," podotkol Fico na tlačovej konferencii.

15:00 Euro bude mať nového strážcu. Eurokomisára Rehna

Eurokomisár Olli Rehn bude mať v Európskej únii na starosti záležitosti súvisiace s eurom. Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso to vyhlásil v Európskom parlamente počas rozpravy k výsledkom stredajšieho summitu o kríze v eurozóne. Európskej komisii to podľa neho umožní lepšiu koordináciu a dohľad nad hospodárskou správou EÚ a predovšetkým eurozóny, ktorá by sa mala odohrávať "nezávislým, objektívnym a účinným "spôsobom.

14:41 HDP USA potvrdil odhady, rástol o 2,5 percenta

Ekonomika USA v treťom štvrťroku podľa prvého rýchleho odhadu zrýchlila rast na 2,5 percenta. To je skoro dvojnásobok proti rastu 1,3 percenta v predchádzajúcom štvrťroku. Výsledok je presne v súlade s priemernými odhadmi analytikov.

14:30 Banky dostali ponuku ako z mafiánskeho filmu

Najlepšie mafiánske filmy pripomína spôsob, akým banky na nočnom summitu eurozóny v Bruseli pristúpili na požiadavku politikov, aby odpísali 50 percent dlhov Grécka. Vo svojom komentári to dnes napísal server ekonomického denníka Financial Times Deutschland ftd.de. Ako v gangsterkách podľa neho dostali súkromní investori ponuku, ktorá nešla odmietnuť.

"Bola to ako v najkrajšom mafiánskom filme ponuka, ktorú nemožno odmietnuť. Inak by (politici) pristúpili k vynútenému škrtnutiu dlhov, " súdi komentátor. "Po polnoci sa (francúzsky prezident) Nicolas Sarkozy, Angela Merkelová, (Šéf ministrov financií eurozóny) Jean-Claude Juncker a ďalší náhle postavili do dverí a povedali, že ak neurobia tento krok dobrovoľne, budú k nemu donútení," opisuje možný priebeh vyjednávania.

Otvorene pritom konštatuje, že voči bankám to bolo vydieranie. "Táto obchodná prax im ale asi nie je úplne neznáma, "dodáva komentátor jedným dychom. "Politik a tým aj daňový poplatník s tým dokáže dobre žiť, všetci investori sa ale budú samozrejme pýtať, či nebude čoskoro nariadený 'dobrovoľný odpis dlhov 'aj pre ďalšie krajiny," uzatvára ftd.de.

14:00 Slovensko prostriedky z pomoci Grécku ponechá v eurovale

Slovensko získalo výnimku z účasti na vyššej pomoci zadlženému Grécku. Balík asi 200 miliónov eur finančných garancií ale krajina ponechá v záchrannom fonde eurozóny EFSF. Vyplýva to z dnešných vyhlásení slovenských politikov.

13:16 Kvôli Grécku budú potrebovať peniaze Commerzbank a Deutsche Bank

Štyri nemecké banky budú potrebovať posilniť svoj kapitál, aby sa boli schopné vyrovnať s prípadnými stratami z reštrukturalizácie gréckeho dlhu.

Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na finančné zdroje. Patrí medzi ne NordLB, LBBW, Commerzbank a Deutsche Bank.

12:50 Dohodu víta Čína aj Británia

Dohodu o záchrane eurozóny prostredníctvom odpísania časti gréckeho dlhu a rekapitalizácie bankového sektora, na čom sa v stredu dohodli šéfovia Európskej únie, dnes uvítala aj Británia a Čína. Londýn ale zopakoval, že sa na záchrannom pláne nebude priamo podieľať vzhľadom k tomu, že Británia nie je členom eurozóny.

Členské krajiny eurozóny urobili veľký pokrok ohľadom kľúčových otázok, je to dobrá dohoda, povedal v rádiu BBC britský minister financií George Osborne. Podľa jeho slov je teraz kľúčové, aby dohoda bola čo najrýchlejšie uvedená do života. "Je v záujme Británie, aby svoje problémy urovnali, pretože nestabilita eurozóny má negatívny vplyv na britskú ekonomiku," povedal Osborne.

"Čína ako druhá svetová ekonomická mocnosť víta európsky konsenzus ohľadom dlhovej krízy," povedal hovorca čínskeho ministerstva zahraničia.

12:38 Komentáre našich severných susedov

"Do lodi už možno netečie, boli spustené záchranné člny, po dnešnej noci ale búrka neutíchla, naše problémy nezmizli," upozornil v televízii TVN24 poľský ekonóm Dariusz Filar. Pripomenul, že grécky dlh aj po redukcii bude cez mnoho najbližších rokov nad hranicou 100 percent HDP.

"K finančnej stabilite je ešte ďaleko," dodal Filar.

Jan Krzysztof Bielecki, šéf hospodárskej rady pri poľskej vláde sa bojí, že grécku cestou redukcie dlhu by sa teraz mohlo chcieť vydať Írsko a Portugalsko.

12:33 Slovenská burza jediná v červenom

Pohľad na akciovú mapu Európy je zaujímavý. Zatiaľ čo všetky burzy od Portugalska až po Rusku výrazne posilňujú, jediný slovenský index SAX stráca 1,22%. Že by reakcia na slovenskú výnimku z ďalšej pomoci Grécku?

