StoryEditor

Stretnutie mocných poslalo európske trhy do mínusu

24.11.2011, 07:30
Sledovali sme online | Paríž a Berlín chcú zmeniť zmluvu o Európskej únii.

19:29 Európske akcie skončili v červených číslach už šiestykrát v rade

Západoeurópske akcie nakoniec klesli. Dôvod im k tomu dala schôdzka tria Merkelová, Sarkozy a Monti, ktorá neprišla s ničím konkrétnym.

Merkelová len zopakovala, že sa naďalej stavia proti spoločným dlhopisom za celú eurozónu a meniť nechce ani úlohu Európskej centrálnej banky (ECB).

"Ten komentár k ECB bol pre trh jasným oznámením, aby v krátkodobom horizonte nič nečakal," uviedla analytička akciového fondu Ashburton European Veronika Pechlanerová.

Paneurópsky index FTSEurofirst 300 tak skončil v červených číslach už šiesty deň v rade. Vo štvrtok stratil 0,3 percenta a uzavrel na hodnote 899,5 bodov.

Výraznejšiemu poklesu akciového trhu zabránili technické faktory. Akcie viacerých bánk sú tak nízko, že podľa analytikov už nemajú kam padať. Ich súhrnný index Stoxx Europe 600 Banks spevnil o 1,3 percenta, a pomohol tak mierniť pokles celého trhu. Počas dňa mali banky výraznejšie zisky.

17:40 Patria: Zisky Európy zmazané, euro na dosah

Európske burzy zmazali zisky a padli do červených čísel po výstupe zo stretnutia tria Merkelová - Monti - Sarkozy, ktoré zjavne neprinieslo zblíženie postojov k riešeniu európskej dlhovej krízy. Nemecká kancelárka potvrdila odmietavý postoj k spoločným európskym dlhopisom, rovnako ako posilnenie úlohy Európskej centrálnej banky pri riešení krízy. Zatiaľ čo európsky index Eurofirst 300 pridával percento, po výrokoch Merkelovej ho zmazal. Po podobnom raste sa naopak do zhruba jednopercentnej straty ponára nemecký DAX, strácajú aj francúzsky CAC a britský FTSE. Zmizla tak nádej na zotavenie po piatich stratových dňoch v rade.

Euro k americkému doláru zareagovalo ďalším ústupom až ku hladine 1,3315 USD / EUR a aktuálne sa drží na dosah 1,3325 pri maxime dňa až na hladine 1,3411 dolára k euru.

17:01 Život v Portugalsku narušil štrajk

Generálny štrajk v Portugalsku dnes narušil hlavne hromadnú dopravu a ďalšie verejné služby. Celodenný protest, ktorý je podľa serveru BBC jedným z najväčších v dejinách krajiny, zasiahol aj vládne úrady, zdravotníctvo, školy, pošty a odvoz odpadu. Štrajk zorganizovali dve najväčšie portugalské odborové ústredne UGT a CGTP. "Je to červená karta pre vládu za jej správanie, ktoré zbedačuje ľudí," komentoval štrajk generálny tajomník CGTP Manuel Carvalho da Silva. Podľa odborárov sa do štrajku zapojilo viac ľudí, než pri poslednej podobnej akcii vlani v novembri, kedy prácu zastavili tri milióny ľudí. Vláda však tvrdí, že zo štátnych zamestnancov štrajkovali len necelé štyri percentá.

Ako prví zastavili prácu leteckí dispečeri a zamestnanci lisabonského metra, ktoré bolo podľa agentúry AP zatvorené. Desiatky medzinárodných letov boli zrušené. Ochromená bola aj autobusová, lodná a vlaková doprava. Na školách sa nevyučovalo, zatvorené boli pošty av niektorých nemocniciach poskytovali lekári len základné ošetrenie. Súčasťou vládneho úsporného programu je okrem zvýšenia dane z pridanej hodnoty aj zdraženie verejnej dopravy, zmrazenie miezd štátnych zamestnancov a zrušenie ich trinástych a čtrnáctých platov. Očakáva sa tiež, že vláda predĺži dĺžku pracovného dňa o pol hodiny.

Portugalský pravicový premiér Pedro Passos Coelho vyhlásil, že neustúpi, pretože nie je iná možnosť, ako znížiť štátne výdavky. "Rozhodne rešpektujeme právo na štrajk, ale terajšia situácia portugalského hospodárstva sa môže zlepšiť len tvrdosťou a rozhodnosťou. Obete, ktoré si to od Portugalcov vyžiada, za to nepochybne stoja," komentoval dnes štrajk vládny hovorca Miguel Relvas.

Štrajkujúci odborári pred zaparkovanými autobusmi na centrálnej autobusovej stanici v Porte. Snímka: TASR/AP

16:34 Merkelová chce fiškálnu úniu, eurobondy nie

Nemecká kancelárka Angela Merkelová ďalej odmieta spoločné dlhopisy za celú eurozónu a na jej postoji nič nezmení ani prípadný pokrok v rokovaniach o vytvorení fiškálnej únie. "Keď urobíme prvý krok smerom k fiškálnej únii, napríklad tým, že cez zavedenie automatických sankcií posilníme Pakt stability a rastu, tak to bude krok vpred. Pre mňa to však nebude dôvod k tomu, aby som zmenila názor, ktorý som mala včera," povedala Merkelová.

16:33 Stiglitz: Európa mieri do recesie

Ďalší známy ekonóm sa vyjadril o tom, že Európa mieri do recesie. Ako cituje server Patria Online, nositeľ Nobelovej ceny Joseph Stiglitz uviedol, že už teraz existujú známky poklesu. "Je tu veľká pravdepodobnosť, že Európa spadne do recesie," vyhlásil dnes pre Bloomberg TV.