12:20 Brusel ponesie väčšiu zodpovednosť za euro

Európska komisia ponesie väčšiu zodpovednosť za euro. Posilní aj jej úloha vo veci dohľadu nad rozpočtami členských štátov. Vyhlásil to dnes jej predseda José Manuel Barroso, ktorý v Európskom parlamente komentoval výsledky stredajšieho summitu o kríze v eurozóne. Barroso dnes povedal, že eurokomisár pre menové záležitosti Olli Rehn bude mať rozšírené právomoci, pokiaľ ide o riadenie spoločnej európskej meny. Posilnenie riadenia eurozóny podľa predsedu EK pomôže zabrániť budúcim hospodárskym krízam.

12:09 Mikloš: Slovensko na výnimke neušetrí

Na výnimke pre Slovensko, ktorá je výsledkom nočného summitu, sa neušetrí. O čo menej dá totiž SR na pomoc pre Grécko, o to sa navýši jej participácia pre iných. Na dnešnej tlačovej konferencii to vysvetlil šéf rezortu financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). "Rozdiel je v tom, že teraz bude náš podiel 1,06 % zo 109 miliárd eur, a nie zo 130 miliárd eur. Budeme tak vydávať garancie v menšej výške, ale táto čiastka bude zvýšená pri iných programoch, čiže celkovo neušetríme," podotkol.

11:57 Akcie na pražskej burze rastú

Pražská burza dopoludnia pri nízkej aktivite investorov rástla, hlavný index PX okolo 11:30 pridal 1,22 percenta na 964,2 bodu. Po dohode zo summitu Európskej únie sa darilo obom bankovým emisiám a akciám poisťovne VIG, vyplýva z výsledkov. V čiernych číslach sa obchodovali aj stredoeurópske a západoeurópske trhy. "Po zverejnení riešenia európskej dlhovej krízy zo strany európskych predstaviteľov silne rastú všetky akciové trhy na starom kontinente. Výraznejšie sa darí predovšetkým bankám a EURUSD," uviedol Tomáš Kálal z Patria Direct.

11:53 Radičová: Vďaka výnimke ušetríme 200 miliónov

Slovensko vďaka výnimke zo summitu ušetrí 200 miliónov eur . Novinárom to dnes povedala slovenská premiérka Iveta Radičová.  

"Je to najdôležitejšia správa nielen pre svet, ale aj pre Slovenskú republiku. Dosah a dopad opatrení je uz hmatateľný, na burzách a na kurze eura. Problémy vyrába ten, kto buchne dverami a nič nenavrhne. Nikdy som neprišla na summit bez predkladanie alternatívnych riešení. Nie sme netímový hráč," vyhlásila Radičová na brífingu.

"Slovenská republika má výnimku a bude sa zúčastňovať tohto programu len v tých intenciách, ako sa pôvodne zaviazala ao nič viac, "povedala Radičová už nad ránom potom, čo eurozóna po niekoľkohodinovom rokovaní doladila rámec protikrízovej ​​stratégie. "My sme sa jasne vyjadrili, že máme svoju hranicu, že máme svoje podmienky a že za nad túto hranicu jednoducho nepôjdeme, " dodala Radičová bez ďalších podrobností.


11:52 Pridajú sa ďalšie krajiny periférie?

"Keď ľudia napríklad v Portugalsku uvidia, že Grékom bolo umožnené, výmenou za rozsiahle fiškálne škrty, veľkú časť svojho dlhu odpísať, povedia si: "Prečo by sme mi za naše tvrdé fiškálne úspory nemohli náš verejný dlh tiež výrazne znížiť?" Očakávame, že by sme sa odpísania časti dlhu ďalších problematických krajín mohli dočkať už v budúcom roku. To bude mať za následok nutnosť ďalších kapitálových injekcií do európskych bánk, zvýšenie dlhu Európskeho fondu finančnej stability a ďalšie pôžičky od Medzinárodného menového fondu. S tým budú spojené ďalšie kolá rokovaní európskych špičiek a ďalšia nervozita na finančných trhoch," komentuje portfólio manažér v spoločnosti Consex Invesmtent Management Michal Stupavský.

11:45 Španielske banky asi nebudú potrebovať štátnu pomoc

Španielske banky zrejme nebudú potrebovať štátnu pomoc, aby splnili nové kapitálové požiadavky, tvrdí španielska ministerka hospodárstva Elena Salgadová. "O tom budú musieť rozhodnúť banky," odpovedala Salgadová na otázku, či španielske banky požiadajú o pomoc štát. "Veríme, že naše banky dokážu nájsť potrebné prostriedky samostatne a nebudú potrebovať štátnu pomoc." Dodala, že vláda v prípade potreby poskytne finančným inštitútom pomoc. "Ale banky urobia všetko preto, aby o ňu nemuseli žiadať."