Stiglitz sa domnieva, že musí byť vytvorený "nový fiškálny rámec" a "fond solidarity", ktorý by podporil rast a stabilitu či eurodluhopisy. "Niečo také musí vzniknúť, to, čo sa stalo doteraz, prišlo neskoro a bolo nedostatočné," uviedol ekonóm.

Eurodlhopisy musí byť podporované Nemeckom a ECB by mala zohrávať aktívnejšiu úlohu, jej súčasné nákupy dlhopisov jednoducho nestačia.

16:17 Sarkozy už nežiada rozšírenie úloh ECB

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy už nebude žiadať, aby sa Európska centrálna banka (ECB) viac zapojila do boja s dlhovou krízou a bude rešpektovať jej nezávislosť. Vyhlásil to na spoločnej tlačovej konferencii po rokovaniach s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a novým talianskym premiérom Mariom Montim.

Francúzsky minister zahraničných vecí Alain Juppé pritom ešte pred dnešným stretnutím lídrov troch najväčších ekonomík bloku vyzval Berlín, aby povolil ECB "zásadnejšiu" úlohu pri záchrane eura. Centrálna banka by sa tak stala tzv. poslednou inštanciou pre problematické krajiny eurozóny a poskytovala im v prípade núdze finančnú pomoc.

16:16 Dlhová kríza môže zasiahnuť výdavky nemeckých turistov

Výdavky nemeckých turistov by mohli byť v budúcom roku zasiahnuté obavami ohľadom dlhovej krízy v eurozóne a hospodárskeho vývoja. Uviedla to dnes Nemecká asociácia cestovného ruchu (DRV). Nemci sú podľa agentúry Reuters v míňaní za cestovanie do zahraničia na prvom mieste na svete.

Nemecké cestovné agentúry podľa DRV vo fiškálnom roku, ktorý skončil v októbri, zvýšili tržby o 9,5 percenta na 22,5 miliardy eur vďaka pokračujúcemu oživeniu trhu z útlmu v roku 2008. Asociácia uviedla, že v budúcom roku jej výskumní pracovníci očakávajú nárast o dve až tri percentá. "Závisí to však na hospodárskom vývoji a situácii v eurozóne," dodala.

16:03 Paríž a Berlín chcú meniť zmluvy EÚ

Francúzsko a Nemecko chcú upraviť zmluvu o Európskej únii tak, aby bolo posilnené riadenie ekonomiky v eurozóne. Dnes to po stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a s novým talianskym premiérom Mariom Montim vyhlásil francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Návrh zmien obe krajiny podľa Sarkozyho predložia v najbližších dňoch. Sarkozy podľa agentúry AP bližšie nepovedal, čo presne by sa v zmluve o EÚ malo meniť. Zdôraznil však, že návrh úprav bude pripravený tak, aby ho dostali predstavitelia štátov dvadsaťsedmičky ešte pred summitom plánovaným na 9. decembra.

Merkelová uviedla, že navrhované zmeny sa nebudú týkať Európskej centrálnej banky. Potvrdila tiež, že centrálna banka eurozóny zostane nezávislá. Francúzsko sa v minulosti stavala k úprave zmluvy o EÚ kvôli ekonomickému riadeniu eurozóny zdržanlivo. Naopak Nemecko to podporovalo s odôvodnením, že by takýto krok posilnil dôveru trhov v čase európskej dlhovej krízy.

Merkelová, Sarkozy i Monti dnes zdôraznili, že sú odhodlaní zachrániť spoločnú európsku menu. "Chceme euro, chceme silné a stabilné euro... Urobíme čokoľvek, aby sme ho ubránili," povedala kancelárka.

15:55 OECD: Eurozóna sa môže vyhnúť recesii

Európa sa môže vyhnúť ekonomickej recesii, no bude potrebné nájsť dostatok zdrojov na upokojenie finančných trhov. Povedal to pre dnešné vydanie talianskeho denníka La Stampa hlavný ekonóm Organizácie krajín pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Pier Carlo Padoan.

V rozhovore uviedol, že vo svojej najnovšej prognóze ekonomického vývoja, ktorú OECD zverejní na budúci týždeň v pondelok, počíta organizácia so slabším než pôvodne očakávaným rastom ekonomiky, čo je dôsledok vážnej finančnej krízy v eurozóne.  "Recesii sa však stále bude dať vyhnúť. Európa ale bude potrebovať dostatok zdrojov na upokojenie trhov a vlády budú musieť pokročiť v úsporných opatreniach," povedal Padoan. "Ak sa to podarí, nielenže sa z krízy dostaneme, ale budeme sa môcť vrátiť na cestu stabilného a udržateľného rastu," dodal.

15:30 Drahá ropa môže poškodiť svetovú ekonomiku

Vysoké ceny ropy by mohli narušiť úsilie o zlepšenie stavu svetovej ekonomiky. Mohli by tiež podkopať schopnosť Ázie pomôcť západným krajinám v prekonaní súčasnej krízy. Uviedol to dnes hlavný ekonóm Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) Fatih Birol.

Dodal, že svetová ekonomika je teraz krehkejšia než počas finančnej krízy v rokoch 2008 až 2009, kedy boli ceny ropy na nižšej úrovni. Drahá ropa podľa Birola ohrozuje predovšetkým Európu, mohla by sa však stať veľkým problémom aj pre Áziu. "Znamená to výrazné riziko spomalenia hospodárskeho rastu v ázijských krajinách, ktoré boli krajinami, ktoré nás vytiahli z finančnej krízy v roku 2008, "povedal Birol. "Pokiaľ tentoraz nebudeme mať k dispozícii ich silu, bude oveľa ťažšie vymaniť sa z terajšej finančnej krízy, "dodal.