11:40 Grék, Ír a Portugalčan sú spolu v bare. Kto platí? Nemec

Súčasná kríza, ktorá otriasa Európskou úniou, nie je len čiernym mrakom na európskom nebi, ale aj zdrojom vtipov a humorných hádaniek. Ako píše agentúra Reuters, posmešky a štipľavé komentáre dopadajú nielen na zadlžené národy, ale aj na premiérov a ministrov financií. "Prečo Grécko nezískalo poslednú časť pôžičky od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu?" pýta sa jedna z smiešnych otázok, ktorá si doberá katastrofálne predlžené Grécko. "Pretože v Grécku nemá nikto takú dlhú pracovnú dobu, aby stihol vyplniť potrebnú žiadosť."

11:30 Historický deň, znie z Grécka

Grécko prijalo s čiastočnou úľavou dohodu šéfov Európskej únie, ktorá sa chce pokúsiť skoncovať s krízou eurozóny a problémom gréckeho dlhu. Podľa agentúry AFP však varovalo, že v najbližších dňoch je v hre ešte mnoho okolností. "Je to historický deň a veľmi dôležitá dohoda, ktorá môže uviesť do poriadku naše verejné financie," povedal v súkromnej televízii Mega hovorca gréckej vlády Elias Mossialos. Zároveň varoval, že v najbližších dňoch ostáva ešte mnohé urobiť, najmä pokiaľ ide o grécke opozičné strany, ktoré sa doteraz tvária nekompromisne. Práve tie vraj musí viac pomôcť s nasmerovaním ekonomických reforiem. "Čiastočné zašpinenie dlhu prináša úľavu, ale implikuje aj povinnosti," napísal denník Ta Nea. Podľa neho Atény pristúpili na perné obete, vrátane úsporných plánov na mnoho rokov, rozsiahleho monitorovania vlastnej ekonomiky a širokého programu privatizácie.

11:06 Summit skončil. Kríza je vyriešená?

Európsky summit priniesol dohodu vo viacerých bodoch. Pomôže to k vyriešeniu krízy? Pozrite sa, ako to vidia analytici a hlasujte v téme týždňa.

 

 

Európska matematika nesedí    

 

Práve odpustenie gréckeho dlhu považuje eurozóna za významný krok k návratu Grécka na finančné trhy v budúcnosti, keď očakáva, že tento krok zníži grécky dlh o 100 miliárd eur. Toto číslo je podľa nášho názoru úplne nerealistické, tu nesedí elementárna matematika. Súkromná sféra totiž podľa Banky pre medzinárodné platby vlastní zhruba 225 mld. gréckeho dlhu, aby sa dosiahlo zníženie dlhu o 100 mld., tak by museli k dobrovoľnému haircutu pristúpiť takmer všetci veritelia." Čítajte viac...

Kamil Boros 

Ďalšie slovo budú mať banky

"Výsledky summitu naznačujú mierny nárast dôvery do akciových trhov, z dlhodobého hľadiska však bude závisieť od bánk, ako sa dokážu vysporiadať s nárastom požiadaviek na kapitálovú primeranosť, poskytovať nové úvery a tak podporovať ekonomiku." Čítajte viac...

Martin Čája Prelomový summit únie sklamal

"Skutočne si myslíme, že Európa má šancu s takýmto prístupom súčasnú krízu zvládnuť? To, čo musí Európa skutočne riešiť, sú obrovské štrukturálne problémy na kontinente." Čítajte viac...

Ronald Ižip  

 Odpis gréckeho dlhu padne na iných

"Dohoda lídrov hovorí, že nikto nezbankrotuje: aká časť gréckeho dlhu bude odpísaná, takú časť dlhu na seba prevezmú európske banky, a ich dlh zase na seba prevezmú európske štáty. Čiže dlh bude existovať ďalej. Odpis gréckeho dlhu tak nie je v pravom slova zmysle odpisom. Je len prevzatím dlhu iným dlžníkom. To znamená, že predlženie Európy ďalej trvá." Čítajte viac...

Markéta Šichtařová

Je to pokrok

"Polovičný odpis gréckeho dlhu je prielom smerom k lepšiemu. Európa opäť preukázala, že je schopná správať sa racionálne, keď predtým vyčerpala skoro všetky ostatné možnosti. Stále však ešte nie je vonku z problémov. Nehovorím ani tak o štátnom dlhu, ako skôr o obrovských bankových dlhoch niektorých krajín, vrátane napríklad Španielska."

Pavel Kohout

 

 

10:56 Banky dostali ponuku ako z mafiánskeho filmu

Najlepšie mafiánske filmy pripomínajú spôsob, akým banky pristúpili na požiadavku politikov, aby odpísali 50 percent dlhov Grécka. Vo svojom komentári to napísal server Financial Times Deutschland. Ako v gangsterkách podľa neho dostali súkromní investori ponuku, ktorá nešla odmietnuť. Podľa ftd.de sa na vrcholných schôdzkach únie zriedka kedy rokuje tak tvrdo, ako tomu bolo v prípade posledného bruselského summitu. Bankový sektor na ňom podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej dostal "jedinú ponuku" - dobrovoľne zoškrtať polovicu pohľadávok voči Grécku. "Bola to ako v najkrajšom mafiánskom filme ponuka, ktorú nemožno odmietnuť. Inak by (politici) pristúpili k vynútenému škrtnutiu dlhov," usudzuje komentátor.