15:28 "Nech žije Monkozel!"

Ekonomická editorka britskej telvize Sky News vymyslela novú prezývku pre trio Merkelová, Sarkozy a Monti, ako uviedla na Twitteri.

"A máme tu novú európsku prezývku vďaka schôdzke Montiho, Sarkozyho a Merkelovej: Zrodil sa 'Monkozel'!"

15:20 Hra o eurobondy: 2:1 pre Francúzsko a Taliansko

Schôdzka tria Merkelová, Sarkozy a Monti sa nemohla vyhnúť vyjadrenie k prípadnému zavedeniu spoločných európskych dlhopisov. Zatiaľ čo taliansky premiér Monti uviedol, že spoločné európske dlhopisy by mohli prispieť k riešeniu krízy, Merkelová vyhlásila, že pre ich zavedenie nie sú správne podmienky.

Podľa nej by to bol "úplne zlým signálom" aj preto, že by okamžite viedol ku konvergencii úrokových sadzieb v eurozóne. "Poslal by nás to presne tam, kde sme boli pred krízou," povedala nemecká kancelárka. Podľa nej by malo dôjsť k zmenám európskych zmlúv a tiež trestom pre krajiny vyčnievajúce z radu. "Krajiny, ktoré nedodržiavajú Pakt stability, by mal stihnúť trest - tí, ktorí ho porušujú, musia byť penalizovaní. Musíme zaistiť, aby sa to neopakovalo."

14:40 Rumunsko nechce platiť za nenásytnosť európskych bánk

Rumunský prezident Traian Basescu ostro skritizoval európske banky. Ako uviedol, dúfa, že jeho krajina nebude nútená platiť za ich "nenásytnosť".  Podľa prezidenta európske banky dosiahli v Rumunsku obrovské zisky a bolo by "neférové", ak by teraz počas krízy ekonomike finančne nepomohli. Verí, že krajiny Európskej únie (EÚ), vrátane Rumunska, nebudú musieť platiť za ich "nenásytnosť, neopatrnosť a nedostatok zodpovednosti".

Basescovo vyhlásenie prišlo krátko potom, ako rakúska centrálna banka predstavila súbor opatrení, ktoré sprísňujú podmienky pre poskytovanie úverov zo strany dcér rakúskych bánk v krajinách strednej a východnej Európy. Banky napríklad nesmú poskytovať v týchto krajinách výrazne vyššie úvery, než je objem tamojších vkladov.

14:30 Monti: Rast nemôže ťahať inflácia

Začala sa tlačová konferencia po schôdzke Merkelová-Sarkozy-Monti. "Chceli sme týmto stretnutím ukázať našu dôveru novej talianskej vláde," uviedol Nicolas Sarkozy s tým, že v blízkej dobe sa bude konať ďalšia schôdzka v Ríme.

"Musíme nastaviť rast tak, aby sme zaistili dlhodobú stabilitu. Rast nemôže poháňať inflácia, musíme urobiť štrukturálne reformy," uviedol taliansky premiér Mario Monti.

Tlačová konferencia po rokovaní lídrov troch najväčších krajín eurozóny v Štrasburgu sa niesla len v znamení všeobených fráz. Sarkozy a Merkelová vyjadrili dôveru Mariovi Montimu, o žiadnych konkrétnych krokoch však nehovorili. Štátnici uviedli, že stretnutie bolo harmonické a že sa vo veľmi blízkom čase zídu v Ríme.

14:04 Trojka sa vráti do Atén v decembri

Predstavitelia tzv. Trojky sa 12. decembra vrátia do Atén, aby s gréckymi politikmi rokovali o druhom záchrannom úvere. Uviedol to dnes člen gréckeho kabinetu, ktorý nechcel byť menovaný.

Grécki politici sa totiž nechceli písomne zaviazať, že súhlasia s podmienkami druhého balíka pomoci, ktorý európski lídri schválili na summite 23. októbra, a že budú v parlamente hlasovať za požadované úsporné opatrenia. Nakoniec ale všetky tri parlamentné strany, ktoré podporujú dočasnú vládu premiéra Lucasa Papadimosa, akceptovali požiadavku Trojky. Ako posledný odovzdal svoj písomný záväzok líder konzervatívcov Antonis Samaras, ktorý sa zdráhal pripojiť vlastný podpis pod dohodu o druhom záchrannom balíku, hoci tým blokoval uvoľnenie ďalších 8 miliárd eur z vlaňajšieho úveru, ktoré Atény naliehavo potrebujú.

Medzinárodní veritelia vyšlú svojich zástupcov do Atén 12. decembra, iba štyri dni po tom, ako by mal parlament podľa plánu hlasovať o úspornom rozpočte na rok 2012.

13:54 Nemecko si kupuje lístok na Titanic

Nemecko si kupuje lístok do prvej triedy na Titanicu, glosuje súčasnú situáciu agentúra Bloomberg. Keď sa potopil Titanic v roku 1912, aj najbohatší pasažieri skončili vo vode. Nemecké zlyhanie pri včerajšom predaji dlhopisov naznačuje, že narastajú obavy investorov požičiavať aj tým najbohatším krajinám. "Tak ako Titanik, ani jednotná mena nemôže pokračovať vo svojej súčasnej podobe," povedal Stuart Thomson, ktorý pomáha dohliadať na zhruba 121 miliárd dolárov v Ignis Asset Management v Glasgowe.

13:50 Proti eurobondom je aj Švédsko

Proti spoločným európskym dlhopisom sa postavil i švédsky minsitr financií Anders Borg, ktorého denník Financial Times včera označil za najlepšieho ministra financií EÚ. "Som veľmi skeptický k týmto druhom návrhov," povedal k včerajšiemu vystúpeniu predsedu Európskej komisie José Manuela Barrosa. Borg nechápe, ako súčasné problémy môže vyriešiť to, že najzadlženejším krajinám sa znížia úrokové sadzby, čo vyššími sadzbami zaplatia platcovia hypoték a vlastníci nehnuteľnosti v krajinách, ktoré boli rozpočtovo zodpovednejší.

13:10 Nemecko už nie je bezpečné

"Nemeckí politici si budú musieť veľmi skoro uvedomiť, že ich pozícia sa oslabila. Určovať podmienky v eurozóne a vyčakávať už bude pravdepodobne iba minulosťou. Hovorí sa, že jedna lastovička leto nerobí, no vážnosť situácie by sme nepodceňovali. Zdá sa tak, že posledné vyjadrenia nemeckých politikov na margo eurobondov („nie sme kategoricky proti“) alebo ECB (Merkózy bude rokovať o participácií ECB) znamená, že európska integrácia sa bude musieť zrýchliť. 
Na nemeckej politickej scéne však panuje veľká nejednotnosť ohľadom ďalšieho postupu. Uvidíme, ktoré krídlo nakoniec vyhrá. Ak by to boli euro-optimisti, môžeme vidieť pozitívnu reakciu trhu. Tú by potvrdila nová úloha ECB ako neobmedzeného veriteľa poslednej inštancie. Opäť je však veľmi optimistické predpokladať, že akýkoľvek integračný proces bude rýchly, " tvrdí analytik TRIM Broker Ronald Ižip vo svojom komentári.

12:55 Japonsku hrozí zníženie ratingu

S&P pohrozila Japonsku znížením ratingu. Tretia najväčšia ekonomika sveta si napriek vysokému verejnému dlhu dokáže lacno požičiavať na trhoch, čo sa však môže veľmi rýchlo zmeniť, upozornil Medzinárodný menový fond (MMF). V takom prípade by dlhová kríza zasiahla aj Japonsko.

 S&P uviedla, že vláda nijako nepokročila smerom k zníženiu verejného dlhu. To môže signalizovať, že agentúra sa pripravuje na zníženie ratingu Japonska. "Japonské verejné financie sa zhoršujú každým dňom, každou sekundou," uviedol v rozhovore pre agentúru Bloomberg šéf singapurskej divízie S&P pre ratingy štátov Takahira Ogawa. Na otázku, či agentúra zníži rating Japonska, odpovedal, že S&P sa zrejme priblížila k rozhodnutiu skresať svoje hodnotenie úverovej bonity krajiny. Upozornil však, že zhoršovanie dlhového profilu Japonska je zatiaľ postupné a nie je pravdepodobné, že sa to stane v najbližšom čase.

12:33 S&P znížila Egyptu rating

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor 's znížila hodnotenie dlhodobých záväzkov Egypta o jeden stupeň na B + z BB-. Súčasné nepokoje totiž podľa nej zhoršujú politické i ekonomické vyhliadky krajiny. "Zníženie (ratingu) odráža náš názor, že slabý politický a ekonomický profil Egypta sa ešte zhoršil," uviedla S & P. "Je to následok stretov medzi demonštrantami a bezpečnostnými silami, ktoré začali 20. novembra a vyústili vo výraznej straty na životoch," dodala.

Výhľad ratingu je negatívny, čo podľa S & P odráža názor, že kroky vlády alebo ozbrojených síl počas procesu politickej transformácie môžu ďalej oslabiť schopnosť Egypta financovať úverové potreby vlády.

12:30 Portugalsko prišlo o investičný rating

Agentúra Fitch znižuje rating Portugalska na stupeň "BB +" z doterajšieho "BBB-" s výhľadom negatívnym. Rating je teda mimo investičného pásma.

Fitch uviedla, že veľké dlhy Portugalska a veľké fiškálne nerovnováhy sú dôvodom, prečo krajina už nemôže mať rating v investičnom pásme. Zníženie ratingu prichádza v deň, kedy v Portugalsku prebieha generálny štrajk na protest proti úsporným opatreniam. Medzinárodný menový fond minulý týždeň uviedol, že Portugalsko plán na záchranu ekonomiky dodržiava, Fitch však varuje, že pri predpokladanom poklese ekonomiky o 3% to bude oveľa ťažšie.

 Rozhodnutie agentúry je síce ranou pre snahy Portugalska konsolidovať svoje verejné financie, ale nemá bezprostredný vplyv na financovanie krajiny. Portugalsko si totiž nepožičiava na trhoch. Začiatkom tohto roka požiadalo EÚ a MMF o finančnú pomoc. Záchranný balík má hodnotu 78 miliárd eur. V rámci plnenia jeho podmienok Lisabon realizuje rozsiahle úsporné opatrenia a implementuje štrukturálne reformy.

Verejnú dopravu v Portugalsku ochromil štrajk. Snímka: TASR/AP

12:21 Európske akcie oživujú z prepadu

Akcie na západoeurópskych burzách dnes začali vďaka výhodným nákupom oživením zo šesťdňovej série prepadov. Počas dopoludnia sa rast hlavného západoeurópskeho indexu zrýchlil nad jedno percento, pretože trh podporilo nečakané zlepšenie podnikateľskej dôvery v Nemecku. Index FTSEurofirst 300 pred 11:00 SEČ rástol o 1,1 percenta na 911,95 bodu. V stredu pritom index klesol najnižšie od 4. októbra.