10:52 Výnosy talianskych dlhopisov klesli

Výnos referenčných 10-ročných dlhopisov talianskej vlády klesol. Obchodníci tvrdia, že okrem dohody o riešení dlhovej krízy eurozóny k zníženiu výnosov pomohli aj nákupy Európskej centrálnej banky. Výnosy 10-ročných talianskych dlhopisov sa znížili o 19 bázických bodov na 5,74 %. Výnos španielskych dlhopisov s rovnakou dobou splatnosti predstavuje 5,3 %.

10:43 Francúzsko: Na rade je G20

Dohoda na summite odvrátila kolaps eura, na blížiacom sa summite skupiny krajín G20 je však potrebné uskutočniť ďalšie opatrenia, aby rozvinuté ekonomiky nespadli do recesie. Uviedol to dnes francúzsky minister financií François Baroin. Uviedol, že dohoda je prvým krokom k obnoveniu dôvery. Dodal však, že lídri skupiny G20 musí budúci týždeň na svojom summite vo francúzskom meste Cannes prísť s ďalšími opatreniami. "G20 musí prijať konkrétne a podrobné opatrenia," vyhlásil.

10:18 Eurointelligence: Dohoda nevyrieši grécku krízu

Dohoda na summite nebude podľa analytického serveru Eurointelligence stačiť na vyriešenie gréckej krízy. Ani odsúhlasený 50-percentný odpis gréckeho dlhu verejné financie v krajine nestabilizuje. Pre banky by navyše bolo výhodnejšie, ak by ich účasť na odpisoch bola nedobrovoľná, pretože sú pre takýto prípad poistený. Politici však očakávajú, že sa odpisu dobrovoľne zúčastní celkom 100 miliardami eur, čoho nebudú schopné. "Je to komplexná dohoda? Samozrejme, že je. Urobili presne to, čo sa od nich očakávalo. A vyrieši to krízu? Samozrejme, že nie. Pravdepodobnosť, že sa podarí grécku dohodu naplniť, sa blíži nule," uviedol Eurointelligence.

Ak by sa podarilo súčasnú dohodu naplniť, čomu server neprikladá veľké šance, grécky dlh by sa stabilizoval na 120 percentách HDP. "To ale rozhodne nebude považované za dostatočné. Hoci má Taliansko dlh na tejto úrovni tiež, neznamená to, že ide o prijateľnú úroveň pre krajiny, ktoré zbankrotovali," píše Eurointelligence. Oveľa vhodnejšie by tak podľa analytického serveru bolo odpísanie zhruba 80 percent gréckych dlhov. Grécko by získalo prístup na finančné trhy a stratilo tak závislosť na medzinárodnej finančnej pomoci. "Tento cieľ však nie je v dosahu," uvádza Eurointelligence.

09:57 Euroval ako ochranný múr

"Hoci tu ešte nie sú podrobnosti, rozšírenie EFSF vytvorí ochraný múr medzi Gréckom a ostatnými," uviedol analytik Philippe Gijsels zo spoločnosti BNP Paribas Fortis Global Markets. Dodal, že časť neistoty z trhu odstránila tiež dohoda o odpustenie polovice gréckych dlhov. "Bolo dôležité presvedčiť trh, že je to dobrý plán. Obnovenie dôvery je dôležitým krokom v ozdravnom procese," vyhlásil.

09:52 Trhy rastú po celom svete

Trhy po celom svete pozitívne zareagovali na dohodu lídrov eurozóny o riešení dlhovej krízy. Kľúčový tokijský index vyskočil o 1,9 alebo takmer o 160 bodov a uzavrel na hodnote 8910 bodov. Čínsky Hang Seng si pripísal 2,1 % alebo takmer 400 bodov. Austrálsky All Ordinaries index vzrástol o 100 bodov alebo 2,5 % na 4348 bodov. Tesne po otvorení výrazne posilnili aj európske indexy. Nemecký Dax a Euro Stoxx 50 sa zvýšili oba o 3,5 % a viedenský ATX si v prvých minútach obchodovania pripísal vyše 4 %.

09:49 Európski politici našli konsenzus

Európski politici po mesiacoch váhania priniesli odpovede na niektoré otázky a kúpili si ďalší čas. Peter Greguš zo spoločnosti TRIM Broker zhrnul vo svojom komentári body, na ktorých sa politická elita dohodla.

 

 

 