Trh oživoval od rána vďaka tomu, že posledné prepady zlacneli rad akcií a investori ich začali znovu kupovať. Napríklad akcie bánk, ktoré za posledný týždeň klesli o 13 percent, dopoludnia posilnili o 2,3 percenta. Investorov povzbudil nečakaný rast indikátora podnikateľskej dôvery v Nemecku, ktorý zverejňuje ústav Ifo. Dnešné zisky však analytici chápu vzhľadom k zhoršovaniu dlhovej krízy eurozóny len ako dočasné. V stredu trh zrazil dole nezdar nemeckej aukcie štátnych dlhopisov. "Trhu ďalej dominujú udalosti v Európe a včerajšia aukcia nemeckých dlhopisov len zvýšila opatrnosť," povedal agentúre Reuters analytik Keith Bowman z firmy Hargreaves Lansdowne.

11:55 Ako končia tieto krízy? Vždy platí veriteľ

Akokoľvek sa táto kríza vyrieši, hádajte, kto zaplatí účet. Svet už takéto krízy prestál. Nejako jednoducho odzneli. Čo sa stalo? Občas sa zjaví niekto, kto dokáže podoprieť rúcajúcu sa horu dlhov a krátky čas ju dokonca navyšovať. Nakrátko sú považovaní za briliantných, ale zanechajú po sebe ešte väčší problém ako predtým. Nakoniec sa tá vec zrúti a veritelia platia – vždy. Či už platia cez nedostatočnú alebo rapídnu infláciu, alebo cez nariadené získavanie vládnych dlhopisov z ich penzijných fondov, alebo konfiškovaním ich úspor, výsledok je vždy rovnaký: je to vždy veriteľ, kto platí.

11:36 Nomura: Banky kvôli Rakúsku stratia 13 miliárd eur

Z bánk v strednej a východnej Európe odplynie kvôli snahám ich materských rakúskych bánk o zvýšení kapitálovej primeranosti 13 miliárd eur. Odhadol to podľa webového finančného servisu denníka Financial Times (FT) ekonóm japonskej banky Nomura Peter Attard Montalto. Rakúska centrálna banka v pondelok oznámila, že rakúske banky, ktoré operujú v krajinách strednej a východnej Európy, budú musieť plniť vyššie limity kapitálovej primeranosti už v roku 2013, o šesť rokov skôr než väčšina ostatných.

Erste Bank, ďalej Raiffeisen Bank International a Bank Austria z talianskej skupiny UniCredit tiež budú musieť vo východnej Európe obmedziť objem nových úverov na maximálne 110 percent miestnych refinančných zdrojov získavaných vkladmi alebo emisiami dlhopisov.

11:15 Euru nepomohla aukcia nemeckých dlhopisov

"Euru uškodila predovšetkým včerajšia aukcia nemeckého 10-ročného dlhopisu. EUR / USD v priebehu obchodovania v Ázii mierne posilňoval vďaka vyberaniu ziskov. Po dosiahnutí dnešného maxima 1,3385, čo je 30 pipov nad otváracou cenou, sa teraz pohybuje v zóne 1,3370. Zhora je cena limitovaná rezistenciou 1,3390 a 1,3440 a supporty sú na 1,3310, 1,3270, 1,3230," analyzuje vývoj na kurze eurodolára Ondřej Hartman zo spoločnosti FXstreet.cz.

10:55 Portugalsko štrajkuje kvôli škrtom

V Portugalsku sa dnes koná generálny štrajk, ktorú vyhlásili dve najväčšie odborové centrály v krajine proti úsporám, s ktorými vláda počíta v rozpočte na budúci rok. Parlament má úsporný rozpočet definitívne prijať v najbližších dňoch, a odborári sa štrajkom a demonštráciami pokúšajú presadiť zmeny. Vládna koalícia pravého stredu má v parlamente pohodlnú väčšinu a úsporné kroky ľahko presadia. Podľa agentúry Reuters sa neočakáva, že by odborárske protesty mali vážnejšie vplyv na postup kabinetu a parlamentu.

Portugalsko sa kvôli vysokému dlhu dostalo už skôr do problémov a požiadalo Európsku úniu a Medzinárodný menový fond (MMF) o záchranný úver. Súčasne však musí uskutočňovať zásadné úsporné opatrenia. Proti nim už 12. novembra demonštrovali desaťtisíce zamestnancov portugalského štátneho sektora v uliciach Lisabonu.

"MMF, vypadni odtiaľto!" či "Odmietame krádež našich platov!" skandovali štátni zamestnanci potom, čo parlament v prvom čítaní schválil návrh vládneho rozpočtu. Premiér Pedro Passos Coelho však už vtedy vyhlásil, že nemožno pristúpiť na požiadavky opozície a zrušiť škrty, pretože by to malo neblahý vplyv na už tak veľmi napäté štátne financie.

10:47 Nálada v nemeckej ekonomike sa nečakane zlepšila

Index podnikateľskej dôvery ekonomického inštitútu Ifo sa v novembri zvýšil na 106,6 zo 106,4 bodu v októbri. Bol to prvý rast indexu za takmer pol roka, naposledy sa zvýšil v júni. Analytici v priemere prognózovali pokles na 115,1 bodu. To signalizuje, že najväčšia európska ekonomika zatiaľ zvláda dlhovú krízu eurozóny a turbulencie na trhoch lepšie, než odborníci predpokladali.

Hlavným faktorom zvýšenia indexu je zlepšenie očakávaní. Príslušný index vzrástol na 97,3 bodu z 97 bodov v októbri, pričom sa očakával jeho pokles na 96 bodov. Index hodnotenia súčasnej situácie zostal na úrovni 116,7 bodu, pričom analytici počítali s jeho znížením na 115 bodov.