  1. Na gréckych dlhopisoch s maturitou do roku 2020 bude 50% haircut. Malo by to znížiť grécky dlh o 100 miliárd eur. Nemecká kancelárka Merkelová uviedla, že tento swap by mal byť v januári 2012.
  2. Euroval bude mať 4 až 5- násobnú páku, avšak z 250 miliárd eur, čo by malo znamenať biliónový euroval.
  3. Čína a MMF by mohli mať veľkú úlohu v bailoute. Čínsky drak a MMF sa môžu podieľať na EFSF. Francúzsky prezident Sarkozy sa má stretnúť s čínskym premiérom dnes poobede. Do Číny a Japonska sa má chystať aj šéf EFSF Klaus Regling.
  4. Grécko dostane novú pomoc vo výške 130 mld. eur. Tá by mala obsahovať aj sľúbených 110 mld. eur z júla.
  5. Lídri EÚ veria, že Taliansko bude schopné dostatočne znížiť svoje výdavky a dlh. To má byť predpokladom nového rastu krajiny v budúcnosti. Avšak premiér Berlusconi v liste pre predstaviteľov EÚ nenapísal žiadne nové opatrenia na dosiahnutie tohto cieľa.
  6. EBA (Európska banková autorita) očakáva, že banky budú musieť navýšiť kapitál o 106 miliárd eur a bude nutné, aby banky dosiahli tier 1 kapitálovú primeranosť na 9%. Čo je podstatné, EBA neurobila žiaden nový stres test. Prezident EÚ Van Rompuy uviedol, že tento kapitál má mať najvyššiu kvalitu. Čo asi znamená, že banky nemajú používať rizikovejšie dlhopisy na dosiahnutie kapitálovej primeranosti. 
  7. Prípadná zmena lisabonskej zmluvy je pravdepodobná až po marci 2012.

09:32 Európske akcie sú na 12-týždennom maxime

 

 

 

Európske akcie začali dnešné obchodovanie výstupom na 12-týždňové maximum vďaka dohode európskych lídrov ohľadne riešenia dlhovej krízy v eurozóne. Paneurópsky index FTSEurofirst 300 stúpol o 2,6 percenta na 1009,45 bodu. Dostal sa tak na najvyššiu úroveň od začiatku augusta.

09:21 Japonské akcie stúpli

Japonské akcie dnes stúpli vďaka dohode o riešení dlhovej krízy v eurozóne. Hlavný index tokijskej akciovej burzy Nikkei sa zvýšil o dve percentá na 8926,54 bodu.

Náladu na tokijskej akciovej burze dnes podporilo aj rozhodnutie japonskej centrálnej banky uvoľniť menovú politiku rozšírením programu nákupu dlhopisov a ďalších aktív.

Index Nikkei

 

 

 

09:15 Japonsko pomôže Európe s dlhovou krízou

Japonský minister financií Džun Azumi  v reakcii na výsledky summitu eurozóny sľúbil, že Japonsko podnikne všetky potrebné opatrenia, aby po dohode európskych šéfov v Bruseli pomohlo Európe prekonať dlhovú krízu. " Stabilná Európa je v našom záujme. V patričný moment podnikneme potrebné kroky," povedal Azumi v japonskom parlamente. 

Od začiatku roka Japonsko investovalo 2,68 miliardy eur do pôžičiek, ktoré vypísal Európsky fond finančnej stability na pomoc najviac zadlženým krajinám eurozóny. Na Japonsko tak pripadá pätina celkovej výšky úverov. Už pred summitom v Bruseli japonské úrady niekoľkokrát uviedli, že budú investovať aj viac za podmienky, že sa Európania dohodnú na pláne, ktorý bude s to upokojiť trhy.  Tokio obzvlášť pozorne sleduje situáciu v eurozóne, pretože jej kríza prispieva k zvyšovaniu hodnoty jenu. Japonský jen v stredu zaznamenal rekordný kurz od roku 1945 voči doláru a už týždne flirtuje s rekordnou desaťročnou hodnotou voči euru.

Kurz dolára voči japonskému jenu

 

 

 

09:11 Euro posilnilo

Spoločná európska mena po dohode lídrov eurozóny o riešení dlhovej krízy posilnila a v skorom obchodovaní sa jej kurz dostal takmer na 1,40 USD/EUR.  Ráno sa euro predávalo po 1,3996 USD, čo je približne o 1 cent viac ako v stredu podvečer.

Kurz eura voči doláru

 

 

 

09:00 Banky si za odpis dlhu Grécka vypýtali ďalších 21 miliárd eur

Viac ako desaťhodinový maratón rokovaní lídrov eurozóny bol pretkaný rokovaniami francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej k bankármi. Kým ešte o polnoci finančné domy ohlasovali absolútnu nezhodu s politikmi, o štvrtej nad ránom bolo už rozhodnuté. Vyhlásenie vzpružilo unavených novinárov. "Ani sa mi veriť nechce. Boli tu nejaké náznaky, ale že sa dohodnú na Grécku aj eurovale, bolo už málo pravdepodobné," s úľavou povedal Volker Finhammer z nemeckého rozhlasu. Finančný sektor na čele s európskymi bankami odpustí krajine sto miliárd eur, teda rovnú polovicu štátneho dlhu v rukách súkromných veriteľov. Nič ale nie je zadarmo. Čítajte viac od vyslaného redaktora HN Jakuba Mendela.

08:40 Ropa prudko vzrástla po dohode lídrov

Ceny ropy prudko vzrástli v reakcii na dohodu európskych lídrov o pláne na riešenie gréckej dlhovej krízy. Barel americkej ropy WTI sa pred ôsmou ráno predával po 92,16 USD (66,17 eura). To je o 1,96 alebo 2,17 % viac ako v stredu, Kontrakt počas stredy oslabil o 2,97 USD alebo 3,2 % a uzavrel na 90,20 USD za barel. Decembrový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zdražel o 1,53 USD alebo 1,4 % na 110,44 USD/barel.