10:29 Francúzsko: Zásahy eurobanky sú naliehavo nutné

Zásahy Európskej centrálnej banky (ECB) proti dlhovej kríze v eurozóne sú naliehavo potrebné. Povedal to dnes v rozhlasovú stanicu France Inter francúzsky minister zahraničia Alain Juppé. Dodal, že táto otázka sa bude riešiť na dnešnej schôdzke lídrov Francúzska, Nemecka a Talianska v Štrasburgu. "Je to naliehavo potrebné a bude sa o tom hovoriť práve dnes v Štrasburgu," povedal Juppé na otázku, či by mohla ECB začať s rýchlymi a rozsiahlymi intervenciami.

Francúzsko s podporou ďalších krajín eurozóny je presvedčená, že najlepším opatrením proti rozširovaniu dlhovej krízy je krok, ktorým sa z ECB urobí v eurozóne veriteľ poslednej inštancie. Banka by tak mohla neobmedzene kupovať štátne dlhopisy alebo by garantovala ich nákupy európskym záchranným fondom EFSF. "Myslím si a dúfam, že postupne dospejeme k myšlienke, že ECB by mala hrať kľúčovú úlohu pri obnovovaní dôvery," povedal Juppé. Proti tomu v obavách z vyvolanie vysokej inflácie dôrazne vystupujú nemeckí zástupcovia v ECB a pod ich vplyvom aj nemecká vláda na čele s Angelou Merkelovou.

10:11 Amerika oslabuje, Európa trúchli

"Viacerí analytici už dlhodobo upozorňujú, že Európa musí prejsť k fiškálnej únii, inak jej hrozí kolaps. Hovorí sa  o tom prakticky od vzniku eura a skutočne niektorí európski politici a byrokrati stále opakovali nutnosť širšej integrácie. Avšak tá sa výrazne spomalila za posledné 4 roky a kríza spôsobila "vytriezvenie" viacerých krajín, keď sa ukázala obrovská nevyrovnanosť únie. Európska dlhová kríza sa stala katalyzátorom pre zmeny v Európe, to čo by mohlo pokojne trvať aj jednu generáciu, sa deje v priebehu rokov a dokonca mesiacov. Európska menová únia nie je jedinou možnosťou pre Európu, ale vzhľadom na predkladané alternatívy sa zdá byť tou najlepšou možnosťou. Nemecko urobilo obrovský ústupok, avšak kým sa vytvorí forma vyhovujúca všetkým krajinám, možno už eurobondy nebude treba," tvrdí vo svojom komentári analytik TRIM Broker Peter Greguš.

09:50 Nemecká ekonomika zrýchlila rast

Nemecká ekonomika v treťom štvrťroku zrýchlila medzištvrťročné tempo rastu na 0,5 percenta z úrovne 0,3 percenta v druhom štvrťroku. Podporil ju najmä výrazný rast súkromnej spotreby a mierne tiež zrýchlenie investícií. Dnešnou revidovanou správou potvrdil spolkový štatistický úrad predbežné čísla z polovice mesiaca. V medziročnom porovnaní sa rast hrubého domáceho produktu spomalil na 2,5 percenta z predošlých troch percent.

V situácii ochabujúceho globálneho rastu pomohli najväčšej európskej ekonomike hlavne domáce spotrebné výdavky, ktoré medzikvartálne vzrástli o 0,8 percenta po poklese o 0,6 percenta v druhom štvrťroku. Bola to ich najrýchlejšia expanzia za posledný rok. Kapitálové investície zrýchlili rast na 0,9 percenta z predošlého tempa 0,4 percenta. Export naopak spomalil expanziu na 2,5 percenta z tempa 2,8 percenta v predošlých troch mesiacoch. "Pozitívne impulzy prichádzali predovšetkým z domácej ekonomiky. Spotrebovalo a investovalo sa viac ako v predchádzajúcom štvrťroku, "uviedol štatistický úrad podľa agentúry Reuters.

09:40 Ďalšou krajinou na holenie je Belgicko

"Kolaps dôvery investorov v európske štátne dlhopisy pokračuje a ku krajinám PIIGS, Cypru a Slovinsku sa zrejme definitívne zaraďuje aj Belgicko. Jeho výnosy z desaťročných štátnych dlhopisov sa počas včerajšieho obchodovania vyšplhali o 41 bodov na úroveň 5,46 %, pričom uplynulý týždeň ukončili na úrovni 4,76 % a začiatkom októbra sa dokonca ešte pohybovali pod úrovňou 4 %. Dôvody presunu nedôvery aj na Belgicko sú zjavné – krajina mala po Grécku a Taliansku v roku 2010 tretí najvyšší dlh k HDP v eurozóne na úrovni 96,4 %, a v tomto roku sa dostane nad psychologickú hranicu 100 %, deficit na rok 2012 odhaduje európska komisia na úrovni 4,6 %, krajina k tomu všetkému nemá už viac ako 500 dní funkčnú vládu, ktorá by dokázala realizovať nutné opatrenia a reformy. Navyše v zlom stave je aj belgický finančný sektor – krajina znárodnila svoju najväčšiu banku Dexiu a zaručila sa za jej dlh do výšky 55 mld. eur, čo predstavuje zhruba 15 % HDP," tvrdí vo svojom komentári analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.

09:37 Rozhodujúci bude index Ifo

Podľa devízového experta Commerzbank Lutza Karpowitza hlavným faktorom, ktorý dnes ovplyvní obchodovanie na devízových trhoch, asi bude najdôležitejší nemecký konjunkturálny barometer - index podnikateľskej dôvery inštitútu Ifo. Karpowitz očakáva výrazné zníženie indexu.