Ropa Brent

 

 

 

08:25 Sarkozy ide volať čínskemu prezidentovi

Francúzsko nemá námietky proti tomu, aby Čína finančne pomohla eurozóne v jej úsilí o prekonanie krízy, povedal zdroj blízky francúzskej vláde prítomný v stredu večer na summite eurozóny. Francúzsky prezident má dnes v tejto súvislosti telefonicky hovoriť s čínskym prezidentom Chu Ťin-tchaom, uvádza informačný portál belgickej televíznej a rozhlasovej stanice RTBF.

07:35 Akcie v USA posilnili

Americké akcie v stredu posilnili vďaka nádejám na riešenie dlhovej krízy v eurozóne. Náladu investorov podporili prvotné informácie zo stretnutia európskych predstaviteľov, ktoré sa skončilo po uzavretí amerických trhov.

Najsledovanejší Dow Jonesov index sa zvýšil o 1,39 percenta na 11.869,04 bodu. Širší index Standard & Poor 's 500 stúpol o 1,05 percenta na 1241,99 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posilnil o 0,46 percenta na 2650,67 bodu, napísala agentúra Reuters.

 Index Standard & Poor 's 500

 

 

 

Index Nasdaq

 

 

 

Na raste sa veľkou mierou podieľali finančné tituly. Banková spoločnosť JPMorgan Chase & Co napríklad posilnila o viac než dve percentá.

Vplyv mal tiež rast akcií Boeingu o 4,5 percenta po tom, čo výrobca lietadiel zlepšil odhad celoročného zisku.

07:24 Radičová: Slovensko má výnimku pri navyšovaní eurovalu

Slovenská republika sa nezúčastní na navyšovaní eurovalu, povedala dnes po ukončení krízového summitu eurozóny v Bruseli premiérka SR Iveta Radičová.

Slovensko má ako jediná krajina eurozóny výnimku z programu navyšovania eurovalu.

04:27 Grécku sa škrtne sto miliárd, euroval získa bilión

Záchranný fond eurozóny by mal podľa Sarkozyho pomocou pákového efektu získať "palubnú silu" vo výške približne jedného bilióna eur, bez toho by sa zvyšovali súčasné garancie od členských krajín. Tie dosahujú výšku 780 miliárd eur a EFSF vďaka nim má reálnu úverovú kapacitu 440 miliárd eur. Vďaka odpisom gréckych dlhopisov by sa dlh Atén mal znížiť o 100 miliárd eur, povedal Sarkozy okolo štvrtej hodiny ráno, kedy summit skončil. Za dohodami stojí podľa francúzskeho prezidenta aj Európska centrálna banka a podporili ich aj Medzinárodný menový fond a Európska komisia.

04:20 Euro posilňuje

Európska mena okamžite po správe o dohode silnie, počas chvíle spevnila voči doláru o 0,4 percenta.

04:10 Summit skončil dohodou

Summit o kríze skončil dohodou, ktorá má zabrániť ďalšiemu šíreniu dlhovej krízy. Eurozóna sa zhodla, že výrazne zvýši efektivitu záchranného fondu EFSF. Dohodla sa tiež s bankami na odpisoch gréckych dlhov o 50 percent a na rekapitalizácii európskych bánk. Po niekoľkohodinovom rokovaní to povedal francúzsky prezident Nicolas Sarkozy.

04:03 Van Rompuy: Dohodli sme sa na eurovale

Prezident EÚ Van Rompuy oznámil, že se eurozóna dohodla na podmienkach záchranného fondu EFSF.

03:35 Grécku sa odpíše polovica dlhov

Summit eurozóny sa podľa diplomatov citovaných agentúrami dohodol s bankami na zoškrtaní  gréckych dlhov o 50 percent. To by predstavovalo omnoho výraznejšie zapojenie súkromného sektora do pomoci Grécku ako 21 percent dohodnutých v júli. Správy o dohode v tejto kľúčovej veci začali presakovať na svetlo po zhruba siedmich a pol hodinách od začiatku rokovaní. Počas tejto doby zástupcovia súkromného sektora oznámili, že nie je v otázke zoškrtania dlhov žiadna dohoda. Následne sa potom stretli s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym a šéfkou Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

02:35 Kde Basescu vyhral bitku, Nečas problémy nevidí

Stredajším rozhodnutím Európskej rady nielen Rumunsko, ale aj všetky ostatné štáty únie majú istotu, že dcérske banky zahraničných finančných inštitúcií si v budúcnosti udržia svoje kapitálové vybavenie, zdôraznil v stredu po skončení summitu lídrov EÚ v Bruseli rumunský premiér Traian Basescu. Jeho slová potvrdil aj český premiér Petr Nečas, ktorý však dodal, že v Českej republike odliv kapitálu z dcérskych bánk nie je možný, a to kvôli prísnemu dohľadu zo strany centrálnej banky.

"Na naše obavy sme dostali odpoveď zo strany členských štátov únie. Náš návrh sa premenil na dokument, ktorý sa týka všetkých krajín EÚ," vyhlásil rumunský prezident po ukončení prvej časti stredajšieho summitu. Basescu priznal, že mal obavy, aby sa materské banky, ktoré majú svoje dcérske pobočky v Rumunsku, po prijatí rozhodnutia o rekapitalizácii nesnažili navyšovať svoje imanie odlivom financií zo svojich pobočiek v zahraničí vrátane Rumunska.