09:10 Nemecko prežilo katastrofu

"Nemecký katastrofický scenár nebol ničím pozitívnym pre euro, ktoré v priebehu včerajška voči doláru oslabilo o -1.24 % na 1.3337 EUR/USD. Zisky akciových titulov okrem správ z Nemecka ohrozili aj postupne prichádzajúce makroekonomické údaje, ktoré vo väčšine prípadov zaostávali za očakávaniami analytikov. Akcie tak na čele s finančnými titulmi podľahli globálnym poklesom: EuroStoxx 600 -1.33 %; DAX -1.44 %; FTSE 100 -1.29 %; CAC 40 -1.68 %," opisuje včerajšiu reakciu trhov na nemeckú aukciu analytik Capital Markets Zoltán Csiba.

09:06 Barclays: Európa bude budúci rok v recesii

Posledné makrodáta z USA a Číny znamenajú podľa britskej banky Barclays aj to, že Európa už v roku 2012 vstúpi do recesie. Takmer 40 percent investorov oslovených bankou potom označuje za hlavného vinníka dlhovú krízu.

Zhruba polovica respondentov navyše očakáva, že v roku 2012 opustí eurozónu aspoň jedna krajina. Každý tretí oslovený predpokladá, že touto krajinou bude Grécko. Pätina respondentov si myslí, že v budúcom roku opustí zoskupení krajín platiacich eurom všetkých päť problémových ekonomík (PIIGS).

09:00 Ceny ropy mierne vzrástli

Ceny ropy dnes ráno mierne vzrástli a zmazali časť stredajších strát. Hlavnými býčími faktormi sú obavy z turbulencií na Blízkom východe, očakávanie chladnej zimy a prekvapivý pokles ropných rezerv v USA. Tieto faktory prevážili nad strachom zo spomalenia globálnej ekonomiky, ktoré môže obmedziť dopyt.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s januárovým kontraktom sa dnes o 8.30 SEČ predával po 96,56 USD (72,13 eura). To je o 39 centov viac ako v stredu na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas stredy oslabil o 1,84 USD a uzavrel na 96,17 USD za barel. Januárový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zdražel o 81 centov na 107,83 USD/barel.

Ropa Brent

 

 

Očakáva sa, že dnes sa budú obchodovať len malé objemy, keďže burzy v USA sú zatvorené kvôli štátnemu sviatku (Deň vďakyvzdania).

08:52 Financial Times: Kríza prišla už aj na Nemcov

Najhoršia emisia nemeckých dlhopisov od zavedenia eura je jasným signálom Berlínu, že dlhová kríza nie je problémom iných, ale aj problémom Nemcov. V komentári ku stredajšiemu slabému záujmu o nemecké štátne dlhopisy so splatnosťou desať rokov to napísal denník Financial Times Deutschland (FTD). Podľa komentátora investori neveria eurozóne, a tým ani Nemecku, pretože sú si vedomí, že ani Spolková republika nie je nedotknuteľná. "Že rating AAA nemusí byť daný od boha, už museli zistiť USA a Francúzsko s Rakúskom to zisťujú teraz. Čím viac eurozóna smeruje ku dnu, keď sa teraz musí strachovať dokonca Francúzsko, o to viac sa ponúka otázka: kto to všetko na konci zaplatí ? Odpoveď je veľmi jednoduchá a pomerne trpká: Nemecko. Dovidenia AAA," uvádza FTD.

08:21 Euro bude pod tlakom

Na devízovom trhu sa euro stabilizovalo v blízkosti sedemtýždenných miním voči doláru, kam kleslo kvôli aukcii nemeckých dlhopisov. Obchodníci však predpokladajú, že európska mena zostane pod tlakom, "Ak bude musieť Nemecko platiť vyššie náklady za svoje pôžičky, je jasné, že nebude môcť pomáhať celej eurozóne. Ak budú výnosy nemeckých dlhopisov ďalej rásť, mohol by to byť dokonca aj spúšťač rozpadu eurozóny," povedal Makoto Nodži zo spoločnosti SMBC Nikko Securities.

Euro sa ku koncu tokijského obchodovania pohybovalo okolo 1,3377 USD, mierne nad stredajšom newyorským záverom 1,3345 USD. Voči jenu zostúpilo na šesťtýždňové minimum 102,90 JPY z newyorských 103,23 JPY.

Kurz eura voči doláru

 

 

Dolár voči japonskej mene po stredajšom vzostupe na takmer dvojtýždňové maximum oslabil o 0,3 percenta na 77,05 JPY.

Kurz dolára voči jenu

 

 

08:00 Tokijská burza klesla na minimum za 2,5 roka

Japonský akciový trh nadviazala na stredajšie prepady svetových búrz a jeho hlavný index zostúpil po sérii oslabovania najnižšie za viac ako dva a pol roka.

Na ázijskom devízovom trhu sa euro voči doláru po stredajšom výpredaji dočasne stabilizovalo. Hlavný index tokijskej burzy Nikkei 225 v závere klesol o 1,8 percenta na 8165,18 bodu, najnižšie do apríla 2009. Širší index Topix oslabil o 1,6 percenta.

Index Nikkei 225

 

 

"Svet je v chaose, a každý veľký trh reaguje skôr na obavy z Európy ako na vlastné dáta a vývoj vlastnej ekonomiky, "povedal agentúre Reuters Masajoši Okamoto z maklérskej firmy Juhiya Securities. Podľa analytikov pritom dnešný pokles v Tokiu tlmili nákupy zo strany verejných penzijných fondov a intervenčného fondu japonskej centrálnej banky.

07:20 Americké akcie výrazne klesli

Americké akciové indexy v stredu klesli o viac ako dve percentá a zaznamenali šiesty deň poklesu za sebou. Medzi investorov opäť vzrástli obavy z dlhovej krízy v Európe a náladu na trhu zhoršila hlavne nevydarená aukcia nemeckých štátnych dlhopisov. Negatívne na akcie pôsobili aj slabé údaje z čínskej ekonomiky.