02:31 Eurozóna rokuje už šesť hodín

Rokovania eurozóny trvá už šesť hodín a minimálne ešte hodinu bude pokračovať. Tlačová konferencia je opäť odsunutá, tentoraz na 3:00.

02:29 Euro oslabuje

 Euro na burze v Tokiu oslabuje voči doláru aj jenu približne o 0,2 percenta. Dôvodom je preťahujúce sa rokovania medzi eurozónou a veriteľmi Grécka.

Kurz eura voči doláru

 

 

 

 

 

02:21 Lídri privítajú snahu Talianska o dôchodkovú reformu

Lídri eurozóny privítajú v záveroch summitu plány Talianska na zvýšenie veku odchodu do dôchodku na 67 rokov. Zároveň však požiadajú krajinu o ďalšie podrobnosti plánu, ako chce tento cieľ dosiahnuť. Vyplýva to z návrhu záverečného dokumentu, ktorý má k dispozícii agentúra Reuters. "Vnímame plán zvýšiť vek odchodu do dôchodku na 67 rokov do roku 2026 a odporúčame urýchlené spresnenie spôsobu, ako tento cieľ dosiahnuť," cituje agentúra z návrhu záverov summitu.

01:49 Ako pokročili rokovania s veriteľmi

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Nicolas Sarkozy a luxemburský premiér a šéf ministrov financií eurozóny Jean-Claude Juncker momentálne informujú svojich kolegov z eurozóny o tom, čo zaznelo na rokovaniach s veriteľmi Grécka. Informoval o tom Junckerov hovorca.

00:58 Rokuje sa ďalej

Rokovania budú pokračovať zrejme ešte niekoľko hodín a brífing Ivety Radičovej sa bude konať doobeda o jedenástej hodine.

00:51 Tlačová konferencia sa posúva

Ďalší posun tlačovej konferencie - tentoraz na 01:00. Belgický premiér Yves Leterme povedal, že eurozóna musí so správou prísť pred otvorením trhov, bohužiaľ, neuviedol ktorých.

Pre prehľad časy, kedy otvárajú burzy (SELČ):

Sydney - 1:00

Singapur - 2:00

Hongkong / Šanghaj - 3:30

Mumbaj - 4:45

00:42 Európa pozná cenu za banky

Svet už vie, koľko peňazí budú potrebovať banky jednotlivých štátov eurozóny. Podľa európskeho orgánu pre bankovníctvo budú finančné domy euroklubu spolu potrebovať viac ako 106 miliárd eur. Zo šestice krajín Grécko, Taliansko, Španielsko, Francúzsko, Portugalsko a Írsko bude najviac peňazí potrebovať práve bankový sektor v Grécku. A to rovných 30 miliárd eur. Radosť však nebude mať ani Madrid.

 

00:24 Dohoda o škrtoch gréckeho dlhu zatiaľ nepadla

Podľa zástupcu súkromného sektora nie je žiadna dohoda s európskymi lídrami o väčšom zapojení bánk do druhého záchranného balíka pre Grécko. O väčších odpisoch gréckych dlhov, než o 21 percent dohodnutých v júli, sa teraz rokuje. Podľa hlavného vyjednávača za bankový sektor, predsedu Inštitútu medzinárodných financií (IIF) Charlesa Dallara, zatiaľ nie je žiadna dohoda na odpisoch.  "Zostávame otvorení dialógu pre hľadanie dobrovoľnej dohody. Zatiaľ nie je dohoda o žiadnej veci," povedal Dallara podľa agentúry Reuters.

Eurozóna chce aj pomocou škrtov docieliť to, aby sa grécky dlh znížil do roku 2020 na približne 120 percent jeho hrubého domáceho produktu. Ak by sa privátny sektor nedohodol s eurozónou na dobrovoľnom zoškrtaní dlhov (takzvanom haircut), potom by to mohlo viesť k nekontrolovanému bankrotu, čo by mohlo mať veľmi tvrdé dopady na trhy.

00:10 Prelomový summit únie sklamal

Skutočne si myslíme, že Európa má šancu s takýmto prístupom súčasnú krízu zvládnuť? To, čo musí Európa skutočne riešiť, sú obrovské štrukturálne problémy na kontinente. Veľmi dobre ich pomenováva šéf najväčšieho čínskeho suverénneho fondu CIC: "Základnou príčinou problémov je prebujnený sociálny systém budovaný od druhej svetovej vojny, ktorý vytvára lenivosť a ľahostajnosť. Ľudia musia začať pracovať viac, dlhšie a mali by byť viac kreatívni. My, pracujeme ako blázni."Viac v komentári dňa od Ronalda Ižipa zo spoločnosti TRIM Broker.

00:07 V noci bude Sarkozy a Merkelová rokovať s veriteľmi

Ešte počas noci sa chcú so zástupcami finančných domov v Bruseli stretnúť prezident Sarkozy a nemecká kancelárka Merkelová. Podľa zdrojov to má byť rokovanie tvárou v tvár. Rokovania za súkromných ​​veriteľov Grécka s vládami vedie Ústav pre medzinárodné financie (IIF), To je lobistická skupina, ktorá háji záujmy veľkých bánk. Zástupcovia IIF majú čakať v budove oproti tej, v ktorej prebieha summit. Zatiaľ nie je jasné, či IIF pristúpi na také veľké odpisy, ako by politici chceli - hovorí sa o viac ako 50 percentách.

00:06 Sarkozy vraj bude presviedčať Čínu, aby sa zapojila do eurovalu

Podľa zdroja z rokovania má Nicolas Sarkozy na pripravovanej návšteve Číny presviedčať čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa, aby sa jeho krajina zapojila do eurovalu.

00:05 Reformy v Španielsku nestačia

Uznesenie chváli Španielsko za jeho doterajšiu snahu znižovať rozpočtový deficit, vyzýva však Madrid, aby pokračoval. Vykonané reformy vraj nestačia, krajina má zapracovať na reforme pracovného trhu a prijať ďalšie opatrenia na zvýšenie konkurencieschopnosti.

00:04 Grécko na muške

Návrh predpokladá, že Európska komisia posilní monitorovaciu kapacitu v Grécku, a to priamo na mieste. Z hľadiska zapojenia súkromných veriteľov do zníženia dlhu Grécka návrh potvrdzuje, že Grécko je mimoriadny a unikátny prípad.

00:04 Dva modely eurovalu

Záchranný fond EFSF má mať po navrhnutých zmenách dostatočnú flexibilitu na to, aby mohol v prípade potreby uplatniť dva modely: jednak poisťovať riziko, jednak sa zapojiť do projektu špeciálneho investičného nástroja spievať (Special Purpose Investment Vehicle). Oba tieto modely by mohol použiť súčasne. Palubnú silu EFSF bude možné zvýšiť aj v spolupráci s Medzinárodným menovým fondom.

00:03 Optimizmus môže veľmi rýchlo vyprchať

Na obsah návrhu uznesenia priaznivo zareagovalo euro aj americké akcie. V dobe, kedy sa návrh objavil v médiách, boli európske burzy už zatvorené. Euro k doláru sa vrátilo nad 1,39 USD, zatiaľ čo hlavné akciové indexy v New Yorku sa zbavili predchádzajúcich strát. Dow Jonesov index pridával zhruba 1,3 percenta, index Nasdaq Composite mal zisk asi pol percenta. Krátko predtým naopak pol percenta strácal. "Ide to správnym smerom, ale trh z toho bude sklamaný. Predovšetkým kvôli tomu, aký veľký dôraz na ten summit politici kládli," poznamenala v prvej reakcii analytička devízového trhu Jessica Hoversenová zo spoločnosti MF Global. Naznačila tak, že optimistická reakcia finančných trhov by nemusela trvať dlho.

00:02 Lídri sa dohodli na rekapitalizácii bánk

Lídri Európskej únie sa dohodli na rekapitalizácii európskych bánk. Prvá konkrétna dohoda hovorí o tom, že európske banky majú niekoľko mesiacov - do konca júna 2012 - na to, aby navýšili svoje kapitálové imanie o 9 %. Túto správu novinárom potvrdil český premiér Petr Nečas.

00:01 Euroval sa navýši na bilión eur

Členské krajiny eurozóny navrhujú niekoľkonásobne zvýšiť efektivitu Európskeho fondu finančnej stability (EFSF). Vyplýva to z návrhu uznesenia, z ktorého cituje agentúra Reuters. Podrobnosti k samotnému plánu však ministri financií budú mať až v novembri. Takzvaná palubná sila fondu sa má podľa zdrojov zvýšiť asi na štvornásobok a presiahnuť bilión eur. Pri výpočte sa podľa zdrojov bude zrejme vychádzať z toho, že základná veľkosť záchranného fondu sa bude pohybovať od 250 miliárd do 275 miliárd eur. V súčasnosti dobe je veľkosť fondu 440 miliárd eur, od novo stanoveného základu už však boli odpočítané peniaze na pomoc Grécku, Írsku a Portugalsku, a tiež na rekapitalizáciu bánk. Presná výška kapitálu dostupného pre potreby efektívnosti fondu bude známa až vo chvíli, kedy bude dohodnutý druhý záchranný úver pre Grécko. Problém tkvie čiastočne v tom, že stále nie je dohoda okolo účasti súkromných veriteľov na odpisu gréckeho dlhu.

00:00 Pozrite si dokument, na ktorom sa EÚ dohodla

Na čom sa EÚ dohodla

00:00 Pozrite sa, ako to vyzeralo v deň summitu

01 - Modified: 2005-04-12 07:30:12 - Feat.: 0 - Title: Zodpovednosť za škody pri krádeži a strate karty 02 - Modified: 2005-04-12 07:35:49 - Feat.: 0 - Title: Nemecko chce zaraziť mzdový damping 03 - Modified: 2005-04-12 07:44:23 - Feat.: 0 - Title: Vlastníme vyše troch miliónov kariet 04 - Modified: 2005-04-12 07:46:00 - Feat.: 0 - Title: Taliansko: Vláda pohrozila zatvorením niekoľkých futbalových štadiónov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 11:47