Dow Jonesov index v závere newyorského obchodovania stratil 2,05 percenta a uzavrel na 11.257,55 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 2,2 percenta a šesť dní poklesu bola jeho najdlhšia séria strát od začiatku augusta.

Index S&P 500

 

 

Súhrnný ukazovateľ trhu Nasdaq klesol o 2,43 percenta na 2460,08 bodu.

Index Nasdaq

 

 

Strach z prehlbovania dlhovej krízy v eurozóne zvýšil veľmi slabý dopyt po nových nemeckých desaťročných dlhopisoch, ktorej aukciu analytici označili za "katastrofu". Zvýšili sa obavy, že kríza začína ohrozovať už aj najväčšiu európsku ekonomiku v situácii, kedy lídri Nemecka a Francúzska sa nezhodujú na spôsoboch jej riešenia. Ďalším nepriaznivým faktorom pre akcie bol najhlbší pokles indexu aktivity v čínskom priemysle za posledných 32 mesiacov. Na trhu to vyvoláva pochybnosti o schopnosti Číny vyrovnať sa bez dôsledkov s útlmom globálnej ekonomiky. Zmiešané stredajšie údaje z USA na akcie väčší vplyv nemali.

Straty utrpelo všetkých desať ekonomických sektorov a najhoršie dopadla finančná oblasť. Akcie bánk JPMorgan Chase a Citigroup sa prepadli o viac ako tri percentá. Pokles cien ropy a ďalších komodít v obavách z útlmu čínskej ekonomiky oslabil aj akcie energetického a komoditného sektora.

00:10 Prečo začala dlhová kríza práve v Európe

"Dlhová kríza začala v Európe, pretože krajiny eurozóny nemajú centrálne banky závislé od vlády. Závislá centrálna banka je vždy schopná a ochotná monetizovať vládny dlh v prípade, že dôjde k situácii, že nie je možné nájsť iných kupujúcich tohto dlhu. Vláda so závislou centrálnou bankou si vždy môže VYBRAŤ priamy bankrot, ale nikdy k tomu nebude NÚTENÁ, pretože vždy bude mať k dispozícii možnosť predať viac dlhu centrálnej banke výmenou za novovytvorené peniaze. Inými slovami, vždy bude mať možnosť vydať sa inflačnou cestou." Viac v komentári dňa...

00:05 Už nemôžete veriť ani štátnym dlhopisom

Situácia na európskych dlhopisových trhoch je vážna. Ktorej krajine ešte veriť, je otázne. Prečítajte si viac v Téme týždňa.

 

 

Európa je jedno veľké hnojisko

"Európske politické hnojisko sa podpisuje na celej situácii, že okrem krajín s priamou finančnou pomocou (Grécko, Írsko, Portugalsko) začínajú byť ohrozené aj ostatné ekonomiky eurozóny. Taliansko a Španielsko v podstate melú z posledného, výnosy oboch krajín pri desaťročných (kľúčových) vládnych dlhopisoch tancujú pri úrovni smrti 7 % p.a. Nad touto úrovňou je podľa viacerých analytikov nemožné dlhodobo udržať svoje náklady na vládnu službu pod kontrolou a rovná sa to istote potreby externej finančnej pomoci alebo bankrotu. Ako ľahko sa dá na dobré zvyknúť, je priam arogantné od krajín PIIGS, ak vykrikujú, že nad 7 %-ným výnosom nedokážu fungovať."Čítajte viac... Valér Demjan  

 

 

 

Elegantné riešenie krízy neexistuje

"Žiadne elegantné riešenie situácie neexistuje. Úplne kľúčové je obnovenie dôvery investorov, len to môže viesť k zníženiu rizikových prémií a tu aj výnosov dlhopisov na udržateľnejšiu úroveň. Bohužiaľ, vnútorné schopnosti a prostriedky eurozóny sú v tomto veľmi obmedzené ako politickú zložitosťou skupiny, tak veľkosťou disponibilných fondov vzhľadom k veľkosti ekonomík ako je Taliansko či Francúzsko."Čítajte viac...    

 

Marek Hatlapatka

 

 

Politici musia dohrať hru na schovávačku

"Na trhu prevláda nervozita a čaká sa, či politici a prípadne ECB predložia konkrétny plán, ako súčasnú situáciu riešiť. Ak zostanú pri svojej hre na schovávačku (pred problémami), tak nemožno výrazné upokojenie čakať a jedinou predpoveďou je asi volatilita." Čítajte viac...  

 

Petr Sklenář

 

 


01 - Modified: 2005-04-14 16:18:00 - Feat.: 0 - Title: Futbal: Lampard, Terry a Čech kandidátmi na Futbalistu roka v Premiership 02 - Modified: 2005-04-14 16:41:00 - Feat.: 0 - Title: Colníci zaistili takmer tritisíc litrov liehu 03 - Modified: 2005-04-14 17:06:00 - Feat.: 0 - Title: Krajskí lídri SDKÚ vyzvali exstraníckeho kolegu, aby sa vzdal funkcie starostu 04 - Modified: 2005-04-14 17:32:00 - Feat.: 0 - Title: EP sa vyslovil proti zrušeniu zbrojného embarga na Čínu 05 - Modified: 2005-04-14 17:49:00 - Feat.: 0 - Title: Automobilka Kia začne tento rok v Kalifornii stavať novú severoamerickú centrálu 06 - Modified: 2005-04-14 18:12:00 - Feat.: 0 - Title: Zisk PepsiCo na svetovom trhu rastie aj napriek problémom ľudí s obezitou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:12